《吸血三姊妹系列》+《靈異偵探社系列》【列車消失後‥‥‥】(更新P.21頁)

收藏  |  訂閱
28  77.7k

回歸拉 !!! 回歸拉 !!! 回歸拉 !!!
:smile_47: :smile_47: :smile_47: :smile_47: :smile_47:

引用:
原帖由 abs_ch2005 於 2016-1-13 07:46 PM 發表 查看引用來源
劉大大呀,其他作品不是亂倫就是不斷翻抄重貼,仲要好短期重貼,要不是有你這些至尊去撐,這版就會好似QQ版一樣沒落
你當鋒馬兄  湯兄 , 以及本將軍死架???!!!
(再次成功在自已臉上貼金 )

引用:
原帖由 BABE阿心 於 2016-1-14 10:32 PM 發表 查看引用來源
我對依個版有點失望,你睇發哥三天,只得1400點擊,就知幾冷清。

不過你又出手寫下,等個版熱鬧D
好大程度係因為,香討隔離左色文區。。。時代是進步的,思想卻在退步。。。

翻左大陸兩日,就出左咁多。。。真係(一日不見,如隔三篇)(>﹏<)

呢度人氣旺,借位打個廣告先:
小弟好大機會10日內,可以出生涯第103篇作品,到時敬請各位支持!

駛唔駛咁快 ... 我都睇唔切:smile_35:

引用:
原帖由 李茂 於 2016-1-21 09:27 AM 發表 查看引用來源
不過,女人為了錢和男人作肉體與金錢的交易,沒有道德與不道德的吧?!

郁達夫 : 婚姻就是長期的賣淫:smile_47:

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2016-1-21 02:45 PM 發表 查看引用來源

我要說的是,郁達夫不懂‘兩性關係’。婚姻完全不是這回事。在他那個年代,沒人研究兩性關係,他根本不懂。
劉兄唔好咁執著拉 ... 所謂百貨百客 , 正如劉兄所講 ,
那個年代沒人研究兩性關係 , 其實 ... 那個年代也未必有 ,
現代人的這一種戀愛 , "婚姻是長期性交貿" , 係佢既角度看 ,
也未必是錯~~

(大半年前 , 我一位澳門藉才子級同學 ,
來港有同我吹 "武媚娘" , 我話好睇睇 , 佢話完全唔得 ...
因為唐朝人 , 唔會有現代人的這一種死去活來的愛情)

事實上 , 我記得小弟初二 , 開始睇兩性文章時(唔係色文呀) ,
就有女性讀者 , 咁樣投稿去專欄 :
"我有時覺得 , 好似日頭收左佢禮物 , 夜晚就要服待佢 ...
覺得自已同雞分別唔大"
如果咁睇 , 就算係女性自身 , 都未必唔會有郁生既睇法喎~~

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2016-1-21 05:58 PM 發表 查看引用來源
既然打開了話題。就跟大將軍兄談一下。
郁達夫所講的,是從他的人生經歷、從文學角度去講婚姻。(婚姻是兩性關係之一)
我所講的兩性關係,是從科學的角度去看。(大將軍說小時候所看的,是男女感情,不是科學的兩 ...
哇 , 吹下水姐 , 咁大篇野 , 我有D壓力架喎 ... :smile_35:

講下笑姐 , 講真 , 劉兄所言我之前也接觸過 , 基本也認同 ,
但 ... 恕小弟大膽講 , 佢上面只係生物學上既理論 ,
或者好似網上名嘴--燒藥丸咁講 , 係演化心理學 , 不過就 ...
就少左人類社會發展的考慮 ... 人類文明發展到一定階段 ,
社會就會發展到一定的複雜 , 會有一定既社會規範化 ,
呢種規範化制約左人物既行為 , 不可能再如原始時代一樣 ,
呢種制約 , 其實岩岩好包含左婚姻 ... 就好似古代 ,
也就是你岩岩所講 , 父權社會下產生的婚姻制度 , 一方面固定了 ,
女性的所屬權 , 從而肯定血統 ; 但同時 , 如果部份男性 ,
娶太多女性 , 就會威脅到其他男性既繁衍 ... 所以係平民階層 ,
慢慢趨向一夫一妻 , 而且基於保證血統 , 把通姦道德醜化 ,
更固定左一夫一妻制 ... 結果平民男性既洩慾 , 其實已經別無他選

最終 , "婚姻=長期賣淫" 也就只在於 , 男性如何看待妻子了 ...
小弟知道好多中佬 , 回大陸  去越南娶老婆 , 娶回都佢地好差 ,
難聽D講句 : 志在有西屌 , 又有仔生

小弟無讀過咁多兩性理論 , 但一直認為只要邏輯說的通 ,
平民和大思想家 , 都可以溝通的(前提係大思想家唔好狂逹學名拉)

(註 : 哇 , 咩E+做作家都要露肉架??? 不過又幾索喎:smile_47: )

既然都講左咁多勒 , 咁小弟都唔差在訴心聲 ... 我寫色文 ,
有時都算有野想表達 , 但未能做到好似劉大師咁 , 寫到咁有故事性 ,
鋪排出背後既意義 , 相反 , 有時小弟題材著重於好 "好玩" ,
就好似劉兄失蹤的2015年 , 小弟寫左4篇文 , 除左其中一篇慘不忍睹 ,
其餘三篇分別玩 : 功作不好女職員要受罰--女狼侵犯小鮮肉-
-醜樣卻身材好的熟女 ... 之前沒機會給大師品評 , 希望今次可以 :

http://www.188channel.com/viewth ... amp;extra=page%3D25
http://www.188channel.com/viewth ... &extra=page%3D9
http://www.188channel.com/viewth ... &extra=page%3D8
(其實<有波無樣系列--調教醜熟女>算是爛尾 , 但覺得呢個題材太好玩 ,
忍唔住都係想比劉兄睇下:smile_40: )

純粹係想比大師睇下姐 , 得到評語當然欣喜萬分 , 大師沒興趣也不打緊 ,
小弟也慣了收視低迷的拉:smile_35:

前往最後回覆