[原創作品] 短篇:社會黑暗面系列--人渣母親(廣東話)

收藏  |  訂閱
5  13.6k

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-11-20 10:41 PM 發表 查看引用來源
我係一個社工,講真,每次去呢D單親家庭做家訪,都係一次對靈魂既虐待..

「叮噹..叮噹..」「卡察..」開門既係阿蓮既二女--阿芬,同時卻傳黎「啊啊啊啊..也咩爹、也咩爹..」、震耳慾聾既AV聲~
阿 ...
Tai兄,今篇好有安排喎:smile_o12:已給洋蔥頭,期待故事下續。另我都剛貼了新故,得閒去睇一睇支持下。

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-11-27 05:11 PM 發表 查看引用來源

明的,以小弟理解如果客觀來講,兄台所講"用心"既題材,應該就係貼地....
因為貼地就係貼近生活,咁讀者先容易有感受....不過,我大學同學講過我份人
真係好宅,好唔貼地,可以話幾活係自己理想世界之中,所以寫貼地題 ...
Tai兄,網上貼文,對我來說,其實只係一處為興趣去作練習的地方,所以我和你一樣,只會寫自己想寫的,而我係喜歡將自己想法,以一個故事形式去表達,有起承轉合、高潮起伏,當然要有埋人物刻劃等等,真係太多太多技巧要練習,如果連自己有興趣嘅都寫不好,試問又邊有閒情去摸索讀者喜好?
個人覺得,又唔係出書,冇商業因素考慮,最緊要係,每一篇用心寫好就得,Tai兄,繼續吧!

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-11-29 09:09 AM 發表 查看引用來源

真係估唔到小弟少少心情自述,肯尼兄會咁有認同....真係好鬼開心!!

不過話說回來,我其實唔係100%覺得劉兄講既野係錯....
就好似我上面都有講,我早年係100%寫強姦虐待文,如果我果時就"堅持自我",
咁又會點??

...
Tai兄,附唔附圖,就隨心啦!
對我來說,創作唔應該有束縛,如果呢篇想有圖,咪貼喎,人家睇完鍾唔鍾意,貼前係唔會知,最緊要認真做就得勒。
Tai兄嘅比喻,我好認同,而米兄所講嘅,我更是從心裡贊同。
寫作好玩之處,我覺得其中之一,就係可以代入自己所設定嘅角色,幻想在一個情況下,佢會點面對?佢會講乜?又會做乜?當自己深入咗之後,就有種感覺,原本應該係自己掌控整個故事,但又好似變成被自己創作嘅角色帶領住,呢種感覺,可以令我一整天,都成為故事裡嘅人。
文迪兄那篇“念”,我之前都有睇,好有觸動,我記得篇文應該唔長,Tai兄可以找找看看,唔睇係損失㗎

引用:
原帖由 京兆韋氏 於 2017-12-5 10:42 AM 發表 查看引用來源

肯尼兄,記唔記得小弟之前比你睇過幾篇故仔?
其中<一個旦瘓病人與保母阿姨的故事><一夜情女皇傳>都是佳作中的佳作,
其他則是因為見到有相似故事上市,先順道貼出來分享。。。

今次小弟貼的<失婚婦之小 ...
京兄,呢篇真係好睇喎:smile_o12:故事有鋪排,循序漸進咁去到三人行,感覺合情合理,加上開頭介紹咗女主角係一個失婚婦人,和她離婚的原因,而最後就變成女主角擁有兩個小鮮肉,完全做到故事裡的呼應效果,加上有人物的刻劃,好!
除咗唔喜歡“雞巴”這名詞外(我同米兄一樣),這篇文我覺得仲好過之前那兩篇,唔錯
另tai兄,相信你不介意我在這裡覆京兄吧:smile_o06:

引用:
原帖由 京兆韋氏 於 2017-12-7 10:38 AM 發表 查看引用來源

唔。。。比你地讚我鋪排得好,其實真係好開心。

不過小弟,其實一直覺得自己擅長既,係相對直觀既視覺畫面形造!

唔怕口臭咁講多次,其實小弟一開始寫色文,係試住將睇完覺得好正既AV,
用文字重構返出 ...
其實我係鍾意睇情節安排嗰啲,有兩種文我好怕睇到(之前都講過),第一係嗰啲只為扑嘢而扑嘢,完全冇安排,當然色文最後係要做愛(通常,但有時係冇),但唔好寫到角色講唔夠兩句對白,就冇原因去做愛,呢啲文,我寧願睇AV。另一類係一大段文字,又唔分段,跟住成篇冇對白,好似自述咁......所以,京兄,只要唔係呢兩類形式,就算篇文重口味(當然唔好戀童獸交啦,不過我諗京兄都唔會寫到咁重:smile_30,我都會睇㗎,期望京兄再次貼上。

引用:
原帖由 京兆韋氏 於 2017-12-10 09:29 AM 發表 查看引用來源

唔。。。要說的話,我那篇重口味在開頭3、4段會交待,
女主點解會接感調教,鋪排算是比<外母淫辱日記>好上那麼半點,
但我始終最擔心的是太重口味,會嚇怕肯尼兄你!
:smile_35: :smile_35: :smile_35: :sm ...
無所謂,京兄你就三篇順你嘅次序,比我欣賞
其實飲尿情節,我嗰篇社區的人都有,唔......似乎京兄未睇到嗰章呢:smile_45:
重口味我唔怕,因為我覺得創作應該冇限制,而我都鍾意寫:smile_30:。來吧!即管賜文過來

前往最後回覆