[原創作品] 文迪 J 文集

收藏  |  訂閱
11  355.2k

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2017-12-9 05:45 AM 發表 查看引用來源

猩猩哥咁耐無見, 畢左業未呀?
呢個故事會唔會有更多的更新 🤔

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2017-12-17 09:36 PM 發表 查看引用來源

後續正在制作中, 敬請留意發佈日期 (但未有咁快, 因正職正在忙碌中)

呢個預告真係好期待😏😣

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2017-12-26 08:47 AM 發表 查看引用來源

Part 2 已發佈左了
啱啱睇到, 多謝曬😎

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2018-11-8 11:07 AM 發表 查看引用來源
第三章

買左個撚屌公仔送比呀晴之後, 呀晴正笑得燦爛咁同我繼續前行, 但行行吓果陣, 有條老同款嘅物體正迎面特登用手臂黎撞埋呀晴個波度, 呀晴嗌左一聲出黎之後, 跟住我就一手扯實老同隻手臂黎講, 「DLLM 死老同博懵呀!」

個老同見我扯實佢, 跟住佢就惡過撚咁同我講, 「做咩撚野呀?」 講完個老同就用力格開左我隻手, 大戰正在一觸即發, 正驚青緊嘅呀晴突然響我身後衝口而出就嗌住, ...
故事有趣, 等緊更新🎖️🎖️🎖️

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2018-11-12 10:05 AM 發表 查看引用來源
洋蔥頭已到左一百大關, 多謝大家比面支持同厚愛, 些些哂各位
:smile_o12::smile_o12::smile_o12:
咁樣停咗, 感恩令人有好多遐想

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2018-11-30 12:28 AM 發表 查看引用來源
第七短篇 – 戀上兒子學校的老師

第一章

湊住志仔番學嘅時候, 志仔好開心咁同我講, 「爹啲, 陳老師話好多謝你幫學校爭取到政府資助維修學校嘅撥款喎!」 我摸住志仔個頭黎講, 「咁爹啲係你學校嘅學生教師會幹事黎架嗎, 呢啲亦只係爹啲做幹事應有嘅責任黎啫!」

志仔再同我講, 「爹啲呀, 今日學校聖誕家長教師聯歡會, 你係唔係會有份幫手派禮物架? 我想爹啲比一架玩具跑車我呀!」 我笑 ...
幅圖畫先至係精髓

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2018-12-3 12:37 PM 發表 查看引用來源
第三章

入夜, 陳老師 Eliane 番到屋企之後, 「呀玲, 妳食左飯未呀?」 Eliane 同佢媽媽講, 「食左嘞呀媽, 今日好攰呀, 我想涼埋涼就上床瞓嘞!」

Eliane 番入房度除左副 con 之後, 跟住就戴番副有框眼鏡攞埋啲衫後就入去浴室度準備沖涼, 入到浴室之後, Eliane 習慣除底副眼鏡黎再照一陣鏡, 睇吓自己塊面有無出到雀班同對鏡自憐一番。

大廈開始正在大 ...
竟然畀人糟蹋咗🤔

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2018-12-5 11:34 AM 發表 查看引用來源
第四章

一個星期之後, 我正響自己開嘅小型地產舖內, 客人打電話黎同我講, 「吳生, 我今日有啲事, 要改四點先可以落黎簽臨時買賣合約!」 我正開始有啲煩惱住, 四點, 我要湊志仔放學去補習社喎, 但舖內幾個職員又已經出左去帶客睇樓, 咁點算至好呢?

但客人又話唔可以提早同晏啲, 我正惆悵緊嘅時候, 跟住我就唯有打電話去學校, 諗住通知校方可唔可以比志仔暫時多留響學校度一陣先, 等 ...
都係一個好嘅更新 但係如果個更新可以寫長啲.. Even better 👍

咁樣嘅情況Elaine 會畀吳生食住上🤔

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2018-12-9 12:12 PM 發表 查看引用來源
第六章

終於都夠鐘再上番 Eliane 嘅屋企, 幫佢搬完柜之後, 我發覺 Eliane 似乎真係悉心打扮過一番咁, 薄薄嘅淡妝, 一條筆直嘅連身短裙。

Eliane 笑住同我講, 「吳生, 今次為左我搬屋嘅事真係麻煩左你好多, 咁啦, 如果唔介意嘅話, 我想搵日請你同志仔兩個一齊出去食番餐飯當係多謝你嘅幫忙!」

我亦笑番住同佢講, 「邊個請都好啦, 可以幫得倒人嘅咪就幫囉 ...
通常都係喺啲緊張嘅情況之下停咗.. 😭😭

前往最後回覆