上一頁下一頁
發新話題

榴槤之國番外篇

收藏  |  訂閱
972  203.5k

引用:
原帖由 柒七仔 於 2/12/2021 12:37 發表 查看引用來源
Michelle 應該喜歡左星師兄,但師兄唔太受落🤣
人地個心都唔喺阿星度,況且阿星同Cassy都好唔得閒😬

星期五,又係米雪出動嘅時候,米雪第23話~

米雪 23

點解要嚟呢度食呢?呵,阿星雖然都唔係十分揀擇嘅人,但都對首都區附近嘅食肆有啲認識嘅,要揾間有酒飲又有麵包布甸食嘅,又難唔到阿星嘅。咩?阿Michelle中意食麵包布甸吖嘛,阿星記得喎,一陣咪你一啖阿星一啖囉,阿星都唔食甜品嘅,食少少好啦。

飲兩杯先食飯係阿星嘅習慣,點番上次Michelle飲嘅甜餐前雞尾酒,阿星留意到佢聽到阿星幫佢點番同一樣嘅雞尾酒嘅時候眼神流露出滿意嘅光采,咩呢,加分俾阿星?等阿星要你扣阿星分先得。

喺阿星同Michelle兩個等緊食飯嘅時候,阿星就即刻同佢乾下杯,等佢同阿星飲下酒鬆弛下先,喺阿星搞搞震搞到Michelle飲第二杯嘅時候,啲頭盤,亦即係啲炸雞炸魷魚炸洋蔥炸乜炸物拼盤到嘅時候,阿星一路同佢食住炸嘢一路飲酒,睇佢唔出,都幾飲得喎。之但係阿星都有個酒筲箕嘅外號,雖然飲完會好似冇乜飲過咁,但係塊面係會青嘅,即係越飲越面青口唇白果款呢。

阿星同佢一路食啲開胃小食,一路飲酒同佢有傾有講,唔經唔覺已經飲到第四杯,阿星倒咗三杯半紅酒,而Michelle都已經飲咗三杯佢最喜歡嘅雞尾酒,露出咗…………少少醉意,仲講嘢鬼咁大聲添。阿星見佢醉醉地,就勸佢停止飲酒,同佢講不如送佢返去休息下先,聽日先講解份報價阿星知啦。但係你永遠唔知道,永遠唔會明白,永遠唔能夠預料一個有心事嘅人飲咗兩杯之後會係點樣嘅反應。

正所謂:

落腳地點受質疑
暗藏計劃投所好
餐前雞尾來鬆弛
酒過三杯露醉意
建議改日談公務
極難猜透君心事

金翅睇唔透鳥
(待續)😬

引用:
原帖由 boar36 於 3/12/2021 08:48 發表 查看引用來源
早晨  星爺,寫好了   又來鳥  ........  金翅睇唔透鳥!  

落腳地點受質疑
暗藏計劃投所好
餐前雞尾來鬆弛
酒過三杯露醉意
建議改日談公務
極難猜透君心事 ...
師兄好犀利,長寫長有,越寫越有,阿星繼續寫,師兄繼續有😬

引用:
原帖由 r6654c 於 3/12/2021 11:15 發表 查看引用來源

早晨,星爺,估唔到,又要等你下星期先開估😛
有心樹,就梗係揾個樹窿嚟呻啦😬

引用:
原帖由 柒七仔 於 3/12/2021 13:37 發表 查看引用來源
越叫唔好飲,又越要飲!跟住做啲自己都估唔想會做嘅事🤣
其實好多人係咁㗎,但係人生好多時就係咁😬

引用:
原帖由 boar36 於 3/12/2021 17:12 發表 查看引用來源
星爺客氣,小弟盡力而為!
師兄係遊刃有餘先真😬

星期一嘅Michelle,俾佢搞到阿星尷尷尬尬咁,米雪第24話~

米雪 24

「你係咪都嫌棄我?我只係想表達好感啫,點解你唔明?」Michelle嘅聲線已經超越咗阿星所能夠控制嘅範圍,直頭去到超新聲嘅地步,阿星見到佢咁,真係有少少意料之外。Michelle講緊嘅,好似並唔係阿星,而係阿星只不過係一個契機,令到佢乘機發作。阿星望下佢,同佢話不如阿星送你返酒店啦,你今日搭飛機都應該攰,阿星都飲咗好多,而且阿星想返去拆你份禮物。

Michelle原本都係大聲發下脾四,一聽到阿星提起佢果包遞俾阿星但係阿星死人都唔接嘅唔知乜東東,當堂即刻爆炸:「我特登買樣嘢送俾你,你完全唔領情不特止,仲要唔肯接!我真係咁差咩?你拉二胡俾人聽都唔拉俾我聽!」揾人話俾阿星知究竟佢講緊咩好冇?點解阿星唔明嘅?

佢一路講一路離開座位企起身,試圖扶住張枱行埋阿星度。基本上全個餐廳,應該話阿星同Michelle坐嘅位置附近嘅人包括啲侍應在內,都望住阿星,你話尷尬唔尷尬呢?相信應該唔多尷尬嘅,因為大部分嘅人都係唐人,都聽得明佢同阿星講嘅嘢。但係成件事並唔係大家所想像咁嘅囉,阿星同你傾生意咋喎,而且阿星係客,仲要請埋你食飯,整咩你會怪阿星嘅呢?

正所謂:

米雪高聲發嬌罵
原來只欲表善意
拒收禮物築高牆
奈何英雄錯用神
餐廳之內引目光
雙方角色似混淆

金翅異相鳥
(待續)😬

引用:
原帖由 boar36 於 6/12/2021 10:11 發表 查看引用來源
早晨  星爺,寫好了   又來鳥  ........ 金翅異相鳥!      

米雪高聲發嬌罵
原來只欲表善意
拒收禮物築高牆
奈何英雄錯用神
餐廳之內引目光
雙方角色似混淆 ...
早晨boar師兄,當時簡直係異相之最添啦😬

引用:
原帖由 boar36 於 6/12/2021 10:42 發表 查看引用來源
可以想像得到 當時嘅情景暨異相又老尷!  
最慘係咩,就係阿星完全冇預料佢會咁,亦都冇諗過佢係咁鬼大反應囉😬

引用:
原帖由 柒七仔 於 6/12/2021 17:20 發表 查看引用來源
無啦啦比人發皮四,真無癮😂
簡直係無啦啦揾笪𤶸啦😬

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆