上一頁下一頁
發新話題

情色文學創作交流

收藏  |  訂閱
224  11.0k

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2017-9-13 01:45 PM 發表 查看引用來源
劉兄,你好。我係一個新手,之前有睇你响鬼故事版區貼嘅文章“我是鬼差”,知道你曾講過,寫新故事前,你會做資料搜集,本人在這方面,有點無從入手感覺,所以好想借此地方,請教一下劉兄,究竟要怎樣去做資料 ...
這個問題很好!
平時看的書、電影、接觸到人、看到新聞、畫、雕塑等等,都可以成為日後你寫作的資料。
而在寫書時,就要找相關的資料。例如《我是鬼差》,我看了十多本佛學書,上網查清朝歷史、有關地獄資料、有關鬼差的小說等等。
有時寫到某個情節,例如有人心臟逝世,便查心臟病的資料。就是這樣。

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2017-9-14 06:56 PM 發表 查看引用來源

這個問題很好!
平時看的書、電影、接觸到人、看到新聞、畫、雕塑等等,都可以成為日後你寫作的資料。
而在寫書時,就要找相關的資料。例如《我是鬼差》,我看了十多本佛學書,上網查清朝歷史、有關地獄資 ...
感謝劉兄的回覆。
唉,小弟就是要搵深入啲資料時,就有點老鼠拉龜,無從入手嘅感覺。因為要寫一啲自己唔熟悉嘅資料時,上網只可以找到皮毛,至於要深層次的,就完全不知如何去找......
想問劉兄,你寫“我是鬼差”時,那些佛學書,是從那裡搵?圖書館?定你本身一向有這方面的知識和興趣?
抑或何時何地,當看見一些感覺有用的書時,即時買下,以備將來之用?

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2017-9-14 08:26 PM 發表 查看引用來源

感謝劉兄的回覆。
唉,小弟就是要搵深入啲資料時,就有點老鼠拉龜,無從入手嘅感覺。因為要寫一啲自己唔熟悉嘅資料時,上網只可以找到皮毛,至於要深層次的,就完全不知如何去找......
想問劉兄, ...
是,就是閣下所說,平時看到有用的書便買下來。一年先,我買了六本『夏垻仁波切』的佛學書。寫《我是鬼差》時,便拿出來看。所以,我有很多書,但不是全部讀完,有些是有用時才會看。
現在上網能查到很多資料,一定可以找到適用的。

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2017-9-14 08:59 PM 發表 查看引用來源

是,就是閣下所說,平時看到有用的書便買下來。一年先,我買了六本『夏垻仁波切』的佛學書。寫《我是鬼差》時,便拿出來看。所以,我有很多書,但不是全部讀完,有些是有用時才會看。
現在上網能查到很 ...
唔,明白了。果然,要寫一個好故事,在背後真的要做好多功夫。

劉兄,謝謝你了。

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2017-9-14 09:41 PM 發表 查看引用來源

唔,明白了。果然,要寫一個好故事,在背後真的要做好多功夫。

劉兄,謝謝你了。

劉兄 , 有少少文字描寫上既問題想問下你 :

最後有D寫作上既野想問下 T姐 ...
如果想寫女性高潮 , "咪" 住隻腳 ... 即係腳板曲埋一著(好似握拳頭咁)
類似腳板抽筋咁既狀態 , 應該係用咩文字去形容???

讓我來試試吧!
先從表情入手,眉頭緊皺、眼角有淚光、叫聲從低沉到尖叫都有,多半夾雜男伴的稱號。
身體語言上,捏緊手中物品,例如男伴的手臂、床單、男伴的腰都有。
下體多是急促收縮、部份會潮吹。
全身抖震是共通的。

請勿懷疑我的經歷,我老早已經不是未嘗肉味的草食男。

事先,说声抱歉,这里是情色文学交流,我却想在这里提一个小意见,因为我的权限无法在那个帖子中发言
这个板块中禁止乱伦和儿童色情小说,但为什么没有禁止同性恋?女同我可以接受,但男同……好恶心!希望禁止这一类的文章发表

另外,说到我发表的文章,希望版主和大家去看一看,提供一些建议,写的东西有许多不足和缺点,感谢大家的指正
http://www.188channel.com/viewth ... &extra=page%3D1帖子的链接

引用:
原帖由 慢嘗君 於 2017-9-6 11:04 PM 發表 查看引用來源
小弟認為, 第一身 (或第一人稱) 寫法天生有個缺憾, 就係只能描寫主角第一身見到嘅野, 主角見唔到嘅, 就要安排其他人"講故事", 否則故事發展會太單向

如果故事係大制作, 好多人物各自修行, 用第一身會好難, 所以第 ...
我都同意師兄講法,雖然我喺呢個區第一篇文章“我和女上司的不倫關係”,係用第一身寫,因為係自己經歷,不過其餘4篇徵文比賽文章,都唔係第一身寫,因為我係新手,我覺得多角度寫文章,發展空間會大好多,就係可以寫多好多字

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2017-9-7 04:44 AM 發表 查看引用來源

過去,我只有『hea男』是『第一人稱』,僅只一部!除此之外,我無用過『第一人稱』寫小說!

因為有局限,很難敘事。(上面慢嘗君君已經解釋得很清楚。)

『吸血三姊妹』我用的是POV(即Point-of-View)作敘 ...
無錯,劉金發兄講得啱,呢個區有“文學”兩個字,當然寫故事要有文采,我嘅文章,嚴格嚟講,只係鹹故,唔似其他師兄師姐,鹹得嚟幽雅,咁先係真正“情色文學”, 不過我嗰種港式“次文化”風格,都係玩票性質,“掹車邊”放喺呢個區,大家應該都係睇完笑完就算,唔使太認真㗎

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆