Meow & Chochet - 刻骨銘心的愛情故事

收藏  |  訂閱
23  244.1k

引用:
原帖由 Kevin6333 於 2007-6-3 11:57 PM 發表
今天在家無聊也番看 「胭胎扣」,又 Click 入這个Forum 重新拜讀 Chochet 兄和Meow 小姐的沉船故事、感觸良多!

天下風流事皆不停重覆、 昨日的「如花」幻化成今日的 Choche , 而不幸早逝的 Meow 便成為 痴情 ...
師兄......好感性....:smile_40:

引用:
原帖由 chung201 於 2007-6-28 01:53 AM 發表

當日的確因為某些原因....所以太激動:smile_13:
而家諗通o左....開心返好多la...
希望你唔好介意我之前o既語氣
...are you ok now...i am still in Taiwan.....i will go to MC..... tomorrow night....are you there?

引用:
原帖由 好色仙人自來也 於 2007-6-29 12:54 AM 發表

呢一個moment我只想講: 你並唔適合玩呢個遊戲....
....每種競賽或遊戲的參與者......都有不同的參與目的或目標.....有的是為了要爭雄奪冠.......有些只是柴娃娃親熱鬧....有的是為了鍛鍊...為了慮積經驗....太多不同的情況.....我個人認為只有當事人....自己才會知道.....為了甚麽原因去参與.....至於去批判當事人有否資格或適不適合参與.....我相信只有神或仙人最有資格去判斷......

引用:
原帖由 chung201 於 2007-6-29 02:20 PM 發表

ok ar....唔使擔心
星期二晚或三先過去...佢星期三放假
星期二你走o左未?如果未走可以同你食糖水....我都想食龜靈膏ar:smile_40:
.....星期3去上海.....聽晚睇下買唔買到機票.....由MC去上海....如OK....星期2晚同你食糖水.....

引用:
原帖由 好色仙人自來也 於 2007-7-3 09:53 PM 發表

有道理.

換轉角度嚟睇, 又會睇到另一啲野.

當一個大肚婆想排隊玩過山車, 我諗遊樂園職員, 甚至遊客, 都會
同嗰位大肚婆講: 你並不適合玩這個遊戲.

當阿長毛諗住競選特首, 我諗好多政客, 甚至廣大市民, 都會
同阿長毛講: 你並不適合玩這個遊戲.

意見, 每個人都有資格發表.
當事人接受與否, 並不是重點,
思考其背後意思先係main point.
...師兄...非常有道理....其實....基於每個人不同的性格.....經歷....文化....背景.....會有不同的觀念...所以會產生不同的意見.....這好正常....亦冇分對錯......

....中國人的父母....教導自己子女.....會用前輩留下來的經驗.......叫子女不要去重覆犯錯....但如子女問點解....父母會答...唔好問點解.....父母唔會點你......但如有一天....父母不在....子女碰上問題....子女可能不懂得如何去面對...去解決問題....

....外國人的父母....教導子女.....會在合法...冇性命危險情況下....去鼓勵子女......去嘗試自己去面對....解決....問題和困難.....不會教子女如何做....但會提點....目的....是想子女自己去慮積經驗....當父母不在的時候.....問題困難再次出現....子女可以自已獨立去面對...去解決....

....我個人認為....如子女永遠生活在温室裏.....中國人的教道方式較適合......但如子女要生活在大染缸中.....外國人的教道方式較適合....

引用:
原帖由 真的迷路了 於 2007-7-11 01:18 AM 發表

師兄, chochet兄篇真實愛情故事令我不知哭了多小次, 我真的認為人的一生只要曾經擁有一段這麼可歌可泣的經歷, 已夠我一生回味......
我這樣感觸只因為最近我亦跟朋友第一次過去澳門sn, 怎知令我"沉&q ...
....祝君好運.....

引用:
原帖由 lwp 於 2007-7-12 07:00 PM 發表

"真的迷路了"兄:電郵地址有誤。
....師兄....他不能用pm.....但你可用....你pm佢咪得囉.....

引用:
原帖由 lwp 於 2007-7-13 10:06 PM 發表
情感勝過理智,事後多悔恨;
理智勝過情感,事後多不甘。

人啊人!理智與情感之間,究竟應如何抉擇呢?:smile_45:
....我學會了"捨得"......所以現在......快樂地享受.....一切的物慾輪迴.....

引用:
原帖由 真的迷路了 於 2007-7-13 01:01 AM 發表

Sawatdee 兄, 原來你寫左篇文給未沉船嘅c 兄門睇, 我看了心裹有一點好過了,
現在我都好希望我所喜歡的囡囡, 正如你文章所講不是我想像中咁簡單......讓我可以早點死心......

sawatdee兄今次你可否 ...
....同囡囡談愛情.....就有如飲咖啡......好多人飲咖啡......會覺得好甜....好香....好滑.....因為一切都是商人.....為了討好大部份的客人.....在咖啡產品上......不斷....加糖加奶.....客人接觸的....都是經過包裝....推廣的咖啡產品.....根本不是咖啡原本存在的味道....苦和澀.......我相信....只有小部份人....懂得欣賞咖啡原來的味道......師兄....在作任何决定前.....先去了解自己.....你是屬於大部份人....定....小部份人.....

引用:
原帖由 暗湧 於 2007-7-19 11:08 AM 發表
第1次係呢個POST留言...
其實小弟一直都有留意
每次睇完都感慨良多...
或者小弟年紀尚輕...經歷尚淺...情感太多
昨日春宵一刻...卻突然......
小弟都好想分享自己呢幾個月既經歷...
不過好怕俾各位師兄笑 ...
...師兄....個人情感抒發.....何需理會別人指點.....你存在....不是為人他人.....是為了自己.....做乜嘢都是要自己開心.......

前往最後回覆