上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
127  449.5k

引用:
原帖由 hellohelloaaa 於 2017-11-3 04:57 PM 發表 查看引用來源

師兄介唔介意問多少少。 姐係你第一次係neo 驗到 都係出possible嘅情況? 佢有冇寫檢測到幾多copies 我見佢最低寫50 唔該你
冇寫幾多架-
過50 copies 就係 positive
唔同 Lab 唔同標準.有D係 500 copies
冇就 Negative.
菌嘅死屍都計

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-11-3 11:54 PM 發表 查看引用來源

50copies太敏感了師兄,尿道管其實係會存在少許細菌,問題在於呢啲細菌有冇大量增生導致症狀產生,500、1000copies 其實都可以了。
Got 兄-係 lab 定嘅-我都冇得揀
同埋痾尿係有灼熱感
但想問之前明明 Negative.而家又 Positive 番.係交叉感染嗎?(但我確保 Neg 先同另一半做)
好擔心不能斷尾..

引用:
原帖由 hellohelloaaa 於 2017-11-5 10:38 AM 發表 查看引用來源

Got兄意思係 就算佢檢到50 copies嘅性病菌 都唔足以話係有性病? 
嚴格來UU/up 未介定係性病,因為佢哋嘅傳染力同致病性仍有待研究.佢哋存在喺健康女性子宮/尿道,但較少喺男性尿道.

引用:
原帖由 hellohelloaaa 於 2017-11-5 08:33 PM 發表 查看引用來源

但若果衣原體/淋球菌 檢到50copies 就有問題? 係咪咁意思? 依d菌正常係咪應該0?
其實醫生講如無癥狀病人可選擇食/唔食藥.
不過我個 Case 算有癥狀所以要食

同埋對精子其實有害,會降低精子動力令男士不育
不過四環素對精都有影響...

引用:
原帖由 試完先怕 於 2017-11-16 01:05 PM 發表 查看引用來源
有無師兄去開邊到驗精.....驗精係咪可以知道有無發炎有無菌個D?
師兄.一般如果怕前列腺有事先會驗精,或者叫醫生(泌尿科)按摩摇攞前列腺液如果尿道發炎就驗尿按情況而定

引用:
原帖由 WOONE 於 2017-11-17 02:26 PM 發表 查看引用來源

28日驗準不準
師兄可以嘅話請俾多D資料-無套對手係工作者?有冇咩唔舒服?精一粒粒-過20-30分鐘睇下有冇液化,冇就有問題可追 Po 睇番對應嘅病同癥狀

引用:
原帖由 WOONE 於 2017-11-17 07:08 PM 發表 查看引用來源

系性工作者  暫時冇唔舒服  不過擔心
明白.如唔急就等28日- 睇師兄私家有 MXs 2480 package 或 nxo 逐樣驗公立就社衛HIV p24 最早 28 日非淋/淋一般5-10日潛伏期不過有癥狀就要睇先啦

引用:
原帖由 hellohelloaaa 於 2017-11-22 05:42 PM 發表 查看引用來源
追加討論
1. 跟據Got兄講法,尿驗唔到而精驗到,可能因為食左抗生素清左尿道性病菌,但清唔到入左前列腺嘅性病菌? 所以就會出現依個情況?
2. 係未食任何抗生素之前,隨時間增加,驗尿驗精係咪好準
3. 若果皮膚有小 ...
 跟據Got兄講法,尿驗唔到而精驗到,可能因為食左抗生素清左尿道性病菌,但清唔到入左前列腺嘅性病菌? 所以就會出現依個情況? 

係-因為藥未必去到前列腺,所以一般前炎抗生素嘅劑量都長好多
2. 係未食任何抗生素之前,隨時間增加,驗尿驗精係咪好準
如果細菌增生到能夠檢測嘅數量.yes
3. 若果皮膚有小損口,如肛門被紙巾刷損,坐左落受污染嘅床到,會唔會感染淋/非淋
其實有研究指一D非淋喺坐廁係生存到2-3小時.但都要睇你傷口大小
4. 淋病球菌補體結合試驗 對驗 慢性淋病/冇病徵 有冇意義?
唔知,答唔到
5. 衣原體/淋 可以透過血走篇全身嗎? 有網話淋可以透過血
液 累及關節同眼
有案例但要睇點染.Prenatal最有可能

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆