上一頁下一頁
發新話題

[原創作品] (爛尾故事集)之 <純情學生妹?!——29/11更新短文:「又執筆」(#341)

收藏  |  訂閱
346  47.3k

引用:
原帖由 犯了錯的獅子 於 2019-5-9 11:27 PM 發表 查看引用來源
樓主,你個故事係小數,小甜我又樂意追的作品,所以留兩隻字,希望你加油💪
多謝。
我都估唔到咁少甜的故事,大家都鍾意睇。😁😁

引用:
原帖由 爛尾可 於 2019-5-10 10:15 AM 發表 查看引用來源

多謝。
我都估唔到咁少甜的故事,大家都鍾意睇。😁😁
真系好好睇, 樓主加油!!

故事吸引,已冇理有冇糖分了

引用:
原帖由 Eddyo 於 2019-5-11 12:20 AM 發表 查看引用來源

真系好好睇, 樓主加油!!
多謝^^
麻煩去第一頁比個LIKE丫~~^^

引用:
原帖由 lostergundam 於 2019-5-11 02:05 PM 發表 查看引用來源
故事吸引,已冇理有冇糖分了
但我又走咗去加甜喎,嘻嘻~

第26集

「王林呢個小子真係唔錯,三兄弟之中,佢的田打理得最好,又肯主動幫寨中的老弱翻土、收割。最近開始跟亞傑學認字,做事就更穩重喇。」杜月兒讚道。

兩人又將小柔叫出嚟問意見,原來佢曾經遠遠見過王林,覺得佢外表唔錯,既然養母覺得適合,對方又唔介意自己的身世,在山上(寨中)又有間小屋又有田,日子應該過得唔錯,於是就答應了。

雙方高興地傾談細節,月兒提到搵媒人上門,但季大娘就有D猶豫,因為愛護小柔,所以唔想媒婆上門。月兒建議媒婆上門,出嫁時都可以借用亞傑屋企,反正附近街坊都知道實際情況,表面上做到好好睇睇就得喇。

「至於小蓮….佢有野心,目前唔會安於喺山上,而且佢雖然冇賣身,但平時招呼客人時,經常會收到打賞,我怕一般人家,佢會睇唔上眼。」季大娘擔心地道。

「嗯…請季大娘即管問問小蓮的意思,始終日子係佢哋兩人過,我哋過多推測,反而壞事。」

「都係,咁我即管問問啦。」

大約十五分鐘後,季大娘面有難色咁出嚟,道:「小蓮呢個丫頭真係唔懂事,佢話可以嫁去山寨,但聘禮要50兩,另外要寫下擔保書,佢婚後唔會做家事或下地勞作,仲要買一個僕婦照顧佢,而男方可以再娶幾多個妾侍都可以,但每個妾侍的所生的第一個孩子,都要記在佢名下,由佢撫養。」

月兒聽到之後,不禁感嘆小蓮的聰穎,佢明顯係只要安穩生活,而唔需要男人的寵愛。雖然聽落的條款苛刻,但其實又唔算難做到。只係唔知王木願唔願意。

返到光明寨,月兒分別將小柔同小蓮的情況告知王木二人,王林聽到後大喜,雖然每次送貨時,小柔都會躲起,但佢試過幾次不經意間見到佢,只係唔知道佢係負責灑掃定係膳房…或者……賣身的,不過月兒擔心會認錯人或者有咩誤會,所以佢同季大娘商量好,聽日派王林送D柴去萬花樓,會由小柔收貨,等佢哋面對面傾下,雙方有意先正式提親。

而王木其實都係睇中小蓮的聰明能幹,而且講明比佢納妾,就好喇。但佢都提出想當面同小蓮傾,唔做家事可以,但佢想小蓮協助佢做小生意。兄弟二人約定明天一齊去萬花樓,而王森就暗自羨慕,當聽到小蓮提出要買個僕婦,佢隨即諗到可以買個妻子喎,雖然妻子未必願意,但只要講清楚,成親之後就將賣身契比返妻子,如果對方都係踏實的人,到妻子懷孕後,可以買個僕人打理田地,再買個僕婦打理家務,到時妻子只要安胎同做下針線,相信妻子一定會一心一意咁同佢建立家庭。打定主意後,佢去搵杜月兒商量,杜月兒就建議佢最好揀剛剛賣身為奴的人,因為一般被再賣出的奴婢,都可能有問題。

<待續>

全文共30集,我剛剛連續寫完4集,忍唔住要快D出
跟住幾日會每日更新~~敬請期待

如果大家喜歡呢個故事,麻煩去第一頁比個LIKE (洋蔥頭)啦~~

引用:
原帖由 爛尾可 於 2019-5-11 19:01 發表 查看引用來源
第26集

「王林呢個小子真係唔錯,三兄弟之中,佢的田打理得最好,又肯主動幫寨中的老弱翻土、收割。最近開始跟亞傑學認字,做事就更穩重喇。」杜月兒讚道。

兩人又將小柔叫出嚟問意見,原來佢曾經遠遠見過王林,覺得佢外表唔錯,既然養母覺得適合,對方又唔介意自己的身世,在山上(寨中)又有間小屋又有田,日子應該過得唔錯,於是就答應了。

雙方高興地傾談細節,月兒提到搵媒人上門,但季大娘就有D猶豫 ...
D讀者睇多4集,應該都忍唔住好快出~~嘢

引用:
原帖由 Klwong137 於 2019-5-11 09:14 PM 發表 查看引用來源

D讀者睇多4集,應該都忍唔住好快出~~嘢
其實我一直好想問,你頭像白色嗰D係咩嚟?

第27集
三兄弟的婚事都相當順利,為咗慳錢,佢哋決定同日娶妻擺酒席,三個新娘子都由亞傑家中出門,喺寨中擺上幾圍酒席,更請咗北是村的村長及長老們。三對夫妻都期待未來的新生活,暫時各人都非常滿意另一半。而王森的妻子洞房前就收到自己的賣身契,慶幸自己遇上好人,更加決心要做個好妻子。

日子就這樣,不好不壞,平平淡淡地過了半年,亞傑與月兒的感情愈來愈深厚,但兩人最親密的接觸都只係輕輕擁抱,因為大家都清楚進一步的發展,後果未必可以承擔。因為古代重視忠貞,未婚戀愛會受人唾罵,甚至浸豬籠,如果他日覺得唔適合而分手,女子可能成世都嫁唔出。所以兩人都將發展的念頭收起,保持著不遠不近的距離。

一個風和日麗的早上,亞傑同王林如常去市集擺攤,發覺城內各人紛紛交頭接耳,互通消息,糧店漸漸堆滿人。機警的亞傑估到有大事發生,即刻叫王林去打聽,自己則開始收攤。

當王林神色慌張回來,告知敵軍已經打到附近城鎮,假如該城失守,不出十日就會嚟到,所以大家都開始低調咁購糧,準備去其他城投靠親人。亞傑盡力保持鎮定,回憶過去幾個月與月兒商討過的對策,隨即吩咐王林騎驢車返去山寨通知月兒,自己就去萬花樓搵季大娘。

季大娘已經得到消息,戰敗的機會極高,所以聽日一早就會隨同商隊去南邊,雖然亞傑同隨後嚟到的月兒極力邀請佢去寨中,但季大娘知道自己的姑娘,唔係咁容易同其他人相處,而且又唔肯 /唔識做家事,逃難去南邊,買幾個僕人照顧佢哋終老就算喇。

離開萬花樓之後,亞傑同月兒等人分批去買糧食、布料同藥材,佢哋呢段時間,每半個月就會搜購一批存貨運去寨中,所以今次想買多D,店主都好合作,價錢只係比平時貴兩成,佢哋今次仲喺布店採購所有成衣,男女老少的都買齊,因為唔知戰事會幾耐,期間會遇到咩人,故此做足準備。

最後佢哋再去買各式各樣的日用品,基本上係見到任何嘢都買一兩件,直到驢車放滿哂,男人們的背筐都裝滿,佢哋就返去山寨,點齊人數之後,王木同王林兩兄弟就將幾套成衣、被舖、米麵、清水、柴火,放去山腳下,早兩月搭建的小木屋。

(待續)

引用:
原帖由 爛尾可 於 2019-5-11 21:34 發表 查看引用來源

其實我一直好想問,你頭像白色嗰D係咩嚟?
白色果D嘛係精華液~哈

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆