188Channel

標題: 想問13不搭呢種糊係唔係真正存在(廣東牌) [打印本頁]

作者: andrew32190    時間: 2008-11-5 16:22     標題: 想問13不搭呢種糊係唔係真正存在(廣東牌)

作者: ayailo    時間: 2008-11-5 18:15

作者: 絕塵於世    時間: 2008-11-9 22:54

作者: QueenieCute    時間: 2008-11-9 23:07     標題: 回覆 3# 絕塵於世 的帖子

作者: sky713    時間: 2008-11-22 02:20

作者: h仔    時間: 2008-11-22 20:50

作者: croc    時間: 2008-11-24 17:26

作者: gabrielho168    時間: 2008-11-25 17:20

作者: bcg    時間: 2008-11-26 21:14

作者: 01110001    時間: 2008-12-11 01:03     標題: 回覆 1# andrew32190 的帖子

作者: cecilchao    時間: 2008-12-11 17:40

引用:
原帖由 01110001 於 2008-12-11 01:03 AM 發表
我記得我細個睇過我媽子有本介紹廣東牌例麻雀書 , 1979年版 , D 圖係毛筆畫 ,下面有個副牌胡名 ,成本武林秘級咁 , 係有十三不搭呢個圖 ,但係佢本書話呢個情況唔係食胡 , 你一棟起牌十三不搭 ,你有權開牌要求洗過 (有 D像大D 13張冇公洗過 , 可能條例係麻雀度傳過來 ) , 你亦可以唔開照打 , 因為十三不搭多數手上係么九牌 , 可以做十三么 .
咁...我又覺得未必一定係么九牌, 可能會係..(2,5,8筒) , (2,5,8索), (2,5,8萬) + 4隻番子 :044:
  :044:
作者: 01110001    時間: 2008-12-12 01:04     標題: 回覆 11# cecilchao 的帖子

作者: 女性恩物大狗9    時間: 2008-12-12 06:47     標題: 回覆 10# 01110001 的帖子

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)