上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
62  449.4k

今日是事發後第101日,上星期五的愛滋、梅毒、皰疹、椰菜花化驗報告已收到了。
根據報告顯示未能畢業,HSV II Ab皰疹病毒2型抗體呈陽性反應。
感覺先是十分意外,隨後的感覺是非常傷心、絕望。
MHS姑娘表示根據報告,我身體曾經對抗過病毒,故呈陽性反應。
由於我的事發後21日性病檢查報告顯示呈陰性,所以可以聯想為新近感染。
下午即趕到油麻地社會衛生科求診,醫生看過報告後表示,即使曾受感染也可能一輩子都不復發。
我當場哭了起來。
醫生再進一步表示目前也未完全確診,必須等候性器官出現水泡、疼痛等症狀時,再返回衛生科進行化驗方可確定。
醫生即場目檢我的性器官,一如概往,沒有異常發現。
醫生再問我會否再次抽血檢查,我問會否化驗皰疹?醫生表示不會。
由於愛滋、梅毒我已驗了多次,於是我也不再浪費政府資源了。
我問醫生皰疹是否不可根治,醫生同意。
醫生又表示即使性器官表面沒有異常,若與太太行房時不戴安全套,有傳染的風險。
離開診所後心情極度低落,十分後悔。
我只是唯一一次出軌,戴套口交、陰交竟然也被感染。
我都不知可以怎樣面對太太,不知道可以怎樣跟她講。

請問Elisa和Western Blot兩種皰疹病毒測試類型的不同?
兩者如何運作?熟優熟劣?

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-7-24 11:16 PM 發表 查看引用來源

您好師兄,記得師兄係戴套性行為。

關於個報告,HSV2陽性,數字係幾多?參考數值又係幾多?
因為呢種疱疹Elisa測試有機會出現假陽性,甚至乎如果本身有HSV1(成年人8成以上都有抗體),有機會導致假陽性 ...
Negative : <0.51 COI
Gray zone: > or = 0.51 - < 1.0 COI
Positive : > or = 1.0 COI

師兄我是Positive (10.15)

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-7-25 08:47 PM 發表 查看引用來源

明白師兄,應該是HSV2 IgG 抗體測試,呢個數字屬於強陽性。

但是否可以結論師兄係因為早前�行為而中招,睇嚟都未能下定論。
HSV測試有個難題就係無法知道自己幾時中招。早前�測試都可能係屬於少許� ...
是的,是IgG。
Got師兄嘅意思係21日測試結果係假陰性,91日測試結果係真陽性?
點解唔會係調轉,21日測試結果係真陰性,91日測試結果係假陽性?
請師兄指點迷津。
無論如何,我已經找另一間診所做皰疹一、二型的Western Blot化驗,大概三日會有報告。

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-7-25 10:56 PM 發表 查看引用來源

因為呢個測試都不是100%準確,假陰假陽多有機會。
但第二次測試如果數字係1.X-2.x, 有機會係假陽性,去到10呢個數字,都係算強陽性,除非實驗室污染。

anyway,冇須咁擔憂,冇症狀已經好好!再者將來要小朋友 ...
補上21日的檢查數據:
HSV II IgG (by EIA)
9.0 RU/mL < 16 Negative

Negative: < 16 RU/mL
Borderline: >=16 - <22 UR/mL
Positive: > or = 22RU/mL

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-7-26 07:39 PM 發表 查看引用來源

呢個數字都係屬於negative,等嚟近第二份報告
請問一下,有抗體是因為免疫系統曾嘗試壓制入侵的病毒,不可能是成功壓制的嗎?

引用:
原帖由 Michael翔 於 2017-7-27 01:53 AM 發表 查看引用來源

根據方醫生講,呢隻病毒7成人係無症狀,有可能係潛伏狀態,幾時發,咩年紀發,點樣會重新激活佢,無人答到,唯一就係免疫力低時,有機會發

類似細個感染水痘,幾時會生蛇呢?可能50歲前,可能唔會發
翔師兄,感謝你解答關於免費疫系統、假陰陽和陽性無症狀的資訊。
很抱歉我新手未能覆PM。不過我覺得在討論區上公開討論,對其他師兄們或許也未必是一件壞事,可能可以同時間幫到更多師兄。

引用:
原帖由 Michael翔 於 2017-7-27 01:53 AM 發表 查看引用來源

根據方醫生講,呢隻病毒7成人係無症狀,有可能係潛伏狀態,幾時發,咩年紀發,點樣會重新激活佢,無人答到,唯一就係免疫力低時,有機會發

翔師兄,想進一步請教,是否真的有可能如衛生科醫生所講,即使呈陽性也可能一世都不病發?
又或者從另一個角度問,有多少師兄們是不幸驗到陽性反應而至今從未出現病徵的?
謝謝!

引用:

翔師兄,想進一步請教,是否真的有可能如衛生科醫生所講,即使呈陽性也可能一世都不病發?
又或者從另一個角度問,有多少師兄們是不幸驗到陽性反應而至今從未出現病徵的?
謝謝!

引用:
原帖由 Michael翔 於 2017-7-27 10:26 AM 發表 查看引用來源

你水痘病毒一樣呈陽性,你保唔保證到你一世都唔生蛇?無人解答到,只可以話有人係一世唔發,到死都唔知自己有,有人發病 經常復發
塵埃落定了,事發後第102日的Western Blot檢查結果已經收到了。
皰疹一型,陽性。皰疹二型,陽性。
這實在是最差的報告結果。
姑娘有講過,其實有可能是很多年前已經感染,不過一直沒有發作,直至現在驗血才發現,所以不能追尋是由何人傳染的。
姑娘又表示其實皰疹一型很多人都有感染,叫我不用太難過。
不知道她說的兩項是否事實?謝謝!

附件

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆