破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
17  449.4k

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-21 01:03 PM 發表 查看引用來源

太耐冇排精,精液都會變到比較黃同埋比較"杰"
got兄 
報告出左了
尿dna,尿種菌都all negative 
驗血報告入面肝,腎功能都正常
但係單核球比率高過正常,正常係2-10
我係12.1
google過咁係代表慢性炎症/有病毒入侵
睇黎應該係我最怕嘅前列腺炎。。。

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-26 11:11 PM 發表 查看引用來源

可能只係輕微發炎, 先可以繼續覆診.如果你仲後生的話,而且冇菌,其實前列腺都會自己康復
我驚尿道冇菌
但啲菌入左前列腺/精囊/睪丸
因為整個發病過整都有keep住自己 ‘歡樂時光’
由剛剛發病時 ->精液好正常
睇完社衛 ->尚算正常
睇完私家,打完針食完藥(第一次食藥) ->變黃
第二次睇醫生,食第二隻藥 ->淡黃
冇幾耐->  純白色,不透明,西米狀,不黏手
跟住就唔敢再打
我懷

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-27 02:46 PM 發表 查看引用來源

其實如果真係去到前炎,好多時都係屬於慢性,即係好耐好耐之前已經中招,跟住隨住時間慢慢症狀再出現
我年半之前試過一次尿道炎
尿道入面損左
果陣去睇社衛
醫生話驗到有菌,但唔知係咩
(後尾另一個醫生話係社區菌)
開左抗生素同有抗生素成份嘅藥膏俾我
冇幾耐就好返
但間唔中返發,一搽隻藥膏就會好返,所以我冇突別理佢
會唔會因為咁?

好耐冇update 
我最後一次睇政府醫生果陣
難得地遇到個關心我病症嘅醫生
佢睇完我份報告同知我個病史嘅時候
叫我唔好過份擔心,食左咁多藥乜菌都應該死晒
佢亦都有提及咁後生唔會中前炎,一年都冇一個
同時亦都有同我探肛,話唔覺有乜野(佢係後生女醫生搞到我鬼死咁尷尬)
之後又同我解釋左好多疑慮,我都放心左好多
呢個星期都冇乜諗,再痛就轉介我去睇泌尿科
出奇地冇去諗個病啲痛症又好似冇晒
可能一直都係我多慮引發

Got兄你好
想問下關於梅毒同疱疹嘅問題
早排同左個唔識嘅女仔發生性行為,有舌吻
搞到我有少少驚
我上網睇左好多唔同嘅資料
佢地有d話唾液不會傳染
有d就話有,但風險好低
咁究竟係會傳染定不會傳染?

引用:
原帖由 真的知道錯了 於 2019-5-14 08:58 PM 發表 查看引用來源

師兄你都係咁?一樣係無菌前炎?醫生點講點醫?要食咩邊種藥?抗生素係咪唔駛食,因為無菌
抗生素好難落到前列腺
所以西醫較難醫前列腺炎
既然係無菌性有冇考慮下中醫?
來個中西合璧

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-7-19 12:07 PM 發表 查看引用來源

要視乎您嘅行為係咩?有套?冇套?陰道交還是口交?
Got兄你好,又係我😂
見你話要引用回覆先睇到所以我係第一頁揀左個比較短嘅黎覆,不過我想問嘅唔關個回覆事

經歷完上次教訓之後我冇再出去玩
而且亦都有係最後一次去玩3個月後驗過,all negative 
但你知後生始終好難忍
所以我依加成日自己打出黎
有陣時壓力大仲會一日打兩三次
就係早一個星期到打完飛機感覺到個龜頭好痛,反開黎睇入面尿道好似損左有傷口咁
訓低果陣成條尿道位都會痛
但痛左半個鐘左右就忽然停左

到第二日又係咁,痛左個零鐘就慢慢退
但個傷口已經明顯細左,之後就冇理佢,但今日忽熱低燒搞到我心驚驚

想問3個問題
1. 會唔會係打飛機果陣有異物/細菌入左去導致尿道炎

2. 會唔會係我大半年前奶野,到依加都未清到菌? (當中都食左差不多兩個月,轉左三四隻抗生素,而且三個月之後都有full plan 驗身,all negative)

3.定還是係我打飛機打得太密細佬頂唔順 ‘擺工’呢?

謝解答!!!

引用:
原帖由 真的知道錯了 於 2019-5-14 05:13 PM 發表 查看引用來源
想問如果係慢性無菌前列腺炎,仲駛唔駛食消炎藥同前列腺藥?醫生開左比我,但我唔敢食住,
我之前都有懷疑自己中,所以成日上網check資料,有見過幾個西醫網都有講 : 因為未清楚成因,西醫去醫無菌性前列腺炎嘅手段好有限,淨係可以用抗生素去消炎,

所以佢地會推薦中西合璧咁用中草藥配合西藥咁醫

不過試之前最好都係問下醫生可唔可行

前往最後回覆