188Channel

標題: 矮佬之道 0430 R8 同個夢想, 城中話題, 環保戰士, 奇勇 [打印本頁]

作者: 矮佬    時間: 2014-4-28 11:49     標題: 矮佬之道 0430 R8 同個夢想, 城中話題, 環保戰士, 奇勇

本主題需向作者支付相應積分才能瀏覽
作者: Rajor    時間: 2014-4-28 17:56

作者: 矮佬    時間: 2014-4-28 18:15

引用:
原帖由 Rajor 於 2014-4-28 05:56 PM 發表

頭場 莫雷拉 次次操過 次次唔騎 今次扲黎騎 代表信心十足? 八喜上次佢騎入緊人位 今次比韋達立左黎騎

你的資料都幾足, 只有專業馬迷才會提到的問題, 係亞拉今季操過佔機5次都無取騎, 隻馬長期有飛, 是否要由亞拉交待都要睇賠率, 達少取八喜多數因同主馬八飛關係. 理應先機佔先過八喜.
作者: Rajor    時間: 2014-4-28 18:32

作者: 矮佬    時間: 2014-4-28 18:45

引用:
原帖由 Rajor 於 2014-4-28 06:32 PM 發表
心甜意合又用番蘇狄雄 上季係4班用佢全入圍 不過今季騎得一次 可唔可以出冷?

心甜意合根本是超分馬, 要睇佢幾時郁手, 上季貝禮頓99倍那次我要有提及我都有投位置. 心甜係二手強老主顧一定有機會會去馬, 理應今次會有飛, 唔會係冷門.
作者: cky220    時間: 2014-4-28 22:01     標題: 回覆 5# 矮佬 的帖子

作者: Rajor    時間: 2014-4-29 00:19

作者: bear66    時間: 2014-4-29 00:43

作者: 矮佬    時間: 2014-4-29 05:29

引用:
原帖由 Rajor 於 2014-4-29 12:19 AM 發表
睇番貝湯美d 座騎 大部份唔係安騎開 安騎開 信眼光 劍飛聲 俾左柏寶同杜利來 係可能得淳綵 安騎開 咁貝湯美作用係咩呢??

剛到埗貝好似同上季任務好似有些少轉變, 都要睇下發展落才可以睇佢任務是為誰. 谷草貝只有一匹環保是有機因同個夢有關. 反之布重有機過佢. 覺感上貝個樣唔夠亞拉平易近人, 殺氣好似重一些, 與馬主關係佢唔夠亞拉黎.
作者: 矮佬    時間: 2014-4-29 05:34

引用:
原帖由 bear66 於 2014-4-29 12:43 AM 發表
請問師兄有無一啲入門版? 小妹唔太明師兄的理論……
完全唔明輸開,跑包尾的馬,點解可以發功就發功,跑入三甲…

初哥入門版, 我以前都有詳細提及. 等我得閒再次在此談一談. 跑包尾的馬是那匹, 我才可以解釋為甚麼可以再出入三甲
作者: 矮佬    時間: 2014-4-29 06:32

心聲:
又因應有初哥要求入門版, 好彩有電腦, 等我係櫳底抄返的秘笈出黎才發覺有條傻仔寫咗咁多咁長心聲唔知為嘜.

上山學藝大多數以竹代劍,  下得山時才拿出真劍四圍舞. 即是話初哥可以模擬下注, 不雖要用真銀, 等到掌握竅門才出手未遲, 一世唔死都可以有馬賭.

如你對賽馬好似紙一樣的白, 以下是正統賭馬要訣:
1. 睇吓馬匹評分加或減, 或是無加無減, 作為馬匹實力指標, 如加8分或以上就要多加留意, 減5分以下可以睇少一瓣, 始終要信評磅員眼光.
2. 番查馬匹前三次出賽以頭馬馬位距離, 二馬位內要留意, 除非前賽頭馬以超級馬帶出另計.
3. 番查馬匹前賽同程或接近路程時賠率作為比較, 突然今次有飛就要留意.
4. 留意馬匹騎師是誰, 那路程是否專長或是唔掂, 留意倉主對那路程是否專長或是唔掂.
5. 番查馬匹同程時間比較以前最佳時間, 有進或保持就要留意, 最重要就是要查馬匹所造尾段時間, 及所締造時間以作評分比較.
6. 賽前參考各報章主題貼士, 雖然都是千篇一律, 無嘜新意, 但有熱門馬匹如大多數都唔貼, 事必有因, 就要留意.
7. 最重要就是睇餸食飯.

以上都是初階賭馬應注意的要訣, 重有不要浪費時間去研究晨操, 那是一門專科, 出賽馬掂唔掂有馬會監察, 佢哋重緊張過你, 因人命關係. 所以牌仔為甚麼初次上陣都比放頭馬佢哋騎, 因佢哋功力唔夠, 不能控制馬匹在馬冧競跑, 所以高手與新手分別在於唔係要贏馬咁簡單, 而係可以跟指示在馬冧中走位控制得宜, 無嘜出錯, 各就各位, 人命關天. 馬會旨意雖然金錢至上, 但人命都擺係第二位.
作者: 矮佬    時間: 2014-4-29 06:57

心聲:
對初哥入門之道就是練習由賽果得知那次賽事誰勝誰會負, 為甚麼會勝為何會負, 從中得個腦去吸收, 你個老友自然會同你分析, 進而啟發對賭馬有直覺, 有靈感才再用賠率去分析是直覺還是錯覺. 賭馬常勝之道不是永遠向冷馬求, 一定要向熱門馬求才能夠長期有良好收入. 所以輸錢的人大部份是賭冷門馬, 刀仔怎能鋸大樹, 就算比你買中, 你只會長期向冷門求而忽略致勝之道. 致勝之道就是少數永遠服從多數, 這就是邏輯.

作者: kiz222    時間: 2014-4-29 10:35

作者: Rajor    時間: 2014-4-29 13:02

作者: 矮佬    時間: 2014-4-29 13:22

引用:
原帖由 Rajor 於 2014-4-29 01:02 PM 發表
天心星好想贏? 自己馬房塑料盈咁早退出 東飛快叻又退出埋
即是話天心星無得贏, 可能海嵐一號與佳同有機會入位, 又有可能會爆.
作者: Rajor    時間: 2014-4-29 13:35

作者: 水…魚    時間: 2014-4-29 13:46

作者: 矮佬    時間: 2014-4-29 13:55

引用:
原帖由 Rajor 於 2014-4-29 01:35 PM 發表
徐又會唔會做咩飛比葉個個
徐一樣會孭飛比按一按, 所以信眼光買佢就眼光光及無眼光.
作者: 矮佬    時間: 2014-4-29 14:00

引用:
原帖由 水…魚 於 2014-4-29 01:46 PM 發表
同個夢想,會唔會重飛孭死

理應唔會, 有環保戰士同場, 就算打真軍都好難同個跑, 只有城中話題可以撼低夢想. 達少412號重同環保試課閘, 動態積極到加零一都不取, 理應唔會有假攤. 頭馬非夢想就是話題.
作者: 水…魚    時間: 2014-4-29 14:10

作者: 矮佬    時間: 2014-4-29 14:25

引用:
原帖由 水…魚 於 2014-4-29 02:10 PM 發表

喜寶駒 都幾積極

兩寶駒啲孖寶飛都唔夠夢想積極, 馬幾積極都無用, 最重要係啲錢積極.
作者: Rajor    時間: 2014-4-29 16:06

作者: Rajor    時間: 2014-4-29 16:09

作者: 矮佬    時間: 2014-4-29 16:55

引用:
原帖由 Rajor 於 2014-4-29 04:06 PM 發表
上次海之濤係咪咩飛比跑馬仔 結果激親馬主而要轉倉??
終有一日我回答不出你的問題.  理應唔係, 可能以方仔有關才會由吳轉高. 轉倉到李重非常之合理想.
作者: 矮佬    時間: 2014-4-29 16:58

引用:
原帖由 Rajor 於 2014-4-29 04:09 PM 發表
勝利大將終於去番柏寶手 有冇機會博?
我覺得已經輸咗咁多次, 唔意在輸埋今舖.
作者: Rajor    時間: 2014-4-29 20:16

作者: 矮佬    時間: 2014-4-29 20:57

引用:
原帖由 Rajor 於 2014-4-29 08:16 PM 發表
頭場唔係好明 你揀左 2對組合??
穩佔 喜遇 (苗 田,澤)
快樂 馬風雲(吿澤(方))

喜遇同苗就無關, 但同拉决扯上關係, 這雙組合重有大隻青春得意都有一定關係. 臨場要睇飛.
快樂何係苗打手, 與馬風雲那場理應不是好既組合. 不過大告對新到埗騎師都會有一定關照, 有可能佢個仔都是紐新進練馬師關係. 又馬風雲雖老但始終今季專攻16谷, 不過最跑得好那次是季初第一仗, 到時啲飛唔對辨就考慮飛得.

我第一場要汲實比你高與穩佔口孖寶, 由其是比你高與金利來口寶, 及青春得意口孖寶.

作者: Rajor    時間: 2014-4-29 21:03

作者: Rajor    時間: 2014-4-29 21:14

作者: 矮佬    時間: 2014-4-29 21:35

引用:
原帖由 Rajor 於 2014-4-29 09:03 PM 發表
青春得意上次爆大冷又係谷A 又系黎海榮 又係12檔 穩佔同明珠都好似有關??
係倉主苗同明珠有啲關係, 同明珠同糸馬枕住贏(苗)黎贏後才退役, 不過上次係泥地有好表現, 如果你認為上次有飛又可跑在谷草跑得好可以留意, 潘不取我不取.
作者: 矮佬    時間: 2014-4-29 21:45

引用:
原帖由 Rajor 於 2014-4-29 09:14 PM 發表
高柏新一隻馬都冇比杜騎 係咪繼續唔駛理?? 但係隻城堡 潘仲唔肯放手........
潘唔係唔放手, 而達少肯放手至奇, 理應可以埋達少位, 此糸馬理應唔關亞杜事. 此城堡理應係達少底出馬. 口孖寶射落馬利多非常合何尺.

作者: Rajor    時間: 2014-4-29 22:24

作者: 韋雷拉    時間: 2014-4-29 22:26

作者: 矮佬    時間: 2014-4-29 22:31

引用:
原帖由 Rajor 於 2014-4-29 10:24 PM 發表

城堡可以同咩馬行埋 方會唔會幫高咩飛
城堡可埋四季, 沙地. 因佢又係沙地底馬.
作者: 矮佬    時間: 2014-4-29 22:36

引用:
原帖由 韋雷拉 於 2014-4-29 10:26 PM 發表
比你高利是來口寶暫時睇好似唔多似樣?似乎穩佔利是必死一隻

你講得無錯孖寶回飛, 獨贏乘比口孖寶重好多. 不過利是來同沈好有關係, 又有富豪撐落飛咁重, 所以利是來唔敢睇死佢.
作者: Rajor    時間: 2014-4-29 22:44

作者: 韋雷拉    時間: 2014-4-29 22:47

作者: 韋雷拉    時間: 2014-4-29 22:49

作者: 矮佬    時間: 2014-4-29 22:57

引用:
原帖由 韋雷拉 於 2014-4-29 10:49 PM 發表
咁睇法姐係穩佔好大機死?:036:

穩佔個倉主信得過, 反而利是來既位置飛現時就好似勝利大將上次一樣要馬會蝕本咁, 那次大將死火都有1.6倍3百萬幾萬位置飛, 就係輸比達少隻銀飛龍, 我投銀龍那時都係6倍, 位置都有1.7倍, 結果2.5獨贏, 1.2位置. 今次如果係還盅就大吉利是.

作者: 韋雷拉    時間: 2014-4-29 23:02

作者: 矮佬    時間: 2014-4-29 23:07

引用:
原帖由 Rajor 於 2014-4-29 10:44 PM 發表

駟馬埋唔埋到位 澤(苗)打手

何一樣係文打手, 不過駟馬都係由大師傅騎開才有表現, 7歲咁勤跑唔知體力同騎者掂唔掂, 認真唔睇好.
作者: 矮佬    時間: 2014-4-29 23:16

引用:
原帖由 韋雷拉 於 2014-4-29 11:02 PM 發表
如果利是回番d有冇得睇?

理應無得回, 如果贏得, 位置飛點會咁重, 又要馬會補貼.

作者: Rajor    時間: 2014-4-29 23:32

作者: Rajor    時間: 2014-4-30 00:28

作者: 矮佬    時間: 2014-4-30 08:42

引用:
原帖由 Rajor 於 2014-4-30 12:28 AM 發表

睇飛似佳同 但係計各範條件似海嵐?
同埋想問下信眼光會死既?冇人同佢埋位?

因那場有二馬退出又是11與12檔, 所以好難估, 不如唔估, 慳番. 信眼光只有義氣寶肯捱義氣, 這個任務現時最合適係佢接黎做.
作者: 韋雷拉    時間: 2014-4-30 09:24

作者: 韋雷拉    時間: 2014-4-30 09:49

作者: 7fai    時間: 2014-4-30 11:53     標題: 回覆 47# 韋雷拉 的帖子

唔單止係青春得意,孖寶頭關搭高山威龍全線大跌,1明珠一號, 7精彩時機, 9森淼獵鷹,對比昨天下午6點,跌左超過七成。
作者: 矮佬    時間: 2014-4-30 14:11

引用:
原帖由 韋雷拉 於 2014-4-30 09:24 AM 發表
矮佬兄,利是退出

認真好笑, 想批利是佢死, 即時退出, 又搵高山田笨做替死鬼. 好少見有一半馬同時落飛. 由其是位置每匹馬都有飛落, 可能想搶利是來的錢, 誰知退出, 變成到底三甲馬會是誰. 忍手為上.
作者: 矮佬    時間: 2014-4-30 14:13

引用:
原帖由 韋雷拉 於 2014-4-30 09:49 AM 發表
仲有青春高山口寶都好重飛

有穩佔青春啲一定唔會勁, 除非落到6倍就要睇.
作者: 矮佬    時間: 2014-4-30 14:19

引用:
原帖由 7fai 於 2014-4-30 11:53 AM 發表
唔單止係青春得意,孖寶頭關搭高山威龍全線大跌,1明珠一號, 7精彩時機, 9森淼獵鷹,對比昨天下午6點,跌左超過七成。
無需理會高山啲飛, 照我睇非常唔勁, 係假飛及戥飛, 高山必死. 全夜出匹馬完成無誠意. 利是唔洗死, 佢死.
作者: 韋雷拉    時間: 2014-4-30 14:50

作者: 矮佬    時間: 2014-4-30 15:00

引用:
原帖由 韋雷拉 於 2014-4-30 02:50 PM 發表
咁沈應該頭場會縮?

第二場就唔會, 第一場多數會.
作者: Rajor    時間: 2014-4-30 16:03

作者: 矮佬    時間: 2014-4-30 16:56

引用:
原帖由 Rajor 於 2014-4-30 04:03 PM 發表

利是來退出 變左高山 穩佔仲穩唔穩陣
亞拉與亞苗穩陣對象. 啲飛咁重自然是真飛. 底出馬只有一匹得意是頭馬. 自從中國好加盟後都已經有匹搖錢樹比黎操, 是否當黎榮係搖錢樹就唔知, 大家好自為之.

我發覺梁粉班幕後全部是賭友, 不是上市公司老細或是大富豪, 所以梁粉啲馬大部份好少成大熱門或次熱門, 專攻冷門, 好少轉倉, 非常團結, 只有一匹隻轉倉馬就是威仔皇.

作者: 韋雷拉    時間: 2014-4-30 17:09

作者: 矮佬    時間: 2014-4-30 17:28

引用:
原帖由 韋雷拉 於 2014-4-30 05:09 PM 發表
梁粉係咪姐係笑口誓誓?:071:

唔係, 係榮休梁. 不過講開笑口誓誓真係得眾人喜歡, 只有騎功好才可以在馬冧中控制得宜, 有幾時佢騎啲馬放頭跑, 喜搏位後上贏馬. 高手與低手是有分別.
作者: Rajor    時間: 2014-4-30 17:43

作者: chankei28    時間: 2014-4-30 17:48

作者: 卡樂BBBB    時間: 2014-4-30 18:06     標題: hihi

作者: Rajor    時間: 2014-4-30 18:11

作者: 07C-Ronaldo17    時間: 2014-4-30 18:11

作者: 矮佬    時間: 2014-4-30 18:14

引用:
原帖由 卡樂BBBB 於 2014-4-30 06:06 PM 發表
新手一問 你個d4隻係買單t呀定買位置q唔該

是供參考, 不要跟足, 要自已加入心水. 我以前所提供的心水大部份有頭馬在, 有冷有熱.
作者: Rajor    時間: 2014-4-30 18:16

作者: chankei28    時間: 2014-4-30 18:23

作者: chankei28    時間: 2014-4-30 18:37

作者: 矮佬    時間: 2014-4-30 18:59

引用:
原帖由 chankei28 於 2014-4-30 06:37 PM 發表

我自己從來唔信貼士,你話明會贏我都会自己分析。反正我雞仔注,赢當然好,但最正係果種滿足感!
暫時可能1, 4, 6 場互串。1R博天狼星埋苗。4R 兩馬自己信心Q。6R 主觀魅力会偷雞,搭惜福。如何 ...
連贏過關我都好難揀, 不過你提供馬如我喜歡我會用紅色.

第一場: 穩佔先機, 馬風雲, 喜遇知已, 天狼星
第二場: 利是來,勝利大將,高山威龍
第三場: 心甜意合, 駟馬難追, 金𥖁五国
第四場: 馬利多, 馬主光輝, 開心飲勝
第五場: 信眼光, 按一按, 盤滿鉢滿
第六場: 方程式魅力小子, 惜福

希望可以賭位置過關. 字大是我喜歡的馬.

作者: chankei28    時間: 2014-4-30 19:05

作者: mansha    時間: 2014-4-30 19:07

作者: 矮佬    時間: 2014-4-30 19:08

引用:
原帖由 chankei28 於 2014-4-30 07:05 PM 發表
全黑色? 睇5到

字大是我喜歡的馬.
作者: 矮佬    時間: 2014-4-30 19:10

引用:
原帖由 mansha 於 2014-4-30 07:07 PM 發表
矮伯伯,頭場比利高得唔得呀?
潘生隻隻馬我都喜歡, 只知點解只有比利高唔睇好.
作者: chankei28    時間: 2014-4-30 19:11

作者: Rajor    時間: 2014-4-30 19:19

作者: chankei28    時間: 2014-4-30 19:21

作者: 矮佬    時間: 2014-4-30 19:23

引用:
原帖由 Rajor 於 2014-4-30 07:19 PM 發表
自己友食哂

無安有美都一樣掂, 以後要換吓牌頭以潘美為美滿組合.
作者: Rajor    時間: 2014-4-30 19:26

作者: 07C-Ronaldo17    時間: 2014-4-30 19:28

作者: Rajor    時間: 2014-4-30 19:30

作者: 07C-Ronaldo17    時間: 2014-4-30 19:32

作者: 28912834    時間: 2014-4-30 19:37

作者: 矮佬    時間: 2014-4-30 19:38

引用:
原帖由 Rajor 於 2014-4-30 07:30 PM 發表
森淼係當穩佔入梗黎 孫想埋苗位  定係寶力係南非打手 ?

薛寶根本是南非打手, 威威寶貝(呂薛)射落強中堅(薛安), 所以德國佬要改姓, 等啲人以為是親人而遲言.
作者: Rajor    時間: 2014-4-30 19:41

作者: chankei28    時間: 2014-4-30 19:48

作者: DUCAN1990    時間: 2014-4-30 19:54

作者: 07C-Ronaldo17    時間: 2014-4-30 19:58

作者: 矮佬    時間: 2014-4-30 20:12

引用:
原帖由 DUCAN1990 於 2014-4-30 07:54 PM 發表
寶哥哥威龍系打手,今次唔要,但自己個隻落飛,威龍勝出,非常易捉

第一場開冷門, 威龍孖寶係第二熱, 雖然淳綵係第一熱, 所以飛淳要番威龍. 所以賽前天花龍鳳都好, 點都要睇賠率. 賭馬都要有A計劃, B計劃, 永遠不做死版人.
作者: Rajor    時間: 2014-4-30 20:20

作者: DUCAN1990    時間: 2014-4-30 20:20

作者: DUCAN1990    時間: 2014-4-30 20:21

作者: 矮佬    時間: 2014-4-30 20:49

引用:
原帖由 DUCAN1990 於 2014-4-30 08:21 PM 發表
四季星姐係四季,又一條文摩pq

非常之合理.
作者: cky220    時間: 2014-4-30 20:50

作者: 韋雷拉    時間: 2014-4-30 20:53

作者: 07C-Ronaldo17    時間: 2014-4-30 20:54

作者: 韋雷拉    時間: 2014-4-30 20:57

作者: chankei28    時間: 2014-4-30 21:01

作者: 矮佬    時間: 2014-4-30 21:01

引用:
原帖由 韋雷拉 於 2014-4-30 08:53 PM 發表
矮佬兄我可以收工了:072:

笑口誓誓你老死, 你一定會中. 其實我上場我差不多都可以收工.

圖片附件: R3.jpg (2014-4-30 21:01, 59.2 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 韋雷拉    時間: 2014-4-30 21:13

作者: chankei28    時間: 2014-4-30 21:39

作者: chankei28    時間: 2014-4-30 21:49

作者: 07C-Ronaldo17    時間: 2014-4-30 22:24

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)