上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
429  449.7k

引用:
原帖由 c2uol 於 2019-2-12 08:10 PM 發表 查看引用來源
希望got兄回答以下兩個情況有沒有風險
1.前幾天食飯既時候傾到一半發現手機個mon上面有1pat紅色既野,順手用手指捽走左,然後行出去打算洗手,行到一半擺左手指埋鼻到聞左一下,應該有high倒,同埋鼻孔接近出門既地方有類似暗瘡既東西唔知有無流血,之後我先開始怕果pat野會唔會係血之類既野

2.又係前幾日,上青樓,一齊冲涼然後腳交,無發生性行為,大腿內側有之前生左兩粒唔知咩之後流低既痕跡, ...
1.食食下嘢突然見到血,除非你食即開刺身,否則係血嘅可能性都極低。就算係血,您唔係特登了入鼻哥,只係聞一聞,當然無HIV風險。世上亦沒有類似咁嘅感染個案,純粹自己諗多咗。

2.腳交最多傳染皮膚病,例如佢有香港腳、足部疣,理論上有機會,但事後你懂得清洗的話就OK。大脾一圈可能係癬亦可能係甩皮,但似乎無關呢次事。
唔好諗太多,嚇自己。

引用:
原帖由 ninewu689 於 2019-2-12 05:12 PM 發表 查看引用來源

報告出左了
HSV2 neg
hiv neg
梅 neg
螺旋菌 neg

感謝got 兄。我安心做我之後要做嘅野了
祝大家身體健康。生活愉快
恭喜師兄,預期之內”)

引用:
原帖由 c2uol 於 2019-2-12 10:31 PM 發表 查看引用來源

係咪即係我大腿上圓形果撻嘢係甩皮又好股癬又好只要唔係流緊血既傷口都唔會有俾體液掂到而中招既機會(雖然我都諗唔倒有咩體液直接接觸倒既可能性),然後如果我夠28日去做test想俾自己安心下的話結果毫無疑問會係negative ...
就算有輕微流血,但你無性行為只係腳交,都不會鑑於HIV,放心師兄。

引用:
原帖由 27191792 於 2019-2-15 11:08 AM 發表 查看引用來源
GOT哥你好

本人11-2日 嫖妓 有套口交,性交⋯⋯
在第2天早上小便輕微灼痛到現在已4天
沒有流膿,J外觀沒有異樣。
是否已中了性病?
這幾天擔憂到想死
已失眠多天 很大壓力..
望能解答。 ...
戴咗套了,龜頭尿道都已經包實,細菌無法入到落去,反而係安全套敏感、過程用力過度最常見,多啲飲水排尿,盡量唔好搞佢,情況持續就睇醫生食藥。

引用:
原帖由 cybersky518 於 2019-2-13 06:16 PM 發表 查看引用來源
請教師兄 上個月12號試左環吹
今個月12號抽血做左測試
梅毒螺旋菌抗體 出左negative
Vdrl 出左non restive
HIV 1 2 p24 negative
係咪無野擔心
做測試原因 因為我有濕疹底 驚誤會紅診 ...
yes,夠28日加上你風險行為,已經是排除了,濕疹又是另外一啲皮膚問題,但無關性病。

引用:
原帖由 希望否極泰來 於 2019-2-14 12:04 AM 發表 查看引用來源

Got兄, 唔好意思, 我想問左你少少問題先, 我詳細病徵個D容後再問你, 萬分感謝.

1. 我距上次不安全行為(接受無套口交至射精)後12weeks時, 龜頭出水泡傷口之後睇私家掃到HSV2, 咁我再驗HSV2 IGG blood test, 照道理我驗血報告係咪會positive? 因為我分別係13&17weeks都驗左HSV1同HSV2 IGG blood test, 結果HS ...
Igg lab based hsv2 測試,最好嘅時間係12-16星期之後,當抗體足夠嘅時候去驗,準確度會係最高。
至於Western blot 測試,不知道香港與美國華盛頓大學實驗室用嘅是否一樣。
不妨去測試,只係睇係結果如何再作下步決定。

另一樣就係口腔嗰啲HSV,唔係HSV2,而係HSV1機會較高, hsv 1 成年人超過7、80%已經有抗體,所以驗到HSV1 positive都無咩問題。但如果有唇瘡,當然避免kiss同口交。
HSV2在口腔不是沒有可能,但問題係你是否經常幫同性口交?
唔好混淆HSV1、2。

引用:
原帖由 枝芽 於 2019-3-1 10:51 PM 發表 查看引用來源

想問下師兄 我中HIV 和 梅毒風險高嗎?  好擔心:smile_42:
正確用套就不會感染HIV梅毒,當然無呢兩個嘅風險。
至於尿道唔舒服,不太可能性病細菌導致,因為嗰套會包實尿道,細菌入侵唔到。通常都係安全套敏感,或者抽插過程中嘅摩擦導致。

引用:
原帖由 capsule... 於 2019-5-17 09:03 AM 發表 查看引用來源

Got兄,想問-指插女仔的下面,而手指未有倒刺及傷口;錫女仔個胸。這樣的行為,會感染hiv嗎?
除非你隻手指正在流血不止,需要立即止血,否則你嗰啲嘅倒刺、擦傷、小傷口...都你會係造成HIV感染,世上暫時沒有相關HIV感染案例。

引用:
原帖由 沉睡疑惑的結他 於 2019-5-17 12:20 PM 發表 查看引用來源

早前曾與一陪酒大陸女仔發生性行為,帶套性交,出事機會大嗎?
如果想驗,應該幾時驗?驗咩項目?
謝謝got兄!
戴套性交,只要正確使用,無出現脫、爆套嘅情況,HIV、梅毒無風險。
雖則皮膚性病如疱疹、HPV有機會,原因在於有時候生男性殖器中間至根部部分於過程中未能完全覆蓋,但風險都係不高。。
尿道性病最多係冇風險,原因在於尿道口被安全套包實(如正確使用)。

引用:
原帖由 iceman1994 於 2019-8-22 09:09 PM 發表 查看引用來源

Got兄你好,又係我😂
見你話要引用回覆先睇到所以我係第一頁揀左個比較短嘅黎覆,不過我想問嘅唔關個回覆事

經歷完上次教訓之後我冇再出去玩
而且亦都有係最後一次去玩3個月後驗過,all negative 
但你知後生始終好難忍
所以我依加成日自己打出黎
有陣時壓力大仲會一日打兩三次
就係早一個星期到打完飛機感覺到個龜頭好痛,反開黎睇入面尿道好似損左有傷口咁
訓低果陣成條尿 ...
Hello 師兄,

1. 會唔會係打飛機果陣有異物/細菌入左去導致尿道炎

yes,可以有機會,但如果你做左基本清潔,洗手先,而之前無掂過咩污糟嘢,機會極低。

2. 會唔會係我大半年前奶野,到依加都未清到菌? (當中都食左差不多兩個月,轉左三四隻抗生素,而且三個月之後都有full plan 驗身,all negative)

你有損傷,感到痛楚,比較合理就係過份”使用”,似乎唔關以前事,而且師兄亦唔好成日”打開”尿道望,呢嗰都係一種傷害。

3.定還是係我打飛機打得太密細佬頂唔順 ‘擺工’呢?

綜合1、2,yes,呢嗰係最大可能性,休息1星期回氣先。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆