上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
429  449.7k

引用:
原帖由 家中綠色水樽 於 2017-8-24 01:39 PM 發表 查看引用來源

等了三個星期,今日返回衛生科聽取化驗報告。
醫生表示樣本並沒有檢驗出皰疹,又表示如果再有出現疑似症狀,可以回來再覆檢。
根據醫生的說法,要確診的話,要以樣本化驗結果作準。單憑驗血報告陽性,現階段還 ...
無錯呀,糖尿病係絕對嚴重過生殖器疱疹,甚至生蛇對於健康都危險過疱疹。
其實如果夠長時間,疱疹2型western blot 係黃金標準。

症狀出現嘅抽取組織,再驗PCR DNA,如果係即時有症狀,即時去驗當然係非常準確,時間越長準確度越低。

但既然師兄驗過冇事,咁就放低疑似症狀嘅地方,健康、開心生活,對您同太太先有真正意義。

引用:
原帖由 boy992 於 2017-8-24 01:47 AM 發表 查看引用來源

咁我想順便問下,由於佢要打3針,咁我想問佢係咪第1針已經馬上會發揮到防禦作用?定要第3支先有效?
要發揮最大效用,當然係完晒3針,比啲耐性,半年好快過,又冇話唔可以性行為,戴套就得”)

引用:
原帖由 勤力過隻牛 於 2017-8-24 08:07 AM 發表 查看引用來源
got 兄,小弟之前講過喉嚨經常發炎,所以去咗做檢驗,所幸乜都冇,淨係中咗個低風險類別hpv,依家我冇病冇痛,淨係好似有少少尿道炎咁,排尿後有好少(一滴仔)透明黏液掛係龜頭,請問我有需要去再 ...
恭喜師兄negative”)
HPV如果你無肛交,冇菜花症狀出現,其實不會影響尿道,有時嗰啲係遺漏嘅尿液,最多您屙尿時侯,自己擠壓遺漏嘅尿液,就應該唔會再有你講嘅情況,如果師兄情況持續當然要立即睇醫生接收治療。

驗HPV?其實暫時無呢個需要,尤其是冇症狀,有症狀都會以切除菜花為先,而不是驗HPV。其實驗HPV對於女性、男男O號先係有意義。

如果你話for自己,HPV4價當然足夠(比男性),但如果你話你想保護埋自己女友或者老婆,當然係9價好。如果價錢差不多,俾我自己會揀新嘅9價。
更重要嘅係,9價包含常見嘅子宮頸癌HPV型號,7隻加埋達到9x%! 對你對佢絕對係好事。

女性小弟建議去家計會,因為價錢比較便宜。

link:

http://www.famplan.org.hk/fpahk/ ... es.asp&nscref=4

引用:
原帖由 shumwan 於 2017-8-24 01:58 PM 發表 查看引用來源

多謝Got兄回覆,解我疑慮!祝師兄您萬事顺心。
客氣師兄,祝健康順心”)

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-28 06:07 PM 發表 查看引用來源
Day 32
師兄好準! 6點就有 report.
Hsv2 igG  
Congratulations 師兄
考慮師兄爆套,事後6-8星期可以做多一個combo,反正結果都會是negative,當多一個證書。
其他都畢業了。

尿道不適症狀,師兄要繼續多飲水,多蔬菜水果,多排尿,情況應該會有改善

引用:
原帖由 dxi 於 2017-8-28 11:14 PM 發表 查看引用來源
GOT師兄,請問一下,而家真係好膽心好後悔,
28/8零晨發生左 無套陰交 2次加 無套口交,對方係出面搵既。
我呢個情況係米真係好高危。而加真係好驚會中HIV.

我今日已經打左去愛滋病基金會度問左好多野。
佢叫我 ...
Sorry for late,

既然師兄都服食左PEP, o甘就乖乖定時定侯完成療程,30日藥,副作用都可能不少,有機會同急性感染症狀一樣,多點休息吧。
2次無套陰道交屬於高風險,所以醫生處方PEP都有原因。
即使對方有HIV,你48小時内服用PEP,基本上和HIV風險可以降低到0,除非你突然停o左或者忘記食。
之後完藥後要追蹤最少3個月。

宜家你不需要擔心HIV,需要擔心的是你是否每日記得服用。

另外師兄出面揾o既意思是什麽?

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-29 06:35 PM 發表 查看引用來源

多謝 Got 兄!
我諗6-6.5 week 再 test 多次

但係其實根據我 Hsv2 嘅 antibody數是否真可以不理呢?
既然呢次係,比我就唔再理了

引用:
原帖由 lyan1987 於 2017-8-27 12:42 AM 發表 查看引用來源

Got師兄根據你既分析小弟應該冇機會中HIV同梅!
小弟兩日前再去睇醫生,都係話疱疹開左兩日藥比我同一隻新藥膏,但完藥返紅腫未見退,病情反反覆覆,會唔會根本唔係疱疹?會唔會有其他可應性?茶完藥膏 ...
以前的行爲,HIV/梅毒風險不高,hiv預期係無感染,梅毒小弟都認爲不會有。
關於皰疹2型,潰瘍性皰疹都有機會是症狀,如果真係皰疹,其實您都追唔到邊個感染你,當然,宜家的女友都係可能之一。

引用:
原帖由 BiggestMistake 於 2017-8-31 10:31 AM 發表 查看引用來源
GOT 兄及各師兄們,你好.
小弟一時迷惑,人生第一次召妓,對方是東歐人妓女,聽說極大機會有HIV.

我的錯主要是全程口交及陰交只用同一個套. 帶套前她有摸我下面, 我覺得龜頭好似有觸及她的陰唇, 我要求下先開始戴套, ...
如果嗰套甩咗,你拔出時候就不會見到個套了,實際情況係嗰套依然套住師兄嘅陰莖,而你最後拔出時候只係軟咗。

至於戴套前用口開套,抑或有可能龜頭掂到佢外陰一下,都係冇HIV風險的。

放心吧,過幾日足夠28日,HIV combo會證明你係無感染的。

至於你嘅症狀都不是HIV症狀,口腔有潰瘍就盡量多休息多飲水,同埋保持口腔清潔,例如飯後漱口。壓力都會令人感覺、敏感度上升,好多時恐懼HIV嘅朋友都會描述自己有不同嘅HIV急升症狀,即使佢係冇受感染

等師兄好消息。

引用:
原帖由 核心野性的OL 於 2017-9-3 09:11 PM 發表 查看引用來源
想請問GOT兄!小弟之前去左邪骨帶套被人口交,但幫我口交的小姐用口幫我帶套,這樣會感染到HSV嗎?感謝!
既然戴套口交,即使佢用口幫您戴套,都不會感染HSV,諗多咗。

如果無套口交,需要擔心嘅係HSV1而不是HSV2, 但HSV1經口交傳染嘅風險比HSV2經陰道交嘅風險為低。
而且如果你年過20,估計身體已有HSV1抗體,原因在於大部分人小孩時期已經被感染,復發時侯多數以唇瘡為症狀。
而有口腔HSV1抗體可以降低生殖器受HSV1感染嘅風險,對於HSV2都有相當嘅阻擋力。

最後,既然冇陰道交,只係戴套口交,就唔會再嚇自己吧。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆