上一頁下一頁
發新話題

馬膽精選: 富貴玲瓏、皇帝出巡、佳景飛駒、永利好 #1050

收藏  |  訂閱
387  61.7k

引用:
原帖由 yickchingw 於 2006-5-5 07:21 PM 發表
特地等候nithan兄既佳作, 果然不負眾望, 有幾隻馬想問下意見.
第一場香港夢
第五場全勝福星
第七場詩情畫意
第十場豐裕
呢幾隻我唔認為隻隻都贏得, 但我唸住做三重彩腳, 不知意下如何 ...
第一場 : 香港夢有三甲不奇, 近仗漸見踏入正軌, 水準算穩定, 上仗韋達跑來走位不順, 今次稍驚此後上馬一檔反而無咁好搵位追, 我第四選就係龍騰寶馬同佢之間選, 結果因估佢會有飛嫌一檔之慮, 所以搏下隻較冷既龍騰寶馬!
第五場 : 全勝福星實力和喜得法, 火焰之星, 精梳王等等有點距離, 跑法雖然主動佔有優勢, 但返黎我估應該唔止三匹可以過佢, 我不樂觀!
第七場 : 詩情畫意126平磅贏天仲之寶半個馬位左右, 該仗時間亦未算突出, 紙上談兵和活力寶蹄, 勝利飛駒甚至精英大師都有點距離, 加上是場步速亦唔會快, 對此留到包尾既馬亦無利可圖, 因為今場活力寶蹄, 勝利飛駒和精英大師實力橫強, 要入三甲有點難度!
第十場 : 豐裕復出兩場未算有走勢, 估計步速亦會偏慢, 此駒留到中後段未必可以追上黎, 再加上年介七歲, 戰鬥力相對會降底, 本身又未完全回復水準, 七折八扣下只宜作大冷吼之!
第十場 : 自由鳥上仗佔盡步速之利, 加上貼欄跑有助, 今次抽得七檔, 英明大師二檔應該唔會同佢搶, 此駒有力再自己係前面慢放, 只忌對手比上仗增強不少, 若話係三重彩腳不反對, 連贏配腳已不算樂觀!

鳴勝檔位唔擔心, 勝哥多數留係後面跑, 到時想走咩位都得, 我估佢早段都係跟唔到多, 最後應有能力拉係中檔衝刺, 一千當然係短, 但見佢應有分頭, 本身千四跑開對手都唔算差, 故此搏佢後上有冷門機會!

引用:
原帖由 FBI2 於 2006-5-5 07:46 PM 發表

活力寶蹄,韋騎唔搏.
韋達跑大賽失威只因多於較量騎功師時, 面對蘇銘倫等一級師傅當然立竿見影, 今場唔算係咩大賽, 外隊只有個三隻馬, 其中兩隻仲係七歲老馬, 而騎師方面, 個個都係香港跑開個堆, 加上活力寶蹄我預計質冠同群, 機會理應突出!

引用:
原帖由 sssstttt 於 2006-5-5 09:09 PM 發表
唔怕佢內檔 ??
我驚佢會塞車無位上 ~
哈哈! 無錯, 的確有塞既危險, 但有時刨馬就係好主觀, 特別喜歡既就估佢可以望空, 好似香港夢咁並非太喜歡, 便會擔心佢塞, 我喜歡威猛情人因為馬房差少少上岸, 鬥志應較可取, 加上此駒單論馬的確唔輸蝕, 所以......................:014:

引用:
原帖由 FBI2 於 2006-5-5 10:55 PM 發表

勝利飛駒雖然1400好過1600,但唔係非一般對手.
精英大師已老,跑1600跟前對佢好著數,除非志叔
走去快放.
活力寶蹄未到十足水準,睇上場唔似昔日那隻
反而新力升和天仲之寶係十蚊雞精選.

未到星期日,都唔知 ...
其實想問聲今場你睇好邊隻, 估忽論是否落注計, 在別的帖中見你話"有大師做快步速,好益牛精福星,唯一問題係隻馬已經回落了.金碧明珠亦是大熟,可以留意,仲有隻開心精采,只要改跑法,隨時同你玩底出都得", 咁即係告仔三隻都有底出機會, 跟住上文提到精英大師千六好著數, 再落去新力升和天仲之寶都有機會, 如果要你選一, 係咁多隻你睇好既馬當中會較睇好邊隻? 又能否講解下? 我就一定係活力寶蹄, 解釋上文可見! 久休初出當然唔能夠馬上回復昔日個隻, 但平磅八成都已有突出感!

引用:
原帖由 eternally 於 2006-5-5 11:31 PM 發表
嘩!真係好詳盡呀!唔該晒nithan兄!等我慢慢睇先!辛苦晒。
嘻嘻! 答應過你嘛, 實要交功課啦! :013:
不過中唔中唔包架!:022: 輸左唔好......打我就好啦! :014::014:

引用:
原帖由 yickchingw 於 2006-5-7 09:44 PM 發表

哈哈, 中左全勝褔星W同Q餐牙..:014:可惜喜得法唔爭氣, 雙膽單T無左Tim..不過都有2千贏..:014:
慚愧! 我點都估唔到隻全勝福星, 三級賽都有得贏, 神化得緊要, 自認眼拙都中唔到此冷門! 恭喜!恭喜!

成績表:
第一場:育成明駒、榮利俱全、全德、龍騰寶馬 :006:
第二場:風火輪、狙擊手、太平洋、柏樹林 :010:
第三場:開心假日、工兵、得勝非凡、光明快車 PQ
第四場:鳴勝、盈峰、皇仁飛駒、風雲王子 P
第五場:精梳王、火焰之星、喜得法、富士晨曦 :010::010:
第六場:駿馬繽紛、卡加小子、大富之星鴻福星威 Q
第七場:活力寶蹄、勝利飛駒、精英大師、利可來 P
第八場:步步穩、力奇福星、糖果精英、駕進 Q
第九場:威猛情人、安進、小戰士、壹子彈 P
第十場:喜德寶、寶樹勁盈、明確、英明大師 W

二千四個場隻隻實力馬都跑唔到咁長, 但點都估唔到爆隻全勝福星!
至於推介個兩隻, 活力寶蹄輸在衰檔谷住跑前左, 唔怪韋達咁跑, 如果留中間反而未必安全會變成沿途蝕位, 再者隻馬仲未去返最好時, 深信仍大把世界玩, 應是明年中距離最佳馬頭五名之一! 威猛情人跑得差, 估唔到靚檔仲留到包尾咁遠, 後上強勁但為時已晚, 今季應會再出為馬房爭多一場頭馬! 步步穩稍留又回覆真身, 前景光明!

推介兩匹馬,可考慮作獨贏二串三投注,就係飛劍和好樂意!祝好運!:013:

第一場:超速無敵近兩仗落四班後,連收兩場獎金而未上名,前仗在楊啟棠跨下走位未如理想,而上仗易配史科菲又磅重影響此細馬表現,今仗楊啟棠停賽易配另一當紅見習生徐君禮減十磅,再轉戰谷草一哩對手減弱,加上馬房已為此駒報名星期六田草四班一哩正選,看來心急求交代,今場抽得三檔,憑底質在此有半冷機會;一切順利應有點質素,逐步增程至一哩,便馬上易配馬房愛將萬成,七檔不難走位,在此有憑質開齋能力,不容忽視;天鷹雖排九檔,但有盟友和特別在前領放,應可扯快少許步速,此駒有機會尋找有利位置競跑,輕磅仍有上名能力。

第二場:安翹均速力強,近兩仗肯自己領放後,便馬上連捷,本身谷草已證明無問題,再加上自己領放減低意外機會,今仗抽得二檔兼跑到二千二,同場快馬無多下,應可再次輕易自己領放,在此再下一城機會極高;配腳方面以大摩一對馬威霸熊和高暢機會較好,威霸熊此程正宗,只要早段不要留太後,能守在中間位置最好,留得太後反而經常追唔切,贏馬時都係跟前多少黎跑,希望戴勝能做到;高暢轉入大摩後已連跑兩仗,增程至二千二加上咁輕磅,後上殺入一席三甲不足為奇。安翹退出,買少見少,威霸熊變相就算留後左,同頭馬相距也不會太遠,加上本來已慢既步速又再更慢,只要轉彎咬到上黎,機會可以秤先,咁少馬跑,其他唔再加,就貼威霸熊和高暢兩隻算啦。

第三場:今場無乜頭緒,然而獨贏方面,飛劍卻異常突出,本身仍未全熟,但轉戰谷草對手變低左一班有多,六檔不差,開齋機會甚樂觀;配腳難尋,若拖多了反而減低獨贏既回報,建議買單W,但我會搏一注PQ,今仗水準不高,黑鷹千二比一千好少少,吳定強玩到無野玩,銀行馬始終拖一票穩陣,否則跑出黎先無拖就激死。

第四場:整場五班一哩係第四場,真係危機四伏,京城之光仍有靚檔兼輕磅,加上仍處救馬邊緣,三甲應該有一席;晨曦先鋒一直跑短,今仗初降五班馬上跑一哩,步署有點別有用心既感覺,用王志偉減番十磅,又排好位,分分鐘有力一鳴驚人;滿高上仗落五班已輸近左,初跑一哩或許更合適,和前者條件相若,成冷忽忘;百威力用霍達合拍,拍檔轉兼回師首本路程,有力剷入一席三甲。

第五場:今場又係亂亂地,東威之星上仗終在五班開齋,今場上番四班難度當然大增,但勝在鬥志應佳兼霍達夠硬淨,贏或不易但仍有三甲機會;福慧上仗已改善不少,繼續排好檔有助提升名次;威霸龍仍留在千二出賽,繼續用見習生減磅,對手多未達水準,或可佔一席三甲。

第六場:添喜悅上仗係二班此程走位欠佳,但仍跑得唔差,今場落三班用黎海榮減七磅好著數,勝在此程夠準,加上排檔又好,跑法又有利,有力再爭上名;華心寶失準但仍算實力份子,上仗田草千四在見習生跨上跟得唔差,換上柏寶黎谷草跑,有威脅;歡樂多密密跑唔似搏減分等下季,七歲馬大有搏得幾多得幾多之勢,回配巫斯義機會大增,兼且應有分頭,QT配腳;甜心上仗贏來比想像中難,但馬勝在夠準,抽十檔要看際遇,論馬三甲謀一席不難。

第七場:好樂意上仗王志偉發揮極差,但返黎仲仍有兩腳,只輸兩個幾馬位,今仗用番柏寶,戰鬥力大增,個人認為此駒評分必未盡,六檔有利守在中前位置競跑,絕對有力再闖凱旋門;有聲氣仗仗水準穩定,路程亦合適,三甲應預其一席位;飛快贏論馬非強,但換上萬成或有不同發揮,重新上名不足為奇;開心錢連續幾配排衰檔致敗,今次抽得三檔機會已不同,跑法主動且戰且走,屬今場冷門份子。

第八場:一出必勝以此程最首本,前仗此程此磅位下沿途包尾,入直路有咁外走咁外,但在此惡劣走位下仍後上輸兩個馬位,今仗換上馬偉昌,加上抽得二檔,應會有完全不同既演繹,是晚最佳半冷;得多多泥草皆宜,馬仍在進步,此駒有失必有力取而代之,屬前駒勁敵;幸運戰駒用徐君禮輕上加輕會仲好,但高雅志當然有高雅志既好處,勝在硬淨好多,馬無外界所預期咁高,但在此組對手仍可爭上名;青蝠王新勝同程,原裝配搭而來,仍具威脅。

總結:
第一場:超速無敵、一切順利、天鷹
第二場:威霸熊、高暢
第三場:飛劍、黑鷹
第四場:京城之光、晨曦先鋒、滿高、百威力
第五場:東威之星、福慧、威霸龍
第六場:添喜悅、華心寶、歡樂多、甜心
第七場:好樂意、有聲氣、飛快贏、開心錢
第八場:一出必勝、得多多、幸運戰駒、青蝠王

引用:
原帖由 beanman 於 2006-5-8 10:51 PM 發表
nithan真好野, 已準備咁多資料...................小弟排位都未睇完:014:
引用:
原帖由 eternally 於 2006-5-9 12:15 PM 發表
nithan兄:利害利害,好快手喎,我報紙都未睇你就已經選好馬~~唔該晒
快係無用架! 我只望貼得準幫到大家有個參考地方, 最緊要當然係有錢收啦! :014::014::014:

引用:
原帖由 keith131 於 2006-5-9 12:32 PM 發表
我係連排位到依家都未睇完
琴晚做到今朝 乜都未刨
不過尾場 點都係鐘意 快活莊主
追開 次次都係唔買果次就跑o的追開o既馬入黎 = =++
我都有考慮佢, 上仗已跟得唔差, 但可惜排個衰檔, 若有中內檔必屬心水份子!

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆