上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
429  449.5k

引用:
原帖由 lilygugu 於 2017-8-23 08:16 PM 發表 查看引用來源

你真係好好,好有心解釋,我剛剛在性行為約28日驗完aids 係negative , 但驗到有非淋,宜家我仲擔心緊個combo test 唔準呢!因為網上睇空窗期個個都有唔同,唔知邊個係對的,好唔開心又驚啊
呢個首先要睇師兄嘅行為係咩,低危例如口交,高危例如冇套陰道交,中度危險如穿套,先確定自己風險。

現今28日嘅實驗型HIV combo,並非快速嘅HIV combo(早前已經有其中一個快速牌子被回收),事後28日已經可以基本排除,如果高危可以於事後6-8星期check多次,當攞多次安慰,但結果都會如28日嘅一樣。

極端嘅如知道對方有HIV,而且無套陰道交或者肛交,咁第一時間(72小時內,越早越好)就係去搵專科醫生接受28日嘅預防性抗病毒治療,如找不到私家急症室,就唯有去急症室。

非淋一般7-14日抗生素治療都可以斷尾,多飲水多屙尿有助排清細菌。

Take care

引用:
原帖由 狂野的牛 於 2017-8-21 09:59 PM 發表 查看引用來源
唉 我全程帶套都中龜頭炎
仲要唔知有冇梅,雖然細機會,但成日自己疑神疑鬼
其實邊到驗梅好, 我要9月之後先有時間...
免費果d都準?
下面師兄講得啱,有機會係因為摩擦或者對安全套物質有敏感,既然戴咗套,就無謂嚇自己。

引用:
原帖由 boy992 於 2017-8-22 12:03 AM 發表 查看引用來源
想問咁多位師兄有冇打hpv疫苗既地方介紹,我睇親9價都係要3千幾4千,有冇d地方會優惠d?
其實都差不多了三針約3xxx至4xxx, 家計會平啲,但好似只限女性

引用:
原帖由 lyan1987 於 2017-8-21 10:54 PM 發表 查看引用來源
小弟八九年前有出去玩過,不出十次,次次都有套交,一次無套口交!有女朋友後都冇玩過啦!一直相安無事,直至三個星期前,龜頭有一撻紅腫,初期都冇理會佢,第二個星期開始有水流出黎,去睇醫生話我可能中包疹,不過 ...
師兄可以先去做免費HIV,梅毒檢查,去排除之前嘅行為,negative會係預期結果。
至於師兄擔心嘅疱疹,坦白說,您不會知道自己幾時感染,有機會係而家女友感染比您。

你擔心的話,可以自費去驗HSV2抗體。

無論如何,都無需過度擔憂

引用:
原帖由 shumwan 於 2017-8-22 03:25 PM 發表 查看引用來源

多謝Got兄回覆,即小弟可以回復正常生活,不用2個星期後再次檢驗?
當然可以回復正常生活,如果師兄之前HSV2陽性,可以同伴侶坦白,或者戴套。
現今技術,有HSV2生個健康BB當然冇問題”)
之後師兄驗唔驗多次combo同VDRL,隨得師兄,反正結果會一樣”)

引用:
原帖由 lilygugu 於 2017-8-24 01:05 AM 發表 查看引用來源

我都唔知係快速定其他,我驗嘅係hiv 抗原同抗體測試,同埋唔明點解關愛唔會比超過21日嘅人驗?我宜家就快45日了,再用同一測試有用嗎?同埋你所知道嘅感染徵狀係幾時發生?
另外非淋已經食ࡵ ...
首先非淋療程,單劑一次應該係高濃度如1000mg 嘅抗生素,之後7日就係例行療程,應該已經斷尾。如果藥後7日仲未能夠舒緩,就要再去覆診,要俾啲耐性去排晒細菌,清水係最好嘅飲品。

至於HIV combo(抗體抗原測試),實驗型即係抽一支血管去驗,快速就係拮手指,無論測試儀器抑或取樣(血液量)睇,實驗型當然更加準確!
如果關愛,應該係快速combo。
關於HIV combo嘅認知,似乎大眾仲未能夠理解佢嘅功效:

抗體產生就係抗原慢慢消失嘅時侯,早期可以驗到抗原(例如15-35日),之後就驗到抗體(例如22日或之後),28日係兩者都達到高濃度嘅時候,所以定位排除時間。

驗combo不要只睇佢抗原部分,佢抗體部分都要充分認識。一個人真係感染咗,80日佢都可以驗HIV combo,即使抗原冇晒,但抗體會陽性,從而整個測試結果係陽性。

15-21日驗combo去當排除早期HIV感染算係危險嘅論述,而且仲要快速測試。
如果係高危嘅,15日嘅HIV PCR測試結果會更加有意義,之後再做多次combo就可以排除。

引用:
原帖由 boy992 於 2017-8-24 01:20 AM 發表 查看引用來源

唔該got.兄:fst_001:
客氣師兄,您可以咁諗,個注射費用除6個月,平均每個月6-700,玩少一次其實都喺到了,呢6個月嘅注射期內,安全性行為甚至唔去玩,效用會更高!
身邊如果有18-30嘅女性朋友,都可以鼓勵佢哋注射疫苗,因為HPV對佢地先係較重要。

引用:
原帖由 奇珍異獸 於 2017-8-24 08:23 PM 發表 查看引用來源
Got 師兄,小弟有問題請教。 10/8 當日去左鐘仔,無套口交,有套陰交,全程無滑落同穿。尋日開始間歇低燒,時燒時唔燒,有喉病,咳,同少少流鼻水,今日擔心中愛滋,去左驗快速測試,聽日有結果,好驚。。。

我想問 ...
有鼻水、咳呢啲症狀明顯係感冒症狀,師兄盡快睇醫生醫好先。
小弟不鼓勵冇套口交,但異性戀男方接收口交中HIV嘅機會極低,單一次嘅行為風險實際係0.
放心吧師兄,夠時間做個HIV combo同梅毒,再來報喜,會係negative”)

下次謹記要戴套,有時長時間嘅擔憂都足夠令到自己身心疲累呀,無喂呀。

引用:
原帖由 hhhddc 於 2017-8-24 10:45 PM 發表 查看引用來源
Got兄 我想問昨天去了邪仔 小姐只幫我打出來 但手有碰到龜頭 我問過她 她說有用過酒精先消毒 這樣會不會有性病或hiv 梅?
就算冇消毒酒精抹過手,手交掂到你龜頭,HIV、梅毒嘅機會係0.其他性病機會如下面師兄所講,中6合彩1、2獎。

比較常見嘅係敏感,例如手嘅酒精、按摩油、摩擦嘅力度等,都會引起龜頭紅腫,冇嘅話當然就最好。

無喂嚇自己吧,下次你再想去嘅話,最多學其他非常小心嘅師兄咁,戴套手交,當然其他行為都要戴套。

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-24 01:05 PM 發表 查看引用來源

我冇食到單劑..另外其實好矛盾.又要 Check 自己尿頻又要飲多D水,惟有透過排尿顔色及多小決定算唔算=(
其實小便顏色受到飲食影響,您想”靚啲”就飲多啲清水,食多啲蔬菜水果;而飲啤酒就會”黃啲”咁嘅道理。

尿頻,如果你屙完尿一陣,隔10、15分鐘又想去,但個量唔多,咁就係尿頻。

正常一日最少飲2公升水。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆