188Channel

標題: [原創作品] 文迪 J 文集 [打印本頁]

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-1 08:58     標題: 文迪 J 文集

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-1 08:58

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-1 09:01

作者: 肯尼先生    時間: 2017-12-1 10:19

我頂,篇文令我諗起讀中學時溝女情懷,好有愛情小品感覺,已比洋蔥頭支持:smile_o12:
作者: gary4999    時間: 2017-12-1 11:20

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2017-12-1 08:58 AM 發表
為左要令佢更加警剔, 所以我就將聽倒�說話再作大多少少, 「佢地響班房度講, 話會先捉妳去 canteen 隔離果間房仔度縛住妳, 然後就會除哂妳啲衫之後再影相, 跟住最後佢地就會….輪…姦…妳….喎….」

點知豆 ...

作者: fb9743404    時間: 2017-12-1 11:28

:smile_o12: :smile_o12: 好有想當年的feel
作者: pk_boy999    時間: 2017-12-1 13:52

文迪兄, 終於等到你出文,支持支持
作者: pure3000    時間: 2017-12-1 14:46

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2017-12-1 09:01 AM 發表
久休仲未回魂, 撚住篇短短地五章完�小品黎 keep 住個狀態先, 又係果句, 篇文啱咀型�就留個言同賜個洋蔥頭比我作為鼓勵吓啦  
一睇完第一時間比咗洋蔥頭,支持繼續發文
作者: kswongks    時間: 2017-12-1 15:03

支持
作者: kswongks    時間: 2017-12-1 15:03

支持
作者: loyanpai303    時間: 2017-12-1 19:04

作者: 主音仔^^    時間: 2017-12-1 19:46

又要等啦。。。
作者: 米高達    時間: 2017-12-1 21:08

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2017-12-1 08:58 AM 發表

第一章

“那些年錯過的大雨, 那些年錯過的愛情, 好想擁抱妳 擁抱錯過的勇氣………”
米仔向文迪師兄問安呀 ~ :smile_15:見到你晒高中(䭚)妹,等我又晒下先。。見到呢個霖我霖到繡我個名喺佢校服衫袖㗎,睇到嘛。。「米」青啊 :smile_35::smile_35:
作者: cklo222    時間: 2017-12-1 23:48

支持
作者: 薯寶    時間: 2017-12-2 00:26

好吸引繼續睇落去,唔錯喎
作者: youhateme    時間: 2017-12-2 01:20

絕對支持!
作者: yausm1234    時間: 2017-12-2 07:26

作者: fatfai2849    時間: 2017-12-2 07:37

恭喜文迪兄又有新作
作者: 慢嘗君    時間: 2017-12-2 09:48

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-2 10:27

作者: 米高達    時間: 2017-12-2 10:28

秒殺入,零空間,快呀哩 :smile_34:

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-2 10:29

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-2 10:31

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-2 10:32

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-2 10:33

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-2 10:35

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-2 10:36

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-2 10:37

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-2 10:38

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-2 10:40

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-2 10:41

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-2 10:43

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-2 10:45

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-2 10:46

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-2 10:48

作者: 肯尼先生    時間: 2017-12-2 11:13

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2017-12-2 10:29 AM 發表

你估我地響學校有無爭過女嘞?
記得嗰時鍾意咗個隔離班靚女,有次特登返學等佢,第一次好大膽咁過去識人,由條斜路底,沿路氹佢笑上到學校,佢好開心咁,之後我happy咗一日,點知第二日返學,佢嗰friend响小息時間搵我,同我講佢有男朋友,仲係呀邊個,咁呀邊個响學校好出名,出名到聞說啲阿Sir都怕鬼咗佢,當時膽小怕事嘅我,又點敢同咁出名嘅人爭女呢?
到依家,我仲記得嗰靚女個樣,同埋佢個名,如果佢冇變、或變得更靚,我好想同佢聚舊:smile_35:
作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-2 11:30

作者: odinwong999    時間: 2017-12-2 11:36

支持樓主新作,讀男校冇呢d回憶😖
作者: 肯尼先生    時間: 2017-12-2 11:39

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2017-12-2 11:30 AM 發表

記得果時有條友鍾意左我條女, 有次佢響佢屋企門口等我條女番學, 見佢成個一路向西嘅 Frankie 咁款, 我就屈佢每日要比兩兜野我先準條女陪佢行斜路番學校, 沿路上, 我叫條女扮開心氹 Q 吓佢, 等佢開心到每日 ...
唉,我講我嘅傷心往事,你就咁對我:smile_24:,你呢個死飛仔
作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-2 11:46

作者: 慢嘗君    時間: 2017-12-2 12:08

作者: tom.care    時間: 2017-12-2 13:12

作者: SteveL5    時間: 2017-12-2 21:02

睇咗文廸哥依篇大作,個腦即時回帶去返青頭溝女年代,正呀
作者: 豬姐    時間: 2017-12-2 23:12

作者: cklo222    時間: 2017-12-3 01:55

支持
作者: 米高達    時間: 2017-12-3 08:14

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2017-12-2 11:39 AM 發表

唉,我講我嘅傷心往事,你就咁對我:smile_24:,你呢個死飛仔
唔使傷心,送你呢個,有「時間印」先係真相 :smile_34:

作者: mianyang    時間: 2017-12-3 11:19

文迪兄每次都會有驚喜👍👍
作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-3 11:46

作者: pure3000    時間: 2017-12-3 17:05

引用:
原帖由 米高達 於 2017-12-3 08:14 AM 發表

唔使傷心,送你呢個,有「時間印」先係真相 :smile_34:

嘩, 新鮮
作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-4 08:26

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-4 08:32

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-4 08:34

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-4 08:37

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-4 08:38

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-4 08:41

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-4 08:41

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-4 08:43

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-4 08:46

作者: 沙漠神童    時間: 2017-12-4 14:09

師兄好文, 期待下一章
作者: pure3000    時間: 2017-12-4 21:48

期待下一章,愈睇愈好睇
作者: 主音仔^^    時間: 2017-12-4 23:43

好想快啲更新呀
作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-6 01:30

作者: youhateme    時間: 2017-12-6 07:36

好勁,同很多人的親身經歷一樣
作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-6 09:53

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-6 09:54

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-6 09:55

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-6 09:59

作者: 浪花十三    時間: 2017-12-6 17:39

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2017-12-6 09:59 AM 發表

讀書時期個個都會撞倒差唔多野�啫, 而且師生戀都見過啦, 不過呢版居然話師生戀係會犯版規, 真奇怪 :smile_19:, 咁唔知同校工搞野又會唔會禁呢? :smile_41:
真的令人十分不解。校園系作者難以提筆。唯有寫校工大戰機械獸。對了,我記得《神雕俠侶》也是師生戀的。
作者: 浪花十三    時間: 2017-12-6 17:41

我很喜歡文迪兄這個故事,勾起絲絲年青的鹹事。文迪兄,請問卷首那位女孩的名字?謝謝
作者: 肯尼先生    時間: 2017-12-6 18:15

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2017-12-6 09:59 AM 發表

讀書時期個個都會撞倒差唔多野嘅啫, 而且師生戀都見過啦, 不過呢版居然話師生戀係會犯版規, 真奇怪 :smile_19:, 咁唔知同校工搞野又會唔會禁呢? :smile_41:
讀書時情竇初開,又對性好奇,試問有邊個未暗戀過阿Sir或Miss(通常係靚嗰啲),其實寫呢啲好平常,如果要咁保守,基本上強姦、誘姦,可能甚至乎暗戀長輩都要禁寫,有時呢啲掩耳盜鈴嘅規範,真係限制人嘅創作空間。
作者: SteveL5    時間: 2017-12-6 22:05

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2017-12-4 08:38 AM 發表

你會唔會係啲 Bo chat chat Bo chat chat 年代嘅呢? :smile_35:
去party溝女算唔算Bo chat chat呢文廸哥:smile_42:
作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-6 22:26

作者: 米高達    時間: 2017-12-6 22:28

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2017-12-6 06:15 PM 發表

讀書時情竇初開,又對性好奇,試問有邊個未暗戀過阿Sir或Miss(通常係靚嗰啲),其實寫呢啲好平常,如果要咁保守,基本上強姦、誘姦,可能甚至乎暗戀長輩都要禁寫,有時呢啲掩耳盜鈴嘅規範, ...
無錯吖,師生戀,尤其係暗嗰隻,根本係甜文中,幻想成真既一種手法/發洩,又唔係有「 血統衝突」,更係「文學」上, moral conflict 既好 drama 提材,真可惜無得發揮。仲有呀,現實中,呢種愛情若能收成正果, 都係好可歌可泣 :smile_o08 伸報,求學時期,多位女老師,及女同學,小弟都曾J過 :smile_34:。 *米仔故事中的 Miss Lee 只是代表性幻想中的一個例子 )
作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-6 22:36

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-6 22:41

作者: 肯尼先生    時間: 2017-12-6 22:50

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2017-12-6 10:36 PM 發表

我敢對天發誓, 我從來無........暗戀過阿 Sir, 但 Miss 囉喎, 頂, 小學中學都曾經有幾個上堂時會令我無心向學嘅 :smile_47:

記得試過中學時有個全校最靚嘅Miss,有次佢着雞翼袖恤衫上堂教書,嗰堂我好留心,好乖咁追住佢每一下舉手同轉身,咁我以後响情意結下,就好喜歡女仔着白色Bar
文迪兄,你呢個死飛仔,唔好又話個Miss又有你份啊
作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-6 22:56

作者: 米高達    時間: 2017-12-6 23:11

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2017-12-6 10:56 PM 發表

米仔兄, 話時話, 記憶中我過百篇故事文章之中好似真係未曾寫過師生戀喎, 咁好嘅題目我居然都唔識得去玩, 等到而家想玩又話會犯版規, 咁唔通真係要寫 "心郁郁, 校工呀叔逐個捉" 黎踩吓界先有得過癮 :smile_39:
文迪師哥兄,無錯,「師生戀」呢類咁凡夫俗子既玩意,你過百篇都未排到玩佢啦
成個「未鎖區」除咗米仔J 班主任Miss Lee 咁小兒科之外,我見過,就只有呢篇。。
http://www.188channel.com/viewthread.php?tid=26582574
高手呀, 跨越版規,踩界卻不出界,搞「 師生前緣情未了」,加「人妻」,頂,堅,絶!!
作者: cklo222    時間: 2017-12-7 00:07

好文,支持,快出文
作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-7 10:20

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-7 10:21

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-7 10:27

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-7 10:28

作者: 肯尼先生    時間: 2017-12-7 11:15

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2017-12-7 10:27 AM 發表

想問一吓, 個雞翼袖 Miss 係唔係海膽王黎架? :smile_41: (即隔甩底有舊毛響度果隻) 如果係嘅就留番比你自己慢慢暗戀飽去唔同你爭咯 :smile_30:
記憶中,全部都係從佢側邊昅到嘅白色胸圍,同白淨淨嘅皮膚,加上個人嘅盲目崇拜完美靚女主義下,我肯定,佢隔甩底係冇毛嘅
文迪兄,這篇文寫得真係好,有時將自身經歴轉化點點去故事創作裡,真係會令睇嘅人産生共鳴,好睇。
可能我本人傾向悲觀,所以初初我估結局係豆沙妹已結咗婚,最後佢老公出現和佢一起離開,留低男主角自己一個响餐廳裡,但原來係大團圓,哈,又係另一番感受。作為讀者嘅我,要謝謝文迪兄讓我讀到一篇好文章,而作為剛開始寫文嘅我,要謝謝你貼了這篇文,讓我可以從中學習和深思,如何去寫一篇觸動到讀者共鳴嘅文章。:smile_o12:
作者: 慢嘗君    時間: 2017-12-7 12:38

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-7 20:09

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-7 20:20

作者: 肯尼先生    時間: 2017-12-8 00:44

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2017-12-7 08:09 PM 發表

認真番次同你講, 多謝你識欣賞同支持先, 以新手黎講, 你啲文有咁嘅成績都已經算叫做係唔錯, 但可能你太過欣賞浪花兄嘅文筆, 所以風格上始終都充滿住佢嘅 copy 感覺, 但寫文經驗始終都係需要類積, 取人之長亦 ...
竟然得到文迪兄覺得本人文筆,有浪花兄影子感覺,實在太過抬舉,我有點難為情:smile_o05:
浪花兄嘅文,對我來說,可以話係色文裡嘅詩,的確,初寫色文時係有參考浪花兄嘅文,但文筆上係冇copy,因為copy唔到,我嘅文學修為根本去唔到佢嘅境界,所以我都係隨心去寫,或者好似文迪兄咁講,我真係好欣賞浪花兄嘅文章,在不知不覺間,寫文時滲咗啲味道落去也說不定。
唔知有冇錯覺,文迪兄就好似前輩,對一個後輩作出一份愛才心,好感動,希望有朝一日,我會寫出好似各同道前輩咁,各有自己風格。
作者: tom.care    時間: 2017-12-8 12:19

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-8 13:42

作者: 求愛的小猩猩    時間: 2017-12-9 07:27

文迪哥,小弟潛水9個月,我返黎啦
作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-9 18:44

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-9 18:45

作者: 求愛的小猩猩    時間: 2017-12-9 19:48

依家先yr2 za wor
作者: 米高達    時間: 2017-12-10 09:04

遲來的祝賀,文迪師哥又下一春,送上冰淇淋補數當「事後甜品」:smile_o13:

作者: Eddyo    時間: 2017-12-10 14:04

輕鬆小品, 正!!
作者: joeee1    時間: 2017-12-11 19:00

作者: jabichan    時間: 2017-12-15 08:21

支持 文迪kor久休復出!
作者: RaZo    時間: 2017-12-17 23:59

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-18 10:27

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)