上一頁下一頁
發新話題

觀塘康寧

收藏  |  訂閱
54  27.3k

引用:
原帖由 voking 於 2021-11-25 18:31 發表 查看引用來源

我問緊你我幾時講我93年去石龍?點解屈我?
答我呀/
點解屈我?話我食三粒偉哥,都死能,
答我呀食三粒偉哥,死能左,
去石龍边度有250過夜
你90年初未去過石龍屈我老作俾一百鸡頭講大话
你答我

引用:
原帖由 voking 於 2021-11-26 02:36 發表 查看引用來源

答我呀

我問你先。

答完我,我會答你。
點解屈我?話我食三粒偉哥,都死能,
答我呀食三粒偉哥,死能左,
去石龍边度有250過夜
你90年初未去過石龍屈我老作俾一百鸡頭講大话
你答我90年未去過石龍,边有250過夜,450K囡

引用:
原帖由 voking 於 2021-11-24 03:50 發表 查看引用來源

當年,我地叫和諧號做高鐵。得吾得呀!
講緊叫雞吖。你講啲貨去歐洲又關你撚事?
我間廠做乜野,貨去邊度。你邊位,點解要話你知?

答我呀/ ...
當年,我地叫和諧號做高鐵。得吾得呀!唔知高鐵列車
叫:復兴号

和諧号:係動車,电動火車,

綠皮係蒸汽頭
叫和諧号係高鐵

你唔叫房車係跑車
得唔得!!!
高鐵冇石龍,!我屌你知唔知:
作大,
93年先北上,咁能容易就開廠
作大:大話精

引用:
原帖由 voking 於 2021-11-28 22:08 發表 查看引用來源
大話精 ;P ;P ;P
當年,我地叫和諧號做高鐵。得吾得呀!唔知高鐵列車
叫:復兴号

和諧号:係動車,电動火車,

綠皮係蒸汽頭
叫和諧号係高鐵

你唔叫房車係跑車
得唔得!!!
高鐵冇石龍,!我屌你知唔知:
作大,
93年先北上,咁能容易就開廠
作大:大話精

引用:
原帖由 沙田樹根 於 2021-12-1 14:46 發表 查看引用來源
现在深夏線高鐵,都是用和諧號,可能路軌彎度大,不能行走高速30O公里,但是都是叫高鐵,當年石龍站是搭和諧號去的。
搭和諧号,個陣叫動車(簡稱),电動火車,有高鉄,石龍揾大媽過夜250,K囡籮底橙450得唔得,
有93北上就話開廠,93年時代飲飲食食幾年都未開得成

引用:
原帖由 ryan2688 於 2021-12-3 03:37 發表 查看引用來源

90年代,大把人係大陸開廠喎,尤其係台灣佬。
真係大把人係大陸開廠,但93年先上,遲唔遲的,大陸要搅幾年先掂

引用:
原帖由 沙田樹根 於 2021-12-3 12:19 發表 查看引用來源
90年代是台灣廠佬東莞全盛時代,東莞也是港人性地,常平,長安,石龍好多香港人,但是公募員北上大陸要向政府申報,所公募員好少去咁遠東莞玩,只是在深圳羅湖偷跳居多,方便短間來回,免得向政府申報,而被上司發現 ...
80年代中己不用申報,寫假紙寫离港日期,係病假离港先要申請,二千年代連病假都可北上

引用:
原帖由 沙田樹根 於 2021-12-4 04:56 發表 查看引用來源
所有紀律部門及普通公務员,回歸前,離境都要申報,除非是,不需要中學畢業的入職公務員可免。
你边度知的消息,有分不用中学畢業入職公務员,好多,登記護士,助理文员,佢升左職又点,真正返大陸我78年申請一次,去廣州,去玩四天,坐飛翔船成千元,大半個月人工,剛巧中國打越南,申請批,尚要上總部見件E.O.,此後放大假寫假纸,假纸有欄寫离港日期,你自願申報,後期假纸都冇左此欄,病假2000年前好明確要申請离港,有件同事ca,病假返大陸照批,後期病假离港要申報取消添

引用:
原帖由 西九理性的羊羊 於 2021-12-4 09:09 發表 查看引用來源
你边度知的消息,有分不用中学畢業入職公務员,好多,登記護士,助理文员,尤其助理文员升左大寫,佢升左職又点,真正返大陸我78年申請一次,去廣州,去玩四天,坐飛翔船成千元,大半個月人工,剛巧中國打越南,申請批,尚要上總部見件E.O.,此後放大假寫假纸,假纸有欄寫 ...
尚有公務员有第一標準薪级,你是否照講個的

引用:
原帖由 沙田樹根 於 2021-12-4 09:27 發表 查看引用來源
你作野呀!你呢亭minor staff 堂堂一個EO會見你,人唔笑,狗都吠啦!
E.0.好能細,
差飛入職都3萬

我退休職級,人工同E0顶薪差不多

政府第一標準薪級都唔識,你識條七

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆