上一頁下一頁
發新話題

2023年, 可去內地吃喝玩樂、旅行、與內地家人及好友一聚

收藏  |  訂閱
177  447.1k

引用:
原帖由 香港中心的主題 於 2020-9-1 20:07 發表 查看引用來源
最L可笑既系,條魚連休魚期都未知幾時,就每日滿大理想地發夢,傻西西咁被人吊上岸,做左鹹魚都未知呢!
我地就休娛期, 休左大半年喇

引用:
原帖由 香港中心的主題 於 2020-9-1 20:07 發表 查看引用來源
最L可笑既系,條魚連休魚期都未知幾時,就每日滿大理想地發夢,傻西西咁被人吊上岸,做左鹹魚都未知呢!
我地就休娛期, 休左大半年喇

要源頭不明個案「歸零」先開關, 咁突然有1宗源頭不明個案又即封牙
咁好難玩

引用:
原帖由 hkg369 於 2020-9-15 12:26 發表 查看引用來源
港康碼. 如果有20萬人排隊攞, 假設一日做5000個, 都要排個幾月.
唔止呀. 假如檢測有效期1星期, 1個長期需要北上既, 8個星期要檢8次, 申請8次港康碼.
如果20萬人入面有5萬個人要個個星期北上, 2個月即係40萬人次, 加上另外15萬人次, 即係55萬人次, 要110日=3個幾月.
根本消化唔到咁多人.
以往好似每日有20萬人過關, 當一半係大6人, 一半香港人, 即係每日要做10萬除7=1萬4千幾人.
每日5000個只可以處理3份1人次. 太少啦, 起馬每日1萬, 1星期有7萬個港康碼先得.

引用:
原帖由 reddoor 於 2020-9-16 12:02 發表 查看引用來源

好心哟鷄蟲唔好同有家室小孩(起碼有十幾万人)有生意在大陸d人爭啦,成日數住幾時開关,趕住上去叫鷄,阻撚住人地一家團聚,自己谂谂啦,上去玩好小事昨。 ...
正苦話出左港康碼都先比有需要人士先行. 我冇諗住爭, 但係好想快D通關, 起碼有個期預下. 出左港康碼1個月後有機會上去會下BB

引用:
原帖由 reddoor 於 2020-9-21 05:45 發表 查看引用來源

香港去大陸要隔壁就扑街,点叫G!
隔完14日先叫, 不過我未退休, 唔似77咁free

引用:
原帖由 reddoor 於 2020-9-21 09:46 發表 查看引用來源

起碼要上去玩三个星期,否则不去也罷。
公司俾14日再加上去出差1個月, 咁我就會考慮

引用:
原帖由 yayawu 於 2020-9-21 14:13 發表 查看引用來源
如果情況唔轉差2星期先返零確診,仲要等有需要人仕申請,最後先留比你地純去玩嘅人
12月有機

引用:
原帖由 andy_2008 於 2020-9-23 06:26 發表 查看引用來源
旅遊業界陷絕境, 怒轟政府支援堅離地, 料年底500間旅行社結業
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200922/bkn-20200922171711238-0922_00822_001.html
疫情推快科技步伐, 女痕瀉要轉型啦. E家流行網上旅遊, 睇完旅遊專輯當去左

最遲10月20可以免14日. 不過唔一定比自由行.可能比兩地家庭同商務先. 我老板都唔會比我北上公幹喇, 我對10月可上死心. 11月我都唔會同人爭. 希望12月初可以北上慶生見下BB啦

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆