日本牌 番例

收藏  |  訂閱
10  967

日本牌 番例

請問有無人可以例出 日本牌既番數

打機唔知點先係大牌

:028: :028:
唔知啊!

樓上o既回答有d d唔o岩
o係度更正少少嘢

5)四暗刻
門清的對對糊 但一定要四組都係自己摸
即係只能叫單吊 <-- 唔一定單吊 如果單吊的話係四暗刻單騎 雙役滿(64000/96000)
叫對碰的話自摸亦能組成四暗刻

14)流局滿貫
打出牌全為么九字牌直至流局
所打出的牌不得被人吃/碰掉
不算和牌而算為流局 但以爆番計 <-- 唔係役滿(32000/48000) 只係滿貫(8000/12000點)

另外
由2筒至 8筒每樣一對的話 可組成大車輪 都是役滿
国士無双及九連宝燈 設有純正國士(叫十三飛) 同 純正九連(叫九飛) 都是雙役滿牌型

引用:
原帖由 noblem 於 2007-1-12 03:18 PM 發表
最常食有幾款
1)平和 (平糊) 1番
即係平糊 但有好多要求 要符合以下要求
a)一定要門前清
b)只能叫兩邊 例如 有45 叫 36 不能叫19 不能叫單吊 (叫眼都唔得) 卡窿唔得
有3456 叫36眼都唔得
c)字牌 即番字 不 ...
樓上o既回答有d d唔o岩 +1 :032:
1) 1)平和 (平糊) 1番
b) 不能叫19 -> 點會唔可是叫19 呢?? 只要聽牌形是 23 or 78 咪可以叫19 囉
c) 字牌 即番字 不能做眼 -> 只係有番嘅番字做眼才不算平和, 如果該番字無番, 做眼亦算平和

7)一盃口 1番
例 自己有667788萬/112233索/778899筒 叫做一盃口
一定要自己摸齊 碰出唔計 所以齋食 唔駛平和

補充一點: 即係一定要門前清; 二盃口亦是, 計3番 (即兩組667788萬/112233索/778899筒, 門前清限)

引用:
原帖由 black-cat 於 2007-1-17 04:07 PM 發表

樓上o既回答有d d唔o岩 +1 :032:
1) 1)平和 (平糊) 1番
b) 不能叫19 -> 點會唔可是叫19 呢?? 只要聽牌形是 23 or 78 咪可以叫19 囉
c) 字牌 即番字 不能做眼 -> 只係有番嘅番字做眼才不 ...
噢 b)那項肯定嗎?但為什麼我打好幾款日本牌(網上/遊戲機)叫14都食唔到既?
可唔可以幫幫忙呀 唔該

引用:
原帖由 ~柊~ 於 2007-1-18 04:43 AM 發表

噢 b)那項肯定嗎?但為什麼我打好幾款日本牌(網上/遊戲機)叫14都食唔到既?
可唔可以幫幫忙呀 唔該
日本牌o既平和比較複雜
1) 有番o既字牌唔可以做眼
2) 一定要門清
3) 2面(或以上)聽,一定唔可以吊眼(即1234 叫14 係唔計平和o既.....)

明白明白

十三不搭係咪得滿嫁咋???

前往最後回覆