[原創作品] 兩男一女歐亞鐵路之旅遇女大學講師結伴同遊

收藏  |  訂閱
5  33.9k

引用:
原帖由 dcat20 於 2018-12-24 10:31 AM 發表 查看引用來源

摩西、青青同俊仔係大學同窗,佢哋一個讀建築,一個讀時裝,一個讀新聞,因為都鍾意音樂、藝術,成為咗好好嘅朋友。

青青有個男朋友係年輕才俊,做金融,份人好現實,偏偏因為自細讀書成積好,史丹福商學院,加上錢多,自細周遊列國,接觸好多嘢,就對好多嘢,都有自己嘅意見、睇法。

青青嚮往文化、藝術,想追索西方文明嘅根源,就諗住一畢業,第一件事就係去歐陸蒲一段時間。

摩西、俊仔都有相同 ...
多謝樓主,寫得好細膩

引用:
原帖由 dcat20 於 2019-1-1 05:50 PM 發表 查看引用來源

俊見到臥卡房嘅另外一個乘客竟然係之前喺北京上車一直昅住嘅高貴女士,喜出望外。

優雅女士對佢哋微笑點頭,然後專心擺放行理

車程上,青青同摩西好多偈傾,佢兩個有時出咗去餐廳卡,俊自己一個有少少冇癮,就試吓同優雅女士傾偈。

妳自己一個去旅行?

優雅女士好友善,佢話,係呀,打算穿過俄羅斯去東歐,然後西歐。

有冇目的地?

冇㗎,諗住周遊列國,四處體驗吓。你 ...
多謝update,寫得好好呀

引用:
原帖由 dcat20 於 2019-1-8 09:45 PM 發表 查看引用來源

多謝支持。

第三集嚟喇。

* * *

Tony一邊講自己嘅遊歷,一邊色迷迷咁留意注希予心口。佢見希予聽得着迷,就開始撩希予講自己嘅嘢。

希予話,由讀大學開始一路都喺象牙塔裏面,佢嘅世界就係學術圈,就算出國都係學術交流,離唔開讀書圈子,咁多年後,越來越想睇吓象牙塔出面嘅世界。

佢同Tony講,你啲經歷,正正係我哋呢啲讀書人欠缺嘅。

Tony開始套 ...
多謝你嘅update, 依然高質,讚

引用:
原帖由 dcat20 於 2019-1-14 12:44 AM 發表 查看引用來源

抵達莫斯科站,Tony早就過嚟臥卡房搵希予,想幫佢攞行李一齊落車。

希予話,俊仔你幫我吖。

落咗車第一件事就係搵hostel落腳。Tony話多年前知道有一個地區就近車站有好多旅館,摩西之前做資料搜集時查到有一間,經濟實惠,正正喺嗰區,就出發前往。

沿途,摩西同青青一直拖住手。Tony起勢嘍希予講嘢。希予驚俊仔自己一個冇癮,就儘可能每一個話題都拉俊仔落水。

到咗旅館 ...
thanks for the update

引用:
原帖由 dcat20 於 2019-1-16 07:10 PM 發表 查看引用來源
呢輪都冇乜得閒回大家嘅留言,遲啲一次過覆各位支持者。

整住更新俾大家頂住癮先。

同教授開始咗之後嘅頭一年春節,我本來好想同教授過。佢應承我會儘量抽時間,但係去到好後至話俾我知要陪屋企人,我知道佢其實係陪老婆去巴黎。

我臨急臨忙訂唔切火車飛,教授使錢幫我訂咗架車同司機車我返老家同媽、妹過年。

返到屋企,居然見到叔叔

佢見到我好似若無其事咁。

好似話佢老婆 ...
多謝update,寫得好好

引用:
原帖由 dcat20 於 2019-1-29 07:25 AM 發表 查看引用來源

多謝鍾意。
多謝ending

以為青青俊仔會一齊添

前往最後回覆