上一頁下一頁
發新話題

[原創作品] (爛尾故事集)之 <純情學生妹?!——29/11更新短文:「又執筆」(#341)

收藏  |  訂閱
346  47.4k

好過引,唔好爛尾就好

引用:
原帖由 lostergundam 於 2019-5-6 10:22 PM 發表 查看引用來源
好過引,唔好爛尾就好
唔會爛尾呀,預算寫30集左右

謝謝樓主,睇得好開心

引用:
原帖由 沙田勇敢的蛋 於 2019-5-7 05:47 PM 發表 查看引用來源
謝謝樓主,睇得好開心
多謝😁
我都寫得好開心

引用:
原帖由 爛尾可 於 2019-5-7 11:57 發表 查看引用來源

唔會爛尾呀,預算寫30集左右
爛尾可個名係流架,嘻嘻

引用:
原帖由 Klwong137 於 2019-5-9 11:53 AM 發表 查看引用來源

爛尾可個名係流架,嘻嘻
可能只係得個名呢,樓主新作好睇,去到尾會回真係好難估

引用:
原帖由 Klwong137 於 2019-5-9 11:53 AM 發表 查看引用來源

爛尾可個名係流架,嘻嘻
「港女穿越記」係我以前的爛尾故事,我而家寫返嘛~~

引用:
原帖由 kclai35 於 2019-5-9 02:54 PM 發表 查看引用來源

可能只係得個名呢,樓主新作好睇,去到尾會回真係好難估
我都唔知會點,愈寫愈離題,哈哈

第25集

王木、王林、王森三個少年亦聽從月兒的建議,將佣金的六成儲起,日後娶妻或起屋都好,三成用來買耐用的物品,以免戰亂或天災或者物價上升時,有錢都買唔到嘢,剩低的一成可以用來買零食或者小玩意。

三人年輕力壯,之前除咗山寨分發的田之外,佢哋仲去咗開荒,雖然初時未可以種糧食,但就種咗各式的豆子去賣。加上幫其他人賣貨所得的佣金,三人都已經儲夠聘禮娶妻了,不過唔係每個少女都願意嫁入山寨的,好似寨內的兩個十八歲少女:亞梅同二丫,佢哋都唔係幾願意留喺山寨,當初冇離開,係因為冇其他去處,自從月兒將睇書學到的農業知識教授比「北是村」眾人,村民先正式由心底接納光明寨,其中有兩家人更加唔嫌棄佢兩個年紀大,已經同佢哋訂親,下個月雙雙出嫁。

三個少年見狀就更擔心自己,既怕要娶年紀大的女子,更怕娶唔到。雖然而家有能力離開山寨,但佢哋已經將寨內各人視為至親,即使北是村就喺附近,佢哋都唔願意搬。而且佢哋都知道戰事隨時發生,留喺身上可能更安全。王木想起某次送貨去萬花樓,諗起入面如花似玉的姑娘,特別係活潑可人的小蓮 (詳情請閱第三集),反正小蓮冇賣身,娶佢返去山寨,應該都唔錯喎。經過一番內心掙扎後,佢將呢個決定話比王林、王森知,王林聽到之後大感興趣,佢更認為負責灑掃或者膳房的姑娘更好,而王森就覺得妓院內的人,講嘢都好複雜,乍聽之下動聽的話,過後就想先發現係鬧人,佢唔想同未來的妻子都係咁樣相處。

王木同王林決定之後,就請月兒去萬花樓打聽,當季大娘聽到杜月兒的來意後,面露喜色,道:「王林呢個後生真係聰明,會過日子。

「我哋膳房真係有呢個人…佢係我的義女小柔,當初剛出生時被人放在萬花樓外,我推測佢的父母應該得罪人,否則冇人會將女嬰放喺妓院門外。我收養佢之後,一直將佢寄養喺遠親屋企,直到佢五歲先帶佢返嚟,佢一直都喺灶房工作,我冇要佢學樓裡面姑娘的營生,反而只係要佢學廚、做針線,因為我知道我的背景冇可能令佢嫁去有錢人家做太太,最多只係做個妾。所以要佢學習尋常人家的生活,希望可以嫁到個尋常人家就心滿意足了。」

(待續)

樓主,你個故事係小數,小甜我又樂意追的作品,所以留兩隻字,希望你加油💪

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆