[原創作品] 衛夫人

收藏  |  訂閱
13  9.6k

胡慧中呀,正丫果時,嚇得我丫仲以為胡慧沖
早期白素即係紙猴就似黃蓉,白老大就似黃藥師,不過我估衛C理我唔夠spamna兄咁熟

女俠係邊個?木蘭花?

人物開始多,有啲亂,每集出個人物介紹表好啲

引用:
原帖由 spamna 於 2016-2-3 10:47 PM 發表 查看引用來源

是木蘭花,你都有啲料喎
嘻…好多都忘記啦,咁孿女應該良辰美景?

記憶中「探險」苗疆呢系列我比較中意的衛C理,有得諗,不過要溫書,暫時都咪搞喇,寫返自己文好過

引用:
原帖由 spamna 於 2016-2-4 10:20 AM 發表 查看引用來源

十五六歲(三十年前)第一次睇"老貓"吸引,慢慢起圖書館借全套或買來看,嗰時細個有啲故事都好深唔明,追到衛斯理搵番嗰女(紅綾),衛斯理故事再冇以前吸引,曾經衛斯理講過佢到老態,以前衛斯理去 ...
我倪老第一本睇犀照,果時明報連載,83,84年度啦,果時比較投入溫寶裕一角,大概因為同代人?當時迷緊金庸,但衛C理勝在易睇,因此摷番啲舊黎睇,當時啱啱做社會人,通常一晚睇哂一本,後尾比其他興趣取代,因此其實衛C理我只睇過十零本,到左大約回歸時,即10幾年後啦,又買左啲勤+緣出版果啲睇,其中較好睇如SPAMNA兄所講陰間系列同探險系列,可能中意睇長啲啦,揸住系列當長篇睇,當中明知倪老交待陳大小姐,紅綾果啲係後設,但又幾佩服倪老都講得通,置於其他原振俠果啲睇好少,都係睇方向報連載,後尾唔知點解方向報CUT左就冇睇啦,至於非人協會我應該未睇過,可能留返第日退休睇?咦,諗諗吓其實我睇倪匡第一次應係浪子高達,果時摷老豆咸書連載睇,但果時唔識倪匡的,浪子高達登喺x皮書時亦好似唔同筆名?呢啲可算早期色文囉

老小弟生於丁未年^^
引用:
原帖由 關隴集團 於 2016-2-4 04:26 PM 發表 查看引用來源

男人大丈夫 , 年齡唔係咩秘密 ... 本帥(係時候自戀下^.^)年方32 ,
敢問無巧兄芳齡???
:smile_47: :smile_47: :smile_47: :smile_47: :smile_47:

大將軍癸亥?
引用:
原帖由 關隴集團 於 2016-2-4 08:25 PM 發表 查看引用來源

1967年

今章令我想起浪子高達,唔記得邊本浪子參加面具晚會,都係事前唔知女伴身份黎搞野,倪老寫得咸黎有神秘感,後來電影金枝玉葉2都有一場類似場面

係呀,衛斯理都多上述場面。其實倪老果時咁多產,啲橋都係轉黎轉去,網上睇過有網友評論原來紙猴設定都係早期倪老愛情故用過,並且9成似,不過余生晚也無緣目睹真跡。不過呢度討論色文,咁自然想起浪子高達啫

前往最後回覆