188Channel

標題: [Mandy 作品] 養女情緣 (小甜) (全文共八章完) [打印本頁]

作者: mandy2013    時間: 2016-7-31 13:07     標題: [Mandy 作品] 養女情緣 (小甜) (全文共八章完)

本主題需向作者支付相應積分才能瀏覽
作者: mandy2013    時間: 2016-7-31 13:08

飽肚過後, 文迪同我就繼續驅車向住佢響大坳門屋企方向進發, 車已停到一間獨立村屋門前泊低。

電閘打開之後, 我地就手拖住手咁向住屋內花園咁行去, 已經到左呢個我已經游過好多次水同熟悉嘅泳池之處, 我地換過泳衣之後, 好快趣, 泳池之內已經正在水花四濺, 兩個人正忘形地咁互相追逐住黎游黎游去。

玩左一輪, 兩個人都已經攰到想死, 我爬番上泳池旁邊, 跟住就向住屋內自己走去斟左杯水黎飲, 文迪已經行左入屋, 見佢正走去開左啲音樂, 跟住就遞手示意我行埋去佢度。

我斟多杯水埋去比佢, 行到佢面前之後, 文迪一個出奇不意就將我攬住黎錫住, 我仲係兩手斟住水咁, 但就已經咪埋對眼咁比佢係咁錫住。

錫左我一輪之後, 「喂, 人地攰架, 你幫幫手攞番住杯水先啦!」 文迪望住我笑住, 跟住見佢將我手上兩杯水攞左放低響枱度之後, 兩個人正在對望住, 眉目亦正在傳情, 一切心意已經唔使再用言語表達。

好快, 我地已經正在如膠似漆咁正在激吻住之中, 三點式泳衣已經陸續跌到地上, 已經同文迪正在肌膚緊貼住之中, 慢慢地, 我地就索性原地瞓左響地下之上繼續熱吻住之中。

瞄住文迪正用力吸啜住我嘅乳頭, 手亦正溫柔地咁撫摸住我嘅身體各處, 下身已經發硬住嘅佢, 硬柱正響我大脾內外側處不斷地撩掃住之中。

乳頭嘅刺激感令我不自控地咁呻吟住, 下身門戶之處亦正被撩得濕漉一片, 我不斷地亂撐住雙腿, 但文迪隻手就好似識得魔法咁, 我嘅情緒亦好快就比佢帶到高漲住之中。

我開始慢慢地擘開雙腳, 而文迪下身亦有默契地咁開始擠壓住我之中, 柱頭經已開始在我蓬罅之處上下掃住起黎, 而我想要嘅程度亦已令我雙腿緊箍住響佢腰後之處。

兩腿一吓用力收緊, 硬柱隨即順勢就滑入左我身體裡面, 「吖……..」 叫聲過後, 我倆就已經全程投入響屋內地下呢處嘅做愛過程之中。

好舒服, 同文迪結合住嘅感覺就好似我已經係完全屬於呢個人嘅感覺, 我用力攬實佢, 心內正期待住佢嘅體液將會盡數咁留哂響我嘅子宮體內深處。

再一輪衝刺過後, 文迪嘅暖流終於都響我體內出現住, 又再一次同佢完美地渡過一次美麗嘅回憶。

(待續)

作者: mandy2013    時間: 2016-8-1 12:39

第二章

沖洗過後, 兩個人都已經好攰, 我同文迪行到上樓上睡房之處, 都唔使一陣, 我就比文迪攬住黎咁就熟睡住之中。

夢境之內 。

「唔好呀…放手…走開呀!」 我不斷掙扎, 但力氣始終都唔夠眼前呢個男人大, 胸前正被兩手大力地搓揉住, 身下短裙亦被粗暴地掀起, 底褲已經露住, 摸胸嘅手突然一吓就大力攝入我嘅兩腿之間.....

一吓大力被插入, 處女膜正發住撕裂嘅痛楚, 我流住淚咁不斷地大嗌, 「唔好呀, 好痛呀, 嗚嗚嗚….…..」

「好痛呀…好痛呀...」「欣, 欣.....」 一隻手掌正拍住我塊面, 「欣, 做咩事呀? 欣, 醒吓先……」

我擘大對眼, 呼, 果然又試再發住呢個惡夢, 文迪正攬實我, 「欣, 無事吖嗎?」 我搖一搖頭, 「無, 只係發左一個惡夢啫!」

我攬番實文迪, 但內心嘅恐懼就依然久久都仲未能得到平伏。

幾日之後, 我知道文迪個爸爸已經搬左入去佢屋企度住, 電話響起, 係文迪打黎。

「喂靚女, 星期六下晝妳想去邊度玩咁呀?」 「去邊? 係喎, 去邊好呢? 呀, 喂,  Uncle 係咪已經響你屋企度住緊架? 咁不如, 我星期六入黎探吓佢同順便我地一齊食番餐飯咁好唔好呀?」

星期六, 下晝我收工之後, 文迪因為仲有啲事要做, 所以我同佢講話等我自己搭車入去就得嘞。

響彩虹坐 91 號巴士入到大坳門之後, 落車後再行左無幾遠之處, 已經企左響文迪屋企嘅門前, 我正想襟門鐘之時, 電閘突然之間就打開左, 一個似係三十幾歲嘅女人就響屋內行緊出黎。

我即時就認到佢係邊個, 「媚姨!」媚姨見到我就笑住講, 「咦呀欣, 文迪佢仲未番黎喎!」

我同媚姨講, 「我知呀, 不過係我自己入黎先之嗎, 呀係呢媚姨, Uncle 佢係唔係響入面度呀?」

媚姨又再笑住講, 「係呀, 已經響度住左幾日架嘞, 呀欣, 我原本今日買左啲野過黎諗住煲粥比根叔食嘅, 但點知咁啱我臨時有啲事又要走先, 根叔雖然話等佢自己煲就得, 但見佢身體仲好虛弱咁, 係呢呀欣呀, 唔知妳識唔識得煲粥嘅呢? 如果識嘅話....」

我未等媚姨講完, 「得架嘞媚姨, 啲粥就等我去煲比 uncle食就得架嘞!」

媚姨正一臉感激咁望住我, 「哈, 文迪就真係識揀女朋友架嘞, 呀欣妳人靚同又咁叻!」

我比媚姨笑到面都紅哂, 「邊度係吖? 我啲野都係好求其之嗎!」

媚姨似乎真係趕住要走, 同佢拜拜左之後,  跟住我就轉身行入屋內入面。

作者: mandy2013    時間: 2016-8-1 12:39

地層好似唔見有人響度, Uncle 似乎應該係響房上面, 我行去開放式廚房方向度, 見廚柜枱面有碗浸住嘅白米, 而雪柜入面就有啲皮旦同瘦肉響度。

我攞起件圍裙著住, 跟住就攞住個煲再裝左啲水, 點火之後, 接住落黎就等我呀欣表演吓啲廚藝咁先。

好快趣, 一煲皮旦瘦肉粥就已經煲起, 我裝左碗粥, 正攞到枱面擺度攤凍吓佢, 跟住之後我就靜靜咁坐響梳化等住 uncle 響樓上落黎。

等左幾個字之後, 我聽到樓梯方向有啲腳步聲響起, 我有啲緊張, 正即時起身恭恭敬敬咁諗住同 uncle 打聲招呼。

見到嘞, 我終於第一次見到文迪個爸爸響我面前出現, 我禮貌地同 uncle 打左聲招呼, 「Uncle 你好, 我係文迪個女朋友呀欣呀!」

但 Uncle 個表情就好似有啲怪怪咁, 見佢正企響樓梯口度不發一言咁黎望住我, 我比佢望到有啲尷尬, 「呀係呢 uncle, 我煲左啲粥比你..」

(待續)
作者: stvckl    時間: 2016-8-1 18:49

加油
作者: 鋒馬故如雲    時間: 2016-8-2 10:39

作者: mandy2013    時間: 2016-8-2 12:29

第三章

我轉身正想攞起枱面碗粥嘅時候, 但估唔到碗粥都仲係咁熱, 一不留神, 我比個碗淥到就將成碗粥連碗都跌哂落地, 「哇, 好痛呀……」

我一嗌痛之下, Uncle 聽到居然面色一變咁就轉身行番上樓梯度, 我皺住眉頭摸住隻痛手, 望住地下正打爛嘅碗同成地都係嘅粥, 呢個時候, 我開始有啲埋怨住自己點解會係咁論盡。

二樓睡房內, 根叔正除左件衫點住口煙手震震咁坐住響床邊度喃喃自語, 「係佢, 我認得個樣同佢嗌痛果把聲, 點解……點解呀迪個女朋友會係佢黎嘅?」

氣管一向有事嘅根叔, 見佢深深咁索左幾啖煙之後, 胸前嘅巨鷹紋身正隨住開始氣喘而不斷地急促起伏住。

「氣, 我支...氣…擺左響邊?」氣喘愈黎愈嚴重, 但支哮喘噴氣劑就搵極都搵唔倒, 根叔正手震震咁攞起個電話, 「迪…幫我問吓…噓…媚姨…噓…有無見過…噓…我支氣…噓…」

樓下清理緊地下嘅我電話正在響起, 「欣, 呀爸條氣喘得好犀利,佢打電話比我話佢搵唔到支氣, 麻煩妳幫我問吓媚姨佢有無見過支氣吖!」

我隻手仲係好痛, 但我就無話到媚姨已經走左, 我四圍咁望吓, 咦, 吧枱上面好似有支藍色膠樽氣體咁喎, 似乎應該會係呢支咁嘞。

我答番住文迪, 「我見到支氣就響吧枱上面, 得架嘞文迪, 我而家即刻就攞上去比 uncle 佢先啦!」

我好快就攞住支噴氣劑, 跟住就快步行上樓梯二樓之處, 我急到連門都無拍就直接咁開門入去。

我見到 uncle 正無著上衫咁坐響床邊度喘住氣, 我正想上前比支氣佢吸嘅時候, 但突然……我急停左腳步。

我望到 uncle 心口果隻巨鷹紋身, 跟住我就再本能地咁望真啲 uncle 個樣, 呢個時候, 我已經呆企住響度。

一隻我永世都唔會忘記嘅紋身圖案, 一個係令我痛苦至今嘅經歷, 我再次望真啲眼前呢個人嘅眼神, 無錯, 係佢, 絕對係佢。

就係呢個人, 呢個人….佢….就係佢奪去我貞操嘅人, 我永遠都記得當時佢嘅表情, 佢對我嘅粗暴, 同….當時我果種撕裂嘅痛楚同感覺, 一切一切, 我都依然瀝瀝在目。

眼前呢個禽獸正雙眼無神咁黎望住我, 我見佢開始迴避住我眼神咁手震震再點起住支煙, 我知道, 呢個禽獸亦同樣地係認得我嘅。

禽獸正呆望住地下咁自言自語, 「點解….噓….會係妳…噓….」

我亦已經全身震哂咁呆企住, 但就響呢一刻, 憤怒已經響我心內充斥住, 但同時, 我個心亦真係好亂, 點解? 點解我心愛嘅人個爸爸, 居然會就係響我一生之中令我留下永不磨滅創傷嘅人。

手上嘅噴氣劑已經跌左落地, 呢一刻我都唔知應該再可以點做至好, 但禽獸突然望住我向我講左一句, 「小姐…噓…我…噓…對妳唔住…噓…..」

但佢呢句說話我已經聽唔入耳, 而且響我腦海之中, 佢當時嘅猙獰面貌同對我嘅粗暴, 令我而家恨不得佢馬上就快啲死左去。

我望到隔離枱上面有一支筆, 我好快就將佢攞起左, 手上嘅筆比我緊握到係咁震住, 我開始一步, 一步咁行埋呢個禽獸度, 我慢慢地舉起手上支筆, 呢一刻我雙眼已經充滿住怒火。

筆尖已經對向住呢個禽獸, 而我亦打算毫不猶豫就要大力咁插住落去之際, 突然, 我個電話響起。

「欣, 妳比左支氣比呀爸未呀? 喂, 我就番到架嘞, 一陣間不如我地過西貢果便食飯囉!」

我攞住個電話無出到聲, 呆左一陣, 跟住我握住筆嘅手就已經慢慢咁開始放番落黎。

雖則憤怒, 但我雙腳正不由自主咁就轉身, 我有啲全身發軟住咁一級一級咁行番落樓梯, 腦內正在一片空白, 而我亦已經再唔知自己可以點先好。

屋外大門電閘已經打開, 我遠望倒文迪正同一個女仔行緊入黎, 二人好快就已經行到黎我面前, 「欣, 呢個就係我成日同妳提起果個小麗, 妳咪成日都話好想見吓佢嘅, 所以今日我就特登叫埋佢一齊黎….」

小麗望住我, 「欣姐姐妳好!」

(待續)

作者: mandy2013    時間: 2016-8-2 12:30

引用:
原帖由 stvckl 於 2016-8-1 06:49 PM 發表
加油
Thanks
作者: Wacoal    時間: 2016-8-2 13:07

Good story
作者: Wacoal    時間: 2016-8-2 13:07

Good story
作者: mandy2013    時間: 2016-8-2 23:10

引用:
原帖由 Wacoal 於 2016-8-2 01:07 PM 發表
Good story
Thanks ^^
作者: mandy2013    時間: 2016-8-3 12:45

第四章

我正木無表情, 跟住就繼續呆呆咁向前行住, 文迪見到咁, 即時就捉住我隻手臂同我講, 「欣, 做咩事呀? 係咪有啲咩唔妥咁呀?」

小麗亦好緊張咁, 「欣姐姐, 妳唔好誤會呀, 係我叫文迪叔叔帶我黎見妳架咋!」

但我就依然無咩反應, 跟住我 fing 開左文迪嘅捉住, 然後就繼續向住門口方向行去。

文迪已經好快跑到上前就將我攬住, 「欣, 係咪發生左啲咩事? 講比我知, 欣…..」 我搖住頭, 跟住就開始淚眼同嚥住喉講, 「唔…關…你…事…」

講完呢句說話, 我就好快頭都唔回咁就向住門口出便跑去。

文迪繼續呆望住門口, 而小麗就自己一個行左去屋邊度呆企住, 等左一陣, 文迪就行到小麗身邊, 小麗有啲唔開心咁抬頭望住文迪。

「叔叔, 對唔住呀, 我都唔知係會搞成咁架!」 文迪苦笑住咁摸左小麗個頭一吓, 「傻女, 應該唔關妳事嘅, 唉……..」

雖滿腦疑懷, 但文迪亦第一時間跑上二樓度, 諗住想問吓呀爸知唔知到底發生左啲咩事, 但結果就不得要領。

呢日之後, 文迪雖然係咁不斷打電話同 send 短訊比我, 但我就已經唔知應該要點再面對佢至好, 一個係我至愛嘅人, 而另一個就係毀左我一生嘅人, 但兩個人居然同時仲係兩父子關係, 點解? 究竟點解個天要係咁對我。

幾日之後, 呢一日下晝, 文迪收到佢爸爸根叔嘅電話, 「迪, 麻煩你幫我通知你女朋友, 我而家就去緊差館度自首, 迪, 我對你唔住, 但我就更加對你女朋友唔住!」 根叔講完呢番說話之後, 文迪都未曾開口, 根叔就已經收左線。

事情愈黎愈詭辯, 但文迪亦唯有唔知頭唔知路咁 send 左個短訊比我, 跟住文迪仍再追問我同根叔之間到底發生左啲咩事, 但我就依然無回覆到佢嘅短訊。

事情終有水落石出嘅一日, 經文迪嘅警界朋友口中得知事件嘅始未, 文迪即時呆若木雞, 但一時三刻之間, 事實嘅真相又真係好難令人可以接受。

完嘞, 我同文迪最終都係要分手收場, 警察亦曾經上門要求我去出庭指証根叔, 但…..思前想後, 但我最終都無打算再出庭去指証呢個禽獸。

因為, 諗到一來呢個禽獸亦已經將會步入風燭殘年, 油盡燈枯嘅階段, 二來件事亦已相隔左咁多年, 而我亦算係睇在文迪分上對佢作左一個最後嘅交待。

。。。。。。。。。。。

一段巨變日子過後, 根叔病情漸催惡化而需要入院留醫, 而文迪亦終日變得沉默寡言, 小麗偶爾亦會 send 短訊比文迪作一番問候, 但文迪就由始至終都無將件事話比小麗佢知道。

終於, 根叔響無幾耐之後, 終於都響醫院之內結束左佢嘅一生。

呢一日, 小麗獨自搭車入去大坳門度, 原意係想同文迪叔叔見多一面同劃清界線, 等文迪叔叔個女朋友可以唔好再誤會佢地二人之間嘅關係。

已經慢步行到文迪屋企門前, 小麗正企左響電閘嘅門前, 企左一陣, 突然有人開住電閘, 一個似係鐘點工人嘅女人正行緊出黎, 「咦小妹妹, 妳黎搵人呀?」
作者: mandy2013    時間: 2016-8-3 12:46

小麗點一點頭, 「姨姨, 我係黎想搵文迪叔叔架!」 鐘點工人媚姨聽到小麗嗌住文迪叔叔, 「妳就係文迪曾經助養果個小麗?」 小麗點一點頭。

一老一嫩正沿住斜路行番上去清水灣道, 到左回旋處嘅小食亭之處, 二人就響小食亭度坐低傾談住起黎。

唔經唔覺, 二人就已經傾左成個幾鐘頭之後, 媚姨大約講左文迪個爸爸響醫院內過世同分手嘅事比小麗知道, 但當中同小麗相近嘅事情就三緘其口, 絕無透露過半點一句出黎, 以防小麗聽到之後會勾起佢以往嘅不快經歷。

「媚姨, 我已經明白哂文迪叔叔嘅事嘞, 既然係咁, 我睇佢都係需要啲時間去先可以掉淡件事, 呢段時間, 媚姨, 妳都要好好咁照顧住文迪叔叔先, 等再過多一排我先再黎問候吓佢啦!」

媚姨笑住點一點頭, 但望住呢個正背住光嘅小麗逐漸遠去, 媚姨心中正暗嘆住小麗響呢個年記居然都可以懂得咁多人情世故。

小麗番到屋企之後, 見佢正坐左響寫字枱前, 手正揸住文迪叔叔再送過比佢果支新名貴原子筆, 心正諗住媚姨頭先同佢講叔叔嘅近況。

小麗正在細聲自言自語, 「叔叔你要振作啲呀, 不過如果小麗可以幫得到你手嘅話, 小麗定必會義不容遲咁去盡力黎幫你架!」

(待續)
作者: mandy2013    時間: 2016-8-4 12:27

第五章

呢日之後, 小麗同媚姨都有響短訊度互通消息, 「媚姨, 文迪叔叔今日點呀?」 「媚姨, 叔叔有無肯食番多啲野呀?」 「媚姨, 我仲諗緊幾時先再去搵叔叔見面先好!」

村屋內, 文迪表面好似已經變番平時如常嘅文迪, 「咦媚姨, 咩今日咁早就到嘅? 不過我一陣就會出一出去, 咁我而家先比埋啲人工妳先啦!」

媚姨笑笑口同文迪講, 「文迪, 你有事就出去先啦, 啲錢你就慢慢先比我都未遲, 呀係呢……」 媚姨正欲言又止, 但文迪就估到媚姨好似係有啲事想講咁。

「係唔係有啲咩事要同我講呀?」

媚姨聽到咁, 索性就坐響文迪嘅前面, 「係呢文迪, 其實響你心目中, 小麗佢會係你啲咩人咁呢?」 文迪有啲 ar 哂頭, 「小麗, 佢咪就係我曾經助養過嘅一個女仔咁囉, 但媚姨, 點解突然之間妳會咁樣黎問我嘅?」

媚姨又再笑住答, 「無, 不過有時見你提起小麗, 咁我就多口咁黎問吓你咁啫, 但文迪, 其實你覺得小麗佢個人係點架?」 文迪好認真咁答住媚姨, 「一個好純, 好真, 好獨立, 同係有經歷過嘅女仔咁囉!」

媚姨笑住搖一搖頭, 「文迪, 唔好話我話你啦, 其實響我眼中, 小麗某個程度上思想係比你仲更為成熟, 而且…..」

文迪正等緊媚姨嘅繼續, 「而且, 呢個女仔似乎都幾關心你, 又或者講…係有啲鍾意左你咁喎!」 文迪聽到之後有啲錯愕。

等左一陣文迪再講, 「係咪小麗同妳提過啲咩事咁呀?」

媚姨搖一搖頭, 「佢無同我講過任何野, 只係有次佢黎搵你, 但你咁啱就唔響度, 所以果次我就同佢傾左成個鐘頭偈, 不過之後佢響短訊度就不斷係咁叫我睇住你, 文迪, 講真, 呢個女仔真係唔錯架, 有機會嘅話你就真係要好好認真咁考慮吓佢咁呀!」

小麗屋企內, 一個表面堅強, 但內心最近硬係成日都蘿蘿攣嘅小麗, 正呆呆咁坐響床上發住吽哣。

「叔叔, 我知而家你個心係好難受, 但小麗以前何嘗又唔係要一個人獨自去面對住所有嘅困難, 所以叔叔, 你都要堅強啲呀…….. !」

小麗公司內, 一個響公司同小麗有啲似是而非男女關係嘅男同事 John 正問緊小麗, 「Erica, 咦, 做咩今朝妳啲面色咁難睇嘅, 係咪有啲唔舒服呀?」 小麗搖一搖頭。

John 再問住小麗, 「Erica, 我嗲啲媽咪成日都想話見吓妳喎, 喂, 咁不如今日收工之後, 你上我屋企度坐吓吖, 好唔好呀?」

小麗望住 John, 「John, 不如…唔好住啦, 我地都好似仲未曾到要見你嗲啲媽咪嘅階段, 呢啲事不如我地都係遲啲先再算咯!」

收工之後, John 拖住小麗隻手響街度行住, 「Erica, 呢幾日見妳好似比平時靜咁, 係咪有啲咩事煩緊咁呀?」 小麗搖一搖頭。

再行多一陣, John 亦察覺到小麗有啲心不在焉, 「Erica, 咁不如我送妳番屋企度休息吓先嘞!」 小麗點一點頭。

兩個人去到小麗屋企樓下之後, 「到嘞 Erica, 咁妳就自己番上去抖吓先啦!」 小麗捉住 John 隻手臂, 「John, sorry 呀, 其實我呢排真係有啲事響度煩緊, 不過遲吓我就會無野架嘞, 所以你唔使咁擔心我嘅!」

John 聽到咁就笑住點一點頭, 「既然係無咩事就好嘞, 咁唔阻妳上樓休息先….」 小麗好似察覺到 John 有啲失望咁。

小麗拉實正要轉身走嘅 John, 「John….」 John 回頭望吓小麗, 「John….不如…你上黎陪多我一陣先走吖!」

二人上左樓之後, John 就默默坐住響枱前, 坐左一陣, John 就正嗌住四圍執緊野中嘅小麗, 「Erica, 點解我成日都覺得, 我地之間都仲係好似有一幅牆隔住左咁嘅?」 小麗無出到聲。

John 又再坐多左一陣, 跟住又望吓隻錶, 然後又再望吓正仲執緊野嘅小麗, 「好嘞 Erica, 其實我真係有啲唔知妳想點? 不過如果係無咩事嘅, 咁我睇都係走先嘞!」

John 已經企左起身, 但突然小麗就好緊張咁走埋 John 度將佢攬住, 「John 陪多我一陣吖, 我…..我….真係覺得一個人好悶同….好寂寞呀!」

(待續)

作者: mandy2013    時間: 2016-8-5 12:41

第六章

John 比小麗呢個咁突如其來嘅舉動, 即時就將個咀印左落小麗嘅雙唇之上, 兩個人正響度深深地咁吻住對方, 錫左一陣, John 嘅雙手就已經開始響小麗身上唔規舉住起黎。

已經將小麗全身上下摸遍, 慢慢地, 二人亦已經移到去廳中張單人床嘅床邊之處, 小麗已經比 John 責住響張床上, 兩個人正再擁吻多一陣, 跟住John 就開始要將身上啲衫褲逐件除下。

床上, 小麗條半膝裙亦已經比 John 除左出黎, 手正開始摸住小麗嘅大脾, 白滑嘅肌膚令 John 隻手開始逐漸向住盡頭方向滑去。

已經到左盡頭中央之處, John 正隔住小麗條底褲正輕力地咁撩弄住, 小麗微微張開雙腿, 正瞓響床上合埋雙眼靜靜咁感受住胯下正在被撩弄住嘅快慰感覺。

John 開始為小麗再除去身上其餘嘅布料, 好快, 二人就已經回復到天然狀態咁再次擁吻住起黎。

「唉…唉…唉…唉…」 已被結合住嘅小麗, 身體上雖然比 John 不斷地衝擊住, 但響佢腦內, 有一個人嘅音容就正不斷響小麗嘅腦海中浮現住起黎。

電話訊息正在響起, 正閉目呻吟住嘅小麗突然好緊張咁挺起個身就攞起個電話黎睇住, 睇完之後, 跟住小麗好快又回復番剛才同 John 正進行緊嘅狀態之中。

完事嘞, 兩個人行左去狹小嘅浴室之內沖洗一番, 地方太窄, John 先行響浴室之內行番出黎, 但想到小麗頭先咁緊張要去檢查短訊, John 即時就有啲好奇咁行埋床邊嘅矮柜之處。

手指正靜靜咁按住小麗部手機, 解鎖之後, John 見到 Whatsapp內最新嘅訊息係由一個叫媚姨嘅人發出嘅。

小麗, 文迪呢兩日發緊高燒, 但我星期六日有事唔去佢果度, 下星期一我先再給妳短訊吧

小麗短訊回覆, “明天星期六下午我會去探佢

John 再睇番媚姨同小麗之前嘅對話, 睇完之後正在喃喃自語, 「文迪……, Erica 果然真係有左第二個男人, 唔怪之得佢近排啲精神係咁仿佛啦!」

小麗響浴室內著番衫出黎之後, 跟住佢就發覺到 John 原來已經唔再響屋內入面, 小麗攞起個電話, 但就見到頁面正開住媚姨啲訊息, 小麗望到後個心就開始有啲唔係咁舒服。

第二日星期六下午, 小麗收工之後就自己搭車入去叔叔屋企, 媚姨之前已經講左大閘密碼比小麗知道, 小麗入左屋後, 屋內似乎好似無人響度咁。

小麗買左啲退熱貼同一啲瘦肉入黎, 跟住小麗就響廚房內開始煲粥, 粥已煲好, 而小麗就坐左響廳中梳化正等待住文迪叔叔嘅番黎。

時間一分一秒咁過去, 已經等到黃昏六點鐘, 小麗繼續坐住等, 又已經到左七點, 之後再八點……

已經到左九點鐘之後, 屋外花園亦都已漆黑一片, 太陽能戶外感應燈亦已自動亮住起黎。

小麗見叔叔仲未曾番到, 而佢亦唔知仲要再等到幾時, 終於, 小麗就唯有留下字條再默默咁離開左叔叔屋企之內。

星期二早上, 小麗如常 send 短訊比媚姨, “媚姨, 叔叔好了點沒有?”  

媚姨輸入中, “文迪原來這幾天都不在香港, 我已看到桌上妳留給他的字條, 和已把妳煲給他的粥倒掉了, 但我已將這事告訴了文迪

星期日, 小麗同文迪講話想入去搵佢同見吓一面, 已經搭車入到大坳門度, 小麗隔住車窗就已經見到文迪叔叔響巴士站度等緊佢, 車門一開, 小麗就已經急不及待咁就跑住落車, 「哇, 差啲仆死我嘞!」

作者: mandy2013    時間: 2016-8-5 12:43

手臂正被文迪叔叔扶住, 「慢慢黎, 落車使咩咁心急呀!」 兩個人正響度相視而笑住。

文迪同小麗講, 「喂傻妹, 唔好意思呀, 上星期我過左台灣幾日無話到比媚姨知, 所以累妳白行左一趟添!」 小麗笑住搖一搖頭, 「無, 係我自己無問過你之嗎!」

二人入左屋攞左兩部單車響路上各自地推住, 小麗同文迪講, 「叔叔你好似瘦左咁喎?」 文迪又同小麗講, 「妳夠咪又一樣好似瘦左咁!」

「我減緊肥吖嗎!」

「仲減, 一陣大風啲都吹走左妳呀!」

「比風吹起咁你咪就拉番住我囉!」

「咁吹起左我咪就可以當妳係氫氣球咁拉住黎行囉!」

「叔叔好衰架, 咁樣黎話人都有嘅.......」

呢一日, 小麗同文迪兩個都玩得好開心, 入夜, 二人響西貢食完海鮮之後, 小麗同文迪就響海旁邊度行住嘅時候, 小麗似乎就開始顯得有啲唔係咁自然。

小麗有啲口窒窒咁講, 「叔叔, 今日我玩得好開心呀, 係呢叔叔, 咁不如…我以後…都多啲入黎搵你….., (面上一紅)我意思即係搵你去玩咁好唔好呀?」

「好呀!」但文迪就攞起左個電話, 「Shirley, 我同朋友響西貢食完飯嘞, 哦, 好呀, 咁妳而家過黎先講吖!」 「叔叔你係咪約左人呀?」

文迪望吓小麗, 「哦, 係我個新相識嘅女朋友而家過緊黎之嗎!」

新女朋友, 小麗聽到之後, 個心即時就有啲如墮深淵兼面上已經無哂表情, 好快, 有個幾靚嘅長頭髮女仔已經響佢地二人面前出現住, 「文迪!」 「呀介紹比妳地識, 呢位係小麗, 呢個就係我嘅新女朋友 Shirley 嘞!」

(待續)
作者: loyanpai303    時間: 2016-8-6 09:51

作者: edwardyeung    時間: 2016-8-6 10:43

會吾會殘忍咗啲啊
作者: mandy2013    時間: 2016-8-6 11:44

第七章

Shirley 伸左隻手出黎, 而小麗呆左一呆之後, 跟住亦同樣伸番隻手出去同 Shirley 握住。

「係呢小麗, 妳同文迪識左好耐架? 無, 妳唔好誤會呀, 咁男朋友同其他女仔一齊就緊會緊張左少少嘅, 更何況妳仲係個靚女黎添!」

小麗無咩心機咁答住, 「Shirley 姐妳唔好誤會呀, 叔叔只係我以前嘅助養人士黎咋, 而我地之間係絕對無其他嘅關係架!」

Shirley 又再同文迪講, 「喂, 一陣不如我地去尖沙咀度行吓咯, 好唔好呀?」 文迪跟住就同小麗講, 「係呢小麗, 橫掂順路, 咁不如一陣我車埋妳番屋企先吖, 咁妳咪就唔使再搭車去彩虹度轉車咁麻煩囉!」

車上, 小麗一個人正默默無言咁響後排度坐住, 而文迪亦不時望吓倒後鏡黎留意住小麗, 好快, 車已到達左小麗嘅屋企樓下度。

小麗開左車門落左車之後, 跟住就同文迪佢地講, 「唔該哂叔叔, 拜拜 Shirley 姐!」 二人望住小麗已經行左入大廈之後, Shirley 就同文迪講。

「個女仔一見倒我之後就即刻靜哂, 似乎佢真係鐘意你咁喎!」

文迪嘆住氣講, 「唉, 我就係唔想小麗佢咁樣, Shirley, 小麗響好耐之前就已經開始比我助養, 但如果我同佢真係響埋一齊嘅話, 我驚到時會引起好多閒言閒語呀!」

Shirley 望吓文迪, 「都啱嘅, 人言可畏, 但文迪, 緣份嘅野有時又真係話唔埋喎, 假如命中注定佢真係你嘅話, 咁就算你再揾多一百個人黎扮係你女朋友嘅都係無用架, 與其咁樣, 咁點解你唔試吓同佢順其自然咁發展落去呢?」

文迪無出到聲 「…………」

送緊 Shirley 番屋企途中, 車上, Shirley 同文迪講, 「喂, 做咩咁靜焗呀? 你唔係仲掛住人吖嗎? 嗱, 今晚我就連客都唔帶都走過黎幫你手, 咁你話你應該要點報答我至係咁呢?」

文迪笑笑口咁講, 「咁妳想我點報答妳吖?」 Shirley 媚住雙眼, 「嗱, 我聽朝就約左個客響相思灣度睇樓, 咁不如今晚就比我去你屋企度瞓, 咁等我聽朝唔使一早就要起身趕入黎啦!」

車已即時轉換方向就直駛上清水灣道。

是夜床上, 文迪同 Shirley 已經做完愛做嘅事之後, 正全身赤裸包住被嘅 Shirley, 見文迪好似正在心事重重咁挨住響床背度。

「喂, 仲響度諗緊小麗呀?」 「唔係呀, 咪亂講野啦!」 「但頭先你先至傷左人地個心喎!」 「Shirley, 其實…我係諗緊, 而家相思灣仲有邊間屋個門口係可以泊倒兩部車咁呢?」 Shirley 聽到文迪咁講, 即時就笑住咁響佢心口度推左一野。

小麗已經打算以後都唔再主動去搵文迪叔叔, 但而事實上, 小麗直到而家每一日都仲係對文迪叔叔牽腸掛肚住, 呢一日放工之後, 小麗同 John 又再響街度一齊行住。

John 同小麗講, 「Erica, 有件事我真係忍唔住想問妳好耐, 妳果個文迪到底係妳邊個黎架?」

作者: mandy2013    時間: 2016-8-6 11:45

小麗無諗過 John 會突然咁問, 「John, 原來上次你真係偷睇過我啲 whatsapp 呀?」 John 無出到聲, 小麗再講,「算嘞, 總之佢響我心目中永遠都係今生之中一個最重要嘅人黎嘅!」

John 聽到之後居然就冷冷咁笑左一笑, 「嘿, 果然我地之間就真係比呢一個人隔住左, 嘿, 嘿, 原來我不嬲都係比妳用黎攝時間嘅, 咁好啦, 我以後都知應該要點做架嘞!」

John 講完呢句最後說話之後, 跟住就頭都唔回咁就轉身離去, 就只剩番小麗一個人呆呆咁企左響街頭度。

孤女獨處, 心繫遠方, 但奈何神女有心, 可惜襄王無夢, 小麗正獨坐於床上, 心內洶湧澎湃嘅心情令佢不禁雙手掩面, 痛哭流涕。

「文迪叔叔, 嗚…., 我知我係配你唔起, 你咁有錢, 身邊又有咁多女性朋友, 我…., 我係咩呀? 我咪就只係一個曾經比你助養而又無父無母嘅孤兒咁囉, 嗚…嗚….嗚….!」

幾個月後, 心情已漸復趨平復嘅小麗, 剛收到媚姨嘅一個短訊, “小麗, 文迪的朋友星期日會到他家中為他慶祝生日, 果日妳有無時間都來一齊玩玩咁呢?

小麗望住個短訊好耐, 跟住手指就開始打住回覆, “好的, 但當天我另有約會, 所以我只能帶份生日禮物交給叔叔和向他說聲生日快樂便要走了!

短訊發出過後, 小麗正心想雖在逃避, 但始終係叔叔嘅大好日子, 而再加上係媚姨特意通知佢呢件事情, 所以為防被人洞悉心中醋意, 小麗亦唯有硬住頭皮出此下策。

(待續完結篇)
作者: mandy2013    時間: 2016-8-6 11:49

引用:
原帖由 loyanpai303 於 2016-8-6 09:51 AM 發表
峰回路轉喎 ⋯⋯
文迪叔叔真系人見人愛喎!

:smile_o12:     :smile_o12:     :smile_o12:
文迪叔叔不嬲都係人見人愛架啦
作者: mandy2013    時間: 2016-8-6 11:50

引用:
原帖由 edwardyeung 於 2016-8-6 10:43 AM 發表
會吾會殘忍咗啲啊
唉, 有苦衷嘅  :smile_39::smile_39::smile_39:
作者: mandy2013    時間: 2016-8-8 13:04

第八章

呢幾日, 小麗不停地到處去選購生日禮物黎比文迪叔叔, 雖然礙於自己嘅經濟能力實在有限, 但小麗亦無嗇惜腰間錢咁去選購呢份生日禮物。

一個價值幾千蚊嘅名牌真皮銀包已經包好, 一切都已經準備, 就只等待聽日下午時份準備出發。

正值叔叔普天同慶嘅日子前夕, 但豆室之內, 有人正獨處一角靜靜咁流下孤雛眼淚, 望住牆上嘅鐘, 尚有一分鐘就會到左叔叔嘅生日來臨。

收音機已經響起報時, 已經正式到左星期日零晨, 但此刻其實對自己又會是如何, 小麗呆多一陣, 索性就響床上倒頭而睡。

幾個字後, 小麗個電話響起, 小麗帶住朦朧嘅聲線接過電話, 「喂…….」 另一邊傳黎一把熟悉嘅聲音, 「小麗, 文迪叔叔呀, 唔好意思呀, 原來妳已經瞓左, 等我架車經過妳樓下見妳上面仲有燈光, 所以我仲以為小麗妳…..」

小麗起身望吓窗外, 果然叔叔就響下面望住上黎, 「叔叔咁夜搵我係咪有事呀?」 「無, 唔係…無咩特別嘅事…..」

小麗突然醒起左, 「叔叔不如你等我一陣先, 我有啲野想而家攞落黎比你!」

小麗心想就襯而家先比左份生日禮物叔叔之後, 咁到聽日就唔使再特登搭車入去西貢度比佢。

落到樓下街邊, 已經到左文迪叔叔嘅面前, 「叔叔, 媚姨已經講左比我知今日係你嘅生日, Happy Birthday, 生日快樂!」

文迪有啲愕然, 「多…謝妳小麗!」 兩個人居然顯得好唔自然咁, 小麗摸住自己另一邊手臂, 正雙眼無神咁同文迪講, 「叔叔, 原本我係聽日先搭車入黎送比你嘅, 不過既然而家比左你, 咁我聽日就唔會再入黎架嘞!」

已經回復鎮定嘅文迪, 「小麗, 叔叔識左妳咁耐, 我地都好似未曾正式咁坐低傾過偈, 喂, 不如我地而家買啲汽水薯片去搵個海灘坐低吹吓海風好唔好呀?」 小麗聽到之後就點一點頭。

西貢銀線灣上, 二人正席地享受住沙灘上嘅晚風, 隨住同時嘅海浪聲響起, 文迪亦開始講番以前啲舊事黎比小麗知。

「諗番以前, 仲記得何姑娘果陣同我講, 話妳讀書係好勤力同好聰明, 所以佢就問我願唔願意出錢去栽培呢個小妹妹去外國度讀書, 而當時我諗都無諗過就一口應承, 因為我只係知道, 果個小妹妹嘅童年已經係好慘, 既然何姑娘有咁嘅提議, 所以我都希望呢個小妹妹將來係可以有機會因為咁而去改寫佢嘅下半生!」

坐響隔離嘅小麗聽到已經泣不成聲, 文迪望住遠方繼續地講。

「到我同妳正式見面之後, 雖然果陣時妳係發生左啲唔愉快嘅事, 但果陣我同何姑娘都曾經商量過, 原本我係提議響市區度買個單位黎比妳居住, 但何姑娘同我講, 話佢好了解呢個小妹妹嘅性格, 話佢一定唔會接受, 而且佢亦唔贊成我去咁做, 所以我亦唯有作罷!」

小麗繼續流住眼淚黎靜心聆聽住。

文迪再繼續, 「小麗, 叔叔表面睇落就好似係無欲無求, 相識滿天下, 但其實真正可以交心同做到真正朋友嘅就真係寥寥可數, 坦白講, 我以前做人嘅態度不嬲都係有啲唔認真, 但呢幾年黎閱歷多左之後, 我就開始覺得其實以前我又真係有啲比較任性!」

小麗望住文迪, 「但叔叔起碼可以做倒好多自己想做嘅事先吖!」

文迪嘆住氣咁搖一搖頭, 「唔係樣樣事都可以做得到, 有好多事情係要考慮埋其他人嘅睇法先至敢去做!」 小麗細細聲咁自言自語, 「但都咁總好過我連考慮嘅機會都無吖!」
作者: mandy2013    時間: 2016-8-8 13:05

二人開始再講住其他話題, 唔經唔覺, 好快就居然傾到接近黎明時份。

旭日初昇, 但小麗亦已經攰到正枕住響文迪個膊頭度瞓著左, 文迪望住太陽開始響水平線上升起, 跟住就輕拍住仲熟睡緊嘅小麗, 「小麗, 妳睇, 日出個太陽真係好靚呀!」

小麗朦住眼咁, 跟住就開始察覺自己枕住響叔叔個膊頭果度, 小麗有啲唔好意思咁坐番直個身, 但就比眼前呢個咁靚嘅景色吸引住咁講, 「嘩…, 個太陽真係好靚呀!」

兩個人望住個太陽已經升到上天上, 文迪開始問住小麗, 「小麗, 我尋晚咪同妳講過, 有好多事我係要考慮埋其他人嘅睇法嘅, 我嘅意思其實係, 如果…即係….假如妳會同我響埋一齊, 咁唔知其他啲人會唔會覺得我會係一個早有機心嘅人咁呢?」

小麗聽到咁個身開始有啲震住, 「叔叔…你嘅…意思係…..」

「對唔住小麗, 其實我都唔知自己有時係聰明定係蠢, 上次果個 Shirley, 亦即係我所講嘅新女朋友, 其實果晚只係我叫佢扮係我女朋友黎呃妳架咋!」

小麗問住文迪, 「但點解你要咁做吖?」

文迪好坦白咁講, 「係為左逃避妳, 亦係為左怕世俗人嘅眼光, 小麗, 我曾經係妳嘅助養人, 但如果因為咁而同妳響埋左一齊嘅話, 我驚到時會引黎好多閒言閒語, 但….呢幾個月黎我已經諗通左, 小麗, 我想問吓妳, 其實妳真係有無諗過想同我響埋一齊咁呢?」

小麗簡直就唔相信自己對耳仔, 一時之間佢個腦突然就一片空白……

「叔..叔…, 我….」

文迪亦開始察覺自己呢番說話太過直接, 等左一陣, 小麗依然都仲係唔知點答至好, 文迪唯有講啲其他野黎打圓場, 「喂, 肚餓嘞, 不如我地揸車去食左早餐先吖!」

早餐過後, 兩隻熊貓都已經攰到想死, 但小麗個心而家就正在忐忑不已, 眼前嘅叔叔剛才唔知算唔算係對自己表白, 但響呢一刻, 佢自己亦覺得叔叔嘅擔心亦不無道理。

兩個人正行緊去停車場攞車嘅時候, 突然, 小麗停止左腳步, 文迪響前面正回頭望吓小麗, 小麗似乎響度正諗緊啲野咁, 終於…..小麗都開口講。

「叔叔, 我唔介意, 其實…我….真係好想同叔叔響埋一齊好耐架嘞….嗚…嗚…嗚…」

文迪聽到咁, 已經跨步行番到小麗嘅面前, 望住正在落淚中嘅小麗, 小麗突然之間就將文迪叔叔攬住起黎。

「叔..叔…, 我真係好鍾意你呀….嗚…嗚…」

太陽底下, 二人已經不其然咁就輕吻住起黎, 一切一切, 似乎都無野再可以阻隔到呢段久待住嘅感情展開。

(全文完)
作者: mandy2013    時間: 2016-8-8 13:05

後記 - 小麗日記篇

8 月 20 日, 晴天, 我和叔叔手牽著手地在西貢附近郊野漫步, 叔叔問我有否想過搬到他家中和他一起生活, 我坦白地說想, 叔叔接著就答應我, 說會留一間房間給我做書房, 那樣我便可以把所有書藉都能全放在房間裡去

10 月 2 日, 晴天, 今天書房內, 我把所有嘅書藉都從新整整齊齊地攞放在幾個大型書柜之內, 辛苦過後, 望著這房內的一切, 那一刻, 我打從心裡衷心地感激著叔叔

10 月 31 日, 晴天, 放工過後, 回到家裡, 坐在門外的地上享受著大自然的樂趣, 四野的花草, 虫鳥的呼叫, 景致怡人, 心情開朗, 和靜盼著叔叔的歸途, 此種感覺極為美好

11月 8 日, 密雲, 已和叔叔同居多月, 昨夜我終於都和叔叔正式發生了關係, 浪漫的相對, 醉人的音樂, 和我倆在燭光底下的深情共舞, 叔叔情深的眼神, 溫柔的聲線不斷觸動著我的心靈, 已早抱著奉獻的心, 就只等待住昨晚二人的相對的時刻

我倆坦誠相對之時, 愛意打從肌膚互相傅遞到對方心內, 唇感蜜淺, 膚感纏綿, 二人結合之時, 我仍仿如置身於夢幻之內, 稍一回神, 觸感深處, 原來已達浪漫境界之中, 我緊抱著叔叔, 心已再沒有孤獨的感覺

12 月 1 日, 晴天, 沙灘上, 望著叔叔跳脫的背影, 多月相處過來, 我慶幸此生能遇到此人, 回望過去, 展望將來, 令我深信緣份早已天注定, 就只等待何時才能開花結果, 一齊就只隨著上天的安排, 但我亦深信前路總會是一片光明和美好

作者: Wacoal    時間: 2016-8-8 16:59

good story. Very nice.
作者: Wacoal    時間: 2016-8-8 17:00

Good story, very nice
作者: Wacoal    時間: 2016-8-8 17:00

Good story, very nice
作者: loyanpai303    時間: 2016-8-8 17:12

作者: 祝伊欣    時間: 2016-8-9 12:58

支持Mandy姐姐呢篇精彩短作。

「文迪」同「小麗」之間嘅感情,有點Daddy-Long-Legs嘅味道⋯⋯

楔子中,「根叔」同「欣欣」之間,因根叔曾經嘅一時淫念而變成不倫嘅「養慾關係」,係「惡」;到後來,「文迪」助養「小麗」,日子有功,情愫互生,係愛,係「善」嘅。 兩段故事並排對比,相映成「趣」,饒有深意。 少甜佳作,當之無愧:smile_40:
作者: mandy2013    時間: 2016-8-10 12:10

過往作品總結 , 次序依照當時發佈日期為準

1.) 夜校風雲
http://www.188channel.com/viewthread.php?tid=22289081

2.) 安娜與小惠 (性格互調後的故事)
http://www.188channel.com/viewthread.php?tid=22318252

3.) C9 物語 – 黑人, 差仔的誘惑 (精華)
http://www.188channel.com/viewthread.php?tid=22476581+

4.) 雄哥(精華)
http://www.188channel.com/viewthread.php?tid=22662920

5.) 紅唇烈焰 ajenny (精華)
http://www.188channel.com/viewthread.php?tid=23101913

6.) 附載文迪作品之內- 孤雛淚/永遠的約會 (精華)
http://www.188channel.com/viewthread.php?tid=23644110

7.) 和女下屬的一段情 - 緣在上海
http://www.188channel.com/viewthread.php?tid=23646854

8.) 母與女
http://www.188channel.com/viewthread.php?tid=24401907

9.) 養女情緣
http://www.188channel.com/viewthread.php?tid=25981557

作者: mandy2013    時間: 2016-8-10 12:11

引用:
原帖由 loyanpai303 於 2016-8-8 05:12 PM 發表
加油文迪叔叔!
努力向前喔!
多謝平哥, 文迪已飽哂
作者: mandy2013    時間: 2016-8-10 12:36

引用:
原帖由 祝伊欣 於 2016-8-9 12:58 PM 發表
支持Mandy姐姐呢篇精彩短作。

「文迪」同「小麗」之間嘅感情,有點Daddy-Long-Legs嘅味道⋯⋯

楔子中,「根叔」同「欣欣」之間,因根叔曾經嘅一時淫念而變成不倫嘅「養慾關係」,係「惡」;到後來,「文迪」助養「小麗」,日子有功,情愫互生,係愛,係「善」嘅。 兩段故事並排對比,相映成「趣」,饒有深意。 少甜佳作,當之無愧:smile_40:
多謝伊欣妹妹, 欣妹妹博學多才, 相對我呢亭 "孤陋寡" 文邊可以出得大堂架, 而且無寫咁耐, 本版亦已經時不予我, 純為手痕, 但亦懂得見好就收, 免被千秋萬世唾罵阻定, 欣妹文章令人耳目一新, 宜古宜今, 博人深醒, 實屬難得, 但色版已今非昔比, 所以喜見欣妹此類真正有識之仕又能否帶黎新既衝擊。

比心機, 請繼續努力, 其實我都幾鍾意睇妳的文.......同果幾隻野好似鬼上身咁既回覆, 嘻嘻

作者: loyanpai303    時間: 2016-8-11 04:11

作者: 過路人文迪    時間: 2016-8-11 21:32

作者: loyanpai303    時間: 2016-8-14 11:06

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)