上一頁下一頁
發新話題

沉船

收藏  |  訂閱
184  18.1k

引用:
原帖由 粉紅寶寶 於 2022-6-16 12:48 發表 查看引用來源
冇錯呀,所以我同佢哋講,你想放工覺得攰或者要準時走冇問題,但到你比上面話你做左咁耐乜都唔識做,又怨我冇得升嗰陣時我係唔可能幫到手出聲
大王果套我唔知點形容佢, 有一期佢真係睇好多歷史/ 古裝果類o野學埋d 唔知乜帝王之術
幾年之前同我惡補o左一個management course
總之記住四個字, 威恩並施... 就係該點人做o野果陣就要點, 唔駛好似為o左討好人咁乜都自己攬上身
鼓勵人奶o左o野要主動同自己report, 人地主動自首可以幫佢一齊拆掂佢,
收收埋埋被揭發就一定要大力屌, 唔好俾前戲一下就捅入去有咁痛屌咁痛
多觀察留意人地做o野, 盡o左力都搞唔掂o既要出手幫助, 明顯偷走hea 做最後趕唔切交貨果d 都係要痛屌
要o係行政架構入面再加入一d 個人成份, 公司有公司o既賞罰, 私下亦要既唔孤寒又量力而為咁執行自己一套o既賞賜
比如話趕完大project之後/ 條team 有人立到功, 自己作為leader 圍內請人食餐好西等等
仲有條team 如果出o左事, 上面怪罪落o黎, 做得人地阿頭一定要主動攬上部份責任請求處分
(之前另一個po 講到如果有細路, 佢做o左衰o野要俾老豆打, 我做阿媽o既會請老豆o係細路面前打埋我個idea 其實就係咁o黎)

總括而言就係俾班細o既知道你大過佢, 但又未至於高高在上不吃人間煙火,
佢地需要聽你話, 你會同佢地共同進退, 佢地願意為你賣命
下屬o既忠誠度歸屬感本來就係manager KPI 既一部份, 佢地表現好, 你表現好, 公司好大家好
更重要係有一班撐你o既個人班底, 你地位更加穩固

引用:
原帖由 guthrie 於 2022-6-16 13:34 發表 查看引用來源

我近距離見識過。有次踩完車喺公司男浴室沖涼,有個黑人。真係...好。L。長。而且係軟嘅狀態。

好唔好用?喂,睇你點用啦。
個人感覺, 太長o既話無論同佢含定俾佢插都好似離個人好遠, 會好似爭咁d 野咁囉
我中意勉強入得晒果種, 頂到盡high爆得o黎有d 痛, 個心會好似蟻咬咁又怕又想要
如果已經頂到盡都仲有一大節o係外面咁就冇意義囉,
因為花式還花式, 有d 時候總會想用返最傳統o既男上女下, 攬實果陣心口貼心口咁俾人插

廿幾三十cm 果d 唯一諗到好玩之處就係 fing fing fing

引用:
原帖由 stellaluna 於 2022-6-16 13:44 發表 查看引用來源

好醒呀你! 學到野呀😂😂😂

你要反問佢拎返津貼

又啜又吞⋯成過過程直至消化完要用好多energy㗎
咁又唔得
我唔想做一個貪小便宜又食又拎o既人

引用:
原帖由 guthrie 於 2022-6-16 17:05 發表 查看引用來源

家陣人事流失咁大。貴公司係點樣assess呢個KPI呢?匿名survey?一人一feedback?抑或睇每季有幾多員工留低? ...
好複雜, 人人一張 balanced scorecard 不過呢個已經係最後一步, 人員流失率係會o係我果張上面出現
一年一度個人feedback form, 到時到候要逐一interview 自己下面所有人, hr 會有人在場旁聽
張form 一式三份, 員工同hr 各攞走一份存檔, 跟住先係戲玉
一大疊o野o係我枱頭, 整理撮要好整份部門report 交俾大老細, 然後等佢召見再做我個人o既performance review
斷斷續續咁可以玩好幾日乜L 野都唔駛做

引用:
原帖由 stellaluna 於 2022-6-16 17:54 發表 查看引用來源

HR見你條team成日走人又請人就知咩事㗎!
雙重打擊o黎o架呢個!
第一, 人員流失俾人感覺已經唔好
跟住重新請人又training 又setup 呢樣果樣錢梗會駛多o左
不過呢兩年情況特殊, 解釋得合理o既話都唔駛負全責o既

引用:
原帖由 katieW 於 2022-6-16 18:44 發表 查看引用來源
看標題就知道蛇蛇一定會出現的了
給妳點了一首歌曲😝
老公我愛妳😘
明明暗地裡是愛到要死
偏要扮成二人是知己
落淚都需要避忌
連情緒崩潰亦怕騷擾你
如何掉眼淚 讓哭找不到根據
這愛情沒你准許 是我沒有這資格來為 ...
你個八婆... 遲o左啦!
沉船話題早就講完, 早兩日上o黎贈慶o既話我真係會想打你

引用:
原帖由 stellaluna 於 2022-6-17 09:50 發表 查看引用來源

Yeah! Bingo✌🏻✌🏻✌️🏻
大長腿令人好羨慕🥺🥺🥺⋯
蛇師姐講嘢未算粗魯,真性情同豪邁啫
吸煙依家都好多女吸㗎⋯ok嘅
你聽佢亂up
不過有用家意見回饋 (唔係大王), 俾抽煙女含係舒服好多咁話
雖然呢個絕對唔係我抽煙原因

引用:
原帖由 katieW 於 2022-6-17 08:57 發表 查看引用來源

我也記得有人說過會寫 怎麼到現在還沒有?
看留言的頻率又不似有公事在忙
你記錯啦! 要寫果個係你!

引用:
原帖由 katieW 於 2022-6-17 08:54 發表 查看引用來源

嘻嘻嘻... 屁股和腳掌 喜歡哪個多一些
而家主要係腳

引用:
原帖由 guthrie 於 2022-6-17 11:05 發表 查看引用來源

而家?唔係從來咩?
好難揀
中意脫光光趴o係床上完全臣服任人糟質o既姿勢, 好sexy , 但鞭到瘀晒唔好睇
打腳掌個pose 冇咁靚, 但只要死忍住就任打唔嬲, 日日打其實都唔介意

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆