《有情還似無情 - 我和囡囡眼中的風月大觀園》全文完

收藏  |  訂閱
13  26.5k

引用:
原帖由 gear95 於 2008-1-10 12:56 AM 發表
唔知係咪我小心眼定乜啦, 睇睇下好似feel到"三件事件"有d好似係度唱d女咁, 老實講, 呢個Forum d Fans, 9成都知S大哥你條女係乜水啦.  最近d野細佬都聽過少少, 唔知既師兄, 睇到你又爭論篇又祝福篇, 係 ...

終於都有其他師兄feel到d野la!
可能我都係個小心眼o架人,自從s兄的船開始了新生活,我就開始feel到d,什至覺得有d偏激tim,但我知這網大多數的人是想睇落去,有d可能會睇完心灰,有d睇完當故仔,笑吓算,我只想說這世界任何事也有"正""反"兩面,不要太過只睇一面,或將一件事當是全部的去看...何況雙方最後結果如何,也請各位早d放開,別太激la...
至於s兄你的"三件事件"會否有點...

引用:
原帖由 Sawatdee 於 2008-1-10 10:06 AM 發表

"三件事" 中的 "第ニ事件" ......才是與我囡囡有關.....第一和第三都與我囡囡無關.....

...其實就係第二件事最有問題,你都知你條船的情況...不要以為在網上說的事冇人知,這世上多過一個人知的事已不是袐密...
至於你在"唱衰"囡囡還是"提醒"其他師兄,只是每個人的不同睇法,但如果是我自己的話,如在網上見到有師兄有問題會"提醒",但關乎到自己認識的囡囡就會"沉默",因囡囡信你才講給你知,但轉頭又去"提醒"她的客,阻佢搵食...haha~~我冇理由阻朋友發達o架ma...

引用:
原帖由 乘客A 於 2008-1-10 10:18 AM 發表

其實S兄寫既文章唔多唔少都影響左我,當我去沉既時候,我突然間睇到S兄寫既野,跟住我就三思,將我囡囡丟低左,搞到佢入左黑市精神病院,一個月都聯絡唔到佢,醫左兩個月,而家先好返…佢而家係老家生活,唔 ...

所以不要將一件事當是全部的去看,任何事也有"正""反"兩面的,希望你可以見返佢la...
(但係你有聯絡,仲有匯錢俾佢,但佢就唔比你見???小心...)

引用:
原帖由 Sawatdee 於 2008-1-10 11:28 AM 發表

....多謝提醒.....囡囡話佢係英文人....唔識睇中文......其它事件的女主角都不需要再揾食....有長期飯票.....至於我識既囡囡既野...如對佢不利我都會保持 "沉默"....爭論篇有個 ...

我只是見師兄好像未能完全放下感情,怕一時激動寫多咗嘢ja!
但我是完全沒有惡意的...
(但給她知你寫她的事也沒問題ma?)
至於其他囡囡...唉~~現在同良家婦女結完就"分"都大有人在la,何況囡囡...邊個可以保證係長期飯票呀,只希望"她們"在得寵的時候搵多d o架ja,所以你也未必要心死...

引用:
原帖由 Sawatdee 於 2008-1-10 11:57 AM 發表

多謝師兄一直關心.....她一直都知我有網上寫佢既野.....我敢寫就敢認....其它唔講得既野會留在她凱旋而歸後才發表......

...老實說我雖然叫你不要死心,也知你真的放不下,但...
我在囡囡口中聽完你們的事後,就像睇一本書時,睇了開頭的人物背景和家庭後,已估到故事結局,只係個故事會連載多久ja...
我想你會明我講d咩,同我知道d咩o架la!
所以這結局你應一早預咗,何況以她的情況也可算是一個很好的結局,不是應該祝福她ma?祝她永遠都咁,也好過有一日她凱旋而歸後,咪遲早有一日又要出回戰場博殺...

引用:
原帖由 Sawatdee 於 2008-1-10 01:10 PM 發表

....多謝師兄開解......這是完美的結局......如果我放不下......我既荒謬行為做法.....都不會出現在....我的故事中最後一段......我好早就有心理準備........唔係既話.....都唔會幫佢計數..... ...

haha~~師兄真的放下了?haha~~只是見到師兄之前的留言,我的小心眼又發作ja...

以下是s兄在其他port的留言copy:

"如果一個女人陪一個自己唔愛既人吃喝玩樂.....係過著一種沒有靈魂的日子.....一樣係唔開心.....係痛苦....你只是能睇到表面....我知道有好多....日日受萬人祝福......表面是開花結果的愛情......但實際只是私有化個案.......女主角日日過著表面無憂無慮的日子......但內心日日掛著家鄉的老公同仔女......"

我的留言其實不是想揭s兄你的瘡疤,只想比師兄你知道每個人也不想自己的事比人唱開去的,由其係"囡囡",你說她給你寫,但她知不知你寫到咁"露骨"和詳細la,她可能信任你,知你唔會寫衰佢才給你寫,點知...
再者,"囡囡話佢係英文人....唔識睇中文",但這男人的朋友la,睇完會否講給他聽la,因大家也知la,這網很多人睇,包括外國人,如給囡囡的他知道了...
何況,不怕有一日她戰場回歸時,人人也怕了她ma...haha~~

所以如s兄只為了警醒世人,也不差在多或少果一個例子,如一定要三個例子,以s兄多年歡場經驗,也可隨手拿出一兩打當例子la,何必用自己曾愛過,又大部份人知道她身份的人做例子la...

其實其他師兄睇完之後也不用太大反應,因為每個人也有優點同缺點的,如將一個人的缺點無限放大咁講,當然會人見人怕la,但如她沒有優點,對人也無情,我諗我們也不會有機會見到這port了!

p.s. s兄你的佛計太有誤導成份la...
因大家未必想不到、放不下,而是...這問題是"選擇題",不是"創作題",一般人因小時教育,讀書考試時見"選擇題"只可以在A、B、C中選擇,就算想到個更完美的答案也不會寫上去,因寫上去的後果無論你的答案多完美也是零分,所以這佛計如是"創作題",我不認為冇人會想不到、放不下...至少如我清楚"事件的全部",如個醫生是否有車牌la...等問題,"放下"也不是什麼大不了的問題,不是嗎?

"學會放下,才有新的開始!"
"一個終結是另一個開始!"

至於我對"三件心靈震撼"事件的看法是...一年都唔知在大陸中發生幾多次la...不是講笑的,
如事件一: 在香港有很多人在大陸結婚買樓,因男方要回港工作,女方又未可以一結婚立即到香港生活,往往會接女方的家人來住,一來可陪女方,也可有人睇住佢,但d家人中的哥哥、弟弟其實才是大部份時間的男主人...(我身邊的同事也中過招la!)
事件二: 其實有事件一,如冇事件二發生,我才覺得是"心靈震撼事件"...(除非已爆咗出o黎la!)
事件三: 大把祖國囡囡唔用套la!如果唔用套是囡囡hold客的方法,她也知道是有一定風險的,自己就因有種種原因要冒這風險,當然不會要自己鍾意的人也去冒這不必要的風險la!又有何奇怪la???

我咁一講,不知是否有其他師兄也發覺,其實這三件事很耳熟,好像在朋友或同事身上聽過或發生過la...
這些囡囡可怕ma?可怕!!
但又有沒有人曾聽說過由囡囡口中說的真正衰客和雞頭的事la,囡囡口中"心靈震撼事件"可能更震撼你們的人心靈...

凡事有因才有果的!

引用:
原帖由 たくや 於 2008-1-13 03:53 PM 發表
其實s兄有冇問囡囡要揾幾多錢先夠?你個囡囡好似應該可以舒舒服服過下半世,咁佢仲做落去為乜? :smile_41:  

定係佢因為做呢行而得到啲心理/精神病,已經無乜理性?仲可能有啲心理變態? :smile_27:

haha~~心理變態都有人諗到...
其實囡囡的選擇已是最正確的,如師兄你知道了"事件的全部"相信也會認同,只是不知s兄最後會否把自己的事,也像說囡囡的事一樣,全部說出,免得大家誤會囡囡是心理變態ja...

引用:
原帖由 Sawatdee 於 2008-1-14 11:23 AM 發表

多謝師兄教導....我在文章開首就已經表明....我的詳細背景會在我和囡囡的故事中詳細敍述.....我的事所有私下認識我既師兄都知道....就如你知...所有認識我既囡囡都知......如果我公開讓 ...

其實我之前在網上見你的"有鎖匙的沉船客"已知你是誰,但文中的事和
事實...只可說是有另一版本的,但我也沒理會,不論是你騙她,還是她騙你
都好,都唔關我事。
但現在她已不玩這game,走了,我知大多數男人會抱蓍和她還有一定關係

的想法,但現在她當然要先理她的米飯班主la...
但做男人的是否就一定要出文警世la,我想這同道德標準高低冇關吧...
至於事件三會你令震撼,只是因為你係當時人,而我只係旁觀者ja,相反你

以後聽回同一件事,也只會一笑至之。

引用:
原帖由 MC_boy 於 2008-1-14 03:36 PM 發表

:smile_38:  我係S兄粉絲, 見到God兄之前的留言, 我的小心眼都發作, 去片.............

問:
請問各位C Hing, 如果囡囡主動係ML時唔用condom,代表什麼?代表佢沉你或當你係一個好好的客人?各位又會點處理 ...

haha~~估不到有人會以為我都係泰妹的沉船客!haha~~
但師兄你有否留意我文中已說,我其實係祖國的fans,打救國內同胞(只限

女性同胞)才是我正職,同泰妹只是一時轉型,想玩吓服務,甚至我大部份
認識的泰妹其實係冇上過tim...
而如果我的留言會令s兄或他的fans不高興的,我也再一次在此道歉,而且

我其實只是一個過客,幾日才會上一次這個網,所以不會為什麼人氣、地
位打擊他人,做成各位的誤會,深感抱歉!
其實每件事也一定有兩面,有人支持,也會有人反對,就用師兄你比救出
水面的經歷打個比喻:
在"正"面看來:
是你在網上認識了一位知心朋友,你將自己的經歷和背景也一一細說給
他聽,而他以一個過來人身份,用他的經驗幫你分析,最後你清醒了,這是
一段虛假的感情,從此變成一個理性的客人...
在"反"面看來可以是以下內容純屬虛構,請勿動氣!)
他知道了你的事後,就立即開始他職位的工作,其實在之前的文中他自己
也曾提及工作範圍包括了...(我只是將他文中所說曾做的事代入你的個
案)
一.收集情報,幫囡囡們看看這男人是否有"投資"潛力,摸清他們的底和"

弱點"方便日後囡囡操縱。(當然也可以在沉船客身上得知囡囡們更多
的情報,以供日後掌握囡囡,和對另一位沉船客/網友時,更有說服力la...)
二.如沒有潛力的客,囡囡當然不想浪費太多時間la,就由他出面"提點"或

"嚇走"這班大情聖...

前往最後回覆