188Channel

標題: [原創作品] 短篇:社會黑暗面系列--人渣母親(廣東話) [打印本頁]

作者: taikongbaby    時間: 2017-11-20 22:41     標題: 短篇:社會黑暗面系列--人渣母親(廣東話)

作者: winning王    時間: 2017-11-21 06:16

作者: winning王    時間: 2017-11-21 06:17

作者: pure3000    時間: 2017-11-21 09:20

taikongbaby兄又有新故事,比個洋蔥頭以示支持
作者: 肯尼先生    時間: 2017-11-21 21:55

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-11-20 10:41 PM 發表
我係一個社工,講真,每次去呢D單親家庭做家訪,都係一次對靈魂既虐待..

「叮噹..叮噹..」「卡察..」開門既係阿蓮既二女--阿芬,同時卻傳黎「啊啊啊啊..也咩爹、也咩爹..」、震耳慾聾既AV聲~
阿 ...
Tai兄,今篇好有安排喎:smile_o12:已給洋蔥頭,期待故事下續。另我都剛貼了新故,得閒去睇一睇支持下。
作者: taikongbaby    時間: 2017-11-22 10:13

作者: tommycccc    時間: 2017-11-22 16:37

作者: taikongbaby    時間: 2017-11-23 09:08

作者: yausm1234    時間: 2017-11-23 20:14

作者: taikongbaby    時間: 2017-11-24 08:11

作者: loyanpai303    時間: 2017-11-24 09:03

作者: tsang_jimmy    時間: 2017-11-24 19:26

我都欣賞呢篇輕文章,不錯
作者: Ken90820    時間: 2017-11-24 21:02

唔錯, 支持支持! 請盡快更新!
作者: Ken90820    時間: 2017-11-24 21:02

唔錯, 支持支持! 請盡快更新!
作者: taikongbaby    時間: 2017-11-25 09:52

作者: taikongbaby    時間: 2017-11-25 23:18

作者: 米高達    時間: 2017-11-25 23:50

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-11-25 11:18 PM 發表

首先多謝支持,但跟住要講對唔住....這己經是全文了:smile_35:
支持,期待更新
嗱,今次見到你有用心寫,「葱」你啦,最後兩行,一個「對映」出社工正常家庭,已經比好多人有福,真係唔錯。。加油:smile_o12:
作者: freepic1iman_dc    時間: 2017-11-26 02:33

樓主用尼個題材做切入點,
很夠創意。。。要支持呢。
作者: taikongbaby    時間: 2017-11-26 17:49

作者: assault    時間: 2017-11-26 18:51

作者: 米高達    時間: 2017-11-26 20:58

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-11-26 05:49 PM 發表
[quote]原帖由 米高達 於 2017-11-25 11:50 PM 發表

支持,期待更新
嗱,今次見到你有用寫,「葱」你啦,最後兩行,一個「對映」出社工正常家庭,已經比好多人有福,真係唔錯。。加油
"今次見到你有用心寫",唔通米兄覺得我上一篇無用心機??:') :') :') [/quote]嗱,即係咁,小弟呢,一見到「雞巴」呢兩個字,就 automatic 咁 out 嗰篇文既。。咁你明啦 ( 所以去到「雞巴」出現就停睇離場 ) :smile_27::smile_27:
而家聽到你咁講,就迫自己睇多啲,但仍係投入唔到。。論「心機」,嗰篇仲多「心機」,但要分清楚用「心機」,跟用「心」係有分别啊~
另外,你上一篇投入重點,係點「玩」A姐,即使能帶讀者到投入,亦只是一齊玩A姐,而「玩」法更非人人能 buy,所以市場好窄。今次,你投入社工,帶出扭曲家庭狀况,讀者感受到。。呢份「感受」,就係「heart」囉,明白分别未?

Tai 師兄你文筆底子其實很好,心術找啱方向,可以寫出好文,留意呢一點吖,一定會吸引更多讀者,加油

作者: taikongbaby    時間: 2017-11-27 17:11

作者: 肯尼先生    時間: 2017-11-27 18:37

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-11-27 05:11 PM 發表

明的,以小弟理解如果客觀來講,兄台所講"用心"既題材,應該就係貼地....
因為貼地就係貼近生活,咁讀者先容易有感受....不過,我大學同學講過我份人
真係好宅,好唔貼地,可以話幾活係自己理想世界之中,所以寫貼地題 ...
Tai兄,網上貼文,對我來說,其實只係一處為興趣去作練習的地方,所以我和你一樣,只會寫自己想寫的,而我係喜歡將自己想法,以一個故事形式去表達,有起承轉合、高潮起伏,當然要有埋人物刻劃等等,真係太多太多技巧要練習,如果連自己有興趣嘅都寫不好,試問又邊有閒情去摸索讀者喜好?
個人覺得,又唔係出書,冇商業因素考慮,最緊要係,每一篇用心寫好就得,Tai兄,繼續吧!
作者: 米高達    時間: 2017-11-28 09:35

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-11-27 05:11 PM 發表

明的,以小弟理解如果客觀來講,兄台所講"用心"既題材,應該就係貼地....
因為貼地就係貼近生活,咁讀者先容易有感受....不過,我大學同學講過我份人
真係好宅,好唔貼地,可以話幾活係自己理想世界之中,所以寫貼地題 ...
「感受」確係重點和較果,不過「用心」既意思,唔係「題材貼地」,Tai 師兄誤解了,嘻,不過「空杯效應」下,師兄的「心底」話,又流露咗出嚟,等自己了解多啲自己,未嘗唔係好事

我所想講「用心」的意思,是寫手用心去投入角色,完全咁「 融」入角色,( 又或者以角色完全咁「帶」出筆者感受 ),以角色去完全表達出自己感受,我稱此「境界」為用「心」。當然做到呢點,除筆功外,仲有人生經歷,靈感,同體會他人啦

用另一方法去解釋,就如一個「歌手」,唱功,聲音,都係後天跟先天的努力同天份。。但若歌手有過經歷,將經歷的感受投入歌中 ( 我所講既用「心」),咁聽者,就會被呢股「心」打動,甚至牵動出自己心中感受,所以有好多人唱到喊,讀到喊,就係呢股投入的心「心」嘞。

我又指出另一例子吧,早前文迪師兄寫咗少有既一集過短篇:「念」,就有此用「心」既較應嘞。若果你只去睇個故事,其實亦好簡單,兩個本來勾心鬥角的人,因某次,因情况,觸摸到內心深處,從新由另一角度去將本來惺惺相惜的,由負面成為正面,再來一個「公整」的完美結局,很多人都喜歡了這故事 ( 即使未必每個讀者都共鳴到有絕症既朋友 ),然而。。為何篇故事取名為「念」呢?因為好似跟故事本身扯不上大關係。但因為文迪師兄該篇作品,用上了「心」去寫,而嗰股「心意」,係一股「念」意,而我可以由文筆及故事中感受到,其他讀者亦或能感受到那股「感覺」(即使未像我如此的「分析」和尋根。。呢類「分析」係我個人特别既喜好 ),所以係超越平常的好文。

而你呢一篇,每一個角色所講出既對白,都有嗰個角色既「特性」帶出( 亦即代表咗你寫時將自己投入該角色中,入咗戲 ),除咗最尾兩句我已經提過,另外一點你講出一個嬰兒在這種環境下長大,將會變成點,其實亦由其阿哥阿姐身上作答咗,我都好喜歡呢個映射,及故事重點。。仆街阿媽係「因」,fuck up 仔女係「果」。。成為故事主幹。所以今次我咁睇好你呢篇,而家明啦

這類用「心」文,聽落好似「離地」/「高深」,其實唔係既,仍然係嗰句,「手寫我心」,純啲真啲誠啲,文由心發,同 channel 者,自然能感受到。

至於寫文為乜,以我哋呢啲無錢收既興趣寫手,當然係為興趣啦。。興趣係乜咪寫乜囉。而師兄早年100% 強姦或虐待文。。嘻。。師兄能脫離呢100%,是好事。而我,則喜歡寫啲「共同回憶」性幻想,因容自己 enjoy 之餘,易帶讀者投入。。例如我相信每個男人,都有個「朋友的家姐」,或鄰居係想 do,同J 靶既。

唔好意思,我啲覆都好長,但你呢檔嘢横掂無續習,就當係色文硏究討論啦 :smile_o13:
作者: taikongbaby    時間: 2017-11-29 09:09

作者: 肯尼先生    時間: 2017-11-29 11:31

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-11-29 09:09 AM 發表

真係估唔到小弟少少心情自述,肯尼兄會咁有認同....真係好鬼開心!!

不過話說回來,我其實唔係100%覺得劉兄講既野係錯....
就好似我上面都有講,我早年係100%寫強姦虐待文,如果我果時就"堅持自我",
咁又會點??

...
Tai兄,附唔附圖,就隨心啦!
對我來說,創作唔應該有束縛,如果呢篇想有圖,咪貼喎,人家睇完鍾唔鍾意,貼前係唔會知,最緊要認真做就得勒。
Tai兄嘅比喻,我好認同,而米兄所講嘅,我更是從心裡贊同。
寫作好玩之處,我覺得其中之一,就係可以代入自己所設定嘅角色,幻想在一個情況下,佢會點面對?佢會講乜?又會做乜?當自己深入咗之後,就有種感覺,原本應該係自己掌控整個故事,但又好似變成被自己創作嘅角色帶領住,呢種感覺,可以令我一整天,都成為故事裡嘅人。
文迪兄那篇“念”,我之前都有睇,好有觸動,我記得篇文應該唔長,Tai兄可以找找看看,唔睇係損失㗎
作者: 米高達    時間: 2017-11-29 21:41

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2017-11-29 11:31 AM 發表

Tai兄,附唔附圖,就隨心啦!
對我來說,創作唔應該有束縛,如果呢篇想有圖,咪貼喎,人家睇完鍾唔鍾意,貼前係唔會知,最緊要認真做就得勒。
Tai兄嘅比喻,我好認同,而米兄所講嘅,我更是從心裡贊同。
寫作好 ...
肯兄講得出呢番話,筆者投入角色,角色帶動筆者,就知你完全體會到寫文之樂啦。我未寫之前,都唔知原來可以咁正,覺得能讀到一本好書,已好過瘾,但原來若自己能「控制」到,其過瘾之處,更是深一層。仲末講及其他「滿足感」,如酒逢知己般的共嗚,又或想do邊個,點do法都可以嗰種「精神滿足」,哈哈 :smile_o01:
而當寫到「投入感」到某一地步時,自己只能帶動大方向,細節則由靈感主導,往往連自己都驚喜咗,寫完後回望,自己都唔相信自己出到某段文,因為唔係由「腦」去作出,而係由「心」去舒寫出,正!

所以其他新手們,唔好因其他人講法,去剋制自己既「創意」,筆功技巧需要練和睇,但創意則由筆者的本心而來,希望呢類分享,能吸引和帶出更多想試寫文既人,分享呢股樂趣,同更多好文交流

作者: taikongbaby    時間: 2017-11-30 16:59

作者: 米高達    時間: 2017-11-30 22:46

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-11-30 04:59 PM 發表

唔....如果米兄所講既"心",重點是在"投入"二字,咁其實呢篇,
又唔係小弟寫得最投入既文喎....我最投入既,可能反而係D露出調教文(不過唔係A姐)
當然,如果係指令讀者投入,咁又唔同一回事
:smile_47: :smile_47: :s ...
呢篇文最令人震撼不安,係讀者知道,所寫既,係事實,只係很多人平時接觸不到。Photo journalist 就係做呢範嘢,用圖畫去寫實,而師兄今次用咗文字去寫幅圖畫咁囉,話過你文筆係有根底,( 若果你無心插柳 ),撞棍都撞得好入 ( 講笑咋 ),靈感呢樣嘢,往往連自己都估唔到

咪講笑啦,你「有少少思想潔癖」:smile_30::smile_30:「共用回憶」,容易勾出共嗚,就容易令人投入吖嘛。。期待你出買初次暗戀對像 :smile_47::smile_47:
作者: taikongbaby    時間: 2017-12-1 18:13

作者: taikongbaby    時間: 2017-12-3 10:08

作者: 京兆韋氏    時間: 2017-12-5 10:42

作者: 肯尼先生    時間: 2017-12-6 00:53

引用:
原帖由 京兆韋氏 於 2017-12-5 10:42 AM 發表

肯尼兄,記唔記得小弟之前比你睇過幾篇故仔?
其中<一個旦瘓病人與保母阿姨的故事><一夜情女皇傳>都是佳作中的佳作,
其他則是因為見到有相似故事上市,先順道貼出來分享。。。

今次小弟貼的<失婚婦之小 ...
京兄,呢篇真係好睇喎:smile_o12:故事有鋪排,循序漸進咁去到三人行,感覺合情合理,加上開頭介紹咗女主角係一個失婚婦人,和她離婚的原因,而最後就變成女主角擁有兩個小鮮肉,完全做到故事裡的呼應效果,加上有人物的刻劃,好!
除咗唔喜歡“雞巴”這名詞外(我同米兄一樣),這篇文我覺得仲好過之前那兩篇,唔錯
另tai兄,相信你不介意我在這裡覆京兄吧:smile_o06:

作者: 京兆韋氏    時間: 2017-12-7 10:38

作者: 肯尼先生    時間: 2017-12-7 11:38

引用:
原帖由 京兆韋氏 於 2017-12-7 10:38 AM 發表

唔。。。比你地讚我鋪排得好,其實真係好開心。

不過小弟,其實一直覺得自己擅長既,係相對直觀既視覺畫面形造!

唔怕口臭咁講多次,其實小弟一開始寫色文,係試住將睇完覺得好正既AV,
用文字重構返出 ...
其實我係鍾意睇情節安排嗰啲,有兩種文我好怕睇到(之前都講過),第一係嗰啲只為扑嘢而扑嘢,完全冇安排,當然色文最後係要做愛(通常,但有時係冇),但唔好寫到角色講唔夠兩句對白,就冇原因去做愛,呢啲文,我寧願睇AV。另一類係一大段文字,又唔分段,跟住成篇冇對白,好似自述咁......所以,京兄,只要唔係呢兩類形式,就算篇文重口味(當然唔好戀童獸交啦,不過我諗京兄都唔會寫到咁重:smile_30,我都會睇㗎,期望京兄再次貼上。
作者: 京兆韋氏    時間: 2017-12-10 09:29

作者: 肯尼先生    時間: 2017-12-10 10:10

引用:
原帖由 京兆韋氏 於 2017-12-10 09:29 AM 發表

唔。。。要說的話,我那篇重口味在開頭3、4段會交待,
女主點解會接感調教,鋪排算是比<外母淫辱日記>好上那麼半點,
但我始終最擔心的是太重口味,會嚇怕肯尼兄你!
:smile_35: :smile_35: :smile_35: :sm ...
無所謂,京兄你就三篇順你嘅次序,比我欣賞
其實飲尿情節,我嗰篇社區的人都有,唔......似乎京兄未睇到嗰章呢:smile_45:
重口味我唔怕,因為我覺得創作應該冇限制,而我都鍾意寫:smile_30:。來吧!即管賜文過來

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)