情色文學創作交流

收藏  |  訂閱
37  11.0k

引用:
原帖由 jingke7158 於 2017-10-13 08:32 PM 發表 查看引用來源
谈到这一点,我不得不说刘金发版主评论我的文章人物脸谱化,周海就是个坏人,性格上毫无特色,女学生性格也没特点
$ ...
好坦白講 , 實際上點解去刻畫人物性格 , 好難用我講你聽既方法講清楚
呢方面倒不如找一D性格刻畫上既佳作 , 睇下人地係點樣刻畫 ...

其實小弟覺得 , 借覽既甚至唔一定係文章小說 ... 就好似你睇完電影/電視
你都會覺得某一D角色特別鮮活 , 其實係咩野令此角色特別鮮活???
係對白定係身體語言???

或者咁睇 , 有好多人話可以用人物既對白/語氣/行為/舉止去刻畫性格 ,
但其實會唔會因為有左性格 , 對白/語氣/行為/舉止本身先會變得好睇???

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2017-10-12 09:07 PM 發表 查看引用來源
一位通緝犯如果去整容,我保證兩個小時內被公安拘捕。一個男人去整容醫院整容,醫院方面不會懷疑的嗎?不會報公安的嗎?
用假護照離開中國有這個可能,但我要說的是,一定無法進入日本!朝鮮的金正男正是用 ...
劉兄 , 小弟有篇文希望比版主點評一下 ...

http://www.188channel.com/viewth ... amp;extra=page%3D11

本來小弟係請一位網友點評 , 但網友提議我給劉兄點評 ,
小弟本怕自己文筆幼稚 , 會見令劉兄見笑 , 但網友當頭棒喝 :
"咁你想進步,就要預咗畀人插和炳㗎啦,no pain no gain"
小弟想的也對 ... 加上這篇是小弟三年來的最佳作品 ,
如果這篇都不敢 , 以後就更不用說了~~

引用:
原帖由 jingke7158 於 2017-10-15 09:02 AM 發表 查看引用來源

:smile_35:此言语启发甚大
說真的 , 作為小說的初學者 , 小弟覺得可以試下D最基本既訓練
... 就好似拿你自己好喜觀的電視/電影片斷 ,
試下用文字寫出來

引用:
原帖由 米高達 於 2017-10-15 11:26 AM 發表 查看引用來源
肯師兄若今年只開始起手創文,筆功已有此地步,相信閱過的文書真不少,「米仔趣史」能佔「永久難忘」其中一位,實是榮幸榮幸。

見師兄開始對寫作生興趣,先恭喜你踏入「這世界」。你(作者)將會享受到比讀者更高層 ...
米兄你謙姐 !!!

其實我好同意你對 "平凡" 既追求 ... 好似我岩岩比劉兄評果篇 ,
男女主角都係好平凡(唔 ... 同時又可以話好 "不平凡")

又平凡又不平凡 , 到底係咩意思???
好多人覺得 "不平凡" , 就是男主角要高富帥 , 女主角要白富美 ...
但每個人如你如我 , 其實都有自己特色 , 只要把佢既性格特色寫出來 ,
好似我篇文咁 , 男主只係個怕醜  被動既咸濕仔 ,
但只係將這些性格強化 , 其實佢就己經 "不平凡" ... 而任何故事都好
最忌人物全無特色  無性格

(雖然我篇文既男主 , 係 "身體特色" 上就己經好特別:smile_35: )

引用:
原帖由 米高達 於 2017-10-16 10:42 AM 發表 查看引用來源
J師兄過奬了,看來你股熱情寫作很强,卻未有太多實戰,不若先試些較簡單的三五七集小故事,數千至萬多字,先以二至三四角色,專注那些角色的性格,和去練習故事安排,對話,至到自己覺得流順,才增加複雜性 ...
我都好同意米兄講既呢一點 ...

一篇長篇小說需要既鋪排  故事結構既設計 , 係他人無法想像 ,
相信唔初學者都未必駕禦得到(我自己就E+都未得)
(不過都幫自己說句好話 , 其實小弟部份有點長度既作品 ,
都可以分割為兩至三章)

不過我都好明白 , 唔少初學者一來就有雄心壯志 ,
用J兄既語言來講 , 就係 "我本來就係想咁寫" ... 呢個我唔反對
不過覺得可以節衷一點 , 例如寫下單元式長篇小說~~

引用:
原帖由 米高達 於 2017-10-16 10:45 AM 發表 查看引用來源
嗯,同意你對我的同意 另一方面,我亦同意劉Sir 的「不平凡主角」既。其實兩者皆可並存 他的是「英雄做時勢」,我的是「時勢做英雄」,一個如寫「亞力山大」,「成吉思汗」般角色如何打江山,行英雄偉事。而另 ...
其實 , 如果係有睇開小弟既作品既人 , 往往我係寫弱勢  被動  怕羞型既男主角時 ,
會寫的特別出彩和細緻 ... 好坦白講 , 我一直覺得小人物既心態 ,
係比大人物更加好寫

尤其係今年 , 我甚至開始想 , 將呢個小人物式既設定 , 轉移到女主角身上 ...
女主角再唔係咁完美 , 甚至係帶點自卑既 "有波無樣" , 因為呢女仔既心態同反應
都會同時下又靚又敢愛既女主角會好唔同

引用:
原帖由 米高達 於 2017-10-16 08:48 PM 發表 查看引用來源
「我手寫我心」,先由自己熟識的起手,明白的
哈哈哈 ... 我好似比米兄入左一野:smile_35:

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2017-10-17 06:29 AM 發表 查看引用來源
再談『視角』問題。第一人稱和第三人稱。
米高達君舉了一個例子︰

我吻到彤姐的嘴唇,很柔軟,暖暖的,之後再進一步,我條脷第一次探入另—個人口腔,我夢想女神的口腔,她的舌頭又濕又暖的,跟 ...
劉兄 ... 有無時間評一評#186果篇文???

前往最後回覆