上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
429  449.8k

[quote]原帖由 深秋夜雨 於 2017-9-12 06:04 AM 發表 查看引用來源
想問 龜頭
想問 龜頭炎既野
上個月尾明明冇出去玩同打丁 但冠狀溝近帶位覺得痕 跟住返到屋企用水沖 發覺有甩皮情況 之後查藥膏 咁查左大約一個禮拜左右 就冇甩皮情況 咁大約查到上個禮拜四到 見佢冇咩野諗住減少用藥啦 (就係朝早起身唔查 係放工返屋企沖完涼)大約之前甩皮d位又痕返 另外龜頭表面 又紅返一撻撻咁

→有機會係因為天氣問題,加上遺漏嘅尿液積聚(如冇割包皮),造成細菌感染,所以有痕癢同甩皮。

咁我而家有野想問
第1 :我而家係咪應該轉返按佢既署方 一日查兩次?定冇甩皮直接停藥? (點解會咁問 係因為之前睇私家 佢同我講冇甩皮就查多兩三日就可以停藥 而社衛就話好返就可以停而有做藥劑師既朋友亦都同我講查多一個禮拜到冇咩野就可以停藥)

→跟番開藥膏比您嘅醫生指示,有時無甩皮聽藥,其實未能代表清除晒細菌。

第2 其實個病係今年年頭果時起 其間係好下又復發下咁 而家洗jj係用舒特膚(係第一次睇私家果時介紹我用既)咁其實係咪應該停用埋呢支野只用清水洗jj?同埋其實點先算好哂? 之前有兩個幾三個月冇痕龜頭上面冇紅色一撻撻 但冠狀構到有一兩個位 都仲有少少紅左 咁其實係咪未好哂? 另外我冇手淫性交出去玩 但都可以瞓醒覺或者收左工之後沖涼/小便時見到條j紅左一大撻或者甩皮 其實會唔會係其他疾病搞成咁
→如果用左舒特膚都有依然有呢個情況,可以試下只用清水去清洗,不用什麼外來嘅清潔劑,亦不需刻意去除甩皮,等龜頭黏膜自我修復。

引用:
原帖由 inivewetrust 於 2017-9-13 04:33 PM 發表 查看引用來源
想問師兄 我星期6返左大6玩 無套吹 有用口陰道交 事後發覺口入面有痱滋 即日發現唇邊似生左d粒粒左邊多d 右邊少d 同利底有紅點 所以2日後已經跑左去社衛度睇 醫生話係口腔正常構造 只係平時冇為意 我而家有喉嚨痛 細 ...
師兄係無套口交,加有戴套陰道交對嗎?
如果係,HIV風險都係非常低,足夠28日後去做HIV combo同梅毒測試去排除吧。
師兄亦相信社衛科嘅醫生,口腔只係正常嘅組織。
如果尿道有不適例如尿灼熱、尿頻甚至分泌物,就去覆診。
大獎不必過於擔憂,亦唔好驚恐。

引用:
原帖由 ayumihenry 於 2017-9-14 12:02 AM 發表 查看引用來源
前排發現肛門位置有粒肉粒,今日去左政府普通科個度睇,佢話只係皮膚換生,但我唔安心,去埋油麻地衛生科個度睇埋,不過有D HEA , 我見佢目側話我係椰菜花,之後滴藥水,再等下星期再滴...
我而家想睇多次專科睇下究竟係咩 ...
唔好介意我咁問,師兄曾否接收肛交?

引用:
原帖由 ayumihenry 於 2017-9-14 12:10 AM 發表 查看引用來源

有肛交呀,小弟係同志:')
明白師兄,如果作為0號,肛門菜花係very common,敵藥水或者laser都需要去做。我諗需要跟番社衛科嘅醫生建議。
謹記,最最重要係一定要預防HIV,呢樣做得好,對於你現在和將來都會係好事,而菜花都變得不重要。

引用:
原帖由 ayumihenry 於 2017-9-14 09:53 AM 發表 查看引用來源
佢賣
多謝你!:')想問如果一星期敵一次藥水夠唔夠?如果去藥房買疣定寧 ALDARA CREAM佢賣唔賣比你架?
師兄可以問問藥房,有啲要醫生紙,但有啲似乎不需要。
師兄可以依照醫生開藥水比你嘅時候吩咐落嘅用藥次數。
滴藥水都要留意番,菜花嘅其他冇感染地方,可以用棉花棒搽啲凡士林以保護完左嘅皮膚,畢竟藥水會”哪傷”。
當您覆診時候,藥水未能有效清除菜花,就要可能考慮電燒或laser,如可以負擔,私家專科何醫生都不錯。

引用:
原帖由 ayumihenry 於 2017-9-14 12:12 AM 發表 查看引用來源
再者,性嘅問題不分性取向,師兄放心吧,(我代答)呢度師兄都不會介意”)

引用:
原帖由 inivewetrust 於 2017-9-14 11:00 AM 發表 查看引用來源

係無套口交 同有奶西(口部有痱滋) 但我第2日就跑左去社衛驗 應該再由玩完個日計28再去驗多次 對嗎?
而家第5日 除左口腔果d粒粒之外 喉嚨仲痛緊 今朝咳左2粒似係扁桃腺結石出黎 不過就黃黑色一粒硬身既 係咪應該睇 ...
口交的的確有性病風險,但對於菜花、疱疹,機會太低了,最常見係細菌感染,畢竟口腔都積聚好多細菌。至於HIV、梅毒,您下次謹記戴套就可以,今次都會支持其他師兄咁畢業的。

關於計日子,例如今日夜晚有風險性行為,你由明天9月15號開始計28日,即係10月13日朝早就可以做測試。

口腔問題,保持清潔就可以,例如餐後習慣漱口。唔好嚇自己。

引用:
原帖由 深秋夜雨 於 2017-9-14 06:36 PM 發表 查看引用來源

好唔該哂師兄
客氣師兄,比啲時間黏膜去好好康復。

引用:
原帖由 關炳文 於 2017-9-15 07:51 PM 發表 查看引用來源
got兄好,以下有d問題想請教下。

小弟久不久會去按下邪骨下下火,從不進行口交陰道交,只會進行手作仔。但有時候我會撫摸技師的下陰,再隔一會約十分鐘後再觸碰到自己的龜頭,又有時候手指會有滲血的倒刺,沒有指 ...
師兄您好,您所講嘅情況都係指交同體外幾秒嘅摩擦,對於HIV係0風險。

手指倒刺只係表面傷口,不是開放性傷口。呢啲傷口一旦形成,身體防衛機制就會立刻製造你睇唔見嘅薄膜,阻擋細菌病毒入侵,而且手指皮膚有別於生殖器皮膚,保護力較強,所以不構成性病風險。

手指掂到陰道液態,除非你立刻將啲液體抹去自己龜頭,會構成微少嘅機會,但您隔咗10分鐘有多,都不構成風險。

體外生殖器幾秒嘅觸碰,實際上都不能構成風險。

理論與實際,要懂得去分別,有理論風險不等於實際上有風險,否則濕吻足以感染HIV,世界上HIV陽性嘅人就應該會好幾億。

如果師兄未驗過HIV、梅毒,即管可以一驗,當係身體檢查”)

引用:
原帖由 關炳文 於 2017-9-15 11:19 PM 發表 查看引用來源

謝got兄解答。想多了解一下外陰接觸的風險,有沒有怎樣的形式和條件才會形成實際風險?因為有很多的網上資訊都常說有陰部接觸就會形成風險,但沒有太詳細的描述,確易令人產生不必要的恐懼。

謝got兄糠慨為大 ...
外陰接著要形成風險要考慮番個時間,例如連續摩擦2、3分鐘,就有機會形成疱疹、菜花、梅毒風險,但您只係幾秒,實際風險太低了,不足以擔心。
咁當然你既然玩得咁小心,將來都盡量避免呢啲接觸。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆