188Channel

標題: [原創色文] 我和小姐的秘密約定 (#65 急求寫文題材一用) [打印本頁]

作者: 關隴集團    時間: 2015-10-28 17:43     標題: [原創色文] 我和小姐的秘密約定 (#65 急求寫文題材一用)

作者: 關隴集團    時間: 2015-10-28 17:44

作者: 係咁咦都中    時間: 2015-10-28 17:46

作者: 係咁咦都中    時間: 2015-10-28 18:39

作者: markluk123abc    時間: 2015-10-28 23:07

Support
作者: 關隴集團    時間: 2015-10-29 07:18

作者: 關隴集團    時間: 2015-10-29 12:30

作者: 係咁咦都中    時間: 2015-10-29 20:04

作者: 關隴集團    時間: 2015-10-30 08:17

作者: 關隴集團    時間: 2015-10-30 15:54

作者: 係咁咦都中    時間: 2015-10-30 17:12

作者: 關隴集團    時間: 2015-10-30 23:35

作者: 係咁咦都中    時間: 2015-10-31 11:25

作者: 係咁咦都中    時間: 2015-10-31 11:25

作者: 無巧火成書    時間: 2015-10-31 11:35

作者: 關隴集團    時間: 2015-10-31 18:49

作者: 無巧火成書    時間: 2015-10-31 19:55

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-1 08:46

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-1 15:37

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-1 15:38

作者: loyanpai303    時間: 2015-11-2 01:54

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-2 09:10

作者: 無巧火成書    時間: 2015-11-2 12:54

作者: 無巧火成書    時間: 2015-11-2 13:00

作者: loyanpai303    時間: 2015-11-2 13:05

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-2 20:53

作者: 無巧火成書    時間: 2015-11-2 22:38

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-3 06:34

作者: loyanpai303    時間: 2015-11-3 07:43

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-3 15:08

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-4 08:17

作者: 無巧火成書    時間: 2015-11-4 10:13

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-4 17:19

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-5 09:05

作者: 無巧火成書    時間: 2015-11-5 17:22

作者: 阿克立多依    時間: 2015-11-6 09:25

哈哈,看关兄的色文永远也学到一些新东西,你不说,我还真的不知道非洲有那么多白人呢!

故事内容先不说,但背景设计绝对不俗....虽说是在非洲,男主角也是黑人,但倒有种欧洲庄园贵族的风味。和国内的土豪风、耍威风的干部风都不同,有种低调但贵气的传统绅仕贵族味道....

说来也恰巧,前几天正是「查维斯夫人的情人」正式发行五十五周年。故事和这篇也挺相似,一样是庄园贵妇搭上家奴,只不过今次是小姐,男角也换了黑人大周周,那女主角应该更幸福吧
作者: 關隴集團    時間: 2015-11-6 16:36

作者: 阿克立多依    時間: 2015-11-6 23:27

引用:
原帖由 關隴集團 於 2015-11-6 04:36 PM 發表

多謝阿兄先 ... 講真 , 阿兄真係好留意場景設計 ,
E+好少係咁留意布景架拉 , 唔係剩係話色文區呢度 ,
就算係大台劇都係一樣 ... 一味多劇情  多對白 ,
所以有時我鐘意睇大陸劇 , 就係睇個景 !!!

可能因為我 ...
说真的,看大大的色文,有一点看占士邦的感觉。就是期待内容之馀,也期待背景....占士邦背景除了早期对苏联外,中期开始也有很多类型,如:毒枭、传媒大亨、恐怖分子、北韩,甚至最近的前辈特务

啊,差点忘了大大本身,最初就是写特务背景的呢!不过最近两篇,还真有点僻,中亚和南非....这些东西兄台不说,或者老朽一辈都不知呢

这有利也有币,利在于总有点异国风情。币就是太资料性,有些人未必吃得开....但我也同意兄台主张,写文重要自已开心
作者: 關隴集團    時間: 2015-11-7 09:20

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-7 16:54

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-8 00:10

作者: 阿克立多依    時間: 2015-11-8 07:11

引用:
原帖由 關隴集團 於 2015-11-7 04:54 PM 發表

講開又講 , 其實小弟一直好想寫晒各色人種 , 好似中南美咁 ,
主要5大種族 : 歐印混血  白人  黑白混血  印第安人  黑人我都寫過
係歐洲英法德意西荷都有 , 仲有歐籍印裔  歐籍阿拉伯人  歐籍黑人
另外仲有一個係 ...
非洲这些资料,你不说我真的不知呢。至于美洲那方面,关兄要不要也写这个,哈哈哈
===========================================================
1700万 ... 阿拉伯人竟佔到拉美人口的3% !!!
===========================================================
作者: 關隴集團    時間: 2015-11-8 14:40

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-8 23:02

作者: kn_wah    時間: 2015-11-9 00:00

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-9 08:40

作者: 阿克立多依    時間: 2015-11-9 16:33

哈哈,说来也是啊,唯一可以比得上的,大概只有阿拉伯那些半岛国家吧。

其实为何北欧就是如此有钱?
作者: 關隴集團    時間: 2015-11-9 22:41

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-10 09:56

作者: loyanpai303    時間: 2015-11-10 11:35

作者: 阿克立多依    時間: 2015-11-10 20:52

引用:
原帖由 關隴集團 於 2015-11-9 10:41 PM 發表

又講真喎 , 阿拉伯半島除左也門 , 真係無咩邊個係窮 ...
係阿曼算係唔夠有錢

北歐都唔係一直有有錢 , 挪威係幾十年前發現油田先有錢 ;
瑞典係18世紀大北方戰事前 , 係歐洲一流大國 ...
但輸左比俄國後就衰 ...
还有芬兰,它是靠电话公司诺基亚,不过公司业务下滑后,芬兰经济也吃屎了
作者: 關隴集團    時間: 2015-11-11 08:15

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-11 15:36

作者: 阿克立多依    時間: 2015-11-11 22:42

是了,关兄有没有兴趣写泡菜文?
作者: 關隴集團    時間: 2015-11-12 09:01

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-12 16:35

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-12 23:10

作者: 阿克立多依    時間: 2015-11-13 09:03

引用:
原帖由 關隴集團 於 2015-11-8 11:02 PM 發表
其實以世界大分區而言 , 小弟未寫又有D想寫既(東亞  東南亞  中亞
南亞  西亞  北亞  東歐  西歐  南歐  北美  中美  南美  澳洲  北非  東非
西非  中非  南非都寫過) , 係好多人心目既天堂--北歐 ...
呢個高GD ...
想真一点。。。关兄真的都写了这么多区吗?
感觉上,好像没这么多篇非洲。。。
作者: 關隴集團    時間: 2015-11-13 16:14

作者: 阿克立多依    時間: 2015-11-13 23:06

引用:
原帖由 關隴集團 於 2015-11-13 04:14 PM 發表

阿兄你真係眼利:smile_35:

非洲之中 , 我係北非  東非  南非(即係本篇) , 都係有寫過
而西非同中非 , 我係寫左 ... 男角 , 哈哈 !!!
西非果陣都仲係算戰亂頻繁 , 所以我寫左個軍閥/獨裁者 ;
中非比我感覺都 ...
哈哈,关兄的色文真是包含世界呢!如果各色人种都有的话,小弟倒是好奇,世界其实有多少人种的呢?关兄找寻色文题材,又有甚么准则的呢?
作者: 關隴集團    時間: 2015-11-14 10:24

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-14 17:28

作者: 阿克立多依    時間: 2015-11-15 10:19

引用:
原帖由 關隴集團 於 2015-11-14 10:24 AM 發表

其實人種這東西 , 有多少種還真難說 ... 史區有專業級大大話 ,
嚴格上來說 , 芬蘭人其實並不是白人 ... 由此可見這課題的複雜性 ,
我個人而言 , 分類並不太專業 , 如果以女角比例來說 ,
大概就是65%黃種人  25 ...
厉害厉害,那除了人种之外,还有甚么选定题材的原则?
作者: 關隴集團    時間: 2015-11-15 19:19

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-16 13:38

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-16 23:24

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-17 10:55

作者: 阿克立多依    時間: 2015-11-17 20:19

引用:
原帖由 關隴集團 於 2015-11-17 10:55 AM 發表

正正因為前期題材 , 係基於仇恨超級大國 , 所以都比較殘暴 ;
反而自2009年開始 , 其實已經溫柔左好多架拉~~
噢,一个暗黑系大作家就这样消失了,哈哈
作者: 關隴集團    時間: 2015-11-18 09:03

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-18 21:29

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-19 08:56

作者: 阿克立多依    時間: 2015-11-19 20:02

引用:
原帖由 關隴集團 於 2015-11-18 09:03 AM 發表

不要說笑拉 ... 不過話說回來 , 小弟最近睇了一篇文章 :
... 日本人有沒有罪惡感 ,
我先不討論 , 問題是它點醒了我 ... "羞恥感" 的確 ,
是日本民族性格中重要的一環 , 基本上所有有日本味道的作品 ,
"羞恥感 ...
说的也是拉,若说日本小电影,羞耻绝对是一大原素。由露出、调教、菊花,再到出轨,都很强调羞耻感的呢....不过,近十年这种感觉减弱了,连带禁断题材也在减少
作者: 關隴集團    時間: 2015-11-20 08:41

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-20 22:27

作者: 阿克立多依    時間: 2015-11-21 08:50

引用:
原帖由 關隴集團 於 2015-11-20 10:27 PM 發表
講開又講丫 , 我本篇係講南非白人小姐 , 同黑人僕人既古仔 ,
其實係應該加強一D , 兩族既隔離感???

本來我係度唸 ... 如果我係南非 "種族隔離時代" 既白人就好拉
當時主宰經濟的 , 是英國裔人口 , 但掌政的就是 ...
说真的,写黑白种族有强烈隔离感的文,现在已经不多了,不然会被人批评种族歧视。而我们东亚世界,每一国家的民族都十分单纯,更加没有背景写这些....
作者: 關隴集團    時間: 2015-11-22 00:10

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-22 09:34

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-22 22:05

作者: 阿克立多依    時間: 2015-11-23 09:33

引用:
原帖由 關隴集團 於 2015-11-22 10:05 PM 發表
唉 , 沒辦法拉 ... 自已幾個月來 , 一直沒法搞好自已狀態 ,
搞到之前的一部份 , 以及呢篇都唔係寫得咁好 ,
我唔想再咁夾硬寫下去 , 所以決定 ... 今日唔再出住拉 !!!

不過話雖如此 , 小弟仍用寫夠今年目標的180 ...
虽然本身很期待,很想尽快欣赏佳作,但更支持以质为先的考卢,加油
作者: 關隴集團    時間: 2015-11-23 20:41

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-24 10:03

作者: 阿克立多依    時間: 2015-11-24 21:32

引用:
原帖由 關隴集團 於 2015-11-24 10:03 AM 發表
講開又講 , 之前睇左一套電影既預告 , 套電影叫 ,
講一對伊朗夫妻移左民去美國 , 又離埋婚 , 個女跟左阿媽 ,
但個佬仲好關心佢地 ... 但個阿媽日日換男友 , 又無比咩母愛比個女 ,
搞到個女價值觀混亂 ... 反而個佬 ...
挺特别的,主流都在批评传统,比较才有向前卫思想作批评。老实说,我也认为现在,好多被定义为主流价值的东西,其实好有问题,就好似为理想,便可以不守法一样
作者: 關隴集團    時間: 2015-11-25 09:50

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-26 08:47

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-26 22:01

作者: 阿克立多依    時間: 2015-11-27 09:31

引用:
原帖由 關隴集團 於 2015-11-26 08:47 AM 發表
講開又講 , 除左色文沒落 , AV的沒落都好勁 ... AVE+D所謂大星 ,
好似上原亞希  篠田XX(唔曉打日文) , 擺係15年前 , 真係十大都打唔入拉 ,
你話E+興重口味咩 , 以前大沢佑香靚又靚過佢 , 口味又重過佢 , 咁點 ...
真的呢,大沢佑香、小泽马利亚、夏目奈奈的那个年代,真的让人响往
作者: 關隴集團    時間: 2015-11-27 22:57

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-28 11:02

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-28 23:30

作者: 關隴集團    時間: 2015-11-29 10:47

作者: cfdsxv80    時間: 2015-12-21 12:06

作者: bgf23d5f    時間: 2015-12-24 16:34

作者: bgf4se1f    時間: 2015-12-28 13:10

作者: meowsound    時間: 2016-1-9 03:42

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)