上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
429  449.4k

引用:
原帖由 疲倦的小豬 於 2017-8-9 02:01 AM 發表 查看引用來源

多謝got兄回覆,其實係咁,我之前出嚟玩,有幫女性口交,和冇套性交。而我今年3月頭,試過發燒,扁桃腺炎,頸淋巴結發炎漲大。果時諗住一般感冒冇同醫生講我有同女性口交,睇醫生開咗抗生素好返,但 ...
咽喉炎都會有師兄所講嘅症狀。
而您幫個女仔口交中喉嚨淋球菌嘅機會其實太低了,師兄大可以去驗下證實。
吸煙、飲酒、口腔清潔不足都會導致咽喉炎。

如果你3月去衛生科驗嘅時候係離件事發生有84日,咁你8月去睇醫生冇特別吩咐都可以側證師兄冇HIV感染。

但問題係我都唔知點解衛生科要咁神秘,其實佢哋有紀錄,一開file就睇到,真係唔明點解唔可以主動同求診嘅師兄解釋所驗過嘅測試,講真要幾耐時間?
呢樣要靠各位嘅師兄去反映爭取了。

8月去驗都係例行檢查,到時報告預期都會係negative

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-9 11:02 AM 發表 查看引用來源

明白 Thanks 師兄 不過我唔知究竟係我女友有/嗰位 exotic 女士/我自己有 ureaplasma ma...同埋想問 check 係食完藥4星期定係食完藥2星期ok 呢?
另外 Ultrasensitive pcr RNA 係 negative 姑娘話冇事真係驚 ...
You are right CHing.
It's hard to know when the bacteria is already there in the tract.

You should finish the medicine,

1. If there is no symptoms, then you can wait 4-6 weeks more to retest it for peace of mind.

2. If the symptoms still presist, further treatment should be given to you instead of retesting it.

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-9 11:02 AM 發表 查看引用來源

明白 Thanks 師兄 不過我唔知究竟係我女友有/嗰位 exotic 女士/我自己有 ureaplasma ma...同埋想問 check 係食完藥4星期定係食完藥2星期ok 呢?
另外 Ultrasensitive pcr RNA 係 negative 姑娘話冇事真係驚 ...
And I'm glad to know you tested  negative in ultra HIV PCR.
If I were you, I might have had the tests of Lab based HIV combo, VDRL and TP antibody 30 days post exposure to get the conclusive results.

引用:
原帖由 optimistic888 於 2017-8-9 08:42 PM 發表 查看引用來源

唔該你 師兄 師兄你經常幫我們解答疑慮 祝師兄身體健康 長命百歲 事事順心
客氣師兄,大家咁話。
有時唔好嚇自己,理性一點,HIV都係理性,佢嘅感染途徑係客觀,唔係玩”息仔”。冇就無事。
好好搞掂好啲皮膚問題”)

引用:
原帖由 shumwan 於 2017-8-9 10:46 PM 發表 查看引用來源
Got兄,我book咗16号早上抽血,差半日至足夠28曰,會唔會有問题?
都係不是HIV症狀,單一喉嚨痛不是症狀。
如果有急性症狀,師兄冇力同我discuss囉。
今個星期你就會開估,negative!

引用:
原帖由 shumwan 於 2017-8-12 11:14 PM 發表 查看引用來源
擔心到去返女女度問佢有冇定期驗,話有返大陸婦科檢驗,問佢有有定期HlV、梅毒檢查,佢話比我嚇到,要驚返我有事
唔好嚇自己吧師兄,根本HIV急性高燒不是您所講嘅度數,起碼都要高過38度,而且仲有合併其他症狀。
放心吧,您會係negative的。

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-13 09:50 AM 發表 查看引用來源

Day 17 - 之前一日貝到手臂有粒紅點,已經退色,跟住尋晚見到大脾有1-2粒紅點但又唔出-係梅?定係藥嘅副作用呢?
另外之前驗尿時醫生話我有齊3隻菌,皮膚感染先會有但小量到唔成問題,會否係龜頭炎?
感謝師兄解 ...
嗰啲紅點都不是梅毒疹,就算中梅毒都冇咁快有疹。
師兄有邊三隻菌?

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-13 08:45 PM 發表 查看引用來源

Day 17 傍晚,食藥11個鐘後,去洗手間時發現痾完尿有D透明嘅 discharge... 唔係 Precum, 係服藥嘅副作用?定係咩呢?好擔心...
有可能係遺尿,即係屙唔清

引用:
原帖由 jasonjason1919 於 2017-8-13 10:39 PM 發表 查看引用來源
您好呀Got兄 我有個問題關於combo test 小弟之前有請教過您了,係14天做pcr, 之後一直不在香港,尼幾天終於回到香港時隔約60日數多做多次combo test, 兩次結果是negative, 請問是否已是conclusive?
小弟一直其實有個 ...
您好師兄,60日lab-based HIV Combo negative當然係conclusive。
不少人以為14-28日先可以用combo,但呢個觀念係錯誤的。
而且更危險嘅係有啲師兄認為15,16日或者20日combo就可以排除。

小弟第一頁post咗圖片,圖1就係 病毒,P24抗原同HIV抗體於感染後可被偵測嘅數量與時間關係。

還有一樣P24同抗體有直接嘅互相抵銷關係,P24消失原因正正就是抗體產生達到穩定數量。

60日抗原絕大多數已經偵測不多,但呢個意味著HIV抗體達到非常多嘅數量,所以如果真感染,HIV combo會positive,而不是negative。

HIV combo嘅好處就係佢同時檢驗兩個HIV病毒衍生嘅物質。

師兄60日都足夠時間去排除梅毒,唔知你做咗未呢?

引用:
原帖由 jasonjason1919 於 2017-8-14 05:18 PM 發表 查看引用來源

再一次感謝got兄詳細回答,小弟清楚多了。咁其實唔講錢同測驗時間既關係,只要多過28日起或以至3個月起做combo test,其p24或抗體都能反映結果而作結論…… 咁combo test的確係很好既新一代測試,不論為早期28日 ...
師兄理解正確,15-28日內只可以作為一個參考結果,越接近28日當然係最好。
28日或以後任何時間就是排除結果的時間,如果有高危如冇套肛交、陰道交等,
28日一次combo先排除,42日再做一次雙重排除,60日(8周多)當然都係排除。

將來單一抗體測試會慢慢被combo完全取締作為前線測試。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆