188Channel

標題: 大家有無唸過 , 由九型人格入手設計角色??? [打印本頁]

作者: bigmouthlady    時間: 2019-5-12 21:28     標題: 大家有無唸過 , 由九型人格入手設計角色???

作者: dcat20    時間: 2019-5-13 01:04

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2019-5-12 09:28 PM 發表 查看引用來源
件事係咁既 , 小弟之前係某超級娛樂新聞之後 ,
睇左好多有關分析既影片 , 其中一個係從九型人格入手

我開頭都係以觀人術角度去睇 , 但慢慢就發現佢講既野
係將唔同性格既人 , 分別既行為舉止描述出來 ,
其實呢樣好適合用來塑造角色 !!!

小弟首先概括分享一下 , 佢講既九型人格特徵 ,
不過佢好多用語式官方唔同 , 但我都係用佢果種去講 ,
因為形象更加鮮明(有D係 ...
我大概23、4年前左右接觸九型人格。

假如對呢方面有興趣,容格嘅原型係更加精深同值得鑽研嘅系統。
作者: 浪花十三    時間: 2019-5-13 10:29

我覺得九型人格用來分析人物性格是很好的,例如文章寫成後,令我們更容易歸類他們的性格。
我認識有色文作者用十二星座性格去創作人物。
我則用既有人物(如你認識的人或知名人士)加減乘除去創作。
區區管見,有請賜教。
作者: dcat20    時間: 2019-5-13 14:57

引用:
原帖由 浪花十三 於 2019-5-13 10:29 AM 發表 查看引用來源
我覺得九型人格用來分析人物性格是很好的,例如文章寫成後,令我們更容易歸類他們的性格。
我認識有色文作者用十二星座性格去創作人物。
我則用既有人物(如你認識的人或知名人士)加減乘除去創作。
區區管見,有請賜教。 ...
我個人嘅偏好係,創作者可以研究好多唔同嘅理論、systems,但係喺創作嘅時候完全忘記呢啲嘢。

愚見認為,用理論去預設人物、關係、情節等等,會令作品顯得一目了然,但缺少咗解讀空間。

用理論、systems去解讀作品,係讀者、評論者做嘅工作。

個人睇法only。
作者: 爛尾可    時間: 2019-5-13 15:38

作者: bigmouthlady    時間: 2019-5-14 10:43

作者: 爛尾可    時間: 2019-5-14 12:20

作者: bigmouthlady    時間: 2019-5-14 20:50

作者: 駱天龍    時間: 2019-5-15 02:28

沒有用過這玩意。
很麻煩。
我喜好以形容詞來擴展角色性格。
一件事,不同人有不同的看法,都是依據不同的詞組來構思角色的反應。
作者的精神分裂就是這樣産生的。
作者: 浪花十三    時間: 2019-5-15 07:17

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2019-5-14 08:50 PM 發表 查看引用來源

多謝浪花兄既回覆 , 其實 "文章寫成後,歸類他們的性格" 我都試過 ...

以前D舊色文 , 如果要分析女主角性格 , 會發現50%以上都會係9型人 ,
因為以前D舊色文 , 幾乎套套係由男主角主導去調教女主 ...
2006年前果D明星色文 , 有D甚至刪左女主角個名 , 換第二個女明星落去
都依然無唯和感 ^.^"

有左呢個結論 , 我希望自己唔好寫咁多9型人既女主角勒 ...
情節有改寫渲染老作美化,
但我的男女主角多有原型的。
艾瑪是我長輩家中的泰傭。
艾瑪的男主角是我的長輩。
阿彤是我老闆的老婆。
敏芯是一位著名運動員。
雲姑與鵬仔是我的鄰居。
子超是我一位自卑的後生同事。
作者: 浪花十三    時間: 2019-5-15 07:32

還有黃綽芝,是我最憎惡的音樂老師。所以她在我的作品中都無好結果。這個系列的續集又快來了。
作者: bigmouthlady    時間: 2019-5-15 16:10

作者: 浪花十三    時間: 2019-5-15 16:41

我有時集合了九百幾個題材,寫不出。最後想破頭也寫不出。
最佩服別人寫得快又好。
作者: 過路人文迪    時間: 2019-5-15 18:08

作者: dcat20    時間: 2019-5-15 18:30

引用:
原帖由 浪花十三 於 2019-5-15 07:17 AM 發表 查看引用來源

阿彤是我老闆的老婆。
敏芯是一位著名運動員。
雲姑與鵬仔是我的鄰居。
子超是我一位自卑的後生同事。 ...
比起用九型人格等性格類型學,我比較喜歡用原型。

而根據榮格,原型係可以無窮無盡嘅。

呢樣正正就係現實有趣之處。

每個人物就係一個原型,有唔同嘅表達方式同唔同嘅解讀方式。

個人喜歡呈現呢種現實嘅可讀空間,而唔太喜歡用預設嘅框架去框住人物性格、互動同發展可能。
作者: dcat20    時間: 2019-5-15 18:39

引用:
原帖由 浪花十三 於 2019-5-15 07:17 AM 發表 查看引用來源

阿彤是我老闆的老婆。
敏芯是一位著名運動員。
雲姑與鵬仔是我的鄰居。
子超是我一位自卑的後生同事。 ...
簡單嚟講,我同你一樣,鍾意根據真實人物、真實經歷、真實事情。好多時將佢哋混合,例如同一個角色係幾個原型嘅合體,然後再擴充。
作者: bigmouthlady    時間: 2019-5-16 09:48

作者: dcat20    時間: 2019-5-16 18:00

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2019-5-16 09:48 AM 發表 查看引用來源

其實D兄所講既野 , 我都明白 , 但正如係#6小弟所講咁 ,
有D故仔其實係人物設計 , 仲先於個故事構想 ...
好似我係樓上所講咁 : "我想寫一篇女傭題材既文"
其實就係女傭既角色設計既大方向 , 之後再去唸故事既發展

另外 , 可能我#1表達得唔好 , 但我其實唔覺得要寫1型 ,
就一定要有1型既特點 ... 因為1型既性格 ,
好難係一篇色文上直接表達出來 , 所以 ...
我知道你講乜。

個人認為,理想嘅創作,不論人物個性、角色間嘅互動,同情節,都係創作者跟據個人閱歷、人生經驗等等得出,而且容許好闊嘅演譯空間,觀眾/讀者可以從唔同角度睇到唔同嘅故事。即使話從人物個性發展出嚟嘅故仔亦然。

好似九型人格呢類性格類型學其實有好多種,但呢類系統,比較適合用嚟解讀,而唔係用於創作。

但每一個創作人有自己嘅創作方法,有啲人根據經歷,或現實裏面嘅「原型」,然後寫出人物,性格、行為、故事自然就出咗嚟。有啲人會參考一啲框架,學你話齋,未必係X型人係咁樣,於是就用X型人嚟設計一個角式,因為咁樣會好死版而且太易睇哂、冇乜演譯空間,但係喺創作人物嘅時候大概知道佢係咩嘢人,然後以呢樣嘢嚟做出發。

我估其實好多人都係呢兩大類方法互相混用,只係唔一定會用邊一個特定框架(例如九型人格),而係好多自己識得嘅嘢。

講到最後,其實每一個創作人創作嘅時候都係搵自己嘅方式。

* * *

講開Enneagram,順便講吓。

我本身大學時係讀社會科學嘅,主修心理。大概24年前開始接觸九型人格,我有一啲朋友大概10幾年前係外國九型人格大師所認證嘅導師,所以,對呢方面有啲啲睇法。

九型人格裏面每一種人格嘅dynamics非常複雜,而每一種人格同其它人格之間嘅dynamics又非常複雜,再加上每種人格都有佢哋嘅“翼”/側型,之間嘅變化非常精細,而成套系統可以好精準咁講到。

如果想掌握到九型人格呢啲咁精密嘅dynamics,然後運用到佢哋,最好盡量弄明白原創者同埋初期嘅九型人格大師對呢啲型嘅定義,好似Helen Palmer,Riso Hudson呢啲。

更加好係直接研究最早將呢個學說從回教蘇菲派傳統帶入西方嘅古哲耶夫嘅學說,有好多深入嘅嘢係近10幾年坊間好多商業化九型人格導師所教嘅版本忽略嘅。

例如,3號,佢哋競爭心、表現欲好強,假如將3演譯成陰險、狡猾,咁就扭曲/偏差咗3號,就好難運用到九型人格精細嘅地方。

1、2、6號等等亦一樣。

個人意見only。

作者: bigmouthlady    時間: 2019-5-17 10:05

作者: bigmouthlady    時間: 2019-5-21 18:10

作者: 米高達    時間: 2019-5-21 19:49

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2019-5-21 06:10 PM 發表 查看引用來源
其實講開又講 , 我自己係女主角設計上 , 其實都幾定型 ,
唔計整體上都係被動果D , 我既女主角多數係純粹淫亂同M屬性 ,
又或者整體上都係 "好女人" ...

好似<便利店夜更女經理.與.兼職小伙子>中, 就係因為同情 ,
就幫男主角破處既霞姨 ;
又或者<我催眠了女明星>因為被催眠 , 反而解放左心扉既勝男

反而計返 , 我都無幾篇作品有 "壞女人" 既味道 ...
...
我唔係大大,亦唔敢用個教字,見今日得閒,入嚟放個屁啦,哈哈

首先你有冇諗過你點解多數寫「好女人」?
我估大多數人都較喜歡寫呢類,因為可以投入同幻想同個好女人「搞」:smile_o11:

「壞女人」則較難。。因為首先你要接觸過呢類女人,先較易了解描寫,但現實中又唔多呢類「壞女人」,頂多只係啲貪慕虛榮,移情別戀,臭嘴刁蠻,無理取鬧嘅小兒科。。所以,你都係放棄吧

如果真係想寫,就寫個淫底wet 妹,歲月迫人,局住要結婚嫁人,婚後3/4年, 嫌棄老公經常早洩,得唔到性福,又好懷念被人「溝」的日子,就喺微訊玩app 偷食,遇上不同男人,有毒男,有人夫,有食家,最大鑊遇上變能淫魔,中伏被人綁起3P爆埋肛。。但因為係「偷食」,只好硬哽咗嗰幾棍。。滴住精,屎忽赤痛含淚返屋企  :smile_47::smile_47:

(呢兩算唔算壞女人?畀到靈感你嗎?)

作者: mandy2013    時間: 2019-5-21 23:11

引用:
原帖由 米高達 於 2019-5-21 07:49 PM 發表 查看引用來源

我唔係大大,亦唔敢用個教字,見今日得閒,入嚟放個屁啦,哈哈
我估大多數人都較喜歡寫呢類,因為可以投入同幻想同個好女人「搞」:smile_o11:

「壞女人」則較難。。因為首先你要接觸過呢類女人,先較易了解描寫,但現實中又唔多呢類「壞女人」,頂多只係啲貪慕虛榮,移情別戀,臭嘴刁蠻,無理取鬧嘅小兒科。。所以,你都係放棄吧

如果真係想寫,就寫個淫底wet 妹,歲月迫人,局住要結婚嫁人,婚後3/4年, 嫌棄老公經常早洩,得唔到性福,又好懷念被人「溝」的日子,就喺微訊玩app 偷食,遇上不同男人,有毒男,有人夫,有食家,最大鑊遇上變能淫魔,中伏被人綁起3P爆埋肛。。但因為係「偷食」,只好硬哽咗嗰幾棍。。滴住精,屎忽赤痛含淚返屋企  :smile_47::smile_47:
(呢兩算唔算壞女人?畀到靈感你嗎?)
師兄你係唔係講緊呢個呀?

定係講緊文哥果個呀?

作者: x_richboy_x    時間: 2019-5-22 04:36

好有趣的內容,想不到會有人在思考這個話題。

相對人物設定,另一個設計角色的方法,可以你從事件開始。當然不同人物面對同一件事,會有不盡相同的處理方法,但故事就是事件不斷地交接推進,這樣才會引人入性。
作者: 米高達    時間: 2019-5-22 05:16

引用:
原帖由 mandy2013 於 2019-5-21 11:11 PM 發表 查看引用來源

師兄你係唔係講緊呢個呀?

定係講緊文哥果個呀?
https://dcdn.i1.hk/t/b04af8/f/800x0/http://upload.lsforum.net/users ...
咦?既然連師姐都落場,我再補充/伸報,我未睇過嗰兩篇文㗎。。唔通又撞橋?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

講番呢個貼嘅題目吖,以「九型」為創作, 實在係太限制啦。。不過,其實本人以往寫好多故事中既人物,(尤其係啲「配角」),則好喜歡用啲「典型」做型或性格嘅。因為「典型性格」,容易令讀者引起共鳴, 可以好容易picture到係自己,或者係身邊認識嘅人 :smile_34::smile_34:

例如「米仔」, 戇鳩鳩嘅年青咸濕仔,無乜胆, 對男女感情有憧憬,冇經驗。。其它啲損友呀,肥仔肥妹呀,都係啲貼地人物, 每一個人都有呢類朋友。。( 當然亦有一兩個不平凡人物,先至可以帶出故事的傳奇性 )

但從平凡人物中,描寫其内心時,就帶出其「有血有肉」個人獨立思想,就又成為番一個獨特人物角色嘞,令讀者能共鳴角色之後,又分離番從故事中觀看人物嘅趣味。。就咁離離合咁,以共鳴,投入,感受,觀看共用, 係咪好乸複雜呢 ( 不過真係有落到呢啲㗎,唔信你留意我下一篇故事吖 ),哈哈

上面條「人妻偷食」橋, 根本就係一啲好典型嘅情節,所以好多人都好 buy ,亦容易撞橋, 故事本身已經吸引,但真正好睇同見「功夫」, 就係啲內心描寫同埋細節喇 :smile_o11:

作者: bigmouthlady    時間: 2019-5-24 09:19

作者: bigmouthlady    時間: 2019-5-24 10:06

作者: bigmouthlady    時間: 2019-5-26 21:55

作者: 爛尾可    時間: 2019-5-27 20:04

作者: 米高達    時間: 2019-5-27 22:00

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2019-5-26 09:55 PM 發表 查看引用來源
賣下廣告先 :

小弟係6月1日會有新文出--<喜歡做愛的女高中生>

到時希望大家支持一下拉 !!!
支持 :smile_38::smile_38:

( 資料圖片分享 完全與你篇新作品無關  :smile_30::smile_30

作者: bigmouthlady    時間: 2019-5-29 08:14

作者: 脫脫大將軍    時間: 2019-5-29 10:50

作者: bigmouthlady    時間: 2019-5-29 10:52

作者: 爛尾可    時間: 2019-5-29 22:25

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)