[原創作品] 阿綺的考驗..B版結局篇...後記(24.12.14更新)

收藏  |  訂閱
12  57.0k

女主終於受到敎訓,早知今日何必當初!

所有恩怨也該平息吧…

cindy 跟土豪,raymond 齊人福!阿綺和同學… 是B 版結局?

引用:
原帖由 銀葉紅花 於 2014-11-19 12:46 AM 發表 查看引用來源

有點唏噓。

marco 已死,其它問題也易解決吧!但意想不到 cindy 係 B版結局重心人物…

阿綺懲罸大左啲,比土豪輪成晚也夠吧!之後再受 marco 凌辱,攪到精神有問題,下半生很難受!

引用:
原帖由 銀葉紅花 於 2014-11-22 08:52 AM 發表 查看引用來源
療養

自阿綺無故不辭而別,Raymond一直渴望能再見她一面,無奈她避而不見,Raymond苦無辦法,對阿綺只有空掛念的份兒。Jenny竟然知道阿綺的去向,而卻一直隱瞞著他,Raymond有點惱火。

「阿綺?你幾時見過佢? ...
其實 Raymond 都係算吧啦,本身都有左 Jenny 同翠兒,呢段日子相處不錯,仲諗阿綺做咩呢?

況且長遠黎講佢都要係 Jenny 同翠兒二揀一,有排佢頭痕,再番食阿綺盞自尋煩腦,驚受傷人唔夠多咩…

阿綺同男同學一齊也未嘗不是好事,起碼阿綺可以面對佢,但同 Raymond 根本無可能再一齊啦…

咁既情況 raymond 仲咬實 阿綺唔放,可能又再係一個悲劇發生。

raymond 成日以為自己唔介意阿綺過去就可以係番埋一齊,但只不過係一相情願想法。佢要明白阿綺現況連自己都面對唔到自己,又點可以放開自己過往  再 raymond 一齊生活?

加上阿綺精神上已經出現問題,raymond 係佢身邊只會令佢不停回憶往事,刺激病情加深,一啲好處都無!

raymond 放開未必係壞事,對大家都好,況且揾番阿綺,點處置 Jenny 同翠?飛左佢兩個?又有人受傷害喎…

raymond 自尋煩腦,未決定放棄阿綺就咪攪咁多野,jenny 都算,成件事始作俑者,受番都合理。

但翠兒無辜,唔係認真就唔好呃人感情,分分鐘害死人。

引用:
原帖由 銀葉紅花 於 2014-12-1 12:25 AM 發表 查看引用來源

人始終係多心。
況且一夜夫妻百夜恩嘛。

優柔寡斷,害人害己。

銀兄,請恕小弟冒犯,我覺得 B 版結局篇拖得大長了,尾段更有沉悶的感覺,未能一氣呵成。個人意見,請勿見怪!

引用:
原帖由 銀葉紅花 於 2014-12-5 12:22 AM 發表 查看引用來源

何冒犯之有。
讀者意見永遠是最寶貴,何況你是位長期支持的好朋友。

寫B版有很大的難度,第一想和A版截然不同,但又被故事之前發展所規限。
等二,時間所限,不似A版,一早有個故事發展草稿在心中,重新構思故 ...
銀兄,只是小弟愚見,請見諒!明白創作一點也不容易,加油,本人也尊重原作!

前往最後回覆