188Channel

標題: 我與補習學生的故事(久違既更新, Part 35 updated #1687) [打印本頁]

作者: kenny_love    時間: 2022-6-5 20:44     標題: 我與補習學生的故事(久違既更新, Part 35 updated #1687)

本主題需向作者支付相應積分才能瀏覽
作者: licklickson    時間: 2022-6-5 22:43

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-5 20:44 發表 查看引用來源
我第二次係引版打故,對上一個已經係好多年前,呢兩個都係真人真事。
前幾年原本想update返以前個故,因為呢10年發生左好多事,令到一切都改變左。
奈何一直都搵唔返引版,所以之後都冇再理。
近排無意中先發現引故原來搬左黎 ...
好詳細好有代入感,等你繼續更新啦!😊
作者: 平衡生活    時間: 2022-6-5 22:47

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-5 20:44 發表 查看引用來源
我第二次係引版打故,對上一個已經係好多年前,呢兩個都係真人真事。
前幾年原本想update返以前個故,因為呢10年發生左好多事,令到一切都改變左。
奈何一直都搵唔返引版,所以之後都冇再理。
近排無意中先發現引故原來搬左黎 ...
期待下文
作者: BlueBox3    時間: 2022-6-6 05:07

非常好睇~期待! !!
作者: markluk123abc    時間: 2022-6-6 05:19

正呀,等待師兄繼續寫落去
作者: kenny_love    時間: 2022-6-6 16:46

多謝大家
不過我應該跟住呢個節奏寫, 真係關sex事都要一段時間之後, 同埋只係一部分仔
只係之前個故都寫左係引版, 順手寫埋
大家耐心睇
作者: licklickson    時間: 2022-6-6 16:51

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-6 16:46 發表 查看引用來源
多謝大家
不過我應該跟住呢個節奏寫, 真係關sex事都要一段時間之後, 同埋只係一部分仔
大家耐心睇
比心機慢慢寫啦,最緊要寫得好睇!😬
作者: dttcalvin    時間: 2022-6-6 17:38     標題: 回覆 1# kenny_love 的帖子

師兄⋯期待第二part💪🏾🙏🏾
作者: kenny_love    時間: 2022-6-6 18:58

Part 2
跟住就見到飯廳張枱已經放左啲數學書、一疊單行紙,似係上次whatsapp俾佢既練習。
同埋有部notebook係到,相信就係要我準備同佢家長黎個interview了。
Miki指住飯枱其中一張凳: Kenny哥哥你坐係到呢張凳先吖,我爸爸想同你傾幾句。
跟住Miki就好熟稔咁開左視像,我係mon到見到一個大約四十出頭既中年男人。
Miki爸爸: 你好!我係Miki既爸爸。多謝你願意過黎幫Miki補習。
我: 唔洗客氣!
Miki爸爸: 咁Miki就交俾你幫手教佢數啦!佢其他科都唔錯,係數學特別差,真係靠你睇下點幫佢啦…
跟住都係一般父母長氣既說話,我就唔專登寫啦!我有留下Miki,係佢阿爸講野既時間,Miki都係安靜咁坐係測邊,就算阿爸講佢啲野既時候都冇乜特別大反應,或者想截住阿爸唔俾佢講咁,都真係幾有教養。
最後佢阿爸都話盡量想我地係飯枱補習,我都明既,係出面有工人睇住會安心啲。
之後就完結左是次Interview,其實都係客套說話,又冇居高臨下既姿態同你講野,都算Friendly!
Miki: 唔好意思呀!我爸爸講野係比較長氣。
我: 唔緊要。
以往既我應該開始發下膠等個氣氛輕鬆啲,「一熄左視像就講爸爸壞話」等等呢啲說話。
可能因為情傷令到個人太頹廢,都冇乜心情搞氣氛。
我: 咁我地開始啦,我睇過你啲試卷,可唔可以睇下我之前whatsapp俾你既Exercise?
Miki: 好呀!
我: 嗯…其實呢啲點解你唔識既?
經過一輪了解之後,我就開始明白Miki既弱點,就係問得太多點解,好似問你斜率咁樣,其實都冇乜點解斜率係咁計,因為係數學家定義出黎,方便之後大家數學上面既溝通。當然有啲concept係需要講明白,但係數學上有啲野真係定義黎。雖然係可以解釋點解咁樣定,但最終你都係要吸收左用返出黎。
我: 咁啦,其實距離考試得返半個月多啲,我先同你精華式溫左下學期既野先,跟住落堂就俾啲Excersie你,你做完我睇下你做成點再跟進下咁。
Miki: ok呀!唔該!
於是我先同佢溫左最弱既座標先,斜率、兩點距離係中三入面都係比較新既野,最容易混淆,最需要夾住佢做到明為止。
一路解釋一路Miki都好專心聽,跟住我就開始逼迫Miki嘗試唔好問點解用呢到式,而係問親呢樣野就搬呢條式出黎用,慢慢佢就開始習慣個模式,愈做愈快。
我呢個時候先開始認真睇下佢個樣,我不得不用「秀色可餐」黎容易,可以同個靚女補習,心情都好返少少,尤其佢又好認真咁學。做做下望返錶先知已經1915了。
我: 咦!時間都差唔多啦。
Miki望一望錶: 係喎!唔好意思搞到你超左時,我補返15分鐘錢俾你吖!
我: 唔洗啦,照一個鐘錢啦,你有心機學就得。
於是Miki就走左入房拎左今堂既錢俾我。
Miki: Kenny哥哥,咁之後你係咪都會同我補習呀?之前你話試一堂先。
我: ok呀!你咁專心上堂當然可以啦,其實要溫既野都幾多下,不如每個禮拜兩堂,每堂暫時一個鐘,星期三同星期六下晝或者夜晚,你有冇咩時間得閒?
Miki好開心咁講: 太好啦!頭先你講完即刻明左好多,好驚你之後唔補。
見到Miki個笑容,應該殺死唔少男仔。
Miki: 我星期六下晝應該可以呀,補3點至4點可唔可以呀?
我: 暫時應該冇問題,就咁定左先!補到考完試你再睇下洗唔洗休息下,錢就每個月最尾嗰堂先收啦!
Miki: 冇問題呀!咁我地今個星期六見?
我: 好呀!咁我地星期六見啦。
於是我就係數學書圈左啲題目俾Miki
我: 你做住呢啲Exercise先,如果你有咩唔明都可以whatsapp問我,但未必可以好快覆到。
Miki: 知道,等我呢兩晚試下做先。
咁樣就完左第一次既補習,正常男仔可以同到一個人靚聲甜既女仔單獨相處,心情應該大好先岩。
但只要我自己獨處既時間,情緒就會開始低落。我望住入夜既天空,唔知同一個天空下既佢而家做緊咩,個2個月前我先憧憬緊未來既生活,畢左業之後努力工作,計劃我地既將來,結婚生仔…
可惜一切都改變左,改變得好快,佢都會係我人生中慢慢淡去,調返轉睇,我係佢人生佔的部分都已經完結了。
留低既,係以往美好甜蜜既回憶,縱然呢個係我地大家最後既共識,大家都同意既共識,但唔代表我已經完全接受呢個事實,唔代表我覺得呢個係我地唯一的出路。直到幾年後的一次見面,我先真正明白一切,可以釋懷,呢個,又係另一個好長既故事。
返到屋企既我如常食飯沖涼,再準備CV apply工作。
叮!我見到miki既whatsapp,心諗,7點幾先補完習,9點幾就問功課,有冇咁勤力呀!?
Miki: Kenny哥哥,我有題目唔係好明想我點做,而家阻唔阻你呀?
我: 其實真係叫我Kenny就得,我唔係好慣俾人叫哥哥XD我真係唔係大你好多架咋T_T(唔好意思,我用電腦打文,所以用唔到emoji)你有咩想問呀?
Miki: 唔好意思呀~我試下改啦,我想問下呢…
如是者就玩左大半個鐘,終於解答哂Miki既問題。
Miki: 咁我應該明啦,唔好意思呀,又搞左你咁耐,今日又遲左完。
我: 唔緊要啦,最緊要你有心學!!你做埋其他題目先啦
Miki: Ok!唔該哂!
我feel到我之後既夜晚都要有心理準備俾人whatsapp問野。都好吖!無謂俾時間自己亂諗野。
~打住咁多先,下集見~
作者: Lucky1530    時間: 2022-6-7 07:13

Thank you C-Hing for sharing your story.  Looking forward to the update!
作者: Cyrusho    時間: 2022-6-7 08:13

繼續努力加油更新
作者: licklickson    時間: 2022-6-7 09:12

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-6 18:58 發表 查看引用來源
Part 2
跟住就見到飯廳張枱已經放左啲數學書、一疊單行紙,似係上次whatsapp俾佢既練習。
同埋有部notebook係到,相信就係要我準備同佢家長黎個interview了。
Miki指住飯枱其中一張凳: Kenny哥哥你坐係到呢張凳先吖,我爸 ...
寫得好詳細,繼續努力啦!😬
作者: dttcalvin    時間: 2022-6-7 09:33     標題: 回覆 9# kenny_love 的帖子

師兄⋯勁詳細👍🏾
等睇正內容😍🙏🏾😂
作者: kenny_love    時間: 2022-6-7 10:31

大家鍾意就得
其實好多位, 對話我都憑記憶寫返出黎
所以都係寫啲印象深刻啲既位
尤其whatsapp對話已經冇哂,因為之前唔見左電話又冇backup
作者: licklickson    時間: 2022-6-7 10:34

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-7 10:31 發表 查看引用來源
大家鍾意就得
其實好多位, 對話我都憑記憶寫返出黎
所以都係寫啲印象深刻啲既位
尤其whatsapp對話已經冇哂,因為之前唔見左電話又冇backup ...
唔緊要啦,記得幾多咪打幾多,大概個意思得架啦!😬
作者: devil2006    時間: 2022-6-7 13:04

Good story.  Please keep up.
作者: kenny_love    時間: 2022-6-7 20:21

Part 3
可能真係好耐冇遇到咁積極既學生,又或著因為人地靚女?其實我都唔知。
我好用力預備定星期六果一堂既野。
到左星期六就準時上到去繼續幫Miki追下中三既野預備考試。佢屋企真係幾大,咁大間屋得兩個人感覺好空蕩蕩,我剩係知道佢阿爸係外國,佢有冇其他屋企人?定已經搬哂去外國,咁點解佢又會留係香港,一切都好似好神秘咁,或者可能只係我諗太多?
上到去我地照舊係飯枱到補習,其實補左第一次已經覺得Miki都唔係特別差,只係搵唔岩方法,或者冇人話佢知數學係咁樣讀。加上佢好勤力,我諗學期考試都冇乜大問題。
我: 其實你都ok ar,同你之前考試出黎表現有啲差距喎
Miki: 我都唔知呀,其實上堂阿sir講既野每一句我都明架,但一到lv2題目我就完全呆左唔知點做,不過你講完我又明多啲。
我: 但點解你唔問阿sir既?(我倒緊自己米XD)
Miki: Er…我之前都試過問架,一搞就搞左阿sir粒幾鐘,之後我都唔好意思再問,咪諗住自己搞掂囉。
不過而家有你教我應該冇問題啦!
我: 哈,對我咁有信心?
Miki: Elaine(就係之前介紹我俾Miki既中六學生,一直唔記得俾個名佢XD)話你教得超好,話你由中四跟到佢DSE,佢數學成日都考得好前既,所以你一定係教得好好,但唔好厭我蠢就得~
我: 哈,點會呢,好啦我地繼續啦。
Miki既談吐有種熟識既感覺,定只係我自己投射左其他人既影子俾佢?
補習既時候大家都好認真,傾閒計都真係一句起兩句止,可能係我自己不經意咁保持距離。雖然我間唔中都有偷望佢一兩眼,冇計,人類都係愛美之士。
如是者,成個5月剩低既時間都係跑步打波、send CV等interview、搵老細傾計、幫Miki補習。其餘時間就係食飯沖涼訓覺搭車。的確,忙碌係可以令人的感受暫時麻目。但人總有靜落黎時間,或多或少都要面對最真實的自己。
跟住落黎既半個月,Miki每次都好努力學野,幾乎次次至少over run 15分鐘,除左數學野外都冇乜講其他野,但Miki相處係有種舒服既感覺。
我都慢慢同Miki熟絡左,大家開始會講一兩句笑咁。
好快就去到考試前最後一次,可能大家一開始係講補到考試之後再決定休息定繼續,有一種真係最後一次既感覺。我如常去到佢屋企附近準備上去。
叮!我收到Miki既Whatsapp。
Miki: Kenny哥哥唔好意思呀><我今朝返左學校整啲野遲左走,可能要遲少少,我趕緊返黎架啦。
你上住去先啦,工人會開門俾你架啦。
佢依然叫我Kenny哥哥-___-
我: 唔緊要啦,你慢慢啦,咁你食左野未呀?
Miki: 未呀!今朝一直整野整到而家啦,未食到野。
我: 咁洗唔洗幫你買左先呀?你返黎可以即刻食,話掂我已經係你屋企附近。
Miki: 下!會唔會好麻煩你呀?
我: 唔會啦,順便姐,一陣你唔食野仲冇精神上堂。
Miki: 咁好啦,我想買樓下M記,麥樂雞餐,薯條走鹽,Zero少冰。如果太趕就唔洗走鹽少冰,可以快啲有,唔該Kenny哥哥!!
我: Ok!我叫走鹽少冰啦,陣間見!
我買埋個M記就上左Miki屋企,我禁左下門鐘,咦?冇人開門既,再禁多下,都冇反應,再禁多幾下,一樣冇反應,我望一望門牌,冇錯呀?
於是我打俾Miki: Miki,我到你屋企門口啦,但好似冇人開口既?
Miki: 呀!我屋企工人呢排唔係到!我已經落左車架啦,好快上到黎,對唔住呀!麻煩你等我一陣。
好在佢走廊有冷氣,唔係呢啲天氣應該會熱到熔左~_~
隔左陣Miki都上到黎,映入眼簾既,係一個著住牛仔短褲加比平時收腰少少既粉紅色T – shirt。將少女應該有既曲線都show左出黎,加上一對皮膚白晰得黎比例適中既長腿(對比佢大約155既身高算係長腿)有線條得黎又幼,但唔會成條筷子腳咁直落。同佢平時補習既普通T – shirt加長褲,係有啲對比,加上Miki本身個樣係斯文加鄰家女孩既feel,佢又再次令我望到發呆,Miki一見到我就即刻急步過黎,一路講唔好意思一路拎鎖匙開門,完全冇為意我凝視住佢既身體,尤其係條腿…
Sor…我唔係怪叔叔,但都係好難令人唔望-.-點解佢可以咁樣著返學校。
我: 咦,你返學校唔洗著校服咩?
Miki: 唔洗呀,今日係dance club miss約我地返去傾野,傾傾下就遲左,你等我一陣。
一入到屋企Miki就入左房,唔通佢已經發現左我偷𥄫佢條腿所以入去換返長褲!?
好快Miki就出返黎,原來只係拎返數學書同簿出黎做野姐,嚇得我吖。
短短半個月多D,其實唔夠我同佢補哂全年既野,只可以Tips題式咁教重點,做多D常出類型,盡量係考試搶分。結果呢次補到差唔多5點先完,接近2個鐘,小弟都精華耗盡…過程中我得閒都會不其然偷偷望佢條腿一兩下,好彩都仲控制得住小Kenny既反應。
於是我就俾埋最後一份練習佢做,星期一就要迎接佢既數學考試了!
我: 好啦,我力盡啦,準備Hang機啦XD你都抖一陣,食埋飯先再做啦。
Miki: 知道!今日辛苦你了,補左差唔多2個鐘,不如照計2個鐘俾你啦,平時你都次次遲走。
我: 唔洗啦,我唔係專登為左賺多1個鐘先教耐啲,你有心機學我先會教耐啲架。
Miki: 唔緊要啦,反正啲錢都係爸爸俾我補習用,物盡其用麻XD
我: 咁好啦,我再推就變到我好婆媽,你聽日如果有溫書有唔明就whatsapp問我啦!咁之後你休息下先再決定補唔補啦
其實係我自己都準備返工,唔知有冇時間補。不過係一個人生低谷入面同Miki補習都係一種調劑黎。
Miki: 哦,好呀。不過應該都會繼續補,一係我遲啲再搵你約之後既補習?
我: 可以呀,你到時再搵我啦,我都差唔多要走啦,返去準備開飯,拜拜!
Miki好似欲言又止咁,唔知想講咩,跟住就送左我出門口。
呼!終於都補到佢考試,又係時候全力搵工了!最後返到去打機打到半夜3點._.
叮!第二朝10點都未到就收到Miki whatsapp。Shit!尋晚唔記得校震機,見到Miki問野,個人唔知點解會自動坐左係身答佢問題,跟住已經訓唔返。
結果由9點幾keep住覆佢Whatsapp覆到我落街食中午都未覆完,我頂唔順了,其接問佢。
我: 不如我直接上黎答你啦,咁樣好似冇乜效率。
Miki: Sorry ar,係咪我太chur煩到你?
我: 唔係呀!只係咁樣答要講好耐姐,驚答唔哂你想問既野。
Miki: 哦,都可以呀,你幾點上黎?
我: 我而家食緊飯,你預我個半鐘後。
Miki: Ok ar,你慢慢食啦,我唔阻住你食飯先,上到黎先繼續同你求救T_T
        於是我食完飯就出發過去Miki同佢最後衝刺,結果呢次上去令我了解多左Miki既野。
~下回分解~
作者: 月影偷情    時間: 2022-6-7 21:12

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-7 20:21 發表 查看引用來源
Part 3
可能真係好耐冇遇到咁積極既學生,又或著因為人地靚女?其實我都唔知。
到左星期六就準時上到去繼續幫Miki追下中三既野預備考試。佢屋企真係幾大,咁大間屋得兩個人感覺好空蕩蕩 ...
😅😅😂☕好👏🏻👏🏻👏🏻😏下回分解!
作者: 床上純情的香腸    時間: 2022-6-7 21:18

👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
作者: nokning    時間: 2022-6-7 22:46

繼續擔櫈仔睇故仔… 師兄加油!
作者: licklickson    時間: 2022-6-7 22:56

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-7 20:21 發表 查看引用來源
Part 3
到左星期六就準時上到去繼續幫Miki追下中三既野預備考試。佢屋企真係幾大,咁大間屋得兩個人感覺好空蕩蕩 ...
今次有突破發展?😬
作者: kenny_love    時間: 2022-6-7 23:21

引用:
原帖由 licklickson 於 2022-6-7 22:56 發表 查看引用來源
今次有突破發展?😬
少少啦, 只係少少架咋距離關「引版」既野應該仲有排
我冇犯法架放心
作者: licklickson    時間: 2022-6-7 23:22

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-7 23:21 發表 查看引用來源
我冇犯法架放心
佢果時幾多歲?😉
作者: 月影偷情    時間: 2022-6-7 23:23

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-7 23:21 發表 查看引用來源
我冇犯法架放心
咩野😏食飯有辦法?😅😅😂😂
作者: kenny_love    時間: 2022-6-7 23:23

引用:
原帖由 licklickson 於 2022-6-7 23:22 發表 查看引用來源
佢果時幾多歲?😉
中三學期尾所以真係有排有排
呢個故前後時間軸係以年計,所以心急既師兄要慢慢等
當然之後有啲位冇乜特別會加速
作者: 月影偷情    時間: 2022-6-7 23:25

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-7 23:23 發表 查看引用來源
咁有排玩😌☕飲杯先🤭
作者: kenny_love    時間: 2022-6-7 23:25

引用:
原帖由 月影偷情 於 2022-6-7 23:23 發表 查看引用來源

咩野😏食飯有辦法?😅😅😂😂
咩辦法先
作者: 月影偷情    時間: 2022-6-7 23:27

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-7 23:25 發表 查看引用來源
咩辦法先
咁就等你解說.😝😏
作者: licklickson    時間: 2022-6-7 23:28

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-7 23:23 發表 查看引用來源
咁長情!😬
作者: kenny_love    時間: 2022-6-7 23:29

大家想睇既野都係好後期好後期既事
我會努力打快D
作者: licklickson    時間: 2022-6-7 23:34

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-7 23:29 發表 查看引用來源
大家想睇既野都係好後期好後期既事
我會努力打快D
努力啦!等你更新!😬
作者: Lucky1530    時間: 2022-6-7 23:51

好睇! 多謝師兄分享
作者: comton36    時間: 2022-6-8 02:49

如果以年計,希望可以係咁依加速少少。
作者: kenny_love    時間: 2022-6-8 08:47

開頭要build up個故事所以我寫得詳細啲
跟住我慢慢keep左啲枝節佢 時間線會快少少
作者: licklickson    時間: 2022-6-8 08:48

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-8 08:47 發表 查看引用來源
開頭要build up個故事所以我寫得詳細啲
跟住我慢慢keep左啲枝節佢 時間線會快少少
明白,等你更新!😬
作者: kenny_love    時間: 2022-6-8 18:46

Part 4
一開門就見到Miki甜美既笑容,Miki著住條粉藍色連身裙,岩岩到膝頭上少少,真係幾好睇。
我: 第一次見你著裙喎。
Miki伸一伸脷: 係呀~其實係尋晚訓覺著的,今朝一起身就做數做到而家,唔記得換,失禮哂,哈哈!
入到去見唔到平時既工人,先醒起今日禮拜日,工人放假。我仲專登話上黎答佢問題,死啦,會唔會俾佢誤會!?
點知佢已經係急不及待想問數,完全冇理其他野,但我截住左佢
我: 我地要傾好先,嗱!你最遲只可以問到6點,跟住你要食飯放鬆下個人,暫時唔溫數學住啦
Miki: 下!我驚問唔哂喎…
我: 都唔可以再問啦,個腦實哂聽日表現仲差,要放鬆下個人聽日個腦先靈活啲。
呢個係我考理科既心得,考之前都唔俾自己鬆下到時個腦實哂更加轉唔到數。
Miki: 好似有啲道理,咁好啦!
去到飯枱已經見到我俾佢既練習,同埋佢自己問老師拎既過往考試卷,Miki既勤力都幾瘋狂。
Miki: Kenny哥哥,你唔洗辛苦全程坐足係飯枱,你坐係sofa睇下電視啦,我有野唔明先過黎問你。
跟住就係Miki瘋狂溫書既時間,我都好配合咁坐左係sofa睇下電視㩒下電話,當然偶爾都偷望下美腿。頂我真係幾變態-__-
雖然話就話佢唔明先過黎問,慢慢就變問完佢就即刻就係sofa隔離個高身茶几到試做,再變成佢直接拎埋過黎做,已經放棄左飯枱。我都好識趣校細電視機聲,但又廢事熄電視搞到佢以為我專登就佢。
不過佢既專注基本上完全無視左部電視,西利!
人地話專注既男人好吸引,我覺得專注既靚女一樣咁吸引。
Miki係學校應該好多男仔追?苗條身材加甜美樣貌,大波就一定稱唔上架啦,只可以話有囉,所以想睇大波既師兄可能要失望下XD不過已經夠殺死唔少男學生。
結果一輪問答後,話咁快就差唔多6點。
我: 好啦,最後一條問題,跟住就要休息。
Miki見我咁firm都冇乜再反抗,揀左一樣最想問既野問完我,就執返啲筆記、練習,拎返入房。
我: 你聽朝keep住呢個狀態去考就冇問題架啦,對你有信心!
Miki: 下!我仲好擔心,驚你教左我咁多堂都冇乜進步。
我: ok架啦,今晚早少少訓,養足精神啦!
Miki: 知道!今日辛苦哂你啦,禮拜日仲要專登過黎教我。
我: 唔緊要啦,反正我今日冇乜野要做,係間大屋到睇住部65吋電視都幾爽架!哈哈!
Miki: 哈哈!大到有時坐太近都睇唔哂成個Mon,不過我都好少係廳睇電視,得一個人坐係大廳好空蕩蕩,我通常都係房。
我: 哦~~咁大間屋你工人要清潔咪有排搞呀XD?
Miki勁有共鳴: 係呀!呢排Nely(工人個名,我都係鳩拼出黎難XD)仲要放大假返左菲律賓,啲清潔做極都做唔完,好在之後爸爸叫同事幫我搵左鐘點上黎清潔。
我: 咁呢排你咪得自己一個女仔係屋企!?會唔會好悶呀?(其實我想講空虛,不過用悶好似好啲)
Miki: 係呀!冇辦法啦~爸爸又要搞美國啲生意,平時都有Nely同我傾下計,而家連nely都返左去菲律賓,屋企真係靜到蚊飛過都聽到。
Miki坐左係sofa,我既隔離,我見到既係一個寂寞既身影,難怪我今日話上黎佢冇拒絕。
Miki: 本身以為Nely淨係去3個禮拜,好快就完,點知只係連續幾日自己一個對住間屋食飯,我連食野都冇心機。
我: 你有冇搵friend一齊食飯呀?(其實我都唔知講咩好,hang機中)
Miki: 有既,但都係一日半日啦,人地都要同屋企人食架麻,冇理由要人地晚晚陪你食飯。其實一家人一齊食飯真係開心架…
Miki開始有啲硬咽。
我: 咁爸爸幾時會返香港呀?
Miki: 未知呀,果邊好多野都start up緊,最少都幾年呀。我呢排同佢視像都feel到佢好大壓力,我想讀好啲書等佢開心啲。但又好驚考唔好。
Miki對眼既眼淚一滴一滴咁流緊出黎,兩隻腳屈埋攬住自己膝頭,壓力大既又點止佢阿爸一個,大家應該有留意佢一直冇提媽媽,佢冇講我就冇問了。只係知道Miki背後應該仲有好多故事。
我拎啲紙巾俾Miki,我知呢個時間唔應該講野住,俾Miki繼續發洩下啲情緒。
Miki: 返到學校班入面啲男仔又成望住我…女仔又唔鍾意我…話我搶哂啲男仔,都唔關我事…我都冇理過啲男仔,係啲男仔係要過黎撩我講野,我已經完全冇理佢地啦。而家得返Ally同Wendy理我,會同我玩,同埋Dance club啲同學…佢地叫我試下同其他女仔解釋下,點解釋喎,我行埋去佢地就走開…我可以點喎。返到屋企又靜英英四面牆…又理由成日同ally、wendy放負…我唔想自己一個係屋企,我唔鍾意自己一個係屋企呀…
我摸一摸Miki個頭,其實我都唔知可以講咩做咩安慰佢。
Miki大致都係loop住呢啲說話,我唔特別不斷重覆,跟住Miki都慢慢平伏返。我唯有搵啲野打完場,唔好會好老尷。
我: 講左出黎係咪舒服好多?
Miki點點頭。
我: 去廁所洗個面先啦,你條裙愈跣愈落啦…
Miki見到即刻放返隻腳落地下,塊面瞬間紅左,跟住就衝左過去廁所洗面。
我望一望個錶,已經6點半過啲,即係Miki喊左差唔多大半個鐘,我差唔多要返去食飯了。
咦咪住!! 我突然好似知道尋日Miki欲言又止係想講咩,我打返屋企話今晚唔返去食。
Miki洗完面出返黎。
我膽粗粗: 不如今晚一齊出去食野吖?
Miki: 好呀!其實我尋晚都想問你,不如買野返黎食吖,坐係sofa一路食路睇戲好正架,爸爸一上黎都係咁陪我食飯。
咪住?「一上黎」呢3個字好奇怪,我好肯定係聽到呢3個字,因為呢3個字Trigger左我既好奇好耐,但又唔知點問,遲啲會分曉。
Miki: 你等我一陣,我換件衫再一齊落去買野。
Miki換左條短褲同T-shirt,我暫時除左T-shirt未見過佢著其他衫._.
我: 咦你唔著平時條長褲?(補習果陣)
Miki: 長褲好熱呀,係爸爸要我補習果陣著我先著咋,話小心啲好。
即係驚我係鹹濕佬-___-我面色一呆。
Miki見到我反應即刻話: 我唔係話你呀!
我: 都明既,你爸爸咁諗都正常,我地出發啦。
最後我地買左台灣野返去食,Miki開左套戲一齊係sofa睇,其實嗰晚食左咩我唔太記得,睇左咩戲唔太記得,剩係記得嗰晚係我幾個月黎最舒服既一晚,因為嗰晚我的確忘記好多唔開心既事。
我: 其實學校咁多男仔你冇個鍾意咩?
Miki: 啲男仔講野太低B啦,好似搭唔岩Channel咁。中二我拍左一次拖架,不過好快就散左,個男仔錫完我之後就成日都唔理我囉,勁衰囉。(人渣!!)跟住好快就分手。
我: 咁衰!!拎佢個樣出黎,等我教訓佢!
Miki係fb搵左張相出黎,係一張Miki同個男仔既合照,Miki中二都仲有少少薯麥,但睇得係潛質股,估唔到佢一年變咁多,個樣大個左好多。呀男同學你走寶啦
我: 好!佢死緊啦。
Miki笑左出黎。
我: 終於肯笑啦咩
Miki: 咩喎!咁頭先唔開心吖麻,不過而家好好多啦。
睇埋套戲都成9點,Miki都要同阿爸視像傾計,我都閃人返屋企了,希望Miki聽日生生性性考好啲啦。
~打住咁多先,下集見~
作者: licklickson    時間: 2022-6-8 19:16

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-8 18:46 發表 查看引用來源
Part 4
一開門就見到Miki甜美既笑容,Miki著住條粉藍色連身裙,岩岩到膝頭上少少,真係幾好人。
我: 第一次見你著裙喎。
Miki伸一伸脷: 係呀~其實係尋晚訓覺著的,今朝一起身就做數做到而家,唔記得換,失禮哂,哈哈!
入到去見唔到 ...
慢慢進展幾好吖!辛苦晒打咁大篇!期待新嘅更新!😉
作者: wallacepigpig    時間: 2022-6-8 19:38

Ching 寫得好好睇!好有初戀feel👍🏻👍🏻
作者: kenny_love    時間: 2022-6-8 22:04

打住篇過渡先
Part 5
返屋企途中,我發覺Miki既出現的確令我生活既一個調劑,雖然相處時間唔多,但只要有佢既存在,我就好似忘記啲傷痛…
叮!第二日中午我收到Miki Whatsapp。
Miki: Kenny哥哥,份卷出左好多你教既野,呢次我應該考得唔錯,多謝你呀^_^
我: 咁咪好囉,一早話你掂架啦,而家休息下就準備埋其他科啦!!
Miki: 收到!其他科我有信心啲,應該問題不大!
跟住既時間我同Miki都冇乜聯絡,佢仲未考哂就唔煩佢住啦,等佢專心溫書。
而我老死阿誠終於Exchange完返黎,知道呢半年我發生好多事,落完機第二日就約左我食飯。
阿誠: 點呀?Kenny哥。
我: 仲可以點吖,你陪我飲下聽訴下苦仲好啦。
阿誠: 真係冇彎轉?
我: 冇啦,佢好堅決,人都飛埋啦。
阿誠: 飛埋去英國人搵人啦。
我: 講呢啲。
阿誠拎起酒杯: 黎啦,今晚不醉無歸啦!飲啦!
阿誠: 你畢業啦喎,搵工搵成點呀?
我: In左幾份啦,有份下個禮拜Second in,希望成事啦。
阿誠: 哦,咁呢排有冇咩搞作?補習社果邊仲有冇返?
我: 冇返啦,啲學生都考哂DSE,不過我接左份私補,中三女仔。
阿誠: 你Grad.仲接新私補?睇黎你真係諗住塞滿自己時間喎!
我: 唔塞滿啲又亂諗野啦,不過個學生都幾勤力,教得幾開心既。
阿誠: 女仔先你讚姐,有冇相睇?
我開左佢whatsapp張相俾阿誠睇…
阿誠: 屌你咩!原來靚女黎,唔怪得知你會接啦…仲以為你真係情傷太重,要麻痺自己!
我: 屌!我都係上到去先知佢咩樣,鬼撚知咁多野咩!不過佢而家考緊試,跟住仲會唔會補都未知。
阿誠: 不過你而家咁既狀態識下女仔都好既,呢個世界好大既。
我: 但我眼好細,容不下第二個人…
唔好以為我好文學,呢個只係我地之間既口頭禪。
阿誠: 哈!屌你!不過個學生咁靚女,你忍唔忍得住架?
我: 你咁睇小我定力?不過佢屋企都複雜。
於是我講左星期日既野俾佢聽。
阿誠: 佢直頭空虛寂寞凍喎…仲要冇乜朋友,咁你真係要小心,我驚唔係你搭沉船就係人地搭沉船!
我: 得啦,我自己有分數架啦!
結果我地食飯飲完再上我屋企再飲,跟住兩條麻甩佬就咁係地下訓著左。
我住既地方係親戚半送半租咁俾我住,佢見我讀得成書,個人又好似幾穩重,佢又冇兒冇女冇結婚,當左我半個親生仔。
搵工果到,Second In我都好順利,最後出埋offer俾我,Fresh grad.黎講真心唔錯,但要10月先正式開工,因為上一手好資深既同事11月先離職,一個月交接應該冇問題。
咁我幾個月就真係食自己,好彩之前都儲落一筆,捱兩三個月應該頂到既。
結果成個6 – 7月都冇乜野搞,都係做下運動,冇收入又唔敢洗咁多錢。
慢慢我就變左等Miki搵我約補習,一直等一直等,都等唔到Miki搵我。
我有諗過whatsapp搵下佢,但又唔知點樣開口,或者我係驚佢真係話唔補,唔想面對住。
於是我就決定再等下先,如果真係冇再搵我只能講緣份盡了,Kenny哥你又想太多了。
~下集見~
作者: thomasgp02a    時間: 2022-6-8 22:53

支持樓主更新,期待故事發展
作者: licklickson    時間: 2022-6-8 22:59

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-8 22:04 發表 查看引用來源
打住篇過渡先
Part 5
返屋企途中,我發覺Miki既出現的確令我生活既一個調劑,雖然相處時間唔多,但只要有佢既存在,我就好似忘記啲傷痛…
叮!第二日中午我收到Miki Whatsapp。
Miki: Kenny哥哥,份卷出左好多你教既野,呢次我應 ...
咁有耐性?之後都係佢搵返你?
作者: Lucky1530    時間: 2022-6-8 23:24

Thanks Ching, very attractive story.  Looking forward to your next installment.
作者: kenny_love    時間: 2022-6-9 08:23     標題: 回覆 41# licklickson 的帖子

其實果陣只係補左半個習姐, 雖然有時會諗起佢, 但未去到咁close既關係
作者: licklickson    時間: 2022-6-9 08:31

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-9 08:23 發表 查看引用來源
其實果陣只係補左半個習姐, 雖然有時會諗起佢, 但未去到咁close既關係
慢慢來先有情趣!😉
作者: 小王子    時間: 2022-6-9 10:41

老火湯慢慢寫(打)先夠味道 , kenny哥哥加油
作者: kenny_love    時間: 2022-6-9 22:43

Part 6
就係7月中,我終於忍唔住whatsapp Miki問下佢仲會唔會補習。
Miki冇覆,第二日冇覆,第三日都冇覆…如是者成個禮拜都冇反應,我睇返佢last online係6月中,我開始擔心Miki係咪出左啲咩事。
我嘗試想用其他方法睇下聯唔聯絡到Miki,我諗住用fb搵下,結果搵極都搵唔到Miki個fb,最衰上次唔記得望一望佢fb。我發覺唔對路,於是我膽粗粗直接去佢屋企搵佢,結果門鐘冇人聽。
唔通佢地去左第二到住?但冇理由差唔大半個月都唔開whatsapp,定係我自己太過緊張!?
我返到屋企反覆諗緊究竟咩事,愈諗愈擔心。
一路擔心一路同自己講: 冇事既,去左第二到住姐,屌咁荒謬你都講得出._.
我之後都send多一兩個whatsapp俾佢,問下佢「係咪有咩事呀」之類既野,一樣都係冇反應。
不過生活都要繼續過,慢慢我冇乜諗呢樣野。
8月頭既某一日,我電話響起,係Miki打黎!!!!!!!!!!!!!!!!
Miki: 喂,Kenny哥哥,唔好意思,前排我去左美國,所以一直都冇搵你傾8月尾想補返習既事。
我: 你嚇死我呀!見你6月中之後就冇online,成個幾月失蹤左,跟住一直冇反應,屋企門鐘又冇人應!
Miki: 你上過我屋企?(Shit, 口快快講左)
我: Er…係呀…我擔心你唔知有咩事,所以咪搏一搏上你屋企,Sorry…我好似衝動左。
Miki: 嘻…要你擔心我唔好意思呀…我出發果日要凌晨3點幾起身坐飛機,唔知醒勁趕,一時大頭蝦漏左電話係枱面。
我: 下!?咁你冇電話過去旅行咪好論盡?
Miki: 少少啦,不過係爸爸同事車埋我去機場,一齊出發去美國,我係佢架車訓到死豬咁,去到機場先發現冇拎電話,趕唔切返去。爸爸係美國搵左部電話俾我用住先架,我係fb都有講到俾大家知。
對唔住呀!要你擔心左我咁耐…
我: 唔怪得知…我咁岩又冇你fb,搵唔到你真係以為出左咩事,好似人間蒸發左咁…
Miki: 下次我會講低聲架啦…對唔住呀…
我: 唔緊要啦,知道你冇事就得啦!
Miki: 我請你食個飯賠罪啦。
我: 今次又係睇戲送飯XD?
Miki: 都得!或者出去食又得…任君選擇!
我: 到時再傾啦,係喎,你想8月尾開始補?
Miki: 係呀,我想早少少學定中四既野,你得唔得呀?
我: 都得呀,咁不如照舊星期三同六?我地8月最尾個禮拜三開始?
Miki: Ok ar…係喎!Kenny哥哥,我數學考得幾好呀!有成七十幾分!超開心呀!
我: 咁唔錯喎,一早話你叻女啦
Miki: 係你教得好!
我: 你上堂表現都好!
Miki: 大家都好!咁我遲啲再聯絡你啦!我岩岩先返到屋企一陣咋,個電話勁多massage,今次我有排睇有排覆啦…
我: 好啦,你返到黎休息下先啦,我地再講。Bye Bye!
自從上次一齊食左晚飯之後,Miki講野冇以前咁拘謹,大家傾計自然左…
終於8月尾既星期三,事隔3個月我又再次為Miki補習,中間我地都冇乜聯絡,佢好似keep住都有唔同野要搞,所以我都冇特別搵佢了。
我好熟悉咁去到佢屋企門口㩒門鐘,今次有人應門了,Miki終於唔係長褲look,而係佢呢個年紀一定會著既短褲,露左差唔多半個大脾出黎,又可以偷𥄫美腿了._.
Miki: Kenny哥哥,好耐冇見啦!
我: 係呀,去美國好唔好玩呀?
Miki: 好玩呀!見到爸爸好開心!佢帶我周圍去玩。
Miki講左好多唔同地方,我一個都唔識-.-毒撚真係毒撚,冇見識!
我: 唔怪得好似曬黑左少少。
Miki: 係咩!?我已經keep住補防曬,不過果邊真係幾曬下
我: 不過放心,都係一樣咁白
Miki 笑左下但冇回應。
Nely如常咁切左啲生果俾我地食。
我: 咦!上次我㩒門鐘Nely冇開門既?
Miki: 係呀,我本身呢轉去美國都去得好急,Nely果陣未返香港,爸爸叫佢返左黎係轉介機構宿舍住住先,得閒上黎清潔就得。
我: 哦,唔怪知得!
Miki: 但點解你唔問下Elaine既?佢都知我去左美國
我: 係喎…我果陣可能太擔心唔記得可以搵佢,哈哈!
只能夠以笑遮醜XD大家對望傻笑左下
我: 好啦,我地正式開始啦!
個零鐘既時間好快就過左…
Miki: Kenny哥哥,上次話我請你食飯,不過就今晚啦。
我: 都可以既…原本今晚屋企都冇飯食…Nely煮俾我地?
Miki: 唔係呀,Nely煮好似冇乜我請既感覺。我地出去食吖。
我: 定係你想買返黎食再一齊睇戲呀?
Miki: 好呀好呀!一於咁話!
夠膽同一個男人單獨係屋企一齊睇戲,唔驚我溶左佢。呢條靚妹既戒心都幾低,定係其實佢已經好信任我?
我地今次買左炸雞(唔係KFC)返去食,Miki揀左套「戇豆放大假」,嘩,我已經睇過兩次,但見佢好想睇就唔掃佢興,照一齊睇啦。
其實Miki呢條靚妹真係好易滿足,有人同佢傾下計,同佢係屋企食下飯睇下戲就已經咁開心,可想而知佢平時有幾寂寞。有人會問佢冇friend咩?當然有,但friend最多都係陪你一日半日,其餘時間都係留係屋企對住四面牆。
我地由補習師生關係,慢慢變到好似兄妹多啲,我的確對Miki冇乜非分之想,尤其知道佢背後既少少故事。或者係我心入面仍然有另一個人佔據緊…
成個9月我基本上除左幫Miki補習,就係同新公司夾返開工既野,小弟正式由學生變成打工仔了!
Miki大部分時間係屋企都係著短褲,或者著下裙,睇黎佢真係唔鍾意著長褲。
慢慢我都習慣左,少左偷望佢隻腳(事實上之前都唔係好多= =+)
我知道女仔單獨相處好容易發現你𥄫佢身體,所以都係啲廁所時間,佢行去拎野時間我先敢欣賞下。
~打住咁多先,下集見~
作者: licklickson    時間: 2022-6-9 22:49

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-9 22:43 發表 查看引用來源
Part 6
就係7月中,我終於忍唔住whatsapp Miki問下佢仲會唔會補習。
Miki冇覆,第二日冇覆,第三日都冇覆…如是者成個禮拜都冇反應,我睇返佢last online係6月中,我開始擔心Miki係咪出左啲咩事。
我嘗試想用其他方法睇下聯唔 ...
今次會唔會有新進展?
作者: kenny_love    時間: 2022-6-9 22:56

引用:
原帖由 licklickson 於 2022-6-9 22:49 發表 查看引用來源
今次會唔會有新進展?
我都唔知算唔算有新進展
可能我太長氣,每一part都係打到我預期嘅2/3
作者: licklickson    時間: 2022-6-9 22:57

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-9 22:56 發表 查看引用來源
我都唔知算唔算有新進展
唔緊要,慢慢打啦!😉
作者: 中涼寒    時間: 2022-6-9 23:34

雖然有排都未到戲肉,但喜歡。
作者: Lucky1530    時間: 2022-6-10 00:13

好好睇!多謝分享,期待下集
作者: 小王子    時間: 2022-6-10 06:35

Miki會唔會係私生女呢?? 😔
作者: bapeddie    時間: 2022-6-10 09:02

師兄,加油呀,慢慢update 都唔緊要,最重要唔好爛尾呀
作者: 月影偷情    時間: 2022-6-10 09:06

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-9 22:43 發表 查看引用來源
Part 6
我嘗試想用其他方法睇下聯唔 ...
未到🤭高潮(冇乜吸引)😁昅住先😝
作者: bolleh    時間: 2022-6-10 09:19

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-9 22:56 發表 查看引用來源
我都唔知算唔算有新進展
可能你想交代多d你哋之間嘅關係同相處嘅細節。師兄寫得唔錯,期待你的update 。
作者: kenny_love    時間: 2022-6-10 10:11

引用:
原帖由 小王子 於 2022-6-10 06:35 發表 查看引用來源
Miki會唔會係私生女呢?? 😔
我暫時唔回應🙈🙈🙈Miki身世會慢慢揭露😬
作者: kenny_love    時間: 2022-6-10 11:15

引用:
原帖由 bolleh 於 2022-6-10 09:19 發表 查看引用來源

可能你想交代多d你哋之間嘅關係同相處嘅細節。師兄寫得唔錯,期待你的update 。
其實係,細節先可以凸顯到個人既性格特徵
與其我一次講過介紹哂啲人
我覺得透過故事慢慢滲出黎會好啲
作者: licklickson    時間: 2022-6-10 11:16

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-10 11:15 發表 查看引用來源
咁等你分享啦!😉
作者: 月影偷情    時間: 2022-6-10 11:17

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-10 11:15 發表 查看引用來源
☕👏🏻👏🏻👏🏻
作者: 機會主義者    時間: 2022-6-10 12:54

師兄加油,我覺得好好睇!
作者: 小王子    時間: 2022-6-10 16:24

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-10 10:11 發表 查看引用來源
我暫時唔回應🙈🙈🙈Miki身世會慢慢揭露😬
唔洗回應,我都希望自己估錯。
而家係咪仲係現在進行式,如果係,對Miki好D 👏
作者: kenny_love    時間: 2022-6-10 19:21

Part 7
10月我就開始成為打工仔,我份工返工既時間係勁chur,keep住有野要做,幸好通常都可以準時5半收工,所以補習時間都改遲左去6半到7半。
不過上手都叫我有心理準備有時要係公司OT,通常都係一浸浸,一年2 – 3個咁既peroid,中間啲時間都係基本準時收工。
呢幾個月我每日都係返工,備課,同Miki補習,食飯沖涼打波打機訓覺,慢慢我生活都好似走出左情傷....進入緊正軌。
每次補習我都買少少野食一齊食,因為收太貴補習費,請返佢食野平衡下。發覺Miki都幾拆得,有時食得仲多過我,但佢又唔肥先奇怪。
我: 你食咁多唔驚肥咩XD?
Miki: Ok la,爸爸話發育時間食多啲好,唔好暴飲暴食就得,同埋我有跳開舞,得閒又落會所跑下步。
我: 哦,怪唔知得你咁Fit
堅fit,有啲人瘦得黎冇肌肉,隻手臂明明已經好幼,但仲可以有bye bye肉。而Miki明顯見到啲手手腳腳係firm既。又跳舞,又運動又fit又靚女,屈左...
中四上學期考試,Miki出黎既成績都唔錯,照咁樣keep住DSE一定有lv 4,Miki其實幾聰明,只不過係數學慢熱,要啲啲時間先明做緊乜,但一明就真係「一里通馬國明」,可造之才。
Miki: Kenny哥哥,er呢...我有2個好朋友見我補完習進步左咁多,佢地呢...都好想搵你補習,唔知你可唔可以同佢地補埋,我有講你返工都好忙未必得,但佢地都叫我試下問下你。
我當堂打左個突,其實放工個人都已經攰攰地,我有啲猶豫。
我: Er...我放工有時都幾攰,應該難少少...
Miki: 哦, 咁好啦,我同佢地講
Mik知我攰,明明有少少失望但都冇特別再𠱓我,Miki就係一就一,二就二既人。
我: 或著咁啦,如果佢地可以同一日一次過補哂,或者2個一齊補個半鐘咁,應該都可以!
但我每個禮拜既進度都一樣咁教啦,如果3個人唔同進度我就應該預備唔切。
Miki即刻笑住答: 好呀好呀!我同佢地講聲吖!
我: 你睇下你,小小野就開心成咁,成個小朋友咁XD
Miki: 咩喎,我唔小朋友架啦,我16歲架啦!
16?事後醒起,果陣係中四既一月,我記得佢講過三月生日,姐係比同級大一年…
我: 好啦,唔笑你啦,如果佢地得就約下星期四啦,呢課我差唔多完架啦,到時一齊開新課,佢地叫咩名呀?
Miki: 一個係Ally,一個係Wendy。(上幾part已經出現過)
我: 哦…就係佢地…不過我收佢地可能收返正價啦,
Miki: Ok!
第二日,叮!係Miki既Whatsapp。
Miki: Kenny哥哥,佢地ok ar,下星期四佢地都ok,到時你去 XXXXX (佢地地址,係Miki屋苑附近)。
我: Ok!介唔介意叫佢地屋企人打一次俾我夾下啲價錢?
Miki: 好呀,同埋呢,因為我地一個禮拜上2堂呢。我諗住呢,星期六通常操數多,不如星期六三個一齊補,3點至5點咁,等你冇咁辛苦,好唔好呀?
佢已經Plan埋._.都好,反正平時教教下隨時4半先完,都係多少少時間,但就少左獨處時間了。
我: 都可以呀,咁到時見佢地啦!
Miki: 我send定張俾你睇啦,左邊係Ally,中間係Wendy。
張相係佢地3個人合照。
Ally高過Miki,都係瘦瘦地,長腿,皮膚偏白(冇Miki咁白),身材都算係均稱,其實就好似Miki既拉高左,膊頭橫少橫少,都係靚女黎,不過冇Miki咁靚。
Wendy就同Miki差唔多高,矮啲啲,身材明顯豐滿,明顯幾大波._.有啲baby fat,但唔會叫肥,都叫細粒(唔知大家明唔明)樣子就中上,比起其餘2個有少少失色既。
如是者星期三幫完Miki補習,第二日就過去同ally同埋wendy補習,我又係有少少緊張地㩒門鐘,係Ally開門,張相果然冇照騙,真人同張相差唔多,Ally著住件黑色背心,接近熱褲既短褲,果然係長腿妹妹,隻腳修得黎又firm。將少女既優點凸顯哂出黎,係唔錯既,不過都係Miki吸引啲。
Ally: Halo!你係Kenny哥哥?請入黎…
我: hi!你係Ally?
Ally: 你又知既,係喎,Miki俾過張相你睇,咁我唔自己介紹啦。
入到去係一般屋企既size,但唔見其他人。
Ally: Wendy就到架啦,你等多陣,唔好意思
我: 唔緊要,我自己早到左姐,其實你叫我Kenny就得!
Ally: 我跟Miki咁叫麻,定係Miki叫就得,我叫就唔得先XD
我: 咁又唔係,只係比較少人咁叫我,係Miki好似改唔到。
Ally 明顯係比Miki活躍,連身體語言,擺動都大啲,相比Miki係內斂少少,斯文少少。
Ally: 係咪架。Btw,Miki俾你補完之後脫胎換骨,而家高分左勁多,所以我地靠哂你了
我: 都係Miki勤力姐,你地都可能得架。
Ally: 你唔好厭我𧎌就得!
好快Wendy都上到黎,Wendy著住短袖衫加牛仔褲,但已經見到上圍明顯幾豐滿,目測應該有C。
跟住就係我地互相介紹下自己,好快就正式開始。
同佢地補習好唔同,Ally好鍾意我講到一半就截住我問,2個鐘俾佢截左20次都有。
截到Wendy都頂唔順: 哎吔!你俾人講埋先啦!
Ally先收斂少少,Ally天份同Miki差唔多,俾Miki快上手但又冇Miki既「一里通馬國明」咁勁。
Wendy就係比較弱,真係需要多啲時間,但so far係補過學生已經算係比較叻嗰啲,只係其餘2個fd再叻啲姐。
話咁快,2個鐘就完,仲over run左。
Ally: 原來上堂係講緊呢啲,而家又覺得唔太難,你果然有啲料到。
Ally拍一拍我膊頭。
Wendy: 我感覺良好左好多T_T唔該你呀。
我: 哈哈,你地俾心機聽姐,咁今日差唔多啦,你地都冇哂電了,學費一樣一個月最尾嗰堂先俾啦。
我地夾好之後就係Ally屋企上堂,星期六就Miki屋企咁樣。
走果陣Wendy同我一齊走
我: Wendy你住邊架?
Wendy: 我住調景嶺嗰邊架。
我: 嘩,咁你兩日都係專登搭地鐵過到黎呢邊架喎,辛苦你啦
Wendy: Ok la! Ally同Miki都係將軍澳,我過黎好過2個人走過黎調景嶺吖麻。
睇到Wendy同Ally既相處,Ally係比較強勢既人,Wendy係比較容易就得人,Miki就比較內斂、體貼。
3個人性格好唔同,或者因為好唔同先吸引到一齊做左朋友。之後既日子由返工放工,同Miki補習,變左返工放工,同Miki, Ally, Wendy補習,未到好忙但又幾充實!
~打住咁多先,下集見~
作者: kenny_love    時間: 2022-6-10 19:24

黎緊星期六日都好忙,所以出唔到文住
大家要等下
作者: licklickson    時間: 2022-6-10 19:33

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-10 19:21 發表 查看引用來源
Part 7
10月我就開始成為打工仔,我份工返工既時間係勁chur,keep住有野要做,幸好通常都可以準時5半收工,所以補習時間都改遲左去6半到7半。
不過上手都叫我有心理準備有時要係公司OT,通常都係一浸浸,一年2 – 3個咁既peroid, ...
師兄好有心機,寫咁長篇!😬
作者: kenny_love    時間: 2022-6-10 21:23

引用:
原帖由 licklickson 於 2022-6-10 19:33 發表 查看引用來源
師兄好有心機,寫咁長篇!😬
星期六日未必寫到,所以一次過寫篇長少少
作者: kenny_love    時間: 2022-6-10 21:24

引用:
原帖由 小王子 於 2022-6-10 16:24 發表 查看引用來源

唔洗回應,我都希望自己估錯。
而家係咪仲係現在進行式,如果係,對Miki好D 👏
會慢慢揭曉
作者: BlueBox3    時間: 2022-6-10 21:43

打咁多字,辛苦曬!!
作者: Hkwargod    時間: 2022-6-10 22:20

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-6 16:46 發表 查看引用來源
多謝大家
大家耐心睇
性既部分雖然重要但點樣同miki 調情都應該很吸引
作者: sunnn1225    時間: 2022-6-11 02:34

文筆好好呀
期待之後既發展
作者: Lucky1530    時間: 2022-6-11 02:47

Thank you C-hing for the update.  As usual, it is attractive…wonder if the others 2 girls had feeling for you?  Will wait for your update next time.
作者: kenny_love    時間: 2022-6-12 16:45

Part 8
畢左業之後,大學同學都係自己既工作搏殺緊,以前日日見,一齊係hall劈酒既兄弟好似突然係你生活中消失咁…我生活圈子好似突然縮細左咁,反而係識左十年八年既中學同學仲會聯絡,仲會一齊食飯。Miki佢地3個既出現,好似令我每日返工放工既生活變得冇咁枯燥乏味。
第一次3個一齊補習既星期六,原本諗住佢地會有咩火花出現,結果3條友補習既時間變左比平時分開補習更認真既「認真魔人」,只係Ally仍然咁鍾意截人講野,當然佢比起上次都收斂左啲。完全睇唔到佢地之間既相處._.
完左Wendy有事好快就走左,Miki同Ally問埋少少野就完左,我都冇哂電,Ally就同我一齊離開左Miki屋企了。
Ally: 其實你都教得幾好,有冇諗過做老師?
我: 冇啦,得閒做下就開心,做老師要日日都教書我頂唔順,除左教書仲要做咁多野,而家補下習咪幾開心。
Ally: 哦…咁你而家返緊工架?
我講完Ally都唔係好明咩黎。
我: 好難解釋係咩黎架,到你大個就明架啦。
Ally: 唓!你厭我蠢姐…
我: 點敢厭你蠢呀!一陣俾你啲兵溶左我仲得了既。
Ally: 咩呀~我都冇收過兵,我都冇理過佢地,本小姐係有男朋友的。如果鍾意我就係兵,咁Miki咪成支軍隊都有…
我: …
Ally: 點呀~Kenny哥哥,你呷醋呀?
我: 你講左去邊…
Ally: 唔知啦!你頭先補習周不時就𥄫過去Miki到,Miki單純就冇發現姐,但你瞞唔過我法眼…
我: 咁人類都有愛美之心架姐,係街見到架法拉利我都會𥄫架(我發覺與其搵原因否認,不如直接認左佢XD)
Ally: 唓!本小姐都算有少少姿色,又唔見你𥄫我!
我: 因為第二個人先會發現我𥄫你XD你自己係唔會發現,同Miki一樣。
Ally: 頂你,幾句就試到你𥄫女,咁你一定有𥄫Wendy對波啦…
我: 你講到我成個老淫蟲咁…會唔會考慮轉一轉補習老師?我驚我會溶左你XD
Ally: 咪呀!我都換過幾次補習,得你先教得我明咋,我講下笑姐
我: 我都講下笑姐,你地咁有心機學點會唔教!
Ally: 不過Miki呢排變左唔小。
我: 點變法?
Ally: 你知佢屋企架啦,佢返學成日都冇乜表情,木口木臉,成個冰山美人咁,係同我地傾計先多啲笑容,而家個人好似開朗左啲,搞到啲男仔仲起痰。
我: 有冇咁痴線,不過開朗左都幾好吖!其實我都知佢屋企好少野咋。
Ally: 呢啲等佢講啦,我就唔講啦。Btw,今晚我屋企冇飯開,不如一齊食個飯。
我: 我今晚唔得呀,應承左返屋企食飯。
Ally: 唉,Miki你就陪人食,我搵你就話要返去飯…仲本小姐開金口約你食都唔制。
我: 又講左去邊…我再唔返去食俾老母劏左我都似,下次一定陪Ally大小姐食,ok?
Ally: 唉,都冇得唔ok la,我到啦,星期四見,bye bye!
Ally既aggressive,小弟有啲招架唔住了…
由於小弟返工加補習都chur chur地,所以小弟決定新年假期收下爐休息下,佢地3個返學我先繼續,順道都俾佢地休息。Ally就提意新年個星期六一齊上Miki屋企玩,大家都ok。
~打住咁多先,下集見~
作者: Hellseeker    時間: 2022-6-12 17:13

畢左業之後,大學同學都係自己既工作搏殺緊,以前日日見,一齊係hall劈酒既兄弟好似突然係你生活中消失咁…

呢句真係..... 諗返好多嘢
作者: licklickson    時間: 2022-6-12 17:40

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-12 16:45 發表 查看引用來源
Part 8
畢左業之後,大學同學都係自己既工作搏殺緊,以前日日見,一齊係hall劈酒既兄弟好似突然係你生活中消失咁…我生活圈子好似突然縮細左咁,反而係識左十年八年既中學同學仲會聯絡,仲會一齊食飯。Miki佢地3個既出現,好似令 ...
好似加快咗速度!就快有嘢睇!btw, Wendy真係好大波?😬
作者: kenny_love    時間: 2022-6-12 17:43

引用:
原帖由 Hellseeker 於 2022-6-12 17:13 發表 查看引用來源
畢左業之後,大學同學都係自己既工作搏殺緊,以前日日見,一齊係hall劈酒既兄弟好似突然係你生活中消失咁…

做左咁多年野再回望返轉頭就會諗起好多野
作者: kenny_love    時間: 2022-6-12 17:45

引用:
原帖由 licklickson 於 2022-6-12 17:40 發表 查看引用來源
好似加快咗速度!就快有嘢睇!btw, Wendy真係好大波?😬
係呀,因為有D位再寫就變左重重覆覆重覆又重覆就skip左佢😂不過仲有好多野寫,呢到大概1/4,大家想睇既戲肉係最後1/4🙈
er...前面有寫目測C cup🙈

作者: Hkwargod    時間: 2022-6-12 18:17

同Wendy keep左幾耐?
引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-12 17:45 發表 查看引用來源
係呀,因為有D位再寫就變左重重覆覆重覆又重覆就skip左佢
er...前面有寫目測C cup

作者: alantse36    時間: 2022-6-12 20:46

睇黎Ally會先溶左你
作者: wallacepigpig    時間: 2022-6-12 21:01

引用:
原帖由 Hellseeker 於 2022-6-12 17:13 發表 查看引用來源

讀過大學都會明,我都有十幾年無見班大學同學….
作者: 毛明示    時間: 2022-6-12 21:24

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-12 17:45 發表 查看引用來源
係呀,因為有D位再寫就變左重重覆覆重覆又重覆就skip左佢😂不過仲有好多野寫,呢到大概1/4,大家想睇既戲肉係最後1/4🙈
戲肉
作者: 持久力強    時間: 2022-6-12 21:52

我以前都有一個成人學生間中著短褲露出美腿,我儘量唔睇 …
作者: taifai88    時間: 2022-6-12 22:14

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-12 16:45 發表 查看引用來源
Part 8
畢左業之後,大學同學都係自己既工作搏殺緊,以前日日見,一齊係hall劈酒既兄弟好似突然係你生活中消失咁…我生活圈子好似突然縮細左咁,反而係識左十年八年既中學同學仲會聯絡,仲會一齊食飯。Miki佢地3個既出現,好似令 ...
師兄,寫得好好👍👍就算當小說睇都好吸引!
作者: licklickson    時間: 2022-6-13 00:17

引用:
唔緊要,你寫得咁好,學某師兄講,當小說睇都幾好吖!😉
作者: Lucky1530    時間: 2022-6-13 04:24

多謝師兄update.我都係當小說追因為師兄文筆暢順引人入勝。期待下集!
作者: tiktikho    時間: 2022-6-13 16:05

多謝師兄分享,支持師兄
作者: 123mr456    時間: 2022-6-13 16:06

很喜歡這故事,寫得很詳盡,多謝師兄
作者: kenny_love    時間: 2022-6-13 16:38

Part 9
我地約左朝早11點Miki樓下附近既M記等,Miki同Wendy都好準時到左,Ally話臨時有野搞,而家返緊黎。我地就去左買M記上Miki到食左先。
原本Ally話想一齊睇「Now You See Me」,而家佢人未到,我地就係飯枱食住M記先,吹下閒水咁。
Ally同Wendy提我盡量唔好拜年既野,因為新年Miki基本上係冇拜年咁濟,唔想佢唔開心。好彩佢地提我,唔係我第一句應該就出事了。
我: 係喎,聽講你地3個都係Dance club,平時係咪都要練架。
Miki: 要架,一個禮拜都練2轉放學,如果要表演練得仲多啲。
我: 有冇比賽嗰啲架?
Miki: 有架,不過我地先係Dance club第二代既人,所以Miss話練多一年,下年應該砌夠人去玩校際。而家都係每年係學校表演下咁。
Wendy: 但校長好煩,條褲短啲又唔得,又話要及膝,件衫露少少腰又唔得,男女仔又話唔可以掂到大家,啲動作又話有啲不雅,其實都唔知可以跳到啲咩。
我: 嘩,真係做粵劇都搞唔掂喎。
Miki: 係呀!所以我地有時會跟社區中心去表演,可以玩多啲唔同既style。遲啲四月我地都有個表演,你過黎睇吖
我: 好喎!我過黎見識下!
Wendy: 不過我地仲未排好哂隻舞,我地既指導Ally姐仲未諗好哂。
我: 佢咁勁架咩XD
Miki: 係架,Elaine走左之後就係佢主力幫大家排。
我: 估佢唔到喎。
我不禁幻想佢地跳舞既畫面,冇幾耐Ally就到左。
Ally: 唔好意思~臨時俾人捉左出去。
Wendy: Ok la,我地慣架啦,係Kenny未慣姐…
睇黎佢例遲開。
Ally: 咩姐,你地快啲食啦,我要睇「Now You See Me」。
食完我地就𨳼左戲睇,Miki屋企又大又有套5.1音響,睇戲真心一流。
Miki屋企張sofa係一張大sofa,兩邊再加兩張細sofa,當然佢地3個女仔就係大sofa,我就再坐係細sofa到睇。
套野都ok,但未到好好睇既程度,有少少懸疑,所以大家都好留心睇,真係要去到最尾先知道哂發生咩事。
Wendy: 套野係ok喎,唔怪得你咁想睇。
Ally: 係呢,有個男演員幾靚仔!個女探員條腿又幾靚!
Wendy: 你睇戲定睇人架?
Ally: 兩樣都睇,人有愛美之心麻。
Ally望一望我講,頂你-.-
Miki: 得啦,Ally姐,知道你長腿啦。
Ally: 我長腿就緊架啦,不過有人好似又發育左啲喎!
Ally一手摸左落Miki個胸到,唔係就咁摸,而係真係伸左隻手去衫入面摸,隻手仲整起左件衫少少,見到Miki少少既小蠻腰。
Ally: 真係發育左喎…
我…俾個畫面嚇到呆左,Ally完全當左我透明,肆無忌憚就伸左隻手入去,我果刻完全唔知發生咩事,呢個畫面都幾震撼,話哂我都係一個血氣方剛既男子…
Miki已經即刻爭扎,又要顧住在場既我唔敢太大動作,連野都黎唔切反應講
Wendy見到我勁尷尬: 喂,有男仔係到架。
Wendy即刻拉返Ally隻手出黎。
呢一刻Ally先醒覺有男人係到…即刻縮返,其實只係2 – 3秒既時間,已經足夠小Kenny有啲反應,我極力放鬆自己,唔好俾小Kenny起身,但又唔去得廁所等佢冷靜下,一去廁所係人都知咩事
Ally: 頂,Sor,我完全唔記得我地Kenny哥係到…
我分唔到Ally有心定冇心了,不過我諗佢地既日常相處應該真係咁…
Wendy即刻幫手打完場: 喂!你係咪帶左Wii黎呀,罰你整好哂俾我地玩啦
Ally: 係係係,知道大人!
Miki同我個樣勁老尷,Wendy即刻拉Miki去玩網球,等個氣氛緩和下。
我睥Ally一眼,佢用口型講左句「益左你啦」,頂你-.-
之後我同Ally都Join埋一齊打,我同輪流唔同既人組合打2 v 2,估唔到呢隻game玩得最勁係Wendy,基本佢拍邊個就邊個嬴,淨係玩Wii都玩左個下晝,玩到6點幾大家開始肚餓。
Ally: 今晚我地食咩好?
Miki: 新年出面啲鋪頭都冇開,不如叫Nely煮?
Ally: 不如我地自己煮吖?好耐冇玩煮飯仔,我地又有Wendy大廚係到,落去買埋珍珠奶茶就開餐!
Wendy望一望Miki個雪櫃,話買啲意粉應該夠野食,原本Nely聽到我地搵野太大聲,出黎睇咩事。
佢見到Wendy有份一齊煮就變到好放心,睇黎Wendy真係冇伏。
Ally: 咁啦,我落去幫手買野啦,唯一男士,幫我手做挑夫!
其實有好多野要挑咩._.我夾硬俾Ally拉左落去。
我: 其實你一個人唔夠手拎咩?點解要我落埋黎既
Ally: 咁冇理由得我一個落去咁淒涼架麻,Wendy要煮野食,唔通叫埋Miki主人家落去俾個屋企我地咩?
我: 你又岩!
Ally: 唔拉你落去唔通俾你孤男寡女獨處一室咩…一陣你溶左Miki或者Wendy咪大獲…
我: 我係咪真係講到咁鹹顥濕…
Ally: 我講笑姐XD睇你個樣都唔敢做啲咩,我頭先玩Wii烏低身你寧願輸都望去第二邊,就你知冇膽仔啦,定你仲係青頭仔呀?
我係青頭仔._.?我驚我出招你死去活來咋…我盡量都唔想𥄫人走光,乘人之危咁。
我: 乜料…咁唔應該望就唔望架啦,你叫我望就話姐。
Ally: 下話,不過可能你淨係諗住Miki啦,對我冇乜興趣啦
我: 點解冇啦啦又要提到Miki…
Ally: 因為你望Miki眼神明顯有啲唔同!
我: …
Ally: 唔係咩?
我: 唉,我唔知呀。
Ally: 姐係你鍾意我地Miki女神啦…
我: 如果我話Miki有我前女友既影子,你信唔信?
Ally: 你咁講我咪咁聽囉…
我: 我自己都好亂,感情既野我唔想諗住,我有時望住Miki又真係諗起我前女友,我唔想亂投放感情落任何人到。
Ally: 嘩,睇黎要開個心事台俾你講。
我: 有機會再講下啦
Ally: 不過你又真係幾體貼細心既,我都第一次聽Miki會提起男仔。
我: 呢個世界好大既,到你中學畢業入大專,你個世界、識到既人又會擴闊好多架啦。
Ally: 好啦。
Ally若有所思咁...
我: 話事話,你有時都幾癲,係面前都照伸左隻手入去Miki件衫入面。
Ally伸一伸脷: Haha…習慣左咁玩,果下太反射動作唔記得左你係到,不過條友仔真係發育左,難怪係咁叫我陪佢買Bra…
我: 其實我唔需要知咁多資訊._.
Ally: 咩姐,頭先我都益左你啦
我: 咁我係咪要多謝你XD
Ally: 唔洗多謝,請我飲珍珠奶茶。
我: 咁都俾你屈到…
雖然Ally人就癲啲,有少少自視過高,但辦事能力都真係唔錯,要買啲咩,好快就諗好哂,Wendy同Miki唔洗講要咩就直接叫到野飲。
上到去佢地已經解凍哂所有野,原本我打算入廚房幫手,可惜俾3位女士趕左我出去,叫我等得啦喎,主力都係Wendy煮。Miki都有幫手煮下,Ally真係十指不沾陽春水咁,淨係切下野發下呆咁。
煮出黎個樣都唔錯,味道又唔錯,Wendy果然係大廚黎。
我地之後食下野,吹下水,玩下Board game咁…玩玩下已經點幾2點,佢地就留係Miki到訓,連衫都一早帶定,我當然就返屋企啦。
自從多左Wendy同Ally,我地都真係多左歡樂,又會一齊玩,但又好似少左同Miki傾計既機會
我發覺我真係有啲在意Miki,但我分唔到因為佢有我前女友影子,定真係在意。
呢一刻既我,仲需要一段路先走出以前既回憶。唔係!係仲有一條好長既路。
~打住咁多先,下集見~

作者: licklickson    時間: 2022-6-13 17:07

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-13 16:38 發表 查看引用來源
Part 9
我地約左朝早11點Miki樓下附近既M記等,Miki同Wendy都好準時到左,Ally話臨時有野搞,而家返緊黎。我地就去左買M記上Miki到食左先。
原本Ally話想一齊睇「Now You See Me」,而家佢人未到,我地就係飯枱食住M記先,吹下閒 ...
睇來Ally可能幫到手喎!😉
作者: kensen    時間: 2022-6-13 17:33

thank you your share
作者: Hellseeker    時間: 2022-6-13 20:27

very good!!!
作者: kenny_love    時間: 2022-6-13 22:15

大家鍾意呢個節奏就太好了
作者: kenny_love    時間: 2022-6-13 22:17

引用:
原帖由 licklickson 於 2022-6-13 17:07 發表 查看引用來源
睇來Ally可能幫到手喎!😉
留得名既,都一定有少少篇幅既
作者: mr.manman    時間: 2022-6-13 22:41

有冇4p 😂😂😂
作者: licklickson    時間: 2022-6-13 22:58

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-13 22:17 發表 查看引用來源
留得名既,都一定有少少篇幅既
咁即係wendy都有?😉
作者: rocket.aaron    時間: 2022-6-14 00:48

師兄越打越精彩 去到摸胸喇(不過未到你出手⋯哈哈)
究竟你會攪掂Miki先定係Wendy先 又或者係Ally😂🤔🤔
好期待由Part1追到Part9  等入直路更精彩
作者: hyperactive1    時間: 2022-6-14 01:09

感激c hing, 好耐都試過咁期待update!!
作者: kenny_love    時間: 2022-6-14 08:36

引用:
原帖由 rocket.aaron 於 2022-6-14 00:48 發表 查看引用來源
師兄越打越精彩 去到摸胸喇(不過未到你出手⋯哈哈)
究竟你會攪掂Miki先定係Wendy先 又或者係Ally😂🤔🤔
好期待由Part1追到Part9  等入直路更精彩
同直路仲有一段距離🙈🙈🙈大家可能仲要耐心等候
作者: licklickson    時間: 2022-6-14 08:48

引用:
原帖由 kenny_love 於 2022-6-14 08:36 發表 查看引用來源
同直路仲有一段距離🙈🙈🙈大家可能仲要耐心等候
咁要繼續努力啦!😬
作者: girl2000    時間: 2022-6-14 09:09

師兄加油。唔好比個故事爛尾呀!
作者: dttcalvin    時間: 2022-6-14 09:10     標題: 回覆 96# kenny_love 的帖子

我一直都追緊post,撐你,加油💪🏾💪🏾💪🏾
作者: rocket.aaron    時間: 2022-6-14 09:30

引用:
原帖由 licklickson 於 2022-6-14 08:48 發表 查看引用來源
咁要繼續努力啦!😬
由頭追到而家 加油呀😏

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)