188Channel

標題: [原創作品] 作者交流 [打印本頁]

作者: 浪花十三    時間: 2023-3-14 02:14     標題: 作者交流

本主題需向作者支付相應積分才能瀏覽
作者: 浪花十三    時間: 2023-3-14 02:18

竊以為人工智能的強項,可以為小說結構與大綱定下基礎。
可是修辭與「動作指導」甚弱。
作者: 浪花十三    時間: 2023-3-14 02:34

我輸入:
一個泰國女外傭(寂寞,大陰蒂、性感、懶惰)與主人(中文教師、好色、抑壓、妻子出軌)互生情愫的小說大綱
作者: 浪花十三    時間: 2023-3-14 02:35

以下是一个可能的以泰国女佣为女主角的小说大纲,主人和女佣互生情愫的情节为主线:

第一部分:介绍女佣和主人的背景
- 介绍女佣的背景和性格特点,描述她为什么来到中国工作
- 介绍主人的背景和性格特点,描述他的婚姻状况和妻子出轨的情况

第二部分:女佣开始引起主人的注意
- 描述女佣的性感和寂寞,以及她如何引起主人的注意
- 描述主人的好色和抑压,以及他如何对女佣产生情感

第三部分:女佣和主人之间的感情开始加深
- 描述女佣和主人之间的互动和感情,以及他们如何逐渐产生情愫
- 描述女佣的懒惰和中文能力的差异,以及主人如何帮助她

第四部分:女佣发现主人的妻子出轨
- 描述女佣如何发现主人的妻子出轨的情景和原因
- 描述女佣如何与主人分享这个发现,以及他们之间的反应和情绪

第五部分:女佣和主人的关系被发现
- 描述女佣和主人的关系被发现的情景和原因
- 描述他们如何应对和处理这个问题,以及他们之间的关系是否会继续发展下去

第六部分:女佣和主人的关系面临考验
- 描述女佣和主人之间的关系是否能够继续发展,以及他们是否有未来
- 描述他们面临的挑战和困难,以及他们如何克服它们

第七部分:结局和后果
- 描述女佣和主人之间的关系最终走向何方,以及他们的未来展望
- 描述主人的妻子和他们之间的关系如何结束,以及她的未来展望

这种写作结构可以让读者看到女佣和主人之间的关系是如何发展的,以及他们在面临困难和挑战时是如何应对的。同时,这种结构也可以反映出人性中的弱点和错误,并带给读者一些启示和教训。
作者: 浪花十三    時間: 2023-3-14 02:38

而最可怕是人工智能比人類「有道德」一切太偏鋒的題材也不肯招呼,答也不答。
作者: 代北集團    時間: 2023-3-14 08:02

引用:
原帖由 浪花十三 於 2023-3-14 02:35 發表 查看引用來源
以下是一个可能的以泰国女佣为女主角的小说大纲,主人和女佣互生情愫的情节为主线:

第一部分:介绍女佣和主人的背景
- 介绍女佣的背景和性格特点,描述她为什么来到中国工作
- 介绍主人的背景和性格特点,描述他的婚姻状况和 ...
OK喎 !!!
呢個系統駛唔駛比錢架??? 唔駛既話 , 我都想玩下 ... ^.^
作者: 浪花十三    時間: 2023-3-14 09:22

我這個app叫Poe,免費的,也許很低端。無聊可玩玩,幫助創作。
作者: 艾拉傑    時間: 2023-3-14 15:03

呢啲已經唔係叫創作, 好似塞哂材料入哂部機等佢煮好即食, netflix 唔少劇同戲都有呢啲情況, 或者呢啲就係以結果為目標....
作者: 浪花十三    時間: 2023-3-17 10:17

引用:
原帖由 艾拉傑 於 2023-3-14 15:03 發表 查看引用來源
呢啲已經唔係叫創作, 好似塞哂材料入哂部機等佢煮好即食, netflix 唔少劇同戲都有呢啲情況, 或者呢啲就係以結果為目標....
都係㗎。
我用的低階AI真係寫唔出精彩句子,佢只能編排一些既定結構,無法出格。(希望似D見到更有創作力嘅AI)

而且,你向他請教佢「動作指導」,佢立即變成道德高原上的巴別塔。
作者: manchung    時間: 2023-4-9 23:17

我諗係因為本身
如果用純香港話創作
得本地 local market 咁大大
去到中台論壇都唔會太多人明白
再者
本身香港少地方俾人做寫手出 post
講得出都係紙x ,新舊登
什至乎係老餅ge n3x 同分離咗香討ge依到
但觀乎作者數量其實唔多
什至乎有d新手寫咗2個 chapter 就無
難成大器
加加埋埋就變成無咩新作者

仲有就係當中台成人文壇,
四合園都執咗
就知其實做文學野係好難
其實而家都係得番伊x ,sxs 算出名
作者: 咸濕褓姆賤嬰兒    時間: 2023-4-21 16:36

引用:
原帖由 manchung 於 2023-4-9 23:17 發表 查看引用來源
我諗係因為本身
如果用純香港話創作
再者
但觀乎作者數 ...
香港根本冇閒情比你寫咸故,亦冇人欣賞,呢度啲人只求快快快。
作者: 代北集團    時間: 2023-4-21 18:59

引用:
原帖由 manchung 於 2023-4-9 23:17 發表 查看引用來源
我諗係因為本身
如果用純香港話創作
再者
但觀乎作者數 ...
M兄 , 小弟就大膽問一下 ... M兄覺得小弟的作品怎樣???
作者: 浪花十三    時間: 2023-4-22 07:03

引用:
我諗係因為本身
如果用純香港話創作
再者
但觀乎作者數 ...
非常同意。我眼見很多寫得很好的新作者,寫了一兩篇就消失(可能我孤陋未知),好可惜。
作者: viviw1    時間: 2023-5-21 21:43

引用:
原帖由 浪花十三 於 2023-4-22 07:03 AM 發表 查看引用來源

非常同意。我眼見很多寫得很好的新作者,寫了一兩篇就消失(可能我孤陋未知),好可惜。
sorry ,我係一個普普通通嘅讀者,如果我講錯説話請見諒!!

作者: 七擒七縱    時間: 2023-6-22 22:27

我喜歡看亂倫小說多,有一編叫親姐的美乳作者只寫了二姐一編還有大姐一編你們可以去完成大姐編嗎?
作者: 浪花十三    時間: 2023-6-23 06:26     標題: 回覆 14# viviw1 的帖子

有乜所謂,大家討論下。
作者: 浪花十三    時間: 2023-6-23 06:27     標題: 回覆 15# 七擒七縱 的帖子

有這篇嗎?有冇link可以欣賞一下?
作者: 七擒七縱    時間: 2023-6-25 17:10

引用:
原帖由 浪花十三 於 2023-6-23 06:27 發表 查看引用來源
有這篇嗎?有冇link可以欣賞一下?
你上綱打親姐的美乳就有的
作者: 浪花十三    時間: 2023-7-17 12:09

最近本壇流行轉貼。
原創作者一起加油。
作者: du9lee    時間: 2023-7-17 16:03

引用:
我諗係因為本身
如果用純香港話創作
再者
但觀乎作者數 ...
我自己都好鍾意睇色情小說好多時去一啲網站搵,但師兄師姐提過都有。但真係好難搵到篇叫引人入性....
作者: du9lee    時間: 2023-7-17 16:06

引用:
原帖由 浪花十三 於 2023-7-17 12:09 發表 查看引用來源
最近本壇流行轉貼。
原創作者一起加油。
依幾日都想開始試試寫,故事內容係個腦好零碎都唔知點開始...

師兄依個App好似幫到手整合
作者: 代北集團    時間: 2023-7-17 17:14

引用:
原帖由 浪花十三 於 2023-7-17 12:09 發表 查看引用來源
最近本壇流行轉貼。
原創作者一起加油。
其實小弟 E+手上寫完有7篇 ,
其中兩篇係一章過短文 ,
不過因為想同<紙言>同步出所以唔出得住 ...

而且 , 小弟遲 D會忙過 E+好多 ,
有少少儲定文  慢慢出既概念 ^.^"
作者: AiUehara    時間: 2023-7-17 19:31

引用:
原帖由 du9lee 於 2023-7-17 16:06 發表 查看引用來源

依幾日都想開始試試寫,故事內容係個腦好零碎都唔知點開始...

師兄依個App好似幫到手整合
加油!期待你嘅作品!
作者: AiUehara    時間: 2023-7-17 19:35

好懷念之前嘅色文區徵文比賽,雖然最後輸咗,但個過程好刺激,玩得好開心。果種滿足感好難形容,哈哈!

作者: du9lee    時間: 2023-7-17 20:04

引用:
原帖由 AiUehara 於 2023-7-17 19:31 發表 查看引用來源

加油!期待你嘅作品!
其實Copy and paste 左心兄『親睹』係度執緊啲字粒,我發現唔比起自己重新寫一篇容易。😅

單單頭四章已經花在四個鐘....

今日浪花師兄掉個App出黎,就決心起黎試一試
作者: kennyice    時間: 2023-7-17 21:56

引用:
我諗係因為本身
如果用純香港話創作
再者
但觀乎作者數 ...
四合園又開番啦https://chunman4.com/forum.php?mod=guide&amp;view=hot&mobile=2
作者: 浪花十三    時間: 2023-7-17 23:39

引用:
原帖由 AiUehara 於 2023-7-17 19:35 發表 查看引用來源
好懷念之前嘅色文區徵文比賽,雖然最後輸咗,但個過程好刺激,玩得好開心。果種滿足感好難形容,哈哈!
當時好手眾多,有機會躋身其中,非常開心。睇高手作品十分過癮。AiUehara閣下的作品,我也十分喜歡。多寫。

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)