上一頁下一頁
發新話題

權威賽馬日報2006-2007年度「權威銀行馬」及「權威對沖投注基金」貼士提供:

收藏  |  訂閱
1.1k  148.5k

引用:
原帖由 kuskit 於 2006-7-9 12:31 PM 發表
3.榮進寶寶---形格高貴・脚法兇狠・單從形格睇應為現時運港「望族」子嗣中最優秀的一駒。而其馬主(平井克彥)先生名下的榮進系賽馬集團於全球養馬量高達200匹以上・而擁有的新馬亦多不勝 ...
分數上計...小弟認為呢隻可能係閣下提及4隻之中上升空間最大既馬匹...(因為"活力寶蹄"再上都只會係虛分)...其實上季自己都好睇好呢隻馬...佢最吸引小弟既反而係第一場追個第3...其實呢類擺明路短而係新馬賽都仲有表現既馬真係不妨長追,強如"百勝威"係新馬賽時都好似最叻只係跑個第3..."計得精彩"甚至好似不入三甲...所以呢隻"榮進寶寶"贏馬既水準係點唔駛太介懷...第2場安哥諗住隻馬加長200應該憑質可以食左...隻馬一度追左上黎痴住"好有勝"...點知最後反而連P都冇,証明隻馬既落腳已經唔合短途,2歲馬仔都要跑到1400才合,而且已經即時反勝"好有勝"...長線成就可以睇好...我估佢有可能係1800-2000馬...係呢個馬房我不予置評,係其他馬房可以諗諗打比...:013:

引用:
原帖由 kuskit 於 2006-7-11 09:29 PM 發表

但「吳定強」D馬好陰濕同好保守架・:011:就算真係大把分係手都會分開幾季慢慢用架・所以真係唔識講!!:022:
哈...我好認同呀...其實2季前左右已經睇到"甜在心頭"係大超班...但係佢真係好耐性到岩岩呢季先用...所以可能妳追追下都已經心死...或者應該話我地賭馬既冇咁好耐性同咁多子彈追足佢幾十次...

引用:
原帖由 kuskit 於 2006-7-11 10:15 PM 發表

仲有上季隻公認超班既「黒鷹」・如果全季係咁追・最後一定得不賞失。:006:所以追捧(銀行馬)既得失成敗・其所屬既馬房佔左決定性的因素。;)
哈..."鷹"系馬呀???我怕晒啦...我採取既戰略就係佢贏我由得佢贏啦..唉...投晒降...除左閣下所講既"黑鷹"..."天鷹"何嘗唔係成日都俾人話隻馬有分係手...但係佢d分我唔知佢幾時先用出黎既...呢d馬房...坦白講...我係馬主既話...一定唔會擺隻馬係呢d馬房...我真係好唔認同佢呢種手法...真係好馬就咪鬼係度玩賠率啦...所以其實佢真係人如其名...唔正常馬房也..."甜在心頭"我都係季尾先咁執番佢2次...1W1P...所以幾個弱勢馬房再好既馬我都唔會納入成為銀行馬...就當我睇唔起佢地啦...:013:

引用:
原帖由 kuskit 於 2006-7-11 11:23 AM 發表
5.玉蜻蜓 ---「蘇厩}下季超級銀行馬・形格雄偉・過歩兇狠・實力必値85分以上的1400米-2000米馬・而上季第(380)塲捧成大熱但果結慘敗既走勢上我們發現當此駒走 ...
哈...呢隻馬其實第一次係1000跑第5之後已經係覺得呢隻馬前景唔錯...因為計馬台型同出腳都係好秀麗...而且身型望落比較長...點都係一隻中長途馬...所以跑到1000都有接近表現令人意料之外...兜左場熱門1400輸遠d兜番個賠率之後再加200話食就食...睇番那場2,3名既馬..."天域"上班都仲差d贏..."英明大師"又係會再有表現既馬...佢2步就過晒...好明顯就係未熟既大超班馬...1800那場馬跑到不知所謂...全程擺到最後...真係包晒大尾...試馬...試下追得番幾多...23.4末段都追番咁多...跑個第4,追過晒後面那堆馬架勒...所以再一次確定呢隻係大大超班馬,問題係呢個馬房好多時都會睇住賠率先食...大家要留意...

引用:
原帖由 kuskit 於 2006-8-4 11:18 AM 發表
16.企業精神---形格高貴・綫條優美・出脚兇悍・實力必値95分以上既1200米-1600米泥草全才馬・適應水土能力甚佳・初出兩仗在7,8成壯態馬身甚肥下巳跑出兩仗水準甚 ...
又睇下"企業精神"可唔可以成為今季既"勝利飛駒"啦...:013:

引用:
原帖由 kuskit 於 2006-8-5 09:19 AM 發表

睇得咁高??:004:・・・不過"企業精神"仲有大排進歩空間・係都唔出奇啊!!;)
哈...我諗起既原因係因為佢地既路有dd似姐..."勝利飛駒"又係第一季季尾先贏番場..."企業精神"又係...其實"企業精神"贏那場都好厲害架...1:21.6既時間...雖然話係係內欄賺左形勢...但係末段都有22.6...1400呢隻馬暫時黎講係最好路程...同初期既"勝利飛駒"又係有少少似...佢係直路中段唧左一唧出黎之後就已經按住過終點...齋睇呢場成績真係好好...

再者兩隻馬都係初時跑下泥地試下性能先...兩隻馬都可以應付得來...証明場地性能都算廣泛...當然其實跑落都係以草地性能較佳...

跑左4次1W 2Q...唯一一次甩左P既係唔合路程唔夠長力唔岩場地...仲要跑錯跑法...呢隻馬係沙田草地1400-1600應該都仲有好大既上升空間...而家評79分計既話...我諗我會覺得佢值100分左右啦...希望最差都有95分既質素吧...:013:

引用:
原帖由 kuskit 於 2006-8-18 10:12 PM 發表

雖然這裹比較冷清:022:・但得到「bu0919 」只的支持・感覺十分不俗。;)
我都有咁既感覺...不過畢竟冇馬跑既日子...馬迷都會銷聲匿跡架勒...好簡單姐...睇馬會投注站既那大堆伯伯...平時有馬跑時...就算唔係賽馬日...星期四五佢都會坐係度睇下排位咁既...一完晒馬季抖暑既時候全部走晒去捉棋玩15胡...所以呢區都一樣啦...睇番報名來季貼士比賽個post當中,其實都仲有好多馬迷朋友支持呢度既...不過大家都係偏向race-oriented咁姐...哈...所以為呢度係暑假期間keep番住點點生氣,主要都係我地呢幾個posts啦...:013:

閣下每一匹馬兒既解釋都非常詳細,睇得出做左好多功課之後先揀出黎精挑細選,最欣賞既,就係介紹埋投注目標,即係那一匹馬係銀行馬...定係明星馬呢...呢點真係做得好好...所以十分支持閣下繼續出posts介紹...:013:

引用:
原帖由 kuskit 於 2006-8-28 12:30 PM 發表
25. 嘉駿寶---台形兇悍・翻歩濶大而急勁・無論從脚法、形格或血統方面估計都應為一匹値80分或以上的1000米-1600米中短距離馬。而由於台形出衆及試閘表現出色・故 ...
呢隻馬...上季第一次出我就極為睇好佢...那場冇記錯係跑谷草...柏寶騎既...因為呢隻馬出腳正正就係小弟好鍾意既一類...估唔到佢轉彎走去黎個大波勾...番到黎好似都係輸2個幾3個馬位左右...足証馬兒實力...但係正如閣下所言...自此之後就已經冇再出賽...所幸就係暑期所見都有出番黎操練...但係跑得番幾多就唔清楚啦...同馬主2隻質高馬睇黎都係體弱之輩...:013:

引用:
原帖由 kuskit 於 2006-9-4 01:55 PM 發表

係一匹均速力超強既放頭馬・邊隻燒佢就死邊隻(註:「俊歡騰 」及「實業輝煌」都巳經係燒瓜既最佳例了)。:014:
而上季贏唔到絶大程度係因為路程問題・因跑1400米係根本發揮唔出其超強均速既 ...
哈...呢次有少少睇法唔同啦...小弟反而覺得"小武士"上季都已經見見地底...跑來跑去都唔係好贏得到...已經谷到好盡...再加埋好似跑左7個P之後加分已多...我覺得佢已經搏得太多同埋分都long long地啦...所以唔太睇好...估佢唔會多過1W...哈...呢次考下大家眼光啦..."長驅"亦都係一隻我唔係覺得佢有好強能力既馬...睇番佢係"喜皇寶"後面食塵只係贏"新東武士"既話水準都OK低...之後鬥都係鬥"危險大師"同埋"帝聖名駒"呢d唔算太強既二班頂一班尾馬姐...所以...呢2隻我都唔敢過份樂觀...:013:

引用:
原帖由 kuskit 於 2006-9-5 03:15 PM 發表
29. 勁爆力---台形兇悍・落脚急勁・後莊圓渾・速度爆發力兼備・實力必値80分以上的1000米--1400米早熟短矩離馬。由於形格吸引試閘又目悦・故上季初出巳經彼受注 ...
佢近排那課試閘睇起上黎個進度都幾吸引...其實上季窌係跑左2場...都仲生生地...我諗今季呢隻馬要贏番2,3場應該唔會太難啦...而且我都幾信呢個馬房d馬有唔錯既質素架...:013:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆