188Channel

標題: 破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1 [打印本頁]

作者: gotNoexcuse    時間: 2017-7-16 19:07     標題: 破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

本主題需向作者支付相應積分才能瀏覽
作者: riki    時間: 2017-7-17 15:38

作者: gotNoexcuse    時間: 2017-7-18 22:25

更新於 20-12-2018
U=UUndetectable=Untransmittable ?(測不到等於沒有感染能力?)

“People who take ART daily as prescribed and achieve and maintain an undetectable
viral-load have effectively no risk of sexually transmitting the virus to an HIV-negative
partner."
The U.S. Centers for Disease Control and Prevention(CDC)  (September, 2017)”

People with HIV should take medicine to treat HIV as soon as possible. HIV medicine is called antiretroviral therapy, or ART.

If taken as prescribed, HIV medicine reduces the amount of HIV in the body (viral load) to a very low level, which keeps
the immune system working and prevents illness. This is called viral-suppression—defined as having less than 200 copies of
HIV per milliliter of blood. HIV medicine can even make the viral load so low that a test can’t detect it. This is called
an undetectable viral load.

2017年9月美國疾控中心CDC有以上的宣言,大意是說
如果一對HIV單陽性情侶,HIV陽性一方如果符合以下條件

1.  單一長期性伴侶關係 (Long term Monogamous)

2.  確診感染後必須儘快(As soon as possible)接受抗逆轉錄病毒療法(ART即抗病毒療程)

3.  療程開始後沒有中斷,即必須每天以時候服用藥物  (adherence)

4.  沒有出現抗藥性情況 (No drug resistance)

5.  療程需要超過6個月或以上 (ART 6 months more)

6.  病毒量測試達到測不到的標準,這裏標準是少於200copies/ml,即每毫升血液必須少於200隻病毒.(Undetectable, below 200copies/ml)

7.  復診時測試病毒量連續達到測不到標準 (Long term Tracing)

8.  雙方瞭解HIV陽性一方的HIV情況 (Support)

符合1-8點後,病毒量受到壓抑,HIV陰性一方透過無套(Condomless) 性行爲(包括肛交,陰道交)而從HIV陽性一方感染HIV風險是沒有有效風險
(風險低至可以忽略 或 沒有有效感染風險。經過1年多時間越來越多HIV機構,組織,專家,研究人員肯定和支持U=U的宣言。

小弟個人愚見:

這個綜合長期大型研究數據支持的宣言,背後意義遠遠大於事後符合要求後就可以提高性趣發生無套性行爲。
意義在於

*告訴大家HIV陽性依然可以如平常人生活,而不要被誤解被歧視而造成H+朋友自暴自棄
*鼓勵H+不要逃避,要儘快尋找治療/評估和接受ART療程
*鼓勵H-不歧視不誤解HIV+的朋友

*減低沒有ART治療而大增風險的感染個案

HIV單陽情侶是可以如普通情侶一樣(如果考慮生育,必須接受專業醫生評估和建議,這個是可以做到的)

再補充其他需要留意的事項:

a.     依然鼓勵戴套性行爲,即使HIV風險低至0,但無套性行爲還有其他性病如HSV2, 梅毒,椰菜花,淋病..的風險,或者具有大危害性的C型肝炎。

還有預防意外懷孕

b.      建議更長期的ART療程時間,例如第5點延長至1年或以上,

c.      建議更長期的測不到病毒量,例如第7點,達到6個月到1年連續達到病毒測不到,得到更多的測不到病毒量的報告

d.     必須與HIV陰性伴侶坦白自己H+的情況,大家共同理解面對,更有效導致U=U的意義

e.     第6點,如果將標準更嚴謹如收窄到低於100copies/ml或者50copies/ml會更加將可能性風險降低

f.      大型研究需要繼續,來更加支持U=U宣言。

g.     必須嚴謹追蹤病毒量測不到的測試報告,6個月的測不到并不於是未來6個月都是測不到,所以必須謹記嚴格認真地追蹤。

***關於U=U,請與專業醫生討論並尋求他/她們的專業意見。
U=U只是一個開始,極具劃時代性和鼓舞!
預防措施都依然具有肯定的保護性,正確使用將風險減至絕對0.

大型研究結果例子:

PARTNERProspective observational European study

in ~900serodifferent couples who were not using condoms.    Final results reported zero transmissions after more than 58,000times couples had sex without condoms when viral load was undetectable <200copies/mL.
900對單陽性伴侶,,發生58,000件無套性行爲當病毒量低於200copies/ml的時候,研究對象中的HIV陰性伴侶沒有人感染。

PARTNER 2study
reportedzero linked HIV transmissions from nearly 1000 gay couples who had sex morethan 77,000 times without condoms.
1000對單陽性同性性伴侶,發生77,000件無套性行爲,研究對象中的HIV陰性伴侶沒有人感染。
OppositesAttract
Prospectiveobservational study in 358 serodifferent gay male couples in Australia,Thailand and Brazil.               Zerotransmissions when viral load was undetectable <200 copies/mL.
358對來自澳洲/泰國/巴西的單陽性同性性伴侶,當病毒量低於200copies/ml的時候,研究對象中的HIV陰性伴侶沒有人感染。

Referencelinks or resources  :
CDC: [url=https://www.cdc.gov/hiv/risk/art/index.html]https://www.cdc.gov/hiv/risk/art/index.html
[url=https://www.cdc.gov/hiv/library/dcl/dcl/092717.html]https://www.cdc.gov/hiv/library/dcl/dcl/092717.html

i-Base: [url=http://i-base.info/htb/32308]http://i-base.info/htb/32308
CATIE: [url=https://www.catie.ca/en/positiveside/summer-2018/uu-backstory]https://www.catie.ca/en/positiveside/summer-2018/uu-backstory
PAC:
[url=https://docs.google.com/document/d/1ATpKw6J_iUxdubtRxWRHWaKwGuxadNyMZ8991EwE-io/edit]https://docs.google.com/document/d/1ATpKw6J_iUxdubtRxWRHWaKwGuxadNyMZ8991EwE-io/edit
[url=https://www.preventionaccess.org/undetectable]https://www.preventionaccess.org/undetectable
[url=https://www.preventionaccess.org/consensus]https://www.preventionaccess.org/consensus

[url=https://docs.google.com/document/d/1ATpKw6J_iUxdubtRxWRHWaKwGuxadNyMZ8991EwE-io/edit]https://docs.google.com/document/d/1ATpKw6J_iUxdubtRxWRHWaKwGuxadNyMZ8991EwE-io/edit

作者: 香港討論2016    時間: 2017-7-19 01:19

作者: 香港討論2016    時間: 2017-7-19 01:31

作者: gotNoexcuse    時間: 2017-7-19 09:18

引用:
原帖由 香港討論2016 於 2017-7-19 01:31 AM 發表

想問小弟我大半年前去玩, 生疣, 做左冷凍2,3次 無再返發, 係乳頭試過2次好痕, 我想check HIV, 應該做邊款 HIV test??

大半年前去油麻地驗血, 應該無收到call.. 應該不會是 網路問題吧, 呢大半年都無乜特別
免費驗可以去再思

https://www.communityhealth.org.hk/new/service.php

或者愛滋病基金會
http://aids.org.hk/?page_id=2919&lang=zh

自費性病診所都可以

至於疣,好好護理,唔好抓佢,亦可以考慮打埋HPV疫苗。
作者: 香港討論2016    時間: 2017-7-19 10:27

作者: gotNoexcuse    時間: 2017-7-19 12:07

引用:
原帖由 香港討論2016 於 2017-7-19 10:27 AM 發表

中招機會大嗎?
要視乎您嘅行為係咩?有套?冇套?陰道交還是口交?
作者: 大偵探福爾摩斯    時間: 2017-7-19 21:12

作者: gotNoexcuse    時間: 2017-7-19 22:01

引用:
原帖由 大偵探福爾摩斯 於 2017-7-19 09:12 PM 發表
戴著套出去玩,中性病可能性大嗎
HIV,梅毒,尿道性病風險0
只係有兩樣你會嚇自己就係疱疹同HPV,但如果有懷疑症狀都不會係龜頭,而會係根部或者中段位置,原因在於安全套無法在過程中覆蓋中間同根部地方。
作者: 大偵探福爾摩斯    時間: 2017-7-19 23:17

作者: gotNoexcuse    時間: 2017-7-19 23:59

引用:
原帖由 大偵探福爾摩斯 於 2017-7-19 11:17 PM 發表

多謝,有無辦法可以識別對方是否有性病
坦白講,無,因為有性病可以無任何症狀。
最好都係,未知道對方性健康情況下,戴套係最好保護你嘅方法。
而如果你發現對方生殖器有異常粒粒,呢個時候您應該停止性行為。呢個算係”自我目測”對方有冇性病嘅一種方法,無論如何,戴套都玩得安心啲。
作者: 心知不妙    時間: 2017-7-23 17:07

作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-7-24 17:11

作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-7-24 17:40

作者: gotNoexcuse    時間: 2017-7-24 23:16

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-24 05:11 PM 發表
今日是事發後第101日,上星期五的愛滋、梅毒、皰疹、椰菜花化驗報告已收到了。
根據報告顯示未能畢業,HSV II Ab皰疹病毒2型抗體呈陽性反應。
感覺先是十分意外,隨後的感覺是非常傷心、絕望。
MHS姑娘表示根據報 ...
您好師兄,記得師兄係戴套性行為。

關於個報告,HSV2陽性,數字係幾多?參考數值又係幾多?
因為呢種疱疹Elisa測試有機會出現假陽性,甚至乎如果本身有HSV1(成年人8成以上都有抗體),有機會導致假陽性。

所以首先小弟需要師兄嘅疱疹報告數值(如不介意)。

HSV western blot 係疱疹測試嘅最終確認測試,準確度達99%
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-7-24 23:18

仲有一樣嘢,啲診所所謂嘅21日,如佢哋對師兄所講嘅,即係自打佢哋自己嘴巴。
除咗尿液DNA同HIV PCR可以10-14日測試之外,其他at least都要28日。所謂3星期,只係一個不準確嘅selling point。
作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-7-24 23:23

作者: gotNoexcuse    時間: 2017-7-25 20:47

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-24 11:23 PM 發表

Negative :  or = 0.51 - < 1.0 COI
Positive : > or = 1.0 COI

師兄我是Positive (10.15)
明白師兄,應該是HSV2 IgG 抗體測試,呢個數字屬於強陽性。

但是否可以結論師兄係因為早前嘅行為而中招,睇嚟都未能下定論。
HSV測試有個難題就係無法知道自己幾時中招。早前嘅測試都可能係屬於少許嘅假陰性。

anyway,如果師兄不介意,不妨去多一間診所,試下做多次。
作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-7-25 21:29

作者: gotNoexcuse    時間: 2017-7-25 22:56

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-25 09:29 PM 發表

是的,是IgG。
Got師兄嘅意思係21日測試結果係假陰性,91日測試結果係真陽性?
點解唔會係調轉,21日測試結果係真陰性,91日測試結果係假陽性?
請師兄指點迷津。
無論如何,我已經找另一間診所做皰疹一、二 ...
因為呢個測試都不是100%準確,假陰假陽多有機會。
但第二次測試如果數字係1.X-2.x, 有機會係假陽性,去到10呢個數字,都係算強陽性,除非實驗室污染。

anyway,冇須咁擔憂,冇症狀已經好好!再者將來要小朋友,伴侶雙方遵照醫生指示去做(長期服食抗病毒藥)、剖腹生產都可以免受感染畀小朋友。

再等埋師兄第二次嘅報告先。
作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-7-26 09:50

作者: gotNoexcuse    時間: 2017-7-26 19:39

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-26 09:50 AM 發表

補上21日的檢查數據:
HSV II IgG (by EIA)
9.0 RU/mL < 16 Negative

Negative: < 16 RU/mL
Borderline: >=16 -  or = 22RU/mL
呢個數字都係屬於negative,等嚟近第二份報告
作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-7-26 20:00

作者: gotNoexcuse    時間: 2017-7-26 21:34

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-26 08:00 PM 發表

請問一下,有抗體是因為免疫系統曾嘗試壓制入侵的病毒,不可能是成功壓制的嗎?
抗體對於每種病毒都有分別,而HSV抗體出現係由於免疫系統辨認到有HSV病毒入侵體內而作出嘅防衛,但由於病毒不可被抗體完全消滅,所以造成有抗體病毒共生嘅情況。
作者: popo214098    時間: 2017-7-27 00:17

作者: Michael翔    時間: 2017-7-27 01:46

作者: Michael翔    時間: 2017-7-27 01:49

作者: Michael翔    時間: 2017-7-27 01:53

作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-7-27 07:49

作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-7-27 08:05

作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-7-27 08:05

作者: Michael翔    時間: 2017-7-27 10:24

作者: Michael翔    時間: 2017-7-27 10:26

作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-7-28 12:26

作者: 咬日彬    時間: 2017-7-28 21:25

作者: tonychan991    時間: 2017-7-28 22:04

作者: 咬日彬    時間: 2017-7-28 22:05

作者: shumwan    時間: 2017-7-29 08:19

作者: estateman    時間: 2017-7-29 11:18

三年前環吹帶袋定按正骨D褲污糟做中左金黃葡萄球菌(抗藥性)
袋底生左粒五mm倉、睇性病驗身吃藥
點知跟住大爆發潰陽滲隆半個袋 超級折磨
每行一步好似比針吉,個袋硬如石:fst_004:
作者: shumwan    時間: 2017-7-29 22:07

作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-1 17:27

引用:
原帖由 咬日彬 於 2017-7-28 09:25 PM 發表
Got Ching
我三星期前去邪骨 技師幫我出火時我有戴套
她是隔住底褲坐爆左我
現在很擔心會不會感染性病
出完火後 我經常覺得下體不舒服 但沒有什麼徵兆
但身上出了幾點暗倉的紅點
我需要做什麼測試嗎?
感謝
隔著底褲,即係有冇陰道交?
但既然戴咗套,其實就係安全性行為。
身體啲暗瘡多數只係毛囊問題,不必聯繫性病,況且男男女女都無人可以100%完美皮膚。

未做過HIV檢查,當身體檢查去做走OK。
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-1 17:28

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-7-28 12:26 PM 發表

塵埃落定了,事發後第102日的Western Blot檢查結果已經收到了。
皰疹一型,陽性。皰疹二型,陽性。
這實在是最差的報告結果。
姑娘有講過,其實有可能是很多年前已經感染,不過一直沒有發作,直至現在驗血才發 ...
如不介意,我代答,姑娘解釋是正確的。
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-1 17:37

引用:
原帖由 shumwan 於 2017-7-29 08:19 AM 發表
Got兄,小弟7月19号去玩,有吹,換套做,事後灌水檢查,發现其中一個套近前中段有一小孔,好大機會喺吹嗰個,26号尿小便唔舒服,有灼熱感,無任何分泌流出,去睇醫生,話可能喺 ...
您所發現嘅小孔有水流出來嗎?
如果只係第一個套問題(即口交),風險當然係極低。
足夠28日後嘅實驗型combo當然可靠。
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-1 17:48

引用:
原帖由 estateman 於 2017-7-29 11:18 AM 發表
三年前環吹帶袋定按正骨D褲污糟做中左金黃葡萄球菌(抗藥性)
袋底生左粒五mm倉、睇性病驗身吃藥
點知跟住大爆發潰陽滲隆半個袋 超級折磨
每行一步好似比針吉,個袋硬如石:fst_004:
金黃葡萄球菌有時自己去厠所時候清潔不足都有機會中招,尤其是抵抗力弱的時候。
而袋袋有無睇過皮膚科?
作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-8-1 17:51

作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-1 18:10

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-1 05:51 PM 發表

感謝Got師兄。
再更新一下,今早起床發現一粒懷疑皰疹病徴,看起來似乎有液體流出。
下午去了衛生科求診,醫生初步目檢,表示目前看來皰疹的機會一半一半,已經留樣本化驗,等三星期有結果。
我向醫生請 ...
如果有懷疑症狀,拿取樣本去做PCR會是最準確確定的方法。
1,2,3點都如之前姑娘所説的大同小異。
請問師兄是在那個地方發現懷疑症狀?
作者: 咬日彬    時間: 2017-8-1 18:27

作者: estateman    時間: 2017-8-1 18:30

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-1 05:48 PM 發表

金黃葡萄球菌有時自己去厠所時候清潔不足都有機會中招,尤其是抵抗力弱的時候。
而袋袋有無睇過皮膚科?
第一時間反香港睇、表面証供成立、但不知道是什麼?唯有吃藥搽䯧⋯⋯點知大爆癹:fst_004:
作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-8-1 19:07

作者: estateman    時間: 2017-8-1 19:09

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-1 07:07 PM 發表

Got師兄,感謝你幫忙!
我詳細補充一下,今天是事發後第109日。
早上07:30起床時,自行檢查性器官,細心留意時發現在陰莖中間偏左位置,有一粒直徑約1毫米的紅色點。
看起來有點像小水泡,而且也看起來有少量 ...
相信頀士不信E生:fst_010:
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-1 19:15

引用:
原帖由 estateman 於 2017-8-1 06:30 PM 發表

第一時間反香港睇、表面証供成立、但不知道是什麼?唯有吃藥搽䯧⋯⋯點知大爆癹:fst_004:
明白師兄, 但點樣“大爆發”?而家情況好轉未?
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-1 19:16

引用:
原帖由 咬日彬 於 2017-8-1 06:27 PM 發表

無陰道交!
不過還是很擔心 因為第一次!其他唔洗驗?
感謝GOT Ching
如果無陰道交/無口交,其實病毒如何傳染呢?
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-1 19:20

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-1 07:07 PM 發表

Got師兄,感謝你幫忙!
我詳細補充一下,今天是事發後第109日。
早上07:30起床時,自行檢查性器官,細心留意時發現在陰莖中間偏左位置,有一粒直徑約1毫米的紅色點。
看起來有點像小水泡,而且也看起來有少量 ...
好的,如果是皰疹”復發“,即日出現即日凋謝又好似快左d。
如果聼日好返8899就最好。
等埋醫生報告先
作者: estateman    時間: 2017-8-1 19:25

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-1 07:15 PM 發表

明白師兄, 但點樣“大爆發”?而家情況好轉未?
三年前了,由一粒約5mm倉開始潰陽滲隆
最嚴重時半個袋:fst_004:行路如針咭非常慘:smile_27:
早期驗身結果未出、個E生拖症令我病情嚴重、上網睇原來個皮膚科比醫委會告了幾次

作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-8-1 19:32

作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-8-1 19:35

作者: shumwan    時間: 2017-8-1 20:27

作者: 期待最後武士    時間: 2017-8-1 20:39

作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-8-1 20:59

作者: 期待最後武士    時間: 2017-8-1 21:08

作者: 期待最後武士    時間: 2017-8-1 21:15

作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-8-2 07:37

作者: boy992    時間: 2017-8-2 11:48

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-7-16 07:07 PM 發表
各位師兄好,小弟係Got。
感謝 Cougarpk 兄開嘅post ”今日做個 HIV RNA test”
比我侵佔佢個post(Sorry), 而有幸同各位師兄師姐分享性病知識,受益良多。

而大部分嘅問題小弟都喺嗰post分享過 如有 ...
你好師兄,我驗到有hpv43,44,莖部有點點,咁我有冇咩要必需做?睇醫生?查藥膏?做手術?
作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-8-2 12:22

作者: boy992    時間: 2017-8-2 12:24

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-2 12:22 PM 發表

師兄,請問是在哪兒可以驗?用甚麼方法驗?
檢驗時已經發現有點點在陰莖上?謝謝!
mhs,驗個陣已有點點仲間中痕,但依家冇癢啦,就心理作用成日覺得多左,不過間mhs真係唔好上網睇評論都係
作者: 狂野的牛    時間: 2017-8-2 15:31

作者: kevinhk123    時間: 2017-8-2 22:24

作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-3 01:43

引用:
原帖由 estateman 於 2017-8-1 07:25 PM 發表

三年前了,由一粒約5mm倉開始潰陽滲隆
最嚴重時半個袋:fst_004:行路如針咭非常慘:smile_27:
早期驗身結果未出、個E生拖症令我病情嚴重、上網睇原來個皮膚科比醫委會告了幾次
其實有機會係陰囊有傷口,之後暴露於細菌下,造成潰瘍。未必係關你當時嘅性行為嘅事,而可能積聚多日而成。

金黃葡萄球菌,大腸桿菌呢啲其實好多時候都係經非性接觸途徑而感染,環境同如廁時候未能做足清潔係途徑之一。

無論如何,今日嘅情況最重要,冇事當然就係最好。
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-3 01:54

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-1 07:32 PM 發表

Got師兄,其實「復發」同「首次病發」有無嚴格定義?
今日是我第一次留意到有疑似徵狀,之前一直都有自我檢查,一向都沒有發現到令我自己懷疑皰疹的病徴。
首次復發定義於事後7-14日內,病毒繁殖而出現嘅症狀。
復發係首次爆發之後所出現嘅重複症狀,症狀嚴重程度會隨著時間而逐漸輕微,次數亦會相對減少。

無錯,好多人”無”首次爆發症狀,甚至連復發都”無”,但呢個”無”字不代表症狀無出現過。
有研究指出,當確診HSV2人士,佢哋接收衛生教育去辨別HSV症狀後,有7、80%人士之後可以準確判斷”復發症狀”。
換句話說,無症狀其實好多時係miss咗。
當你再關心HSV時侯,其實就係處於爆發後病毒沉睡處於無症狀嘅時候。
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-3 01:58

引用:
原帖由 shumwan 於 2017-8-1 08:27 PM 發表
Got兄,如果喺陰交個套有孔,中HlV機率有幾高,我依家食緊cravit 250,會影響结果嗎?
首先,有孔會係明顯嘅孔,唔會好似針孔咁細嘅孔。
而如果穿套,會去到中度風險,未至於高,因為個”孔”都需要時間去形成,即係唔係你一開始性行為就穿,所以風險至去到中間。
而小弟預期師兄HIV係negative的。
有時間,足夠28日後做一個實驗型combo,就可以基本排除,梅毒測試都要做埋。
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-3 02:02

引用:
原帖由 shumwan 於 2017-8-1 08:27 PM 發表
Got兄,如果喺陰交個套有孔,中HlV機率有幾高,我依家食緊cravit 250,會影響结果嗎?
Carvit 250屬於抗生素,對HIV測試毫無影響
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-3 02:07

引用:
原帖由 boy992 於 2017-8-2 11:48 AM 發表

你好師兄,我驗到有hpv43,44,莖部有點點,咁我有冇咩要必需做?睇醫生?查藥膏?做手術?
43、44屬於低危型,係無錯,有機會導致疣,但機會都好低,唔洗咁擔心。
黑色點點睇皮膚科,但好大可能醫生都叫您觀察先。如果黑點冇凸起就好大機會只係黑色素沉澱,有凸起就需要睇醫生。
如果係疣,可以搽藥膏或者冷凍,盡量消滅病毒。
關於HPV測試,迷思在於您根本唔知道邊個位置有43、44,因為一掃就多數係龜頭、包皮附近,如果加埋陰囊、根部,其實可能去準確判斷。
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-3 02:10

引用:
原帖由 狂野的牛 於 2017-8-2 03:31 PM 發表
師兄 我6月21號帶套性交左1次
之後7月3號開始有龜頭炎徵狀
到而家都係輕微狀態,有少少紅
請問洗唔洗驗埋其他性病?
40幾日無其他症狀可以排除邊幾種性病??
Thx
正確戴套就係安全行為,但記住好多戴套性交後嘅所謂龜頭症狀都係因為敏感或者摩擦導致。
自己打J 都有機會造成龜頭炎。
如果症狀持續,就要睇醫生搽藥膏或者食藥。
未驗過嘅可以夠84日免費檢查HIV同梅毒,當係個body check,放心吧。
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-3 02:20

引用:
原帖由 kevinhk123 於 2017-8-2 10:24 PM 發表
師兄,我在7月1號係近期我最後一次性行為,之反在25號驗hiv1&2 abs & p24 ag 同梅及疱疹2期 及分子傳染病基因,如果係neg 但hpv則中了72型 請問此型係咩黎,護士話無得醫,好擔心
還有很多師兄說最好28日驗hi ...
首先,要知道師兄係有套抑或冇套,有套,點驗HIV結果當然係negative。
25日都係一個好好嘅參考,之後可以做多個免費,結果會如你所希望。
72如同43、44,屬於低危型,有機會(但不高)導致疣。
係無藥醫,但可以考慮注射HPV疫苗,健康良好生活習慣,2年內會消失。
再說一次,冇症狀下男士驗HPV,意義不大。
百幾2百種HPV,人一生最少最少會感染其中一隻。
值得擔心嘅,我會擔心癌症。
作者: boy992    時間: 2017-8-3 03:57

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-3 02:07 AM 發表

43、44屬於低危型,係無錯,有機會導致疣,但機會都好低,唔洗咁擔心。
黑色點點睇皮膚科,但好大可能醫生都叫您觀察先。如果黑點冇凸起就好大機會只係黑色素沉澱,有凸起就需要睇醫生。
如果係疣,可以搽藥膏或 ...
其實我都知咩位,因為莖部底有少部份有堆點點,佢又唔係黑色喎,係跟返皮膚色,即係都有藥膏幫到手?咁我係咪再睇醫生好d?睇邊個好?同埋已有點點係咪應該做埋冷凍?收費幾多同埋會唔會有咩身體影響?
作者: kevinhk123    時間: 2017-8-3 06:54

作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-8-3 09:42

作者: waitfortest    時間: 2017-8-3 10:36

作者: shumwan    時間: 2017-8-3 10:38

作者: shumwan    時間: 2017-8-3 10:40

作者: estateman    時間: 2017-8-3 10:45

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-3 01:43 AM 發表

其實有機會係陰囊有傷口,之後暴露於細菌下,造成潰瘍。未必係關你當時嘅性行為嘅事,而可能積聚多日而成。

金黃葡萄球菌,大腸桿菌呢啲其實好多時候都係經非性接觸途徑而感染,環境同如廁時候未能做足清 ...
E生話金球菌最多存活七天發病
因我病發當日距離性行爲超過九天
我在想糸米之前兩日按大塲正骨那此褲,冇著底褲,不過點都好、此病折磨足一個月:fst_004:
奉勸各位小心為上:lDD_010:
作者: 狂野的牛    時間: 2017-8-3 16:28

作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-3 23:10

引用:
原帖由 boy992 於 2017-8-3 03:57 AM 發表

其實我都知咩位,因為莖部底有少部份有堆點點,佢又唔係黑色喎,係跟返皮膚色,即係都有藥膏幫到手?咁我係咪再睇醫生好d?睇邊個好?同埋已有點點係咪應該做埋冷凍?收費幾多同埋會唔會有咩身體影響?
明白師兄
師兄可以睇性病皮膚科醫生,比較出名就係何醫生,冷凍抑或搽藥膏,就要視乎醫生診斷是否疣,兩個方法除咗會帶來痛之外,都無咩副作用了。
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-3 23:11

引用:
原帖由 kevinhk123 於 2017-8-3 06:54 AM 發表

無套口交,帶套性交,有打咖輪
咁HIV風險都好低啫,毋須擔心,結果會係negative。
作者: boy992    時間: 2017-8-3 23:12

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-3 11:10 PM 發表

明白師兄
師兄可以睇性病皮膚科醫生,比較出名就係何醫生,冷凍抑或搽藥膏,就要視乎醫生診斷是否疣,兩個方法除咗會帶來痛之外,都無咩副作用了。
想問下何醫生既聯絡方法?同埋收費會唔會好貴:fst_008:
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-3 23:12

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-3 09:42 AM 發表

感謝Got師兄,若如你所言,即是我以往的病徵太不明顯,自我檢查時我睇漏眼。
今早起床,患處膚色變得接近正常,亦無液,無痛。似乎恢復得七七八八了。
Got師兄,我現在十分猶豫是否要同太太講、要怎樣跟她講。
師兄應該對太太坦白,或者佢都可以驗一驗,之後大家接受醫生嘅衛生教育如有症狀如何處理、減低傳染風險方法等。
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-3 23:20

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-3 10:36 AM 發表
Got 兄,
本人上月27号在東南亞國家因好奇關係搞咗次嘢-有帶套但係完事發現爆咗.我同女仔都好驚,即刻沖洗下體.對方claim自己冇病.而我自己本身都正常.
而家Day 7,我有尿頻,間唔中痕但一切 ...
有可能中尿道炎症狀,風險屬於中度,至於PCR,何不等到第10日先去做。HPV無症狀做嚟做咩?而且就算做,8日嘅報告無意思。
尿道性病PCR DNA,10日都可以一齊做,取尿液樣本前最好忍尿2-4個鍾。
28日後可以再做個combo同梅毒測試,其他咩HSV2抗體測試,冇症狀做來都係嚇自己
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-3 23:23

引用:
原帖由 shumwan 於 2017-8-3 10:38 AM 發表
Got兄,多谢師兄解答及安慰,想再問,Carvit 250,會否影響梅毒VDRL十人檢驗,如果有影響,我最好點做呢,真心想一次過做晒所有化驗,又驚食過坑生素唔準
您完藥1星期去做都可以,反正呢隻藥對梅毒影響不大,可以驗梅毒螺旋菌抗體(TP
antibody)加埋VDRL, 最快都要事後足夠28日做。

反正有冇穿,其實師兄都不確定,如果真係穿,您會好似樓上或其它師兄咁,完事拔出後就知道,而毋須做咩漏水測試。

真係無需咁擔憂
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-3 23:25

引用:
原帖由 boy992 於 2017-8-3 11:12 PM 發表

想問下何醫生既聯絡方法?同埋收費會唔會好貴:fst_008:
專科基本診金500-800,藥費、治療費另計,total可能約$2000。

或者咁,去就近政府衛生科睇下都好
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-3 23:26

引用:
原帖由 boy992 於 2017-8-3 11:12 PM 發表

呢度應該唔畀開全名,師兄可以Google”何醫生 性病皮膚科” ,診所在尖沙咀。
作者: boy992    時間: 2017-8-3 23:27

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-3 11:25 PM 發表

專科基本診金500-800,藥費、治療費另計,total可能約$2000。

或者咁,去就近政府衛生科睇下都好
其實我聽日都諗住去政府衛生科睇,如果藥膏幫到我就好:fst_008:
作者: gotNoexcuse    時間: 2017-8-3 23:28

引用:
原帖由 boy992 於 2017-8-3 11:27 PM 發表

其實我聽日都諗住去政府衛生科睇,如果藥膏幫到我就好:fst_008:
未必係性病疣,睇咗醫生先,唔好咁擔心嚇自己。
作者: boy992    時間: 2017-8-3 23:31

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-3 11:28 PM 發表

未必係性病疣,睇咗醫生先,唔好咁擔心嚇自己。
冇異樣都好似,但就係有奇怪點點,變菜花就恐怖啦,希望聽日睇完有好消息:fst_005:
作者: waitfortest    時間: 2017-8-4 06:06

作者: 家中綠色水樽    時間: 2017-8-4 15:03

作者: waitfortest    時間: 2017-8-4 15:33

作者: shumwan    時間: 2017-8-4 16:13

作者: shumwan    時間: 2017-8-4 17:24

作者: boy992    時間: 2017-8-5 00:02

今日已去衛生局檢查,醫生話粒粒似係油脂粒,唔係菜花,但點解有粒粒就要自己再睇皮膚科,所以都唔知算唔算放心,因為粒粒一少部分一堆好奇怪,雖然未係菜花…但會唔會係先兆?何醫生又要排到17號先有得睇:fst_008:

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)