188Channel

標題: 感激我遇見(2007-2023) [打印本頁]

作者: little_princess    時間: 2023-4-1 22:50     標題: 感激我遇見(2007-2023)

本主題需向作者支付相應積分才能瀏覽
作者: keiyk2517    時間: 2023-4-1 23:20

有過愛情的兩個人,很難再做普通朋友。
作者: 失常少女    時間: 2023-4-2 03:07

sad....習慣 呢兩個字難頂...
所有都係最好不如初相見...
作者: little_princess    時間: 2023-4-2 08:07

今晚是失去他的第一個晚上,這次我比以前平靜。但我心裡還是十分想念他。在哭咸中睡著了。我夢中見到主人,我告訴他,我很掛念他。我還想跟他做愛。

醒來後發覺他沒有看我的message ,不知道他是否安全的回家呢。

其實我只需要一個地方,表達對主人的感覺,有無他的回覆,都無問題。

唔知道你習慣無左我嗎?我唔知道自己今次有無揀錯。以前你答應分開我會十級痛,好傷心,但今次我無,只係好唔捨得。當然分分秒秒都流眼淚。以前我執著愛唔愛呢個問題。今次呢個問題已經不全在。我突然醒吾留意到「唔需要」呢樣嘢。當你發覺你原來需要我,可以搵我,你在我心中的位置,無人可以取代。

我感到空虛,一下子好像失去了寄託,但我知道,時間會是最好的治療方法。

作者: CTAN2Y33    時間: 2023-4-2 08:28

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-4-1 22:50 發表 查看引用來源
我同主人一齊十五年,經歷了很多,我和主人有過最快樂的時光。我很幸運地遇上他。今日我地終於正式分開了,跟以往鬧分開很不同。講到最後大家都好平靜地接受。係我提出的,講了兩日主人也接受了說分開對我地都是好的。

我覺 ...
開始緊係會講D唔捨得說話
但耐左就會結識新人 再一齊
作者: S3V30_GK9112    時間: 2023-4-2 12:52

最怕呢的就係
再見不是朋友
作者: little_princess    時間: 2023-4-2 17:25

第一天沒有他的一日。我已經頂唔住好辛苦,究竟以後我會點呢。主人說得得對。我的社交只有他,我看主人看得太過重要,大概他也覺得有壓力。就算我肯改變他亦未必想再要我。原來他一直以來沒有說出我的問題。一直忍讓我。大家都唔開心。

我地大家都沒有恨對方,係可以做回朋友,但情感上,我真的控制不了自己,做朋友我就抽離唔到。我今天已經很想找主人。心靈和肉體都不捨得,不過主人應該唔會再要我

咁難得我提出離開,又點會返轉頭。
作者: Bigbluebanana    時間: 2023-4-2 17:48

看得令人心碎。但你說得對,時間能治療傷痛,祝你早日去出低谷,找回自己,為自己生活,尋回屬於自己的快樂。

作者: little_princess    時間: 2023-4-2 18:14

很沒用的我。忍不住找主人,我message 他說我會改過,做他想要的小奴。我不會再太沈迷在他的身上,給予他空間。大家也有自己的me time。但主人沒有看我的信息,今天我不停的看著他會否看我的message …不停看。不停看… 都是沒有

下午六時。我忍不住打電話給他。十多年了,我們大家都能背出對方的號碼,他沒有接聽。我哭著對著冰冷的留言信箱說掛念他。我知道他應該會為我好,唔再覆我。

作者: 咸濕褓姆賤嬰兒    時間: 2023-4-2 18:24

引用:
原帖由 Bigbluebanana 於 2023-4-2 17:48 發表 查看引用來源
看得令人心碎。但你說得對,時間能治療傷痛,祝你早日去出低谷,找回自己,為自己生活,尋回屬於自己的快樂。
心碎?哈哈哈唔覺羅!本來都唔想留言,但見有人自作孽不可活,活該抵死,思想幼稚到極點。比人玩左甘多年都重未醒?甘心為奴?今時今日已經唔係封建社會,女人冇左男人都可以獨立自主生存。但你唔似喎,重有舊社會封建思想甘就抵你死,當初重沾沾自喜自以為佢愛你?個结局你明知架啦你重有咩好怨?學下點做人點愛惜自己先啦,重咩感激遇見,留番你寫小說啦,完。
你要鬧小弟即管鬧,我唔會再入黎。

作者: keiyk2517    時間: 2023-4-2 20:15

老套啲講句 傷口初初係會好痛 慢慢就會埋口然後全癒
作者: R.Gonzalez    時間: 2023-4-2 20:29

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-4-2 08:07 發表 查看引用來源
今晚是失去他的第一個晚上,這次我比以前平靜。但我心裡還是十分想念他。在哭咸中睡著了。我夢中見到主人,我告訴他,我很掛念他。我還想跟他做愛。

醒來後發覺他沒有看我的message ,不知道他是否安全的回家呢。

其實我只 ...
加油啊。
作者: little_princess    時間: 2023-4-2 21:58

原來主人無打算唔要我。我話掛住主人,以後會乖,他就攬返著我。😭 我應該唔會離開到他。
作者: licklickson    時間: 2023-4-2 23:05

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-4-2 21:58 發表 查看引用來源
原來主人無打算唔要我。我話掛住主人,以後會乖,他就攬返著我。😭 我應該唔會離開到他。
咁咪好囉!大團圓結局!😊
作者: issac76    時間: 2023-4-3 09:47     標題: 回覆 13# little_princess 的帖子

無事就好,妳要加油啊
作者: CTAN2Y33    時間: 2023-4-3 10:10

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-4-2 21:58 發表 查看引用來源
咁快就搵返主人啦
作者: little_princess    時間: 2023-4-3 18:49

不知道失去我他會否唔開心呢,我想他應該不會吧,因為我並不在他正常生活的一部份。沒有他的一天,每分每秒我都想哭,我需要強忍淚水,沒有人看到我會忍受不了流下眼淚。我最近問過他是否喜歡我,他答like salve。那這份愛是跟最初的不一樣?他說不知道。雖然如此,主人還是會關心我生活上的事情,是朋友般關心。大概就是不想再跟我flirt而已。都十幾年,可能真的要昇華。

我說我掛念他,以前的我一定會問他有否掛念我,但這次我沒有問,我只是說我想念他,不能沒有他,一天也難受。太高估自己吧。他沒有答我,把我擁入懷。他一句也沒有反駁就要回了我。🥹
作者: little_princess    時間: 2023-4-7 00:57

以後的我,就算有咩唔開心都唔可以講,只能放在心裡。講了只會令他覺得更討厭。他總有他的原因。我記得最初的我不是這樣,從來都不會覺得唔開心,因為我當時的我有安全感。從何時開始,我會令他覺得煩厭呢?還是一直都是這樣呢?

我無限輪迴只因我得不到安全感。如果我感受到,又點會這樣呢。現在的我只需要一個樹洞。唔需要任何回應,只讓我抒發便夠。

等了一個晚上,就是等一句goodnight. 慶幸每天早上還聽到一句good morning,每天晚上一句goodnight ,一個goodnight kiss…
作者: little_princess    時間: 2023-4-8 00:41

點解我每日都哭,點解我的心咁痛。知道他生病了,關心多兩句,擔心他都是錯,我究竟做錯了什麼?

他好像不喜歡我message 他,但十多年來我都是這樣,點解我覺得他好像好討厭我?我每讓一步,越是妥協,他就退得更後?給我更少。是我多心嗎?

我知道他感冒不舒服,我會忍住不跟他討論。我已經唔敢再問他心裡面有無我,我會一直扮傻。跟以往一樣不會減少message。我不想連少少的溝通都唔可以有。我接受唔到有一日只約出來攪野平時唔聯絡。

點解他要咁對我。希望他只是病了心情唔好。希望只是我多心。好掛著他,擔心他病,其實我昨晚已經不開心,我不打擾他工作,等到他十一點幾收工,好想傾幾覺what’sapp而已,但他只是久久覆我一下,我不停的看著what’sapp…等到十二點幾,才等到一句goodnight …。我沒有投訴半句。現在我唔開心,我都會重看我們以往的甜蜜故事。去令自己開心返。
其實我唔捨得的,只是回憶。
今晚沒有了他的goodnight,換來是淚水陪我入睡。未來,應該都會是這樣…
我不會再跟他說我的感受了。否則他又說我又再loop.. 不停的重複....我會忍受著,一直忍下去…

作者: glock19B2    時間: 2023-4-8 04:21

沉船了,希望妳快啲無事。
作者: little_princess    時間: 2023-4-8 08:53

哭著哭著睡著了,今早起床已經沒有唔開心,只是眼腫了。

不理會他不高興,還是提他要吃早餐和吃藥
作者: keiyk2517    時間: 2023-4-8 09:01

當一段關係令人覺得攰 自己就想放棄
感覺變左就係變左 冇理由可以解釋
作者: little_princess    時間: 2023-4-8 14:01

今日主人好返點,對我亦正常返。可能昨晚他太病,想休息所以先咁樣。其實簡簡單單我已經好開心。
希望主人快些好返,他已經浪費了兩日假期。

作者: little_princess    時間: 2023-4-12 17:17

呢幾日我唔需要樹洞。開心😊
作者: little_princess    時間: 2023-4-15 00:49

今晚我又需要樹洞。這個星期主人的工作很忙很忙,回家時都成十一二點,我知道主人很累,但我都係想每晚他睡之前給我send 句goodnight …send 個goodnight kiss…十多年以來,我地都有呢個習慣,我真的習慣了。但這個星期,有幾晚他都睡著了沒有跟我說goodnight。這個星期好像是第三晚沒有跟我講goodnight 。我個心娜住娜住痛。我又哭了。我個心好痛,唔知道可以點,I can’t stop crying我覺得,我越喜歡他,他便會走得更遠。給他發現了每個晚上我都等待那一句goodnight, 於是他就連我少少的甜蜜都要拿走。是我多心嗎?
曾經的我們,要開住個cam 望住對方睡覺直到天光。曾經我們講goodnight 講很多次才會真正goodnight。曾經每晚傾完電話收線前,你都會給我一個吻。最近,主人不是說完goodnight 立刻離線,便是洗澡後就沒有再回來。很多時候我不死心,一直等,一直等。

這一切我都只能講給樹洞知… 不能講給你知。或許我還會幻想,有一天當你掛念我時,會發現這裡的一切。

我知道你病了,吃了藥很累,應該只是太累。以後還會再聽到你的goodnight…. Sweet dream … kiss

作者: One_Six_Nine    時間: 2023-4-15 03:08     標題: 回覆 25# little_princess 的帖子

😓緣起緣聚 緣滅緣盡
莫留戀往事前麈!
作者: little_princess    時間: 2023-4-15 11:17

哭完就睡著了,早上起床眼睛腫了。連電話的人面識別都開不到機,不過睡醒了心情已經平復,轉好了,我又沒事了。我的情緒就是不停loop。我需要的是一個樹洞,給我抒發感受,我不可以告訴主人,他只會覺得我不停輪迴。我不想再讓他討厭。

昨晚發了一個夢,聽到張國榮唱領悟呢首歌。最奇怪的是,他根本沒有唱過這首歌,點解我會夢到他的version。主人喜歡哥哥,而呢首歌會否有什麼啟示。

我們的愛若是錯誤
願你我沒有白白受苦
若曾真心真意付出
就應該滿足

啊! 多麼痛的領悟
你曾是我的全部
只是我回首來時路的每一步
都走的好孤獨
啊! 多麼痛的領悟
你曾是我的全部
只願你掙脫情的枷鎖
愛的束縛
任意追逐
別再為愛受苦

今日我精神不太集中,聽著Spotify 播放著領悟,眼淚便流下來,還差點出意外。幸好有驚無險。無意中發現,原來哥哥有跟辛曉琪唱過一首合唱歌-深情相擁。我最喜歡就係攬住主人。

今早八點起床,看到主人還是沒有看到我最後的信息,八點五十八分,他回覆了,「fell zzz」,「gd nite」。我收到的第一個感覺是開心。我的開心就是這麼的簡單,但其實這兩句說話,對他來說又是什麼意思?是敷衍?是補償?我只叫他繼續訓,也跟他講了句goodnight 。

主人是工作狂,每日朝八晚十二的在公司工作,我知道他真的真的很累。從我認識他開始,他已經是這樣累。年紀大了,身體也差了,沒有足夠的休息,傷風感冒也難好,所以我知道他未必不想跟我說晚安,只是工作太累,又感冒未清,食了藥很累。

作者: keiyk2517    時間: 2023-4-15 11:44

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-4-15 11:17 發表 查看引用來源
哭完就睡著了,早上起床眼睛腫了。連電話的人面識別都開不到機,不過睡醒了心情已經平復,轉好了,我又沒事了。我的情緒就是不停loop。我需要的是一個樹洞,給我抒發感受,我不可以告訴主人,他只會覺得我不停輪迴。我不想再讓他討 ...
樓主你不停係咁loop 遲早玩死自己 小小事就提心吊膽咁  怕人地再次唔要你 咁缺乏安全感 冇人可以幫到你
作者: little_princess    時間: 2023-4-15 16:24     標題: 回覆 28# keiyk2517 的帖子

其實我知道主人係唔會唔要我。

唔開心係我自己情緒。自己所以我需要呢度的樹窿給我抒發,之後就無事。唔知道幾時開始我變成咁,最初個幾年我覺得有安全感係重來都唔會咁樣。
唔可以煩到主人的,所以我會係呢度講比樹窿知。

主人今日都有同我messages 下,平日他都仲訓緊。

作者: little_princess    時間: 2023-4-15 19:08

其實係我自己胡思亂想,今日主人都好正常同我有傾有講。平時主人週末全日補眠,平時起身食lunch都唔會特別叫我,今日就早上和下午都有。我昨晚竟然為了無講goodnight 而哭了一場。現在都覺得自己無聊。唔怪得主人話我成日loop.不過我以後都唔會比主人知我loop,我只會同樹洞講。講完真係舒服好多。

我話想好似以前定時見主人,主人話好。我見主人多左就唔會成日無思亂想。主人大病後都大半年,身體都未完全復原。見下面食下飯都好的。
每次影食物相,我都鐘意刻意影到少少主人的身體。

圖片附件: 13E8467E-35D5-4806-8B32-644B79D04300.jpeg (2023-4-15 19:12, 296.44 KB) / 該附件被下載次數 25

作者: little_princess    時間: 2023-4-16 02:51

每晚哭完,心情真的會好一點。哭,不是最近的事,應該八年前左右,我開始一到夜晚,就會偷偷落淚,哭過後感覺舒服很多。

這夜我又哭了,今晚我做主人想要的小奴,不煩他,給他me time ..表面上我做到了,但內心又再不停loop。陪伴我入睡又只剩下淚水。

我真的唔捨得離開他,就算每晚可以因為他而哭,我都覺得開心。哭,提醒我他還在我心中,痛,讓我感覺到他還在我的心扉。我唔想連唯一餘下的痛都沒有了。

明天睡醒,我又會忘記了晚上的痛,又開始快樂的一天,然後到晚上,繼續無限loop。
作者: 古斯塔夫二世    時間: 2023-4-16 03:55

男同志?????????
作者: 古斯塔夫二世    時間: 2023-4-16 03:57

大家都係男人,明既 ,男人天生重感情,重義氣,同志加油
作者: little_princess    時間: 2023-4-17 17:50

昨晚終於不用流著淚入睡。開心
作者: little_princess    時間: 2023-4-20 18:03

呢個星期都沒有什麼不開心了,唔需要樹窿再聽我訴苦。每日有早晨,有晚安,中間有少少溝通已經滿足。

主人超級忙就一定,但他大病後的身體不知道何時才可以康復。對我是沒有了興趣,還是真的未痊癒呢?以前就算不要,也會講笑回應我,最近好像不喜歡我提起這個話題。
作者: bcm    時間: 2023-5-3 18:00

我唔知你記唔記得我係邊個,我就好記得你,D文筆好好,
最後同主人結果點都好,你都要保重,
有時感情真係唔係人生嘅全部黎。
作者: little_princess    時間: 2023-5-3 18:41     標題: 回覆 36# bcm 的帖子

我當然記得你啦。我以前好鍾意睇的文章,記得你著吊帶襪有個靚屁股。

我同主人最近都係咁,我唔開心都唔會講比他知,講只會令他更討厭,亦唔會有改變。我同主人只會越來越差,但只要我唔離開,他又唔會唔要我既。我都唔知道幾時開始變到咁。他是好人來的,從來都無騙過我,他就是這樣。他心情好時會好d的。每日見到他一些what’sapp 回覆,總好過他消失在我的世界裡。係what’sapp 都仲有少少錫,少少擁抱。
他成日話忙,但我知道他連見面食個lunch 對住我一個鐘都唔想。他雖然無承認,但行動證明了。

我昨晚,發夢見到他,有親密關係,但最後我哭醒了。我看開了。要繼續,就只有接受。

點解會變成咁?

作者: CTAN2Y33    時間: 2023-5-3 21:14

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-5-3 18:41 發表 查看引用來源
我當然記得你啦。我以前好鍾意睇的文章,記得你著吊帶襪有個靚屁股。

我同主人最近都係咁,我唔開心都唔會講比他知,講只會令他更討厭,亦唔會有改變。我同主人只會越來越差,但只要我唔離開,他又唔會唔要我既。我都唔知道幾時 ...
習慣便好了
作者: little_princess    時間: 2023-5-4 00:06

引用:
原帖由 CTAN2Y33 於 2023-5-3 21:14 發表 查看引用來源
習慣便好了
今日好些了。他唔忙,對我好D ..
作者: ManManMuscle    時間: 2023-5-4 10:23

佢已經唔係你主人,你要當佢係朋友關係。
作者: 地捫香蕉    時間: 2023-5-4 10:31

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-5-3 18:41 發表 查看引用來源

我同主人最近都係咁,我唔開心都唔會講比他知,講只會令他更討厭,亦唔會有改變。我同主人只會越來越差,但只要我唔離開,他又唔會唔要我既。我都唔知道幾時 ...
步伐明顯有差距, 自己後返萬D, 或直得退後返一格, 感覺會唔同D
作者: 地捫香蕉    時間: 2023-5-4 10:32

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-5-4 00:06 發表 查看引用來源

今日好些了。他唔忙,對我好D ..
他這樣的態度, 不是好事
作者: little_princess    時間: 2023-5-4 15:50

今日同主人食飯好開心。他終於都不再冷淡。可能知道我唔開心,同埋無咁忙,所以心情好些。我問主人係咪我扭計所以先約我,他用不冷不熱的語氣話他一早講了會安排。

食飯時他在檯面申出手,他說他比了手,示意我可以拖,不過他唔比我影拖手相。平時我地檯底拖,怕比同事見到。不過今日檯底係唔通的。

食飯時都開開心心,問他有無掛住我,他依舊唔答(以前都唔答呢類問題)。今次最特別係我地第一次share 野食,以前都係自己食自己個碟,主人無興趣食我d野,今日主人話share食個頭盤,跟住我又試下主人碟意粉,主人又試下我碟意粉。

最開心係之後主人有拖著我,有攬住我。他拖住我就好似當年咁。😢

我要的就係咁簡單 😢。今日真係好開心
P.S. 無見一個月,主人好似又肥左。我笑他會否見唔到自己JJ 。會否欣賞唔到我含JJ,他話彎腰咪見到囉。😜

圖片附件: A22F02D4-3935-4C41-8717-BC5398C30EF1.jpeg (2023-5-4 15:52, 606.5 KB) / 該附件被下載次數 35

作者: 惡女b水    時間: 2023-5-7 13:28

你好嗎?? 估唔到可以睇到你新post
作者: little_princess    時間: 2023-5-8 00:32

引用:
原帖由 惡女b水 於 2023-5-7 13:28 發表 查看引用來源
你好嗎?? 估唔到可以睇到你新post
好返少少了。不會主人大病後都未開齋。大半年了。
作者: 賣魚性    時間: 2023-5-31 01:01

引用:
原帖由 bcm 於 2023-5-3 18:00 發表 查看引用來源
我唔知你記唔記得我係邊個,我就好記得你,D文筆好好,
最後同主人結果點都好,你都要保重,
有時感情真係唔係人生嘅全部黎。
WA..我由1X歲睇到我而家30歲..BCM 同LITTLE PRINCESS 都仲入性緊...利害
作者: little_princess    時間: 2023-5-31 01:49

引用:
原帖由 賣魚性 於 2023-5-31 01:01 發表 查看引用來源

WA..我由1X歲睇到我而家30歲..BCM 同LITTLE PRINCESS 都仲入性緊...利害
我都係三十幾者,不過主人應該唔鐘意同我入性了。
見面食飯已經很好了。
作者: little_princess    時間: 2023-6-5 01:45

好耐無同樹洞傾計了,我每日都有同主人send messages,每一日都係咁樣過,平平淡淡的。今晚我又再loops 覺得他不再需要我,對我沒有興趣,眼淚又再不自覺地留下。

他說他去年太多事要suffer,我知道,他自己,媽媽和爸爸都做了手術,但都差不多一年了,好像還是一樣不需要我。

如果我又年輕又是新認識的,他會否好像我們當面的第一次,立刻出來見我呢。我覺得他對我沒有興趣了,我留得到的只是一個AI。

其實我知道的,只是convince 自己不要相信。即使只是一個AI,我也不捨得放手。

主人應該唔會再同我親密了,我只可以看著我們以前的故事,壞念過去。😢

作者: egg29    時間: 2023-6-5 04:41

如果你主人唔再 需要你 梗係應該學識放下
作者: wallacepigpig    時間: 2023-6-5 05:50

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-6-5 01:45 發表 查看引用來源
好耐無同樹洞傾計了,我每日都有同主人send messages,每一日都係咁樣過,平平淡淡的。今晚我又再loops 覺得他不再需要我,對我沒有興趣,眼淚又再不自覺地留下。

他說他去年太多事要suffer,我知道,他自己,媽媽和爸爸都做了手術, ...
好心你啦!既然你到feel 到佢嫌棄你,你就應該放手啦!

呢個世界好大,有好多人。 你肯放開懷抱,總會遇到一個愛錫你嘅人。 而唔係不停為咗一個已經唔愛你嘅人自怨自艾⋯⋯
作者: 咸濕褓姆賤嬰兒    時間: 2023-6-5 07:39

引用:
原帖由 wallacepigpig 於 2023-6-5 05:50 發表 查看引用來源

呢個世界好大,有好多人。 你肯放開懷抱,總會遇到一個愛錫你嘅人。 而唔係不停為咗一個已經唔愛你嘅人自怨自艾⋯⋯ ...
你比佢係度發洩下啦,如果唔係下次到佢係xx商場吉人架啦。
作者: 惡女b水    時間: 2023-6-11 14:25

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-6-5 01:45 發表 查看引用來源

他說他去年太多事要suffer,我知道,他自己,媽媽和爸爸都做了手術, ...
15年唔係話放就放
試下係佢生命淡出啦
作者: freepic1iman_dc    時間: 2023-6-11 15:51

聚散有時,好來好去不容易
作者: little_princess    時間: 2023-6-14 21:48     標題: 回覆 52# 惡女b水 的帖子

可能係他想淡出。主人成年無同我咩,亦唔覺得他想同我咩。他話手術後肌肉唔舒服,但都一年了。可能他真的唔需要我了。

他每日都會覆我,但我覺得我做咩他都好似好討厭咁。唔鍾意一個人時,做咩都令人討厭掛。
作者: little_princess    時間: 2023-6-14 22:15

引用:
原帖由 wallacepigpig 於 2023-6-5 05:50 發表 查看引用來源

呢個世界好大,有好多人。 你肯放開懷抱,總會遇到一個愛錫你嘅人。 而唔係不停為咗一個已經唔愛你嘅人自怨自艾⋯⋯ ...
其實我要有其他男人一點也不難,我仲keep得好的,但我已經心如止水。我應該唔會再鍾意人了。就算我失去了主人,我都唔會再愛人了。
作者: little_princess    時間: 2023-6-14 22:17     標題: 回覆 53# freepic1iman_dc 的帖子

我地會好來好去的。我唔會恨他,他亦唔會怪我。我相信就算分開,大家都有個美好回憶。
作者: little_princess    時間: 2023-6-14 22:20

今日我又再突然流淚。係公司洗手間,我想起他,就突然落淚。

現在,我又再哭。他又會話我不停loops 。
作者: hk005500    時間: 2023-6-14 23:47

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-6-14 22:20 發表 查看引用來源

要懂得放下,放低執著,強留對大家都冇意思的
作者: 失常少女    時間: 2023-6-15 00:04

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-6-14 22:20 發表 查看引用來源

抑鬱病...要睇e 生
作者: little_princess    時間: 2023-6-15 01:03

引用:
原帖由 失常少女 於 2023-6-15 00:04 發表 查看引用來源
抑鬱病...要睇e 生
我哭了好多年,唔係一朝一夕的事

不過我唔會自殘亦唔會傷害別人

哭可以令我舒服一些

我人前人後兩個樣,只會獨個兒時先會哭
作者: little_princess    時間: 2023-6-15 01:05     標題: 回覆 58# hk005500 的帖子

其實我都知,我只係仲會幻想我地仲會有甜蜜的時間。
作者: little_princess    時間: 2023-6-15 02:08

樹洞啊樹洞啊,我今日先知道原來我在他心目中,我係一個點樣的人。好耐以前,我曾經對他講過,我們之間不是soulmate ,因為我知道他不太喜歡分享自己的事給我知。我明白這是他的性格,而我卻會分享我的事給他知道,因為他在我心目中,他是我的傾訴對象,是一個我重視的人。

我今天才知道,他對我的事零興趣,甚至覺得我小小事就唔開心。早前我工作上遇到不愉快的人人士事件,我生氣到夜晚都訓唔著。我有告訴他事件的始末,他卻沒有什麼安慰,只是說line manager 會處理,事後他有問我事情是否已解決。我一直都覺得他只是忙,所以沒有安慰我,我理解的,他有關心事件是否處理好已經不錯了,但原來他覺德這些事我係成年人,我應該要懂得自己處理,我生氣到睡不了也是我自己的錯。唔應該向他投訴這些小事。其實我唔認同係小事,我出來工作十幾年,都係第一次有人士問題。

原來我跟他說一句,工人借d 二唔為我準備午餐所以要買飯也是小小事也負面和投訴(其實我連話工人一句也沒有)。我遇到工作上不明白的地方,請教他,原來他會覺得唔應該問他,而應該去問同事。其實我想要他的幫忙和安慰是錯嗎?

最令我心碎係,他說「you won’t support if one did wrong. 」究竟我錯什麼?(他承認同事事件不是我錯)我早就覺得他從不站在我的人立場安慰我。我告訴他任何事,他第一句永遠都是怪我,所以我才覺得不知何時開始他這麽討厭我。他覺得我是要人順我意,但其實我是遷就他的一方。我唔否認我想他也順我意,可以見面可以親密啦。但這是錯嗎?

言談間我覺得他好討厭我,我做什麼說什們都令他討厭,但最後他卻說I won’t hate you . 我知道,我們的關係已經走到最後,如果我早點放手,可能唔會攪到今日關係咁負面,唔會令他討厭我,但我跟了他十五六年了,我真係唔捨得,我還奢望有一日我地會回到從前的甜蜜時光。

好亂,唔知自己想講乜。總括來說,不喜歡一個人,她說什麼做什麼也是錯,也是令人討厭的。

作者: wallacepigpig    時間: 2023-6-15 05:07

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-6-15 02:08 發表 查看引用來源
樹洞啊樹洞啊,我今日先知道原來我在他心目中,我係一個點樣的人。好耐以前,我曾經對他講過,我們之間不是soulmate ,因為我知道他不太喜歡分享自己的事給我知。我明白這是他的性格,而我卻會分享我的事給他知道,因為他在我心目 ...
10幾年感情,話放手就放手係冇咁易。但你都知道個真相囉,人哋都唔鍾意你囉,直頭係討厭你,咁你咪慢慢習慣下囉。 多啲搵屋企人,朋友傾吓偈,吹吓水。  再唔係,如果真係有抑鬱,咪睇吓精神科囉。無謂諗埋啲傻嘢,困住自己喺個死角裡邊。  你都仲有幾十年人生,唔通日日喺度喊住口咩?
作者: little_princess    時間: 2023-6-15 09:06     標題: 回覆 63# wallacepigpig 的帖子

我唔會,其實我自己的生活都非常忙綠的。他只是我心中的一部份,只是我對他的感情,係好重。

我唔會找他幾日,冷靜下先。照平常,他應該都不會找我,但竟然他有叫我早晨

今日腫到連電話人面識別都開唔到。

作者: little_princess    時間: 2023-6-15 13:16

今日主人有主動同我傾下計。🥹
其實他知道我傷心
作者: angelking89    時間: 2023-6-15 13:25

sad and take care D:
作者: 地捫香蕉    時間: 2023-6-15 14:48

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-6-15 09:06 發表 查看引用來源
我唔會,其實我自己的生活都非常忙綠的。他只是我心中的一部份,只是我對他的感情,係好重。

我唔會找他幾日,冷靜下先。照平常,他應該都不會找我,但竟然他有叫我早晨

今日腫到連電話人面識別都開唔到。 ...
有冇諗過大家坐低講清楚

分開傷心一定會, 你都傷心左咁多次, 如果加埋d傷心日數, 可能你都復原了....................

唔會比ed 傷心過的時間白過
作者: 失常少女    時間: 2023-6-15 16:19

部份男人愛一啖沙糖一啖屎嘅態度去對女人..當妳諗住要放手佢就會突然出現兼關心妳~~
男人亦唔中意負面..怨天怨地...問題多嘅女人...sis 漸漸少啲搵主人..將有關主人嘅msg 封存唔好再睇..時間唔等人..到妳老時會頭望會覺得自己好傻
作者: little_princess    時間: 2023-6-15 18:38

引用:
原帖由 地捫香蕉 於 2023-6-15 14:48 發表 查看引用來源

有冇諗過大家坐低講清楚

分開傷心一定會, 你都傷心左咁多次, 如果加埋d傷心日數, 可能你都復原了....................

唔會比ed 傷心過的時間白過
唔需要傾啦,其實我對他沒有要求,只係想他心裡面有我,可以見下,攬下,大家關心下。
作者: little_princess    時間: 2023-6-15 18:42

引用:
原帖由 失常少女 於 2023-6-15 16:19 發表 查看引用來源
部份男人愛一啖沙糖一啖屎嘅態度去對女人..當妳諗住要放手佢就會突然出現兼關心妳~~
男人亦唔中意負面..怨天怨地...問題多嘅女人...sis 漸漸少啲搵主人..將有關主人嘅msg 封存唔好再睇..時間唔等人..到妳老時會頭望 ...
今日我無主動找他,出奇地他主動找我,早午晚都有問侯下我。他知道我唔會走的。

他係唔鍾意女人煩,我知道的。
作者: 地捫香蕉    時間: 2023-6-15 19:06

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-6-15 18:38 發表 查看引用來源

唔需要傾啦,其實我對他沒有要求,只係想他心裡面有我,可以見下,攬下,大家關心下。
但他對你呢, 你真係100% 肯定知道 ?

佢想繼續定結束 ?

如想繼續, 佢又想用咩形式的繼續 ?

定你不敢問, 怕聽到唔想聽到的答案 ?
作者: little_princess    時間: 2023-6-16 08:16

引用:
原帖由 地捫香蕉 於 2023-6-15 19:06 發表 查看引用來源

但他對你呢, 你真係100% 肯定知道 ?

佢想繼續定結束 ?

如想繼續, 佢又想用咩形式的繼續 ?

定你不敢問, 怕聽到唔想聽到的答案 ?
他唔會唔要我的,只係未去到我期望的甜蜜。
每日都會message
如過每日都好似昨日
久唔久約食餐飯咁囉..
咩咩就話身體未好返,自己身體和父母身體都令他未可以窩。
作者: 蛇貴妃    時間: 2023-6-16 08:27

真係要 "突然o係度諗" 一次   
本宮突然o係度諗, 你個主人一啖砂糖一啖X 咁樣, 係咪用緊一d 另類o既方法同你玩緊主奴, ie 精神虐待?
如果唔係o既話咁就只淨一個可能性啦, 就係呢段關係o既雙方,
一個口不對心, 講就講到好似好睇得開, 冇所謂, 其實心入面o既深處係仲抱有一絲希望會有奇蹟發生
另一個呢, 想做得絕, 但又唔夠絕, 忽然唔知做咩咁又俾d 虛假希望俾對方,
令人開心一時, 但反反覆覆咁樣其實只係更加折磨囉
作者: 地捫香蕉    時間: 2023-6-16 10:08

引用:
原帖由 蛇貴妃 於 2023-6-16 08:27 發表 查看引用來源
本宮突然o係度諗, 你個主人一啖砂糖一啖X 咁樣, 係咪用緊一d 另類o既方法同你玩緊主奴, ie 精神虐待?
如果唔係o既話咁就只淨一個可能性啦, 就係呢段關係o既雙方,
一個口不對心, 講 ...
絕對同意
作者: 失常少女    時間: 2023-6-16 16:25

引用:
原帖由 蛇貴妃 於 2023-6-16 08:27 發表 查看引用來源
好多男人都係愛精神虐待女人
作者: little_princess    時間: 2023-6-16 18:24

引用:
唔會啊
主人知道我唔係要一起架
其實我想久唔久見下
心裡面有我就得
只係覺得他心裡面無我
他唔會話好想見我咁者(我覺得)
作者: crazyjulysunny    時間: 2023-6-19 13:56

引用:
互相折磨都咁多年。
唔明點解仲要自欺欺人。
作者: 蛇貴妃    時間: 2023-6-20 13:06

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-6-16 18:24 發表 查看引用來源

唔會啊
主人知道我唔係要一起架
其實我想久唔久見下
心裡面有我就得
只係覺得他心裡面無我
他唔會話好想見我咁者(我覺得)

真係呢... 可能人老o左比以前現實啦, 呢d "只要耐唔中見到吓知道佢快樂就心滿意足" o既o野真係唔再相信
愛就係要佔有, 呢個先係事實, 至少遲早會係事實, 人性就係會得一想二o架啦

我都愛上過我o既主人, 故事已經講過我唔再重複d 細節
曾經我都有同你差唔多o既想法, 甚至想過繼續付出繼續做佢想做o既o野o黎慢慢感動改變佢
幸好冇行到呢一步囉... 我唔係話咁做一定唔會work, 但會令自己長時候/ 永無止境咁辛苦係肯定o既
人生歲月有限, 多一日唔開心就即係少一日開心o既日子, 真係唔值囉
我知道咁講未必可以改變到你, 只係純粹有感而發
作者: 失常少女    時間: 2023-6-20 14:29

引用:
原帖由 蛇貴妃 於 2023-6-20 13:06 發表 查看引用來源

真係呢... 可能人老o左比以前現實啦, 呢d "只要耐唔中見到吓知道佢快樂就心滿意足" o既o野真係唔再相信
愛就係要佔有, 呢個先係事實, 至少遲早會係事實, 人性就係會得一想二o架啦

我都愛上過我o既主人, 故 ...
好多女人愛自虐愛呃自己嘛
作者: little_princess    時間: 2023-6-21 08:34

引用:
原帖由 蛇貴妃 於 2023-6-20 13:06 發表 查看引用來源

我都愛上過我o既主人, 故 ...
我有睇過你講
但我真係唔係想真正一齊
我只係想開開心心,心裡面有大家。久不久見下

主人話自己大病後未好返唔可以做
亦好少diy 因為無需要(後生時都少既)
其實應該就係對我無需要
作者: little_princess    時間: 2023-6-21 08:37

引用:
原帖由 crazyjulysunny 於 2023-6-19 13:56 發表 查看引用來源
互相折磨都咁多年。
唔明點解仲要自欺欺人。
來到今日
我都覺得係互相折磨
他覺得我對別人都唔好
唔知幾時開始我在他心目中係咁差
唔知道點解咁覺得。我對人有禮貌亦好笑容

以前唔係折磨係好開心
曾經係好開心的

其實已經唔知道點解要一齊
係我唔捨得
他應該無所謂
作者: hk005500    時間: 2023-6-21 08:41

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-6-21 08:37 發表 查看引用來源

來到今日
我都覺得係互相折磨
他覺得我對別人都唔好

以前唔係折磨係好開心
曾經係好開心的

係我唔捨得
他應該 ...
C姐,仲未放得低?還在掙扎中?
作者: 蛇貴妃    時間: 2023-6-21 11:34

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-6-21 08:34 發表 查看引用來源

我有睇過你講
但我真係唔係想真正一齊
我只係想開開心心,心裡面有大家。久不久見下

主人話自己大病後未好返唔可以做
亦好少diy 因為無需要(後生時都少既)
其實應該就係對我無需要 ...
唔好意思 咁其實係幾耐冇做呢?
同埋你所講o既久唔久見吓, 係咪都包括做愛呢?
如果包括, 咁又係咪即係你亦只係想繼續同佢維持性伴或者fwb o既關係?
作者: little_princess    時間: 2023-6-24 12:01

引用:
原帖由 蛇貴妃 於 2023-6-21 11:34 發表 查看引用來源

唔好意思 咁其實係幾耐冇做呢?
同埋你所講o既久唔久見吓, 係咪都包括做愛呢?
如果包括, 咁又係咪即係你亦只係想繼續同佢維持性伴或者fwb o既關係? ...
我地每日都會傾what’s app
早午晚都會傾下
會久唔久出來食飯
好耐無咩,起碼一年因為主人舊年做了大手術
復原了但肌肉一直都唔太舒服
主人身上多了一條超超長疤痕,
他都係比我看過一次
我當然想久唔久會咩下。愛同性係一齊的
愛先想性,性又令人更愛
主人其實一向都無好大需要
後生時都唔會成日
現在當然更少
作者: 蛇貴妃    時間: 2023-6-26 09:19

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-6-24 12:01 發表 查看引用來源

我地每日都會傾what’s app
早午晚都會傾下
會久唔久出來食飯
好耐無咩,起碼一年因為主人舊年做了大手術
復原了但肌肉一直都唔太舒服
主人身上多了一條超超長疤痕,
他都係比我看過一次
我當然想久唔久會咩下。愛同性 ...
就係囉, 所以我先咁講!
字裡行間早就睇出你係愛你主人o既
性同愛好難分得開, 曾經以為自己得, 有性無愛叫做維持o左一段短時間, 然後輸得一敗塗地
但有愛無性或許比有性無愛更難, 講得淫蕩d, 就算冇得做愛都想耐唔中啜吓人地下面啦係咪先?
即係感情上幾恩愛o既戀人都好, 長時間冇肉體接觸, 關係早晚都會出現裂痕囉
所以我先覺得你咁樣, 叫沉迷又好叫糾纏又好, 時間愈長只會令你自己愈痛苦
今日可能仲handle 得o黎, 只係一心想對方好, 間唔中見吓面心裡就安慰
但唔駛幾耐你一定會想要得到更多, 想佔有擁有對方, 想做佢o既唯一
作者: crazyjulysunny    時間: 2023-6-26 13:17

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-6-21 08:37 發表 查看引用來源

來到今日
我都覺得係互相折磨
他覺得我對別人都唔好

以前唔係折磨係好開心
曾經係好開心的

係我唔捨得
他應該 ...
對人有禮貌亦好笑容是基本,但有時唔好將自己認為係好的強加人身上,或企圖改變人地,人地都會有壓力。

如果一個唔需要一個唔捨得,再拖落去有意思咩?
或者退後一步做朋友,唔諗咁多,大家放鬆下,之後再算。
作者: little_princess    時間: 2023-6-30 13:31

引用:
原帖由 蛇貴妃 於 2023-6-26 09:19 發表 查看引用來源

就係囉, 所以我先咁講!
字裡行間早就睇出你係愛你主人o既
性同愛好難分得開, 曾經以為自己得, 有性無愛叫做維持o左一段短時間, 然後輸得一敗塗地
但有愛無性或許比有性無愛更難, 講得淫蕩d, 就算冇得做愛都想 ...
我有我自己的生活,所以我唔會同主人一起
其實我都無咩性需要
只係對住主人會想
作者: little_princess    時間: 2023-6-30 13:40

主人呢兩個月個肚都唔太舒服。這十多年來,他工作太繁重了,現在身體不斷發出警號。好擔心他又有其他身體問題。

主人今天沒有gel 頭,不知道是因為沒有gel 頭還是樣子殘左,主人看上去又老了。今日同主人食飯,之後主人攬住依依不捨的我。被主人攬住真的很舒服。

今日我穿了新衣服,主人說很像我以前的某件衣服。我知道他說那件。主人記性不錯的,還記得以前的我。

今天言談之間發現,原來主人曾經在我公司的樓層工作。我會否坐在他曾經的位置上呢。

今日主人帶我來到這間餐廳,他說想試很久了。同主人食乜都唔所謂,可以對住他,係檯底下牽下手已經很甜蜜。同以前一樣,主人好堅持唔比我埋單。大男人😊

圖片附件: 867D85DC-DBF5-465E-BBC0-8AD2A02D3074.jpeg (2023-6-30 13:52, 422.13 KB) / 該附件被下載次數 18

作者: 惡女b水    時間: 2023-7-30 14:22

無update 係咪好番了?
作者: blondie_cheung    時間: 2023-8-2 00:32

引用:
原帖由 惡女b水 於 2023-7-30 14:22 發表 查看引用來源
無update 係咪好番了?
好耐無見喇
作者: 惡女b水    時間: 2023-8-2 20:43

引用:
原帖由 blondie_cheung 於 2023-8-2 00:32 發表 查看引用來源

好耐無見喇
你好嗎??
幾年無見了
還係外國?
作者: little_princess    時間: 2023-8-3 01:25

我最近病了,主人又入院檢查,大家無見面一個多月了。他答應過我,我們一個月會見一次的,不過今個月就因為突然病了,見不到,我明白的。

今晚我的心情又再很低落,(又loop),我又再偷偷在夜裡哭。我病了,實在不應該傷心和哭,我知道對身體不好,但我控制不了。我們每日之間的溝通,大多數都是我講,而他必定會回覆,不會已讀不回,但多數只是回覆emoji…。當然我病了他有關心我,有問候我的情況,有叫我看多個醫生。其餘的我說什麼都是emoji或簡單一兩個字的回覆。

我知道他工作很忙很忙。晚上十一二點都係公司未走。今晚又是忙到出煙。可能我問得不在時機,在他回家途中,我問了他兩次月中前可以見面嗎,他都只回覆我🫂的emoji 。我知道回覆emoji 就是不想回答,以前點都會答我「let’s see」或者「will arrange」。我的心又碎了。

我們之間越來越近,但也越來越遠。We are closer physically, but we are actually further apart.

今晚我跟他說了goodnight 。沒有糾纏在這個問題上。他太累了,不想他生氣。

在我開始寫這篇文章時,我告訴自己要離開他,但寫到結尾,我已經舒服了一點。看來還是沒有放棄的勇氣。

作者: Okkkkkk888    時間: 2023-8-3 12:36     標題: 回覆 92# little_princess 的帖子

Take care, time will heal.
作者: little_princess    時間: 2023-8-3 21:52

我今日刻意唔叫主人早晨,結果他主動叫我,之後還答我「will arrange」。其實我心中所想,他全都知道。有別於平日,今天我只冷漠地答了他一句thank you。lunch time 和放工我亦刻意不對他說。結果他主動找我,主動跟我說他今天忙死。我學習他的冷漠回覆,只答他單字。結果他也自己找話題問候我。

為什麼我對他關心,噓寒問暖,卻得不到他的珍惜,我冷漠,反而得到他點點的關心。

其實我沒有生氣,我又點會生他的氣,我只是失望,唔開心,無心機而已。
作者: Okkkkkk888    時間: 2023-8-3 21:55     標題: 回覆 94# little_princess 的帖子

可能佢都唔習慣失去你
作者: little_princess    時間: 2023-8-3 22:02

引用:
原帖由 Okkkkkk888 於 2023-8-3 21:55 發表 查看引用來源
可能佢都唔習慣失去你
他知道我不會離開他。他大概知道我唔開心吧。
作者: Okkkkkk888    時間: 2023-8-4 02:41     標題: 回覆 96# little_princess 的帖子

咁都證明佢個心有你,但我作為局外人覺得咁樣唔太健康,不過最緊要你自己開心
作者: little_princess    時間: 2023-8-5 13:10

引用:
原帖由 Okkkkkk888 於 2023-8-4 02:41 發表 查看引用來源
咁都證明佢個心有你,但我作為局外人覺得咁樣唔太健康,不過最緊要你自己開心
呢兩日好左d
少d話掛住他,好似有好轉
最晚都開始肯講下淫嘢…
作者: Okkkkkk888    時間: 2023-8-5 17:40     標題: 回覆 98# little_princess 的帖子

祝師姐幸福,多d上黎分享🫶🏼
作者: little_princess    時間: 2023-8-5 23:19

引用:
原帖由 Okkkkkk888 於 2023-8-5 17:40 發表 查看引用來源
祝師姐幸福,多d上黎分享🫶🏼
我當呢度係樹洞咋,唔開心時訴苦

應該無咩機會分享啦,自從舊年主人手術後,主人唔同我攪野了。

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)