[原創作品] 文迪 J 文集

收藏  |  訂閱
20  355.1k

文迪出品,信心保證😎

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2018-10-29 08:49 AM 發表 查看引用來源

咁大頂高帽苙落黎, 多謝哂啦
文迪師兄,有冇寫緊咩新故/出帖,我驚我跟漏左
而家睇緊你精華區嘅舊文章

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2018-11-6 03:31 PM 發表 查看引用來源
第六短篇 - 龍在佐敦 one night stand

第一章

冷氣舖收工之後, 正同緊班 friend 出外風花雪月之際, 突然收到老細成哥電話急 call, 「呀龍, 有事要救命呀, 你快啲番黎公司呢度先啦!」

頂, 收左工啦, 仲叫咩鬼救命呀? 「成哥, 我而家同緊班 friend…….」 但成哥再好急咁同我講, 「唔好再講咩 friend 住先嘞, 你快啲番黎舖頭度 ...
多謝文迪新甜故

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2018-12-2 12:28 AM 發表 查看引用來源
第二章

話雖如此, 但眼前戴上左有框眼鏡嘅佢, 反而令我覺得佢仲更加美艷動人, 陳老師見我望到佢呆哂咁, 「吳生, 我塊面係咪有野呀?」

我搖一搖頭同佢講, 「唔係, 不過我覺得妳戴左眼鏡好似仲好睇左咁啫!」 陳老師比我咁樣一讚, 即時面上紅粉菲菲咁同我再講, 「邊度係吖? 我知吳生你係同我講緊啲安慰說話咁啫!」

都係時候要同佢做番啲正經事先, 我同陳老師講,「好嘞, 我地 ...
支持文迪,加油

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2018-12-4 01:37 AM 發表 查看引用來源
第三章

入夜, 陳老師 Eliane 番到屋企之後, 「呀玲, 妳食左飯未呀?」 Eliane 同佢媽媽講, 「食左嘞呀媽, 今日好攰呀, 我想涼埋涼就上床瞓嘞!」

Eliane 番入房度除左副 con 之後, 跟住就戴番副有框眼鏡攞埋啲衫後就入去浴室度準備沖涼, 入到浴室之後, Eliane 習慣除底副眼鏡黎再照一陣鏡, 睇吓自己塊面有無出到雀班同對鏡自憐一番。

大廈開始正在大 ...
咁重口味嘅文迪哥

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2018-12-6 12:34 AM 發表 查看引用來源
第四章

一個星期之後, 我正響自己開嘅小型地產舖內, 客人打電話黎同我講, 「吳生, 我今日有啲事, 要改四點先可以落黎簽臨時買賣合約!」 我正開始有啲煩惱住, 四點, 我要湊志仔放學去補習社喎, 但舖內幾個職員又已經出左去帶客睇樓, 咁點算至好呢?

但客人又話唔可以提早同晏啲, 我正惆悵緊嘅時候, 跟住我就唯有打電話去學校, 諗住通知校方可唔可以比志仔暫時多留響學校度一陣先, 等 ...
有update,多謝晒文迪

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2018-12-8 12:09 AM 發表 查看引用來源
第五章

呢日之後, 我同陳老師亦開始比較熟絡左起黎, 我地不時會互通電話講吓到時點樣安排搬屋嘅事宜, 而我亦介紹左啲裝修師傅幫陳老師先將間屋略略翻新一吓之後, 跟住陳老師就開始陸續咁將啲野搬去新屋果便。

呢一日, 志仔放學後我先帶左佢去補習社度, 但跟住陳老師就打電話黎比我, 「陳老師….」 「吳生你不如唔好再咁叫我啦, 你可以叫番我做 Eliane 就得架嘞, 係呢 ...
寫得好好呀,慢慢發展

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2018-12-14 12:07 AM 發表 查看引用來源
第八章

各人見我同 Eliane 係識得嘅, 跟住亦開始逐漸地四散, 我扶住 Eliane 慢慢咁行去我泊響路邊架私家車度, Eliane 上左車之後, 跟住見佢正倚住響張櫈度閉目養神, 而我就開始開車先車佢番去屋企度至算。

車上, 我瞄倒 Eliane 正開始流住眼淚, 突然, Eliane 開口同我講, 「吳…生, 其實頭先…..我係去左間私家診所度做…..墮胎手術!」 我聽倒 E ...
thank you 文迪,期待1月1

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2019-1-14 11:01 AM 發表 查看引用來源
第八短篇 - 楓 Sir 再現

第一章

收工之後, 三條女一齊搭 lift 落樓收工走人嘅時候, Carrie 同洛儀係咁不停吱吱斟住, 「Carrie, 趕唔切嘞, 飛的啦!」

可可問住佢哋, 「做咩呀? 有節目呀?」 洛儀同可可講, 「去銅鑼 ...
推一推先

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2019-1-15 01:12 AM 發表 查看引用來源
第二章

一聲低沉嘅叫喚, 而楓楓 Sir 居然亦望倒可可就正企響佢面前嘅欄杆之處, 楓楓 Sir 見倒可可之後, 跟住見佢亦突然呆咗響度, 但人群實在太過瘋狂, 而幾個助手亦正推住楓楓 Sir 示意佢唔好停留響同一位置。

一吓驚醒, 楓楓 Sir 突然推開助手再擠番到可可嘅方向, 一張閃卡正刻意遞住比可可, 而可可接過楓楓 Sir 張閃卡之後, 跟住楓楓 Sir 就比助手用力推到向 ...
同明星拍拖應該會好多波折:smile_35:

前往最後回覆