上一頁下一頁
發新話題

[原創作品] 奉還之淵(update 四十二章-全文完)

收藏  |  訂閱
108  64.6k

引用:
原帖由 KennyPKLeung 於 2018-11-15 10:43 PM 發表 查看引用來源
我都係由頭開始跟的,但都唔明劇情。我估最大原因係名字太似,除非keep住每日睇,如果隔幾日以上再睇,名字又咁似,就好容易混淆。
噉真係抱歉

第四十二章.一念之間

Newton話:「呢件事算暫是完左,我都係時候去睇下Arlena。」Coral話:「我車你去。」兩個人一齊去到Arlena屋企嘅時候,天色已經開始昏暗,Arlena開門一見Newton即時攬住佢大喊,Newton安慰佢:「冇事啦...你有冇事呀?」Arlena喊住話:「我本來都諗住死梗,後來突然有人黎拉我走先冇事。」Coral覺得自己有少少被忽略:「你地慢慢傾。」準備要走,Newton話:「你都留係度,我想你繼續陪我。」

兩女一男坐低後,Arlena問:「你係咪真係畀人捉左呀?」Newton話:「係呀,而且你家姊都有份。」Arlena激動話:「佢點可以噉做架。」Newton安撫佢:「我明嘅,係我迫佢嫁畀一哥,佢當然恨死我。」Coral問Newton:「聽佢地講,嗰日係一個女人約你出去,之後你先畀人捉走。」Newton話:「冇錯,而且個女人你都識嘅。」

Coral抬頭諗係邊個:「我都識嘅?」忽然微微轉頭望住Newton:「唔好話畀我知係Jenny。」Newton無奈噉點一點頭,Coral有啲沮喪:「佢點解要噉做?」Newton話:「可能佢重恨我令到佢冇得做校長啦,Carina應該睇中呢一點黎利用佢。」(後來Newton親自去搵Jenny,Jenny承認當時受Carina影響而畀佢說服左,喊住同Newton講對唔住。)

Arlena問:「Athena點樣參與綁架你?」Newton反問:「你爸爸公司喺咪擁有一個自己嘅貨倉?」Arlena諗左一下:「係呀,不過好似好耐冇用。」Newton話:「你家姐應該係借出個貨倉用黎收埋我,而且佢重黎過。」Coral唔明:「照計佢冇理由畀你見到架。」Newton話:「當時我係曚左眼,但係我聞到佢嘅香水味,同我之前見佢時候嘅味係一樣。」

Coral問:「噉你打算點做,報警又好似冇咩實質證據。」Newton話:「我冇打算報警。」Arlena追問:「你想報復?」Coral先答:「我贊成,你家姐狠到要個變態佬挾走你,其他女人又夾埋捉走Newton,唔對付佢地點得呀。」Newton反問:「你怕我對付Athena?」

Arlena提出:「可唔可以放過Athena?」Coral問Arlena:「但係你唔嬲佢咩?」Arlena淡淡話:「始終都係一場親姐妹,而且佢嫁左畀一個噉嘅人,已經係最大懲罰,何況我都冇事啦。」Newton輕輕摸下佢塊臉:「你放心啦,我唔係要對佢地報復。」

再過一日,電視台新聞主播正式報導父女謀殺案兇手係某集團董事局主席Carina,而佢父親係畀佢刺中多刀,當場失血過多死亡,警方會正式落案起訴佢謀殺罪,其後,Carina嘅代表律師去Kay屋企搵Newton:「我嘅當事人希望見你。」

Newton同律師一齊去到拘留室,見有一個著住一身名牌嘅男人大吵大鬧要見Carina,但被懲教處職員阻止,個男人一見律師黎到,就即刻好惡話:「我要見家姐。」Newton頓時覺得有啲意外,律師拒絕佢:「Carina已經表明唔會見你,你唔走我叫懲教處職員請你出去。」個男人瞪一瞪Newton:「我唔會就噉算嘅」倖倖然離開。

拘留室內,Carina同Newton面對面望住對方,Carina問:「點解結果會係噉,我只係想攞返屬於我嘅嘢啫,噉有咩錯?」Newton話:「每個人都有權去選擇想做嘅嘢,好多時選擇重係一念之間,然而得出黎嘅結果係點冇人可以預計,但係不論係對係錯都要自己承受返。」Carina話:「我知,我亦冇打算要逃避。」

Newton問:「噉你要見我嘅目的係?」Carina望一望個律師,律師從手提包中攞出一份文件:「Carina打算將佢所有股份轉贈畀你。」跟住放一枝筆喺枱,Newton冇即時拒絕,只係話:「我唔明。」Carina問:「你黎嘅時候見唔見大吵大鬥嘅男人?」Newton答:「見呀,從來冇聽你提過有個細佬。」

Carina話:「因為佢係個不值得一提嘅廢物,所以我地一直唔畀佢返黎,今次佢終於等到返黎嘅機會,就嘈住要見我,係想我將啲股份畀晒佢,如果唔係就向法庭申請,正式承繼我嘅股份,你認為集團落喺佢手上會變成點。」Newton認真話:「千瘡百孔。」隨手攞起枝筆簽左份文件。

Carina出左事之後,A女社工,May,June清楚佢已經唔可以實現之前答應過為佢地嘅承諾,第一係向Arlena報復,第二係安排佢地入集團任職高層人員,於是三個女人聚係A女社工屋企商量,一時間未得出結果,因為A女社工堅持要對Arlena報復,May同埋June就有啲猶豫。

喺商量期間,佢地都收到來自於Newton嘅短訊:希望你地聽日可以上我集團一聚。佢地三個女人互相望左一眼,A女社工冷冷話:「一定係為個女人求情啦。」May唔認同:「以佢依家咁有錢,應該唔使向我地求情。」June提議:「噉就不如一齊上去,然後先再作打算。」

第二日,三個女人一齊上到Newton辦公室,Newton好誠懇噉招待佢地,A女社工問:「Arlena呢?」Newton答:「佢放左大假,而且佢唔知我請你地上黎。」May問:「噉你想點?」Newton話:「你地只需要聽我講個女人嘅遭遇,聽完之後仍然要向Arlena報復,我唔會阻止你地。」

三個女人面面相覷,都向Newton微微點頭,Newton就開始講:「某一日,我揸車經過海旁,見到有一個女人試圖要跳海自殺,幸好我趕及拉住佢,當時佢情緒好激動,喺我安慰之下先漸漸平復落黎,重開始向我傾訴自己同時間失去事業,婚姻,家人,一時間接受唔到咁大嘅打擊,所以選擇自殺,至於佢點解會同時間失去對佢最重視嘅嘢,我就唔細講嘞。」

三個女人從開始聽Newton講,直到佢講完為止,都係一直默不作聲,因為佢地心中諗起自己之前所做嘅一切,Newton完成晒佢要講嘅嘢之後好真誠噉話:「多謝你地願意上黎,我要講嘅嘢係咁多,要唔要繼續沉淪喺奉還深淵,就在乎你地一念之間。」

-全文完-

後記

女主角Arlena有一個幾特別嘅經歷,所以筆者寫完Newton嘅三部曲之後,再嘗試用佢嘅經歷發展出另一個故事,而故事當中有幾個女人係繼承返前三個故事,算係為佢地做一個總結。

引用:
原帖由 icelun 於 2018-11-16 11:32 AM 發表 查看引用來源
仲會有newton的故事嗎?
如果再有題材寫, 一定會有

引用:
原帖由 Water_man 於 2018-11-17 12:32 AM 發表 查看引用來源
欣賞netsee作品,但下次可否簡單少少和女性名字不要太近似,因為這個故事後期有點混亂及接不上……期待你的新作品!
以後會注意

引用:
原帖由 sheringwai 於 2018-11-17 01:38 AM 發表 查看引用來源
睇完唔夠喉,想睇番netsee兄其他作品,請問有冇link?
有呀
https://www.188channel.com/viewt ... p;extra=&page=1
https://www.188channel.com/viewt ... p;extra=&page=1

引用:
原帖由 chaolininin 於 2018-11-17 05:06 PM 發表 查看引用來源
師兄,還有沒有阿恆的故事
應該就唔會再出

引用:
原帖由 X_N_N_X 於 2018-11-17 05:03 PM 發表 查看引用來源

其實係由綁架開始太多新名有少少混亂同劇情,不過我返睇舊文明個劇情
Ps律師又係叫kay,newton性奴又叫kay...
想問你係咪因為呢句以為律師係Kay?
Carina嘅代表律師去Kay屋企搵Newton:「我嘅當事人希望見你。」

引用:
原帖由 chaolininin 於 2018-11-20 11:53 PM 發表 查看引用來源
終於睇完之前的三個故事,原來係接著發展,故事好吸引
係呀, 用Newton帶出故事

引用:
原帖由 chaolininin 於 2018-11-21 01:09 PM 發表 查看引用來源
第四集要重看,因各人不知是從那出來,睇完前三集才知道。
點解第四集唔見咗Audree?
其實都有出少少, 但係之後發展同Coral比較有啲關連, 所以偏向左Coral,

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆