上一頁下一頁
發新話題

人夫人妻日誌#52 —關係- reset P475更新

收藏  |  訂閱
96  151.5k

引用:
原帖由 cococaobrownie 於 2020-2-4 12:43 發表 查看引用來源
佢跑完隻全馬呀⋯
師妹買唔買到口罩呀?

引用:
原帖由 cococaobrownie 於 2020-2-4 18:10 發表 查看引用來源
買唔到呀?你有冇d送俾我呀?
某些黃絲手上應該有好多或者佢地會更易買到口罩。

引用:
原帖由 dragonbone 於 2020-2-5 14:59 發表 查看引用來源

我國內同事係返左鄉下過年,佢地會講好有意識自己封村,即唔俾人入,唔俾人出,如果真係有需要出入,要登記架.
我同事佢而家仲做埋守門口既義工,條村派口罩.
國內一早有指引,叫公司唔好開工,所以我而家都只係返香港呢邊 ...
師兄,覺得依家政府仲有咩可以做?林鄭好想做野,但想搗亂既亦唔少。內地來港既人,好似話已減少八九成了。政府可以下令公務員遲開工,但能不能命令私人公司?以緊急法下令或者得,但緊急法好似俾民主黨和公民黨聯手挑戰,暫時未能運用。

引用:
原帖由 cococaobrownie 於 2020-2-5 15:43 發表 查看引用來源
你係咪指李嘉誠呀??
打電話俾誠哥師妹有冇佢電話

俾個電話我,我幫妳打

引用:
原帖由 cococaobrownie 於 2020-2-5 15:43 發表 查看引用來源
你係咪指李嘉誠呀??
打電話俾誠哥師妹有冇佢電話

俾個電話我,我幫妳打

完全封關=香港變成武漢狀態。

武漢至所有做得到,係因為有全國支援,才能做到不亂。

香港真係完全停晒,人心會大亂。到時殺傷力會大於病毒。
而且點叫香港人停係家中不外出?
點執行?

叫完全封關,醉翁之意不在酒。

中央做得到既事,不等於香港政府做得到,除非香港政府能運用到緊急法,這樣才能很快地運用到權力。
平時香港政府做事,要受制於既有既程序。即要守法。
應該只有係緊急法之下,才能非常快地行使權力。

內地和香港既制度係大有分別。

香港政府好似管唔到私人公司開唔開工。
台灣都無叫私人公司完全停頓。
澳門亦都無。
世界其他地方都有個案,但都無聽佢地話要私人公司完全停頓。

現時最重要係入境者係健康和可以盡快追蹤到疑似個案和發病者、接觸者。

個護士拎到五十盒口罩返屋企,應該唔係光明正大分到,應該係灰色空間。
我唔知條例,但一次過分五十盒,唔合理掛。

今時今日,香港最大的問題,係與香港政府作對和敵視中國人的力量空前強大。
澳門無呢個情況。
台灣係疫情上,國民黨亦唔似會作出大量假新聞,謠言等等來破壞民進黨執政。

引用:
原帖由 bcm 於 2020-2-5 19:07 發表 查看引用來源
全面封關既話,恐慌程度會即時提高一百萬倍。

引用:
原帖由 dragonbone 於 2020-2-5 20:08 發表 查看引用來源

師兄見你認真答。
咁我唔玩野,我將心底真話講出黎,一封關,香港即死,我想講既係,有d白痴以呢件事講封關,係別有用心,但信既人太多,所以我先講玩大佢,封關就封全部,之後點?
之後會好多野都缺,短視既人以為有用,明理既人就知咩一回 ...
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。大時勢或許不以個人意志而轉移。但每個人都可以做出揀擇。成敗未必能定英雄。大變局,也是英雄地。

引用:
原帖由 我不是灰姑娘 於 2020-2-5 21:15 發表 查看引用來源
問題係在於對政府嘅不信任
點解會不信任? 原因大家心知肚明
信不信政府每個人都有自己睇法。但係香港艱難時刻,仲係度玩野罷工,一定係錯。

引用:
原帖由 sam7211 於 2020-2-6 17:43 發表 查看引用來源

今年新年,我祝福人最多就是“身體健康”。
講呢句仲多過講恭喜發財。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆