【吸血三姊妹系列之(五)古墓.麗影.魔種】二十五集長篇色文(完整版)

收藏  |  訂閱
5  984.4k

我係一個90後女讀者,
(仲要係懷孕中,過晒預產期隨時生得嘅大肚婆:smile_30: )
一直都有睇開發哥呢個po但無留言,
今次大結局點都要留番個言支持下.

已經好耐無試過睇文睇到我會有衝動一直追睇.(自己唔鐘意追文&睇長篇小說)
自己最鐘意車祖琳果part, 不過最尾祖琳都唔知會唔會真係醒番有d可惜.

btw,期待發哥下次再出文:smile_40:

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2011-5-30 07:59 PM 發表 查看引用來源

原來是一位年輕的未來媽媽!多謝支持呀!不過聽講懷孕期間不要看『色文』,不然BB會好鹹濕!
祖琳性格鮮明,的確很受讀者歡迎,她會醒過來的!宇凌會給她幸福的!
好多人話色情的東東可以令bb早d出世,
我由有左到而家一直追睇發哥呢個po,我個女都仲未肯出世:smile_39:

btw, 我覺得發哥你改d名偏向優雅,
可否俾d意見俾我幫個女改名?
我先生姓林, 打算用個"喬"字.
本身改左個名叫"翯喬", 但因為個翯字係古字關係驚d人唔識讀(十個朋友有九個半都唔識)
而家只好另覓心水,希望發哥可以幫幫手.麻煩晒

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2011-5-31 06:03 AM 發表 查看引用來源

『翯』,讀『學』,羽毛潔白潤澤的樣子。
    中文字有5萬多個字,但有八成是『古字』,是現代人不用的字!如果拿來作名字用,最大的問題是『不方便』!
    如何不方便呢?
    正如妳所說,其他人唔識讀 ...
無錯,正正就係怕唔方便..
而且翯喬二字太多口,不太好.(雖然我倆公婆都好鐘意呢個名)
如果叫"林羽喬",音節方面我鐘意,
但 雙"木" 雙"刁", 字型上好似怪怪的..
現只好再向"林x喬"方向去諗..
用單字方面,因為我自己個名係單字,而且好男性化,
由細到大都俾人取笑同郭靖等扯上關係,所以單字唔會考慮:smile_39:

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2011-5-31 05:48 PM 發表 查看引用來源

林中樹林有水則榮,無水則枯!
    不如選一個有『水』的字!這三個如何︰

林漪喬
    林潁喬
    林潔喬
發哥,小女子才疏學淺:smile_24:
請問"潁"此字點讀&有咩意思? 萬分感激

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2011-5-31 07:35 PM 發表 查看引用來源

『穎』,是『潁河』,發源於河南登封,入淮河。又跟『聰』字,組成『聰穎』這個詞。
有女歌手用這個字做名,如『張靚穎』。
即係穎=潁?!

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2011-5-31 08:07 PM 發表 查看引用來源

我應該搞錯了,初以為這兩字『相通』,『穎』『潁』,翻查字典後,原來並不相通。
『潁』讀『泳』,只作『潁河』解釋。
如果"林泳喬"會否好似怪怪的般?!

前往最後回覆