上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  449.4k

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-8 10:13 PM 發表 查看引用來源

有啲性病係有局部性的,例如菜花、疱疹、淋病呢啲。如果一個人生殖器感染淋病,並不代表佢口腔都有淋病,除非你話對方口腔有淋病,佢幫你無套口交,咁你生殖器就有些微機會中淋病。
就算kiss過 ...
多謝got兄回覆,其實係咁,我之前出嚟玩,有幫女性口交,和冇套性交。而我今年3月頭,試過發燒,扁桃腺炎,頸淋巴結發炎漲大。果時諗住一般感冒冇同醫生講我有同女性口交,睇醫生開咗抗生素好返,但係頸淋巴結一路都冇縮細。之後每個月都有喉嚨痛,有兩次係扁桃腺又發炎,醫生都係開抗生素比我,我現在回想會不會是口腔中了性病或者有其他菌,所以才好像病毒清極清唔乾淨,個個月復發。
而我下體又冇咩症狀,淨係大半年前試過有少少似尿道炎,排尿後有少少透明/白色黏液掛係j頭,冇理佢一排就好返。

我依家扁桃腺又發緊炎,book咗明天去做包括口腔的性病檢查,以求安心,如果驗到喉嚨冇性病冇念珠菌等,我會再去看耳鼻喉。

另外奇怪,油麻地社會衛生科,
我2月做第一次做檢查,8月頭我先記得去覆疹,冇講上次抽血報告,淨係叫我再抽等3星期再覆疹,而且今次冇同我做尿道口測試....尿道口測試不是每次去都能做嗎?我隔咗5個月都唔同我做.....

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-9 12:53 AM 發表 查看引用來源

不是,呢個可以斷尾,治療後驗唔到,但當將來你性生活頻繁後,可能你又會從女友得來,不同於其他性病。
有性病醫生認為佢係一個normal bacteria inside the gential tract.
師兄可以放心,不需為咗呢樣 ...
明白 Thanks 師兄 不過我唔知究竟係我女友有/嗰位 exotic 女士/我自己有 ureaplasma ma...同埋想問 check 係食完藥4星期定係食完藥2星期ok 呢?
另外 Ultrasensitive pcr RNA 係 negative 姑娘話冇事真係驚 60 day 再 check wo

引用:
原帖由 optimistic888 於 2017-8-8 12:02 AM 發表 查看引用來源

開始痛以後 即刻去㖒醫生 二個禮拜內 佢用刀片係我龜頭上面乱幾下 又用幼簽插入尿道chk chk 血 又chk尿 都話無事 但因為只係兩三個禮拜only . 怕空窗期乜都check唔到 got no excuse師兄 因為我啲 ...
事後兩三星期做尿道分泌PCR DNA係準確的。
而且事後咁多年師兄再check HIV,梅毒都係陰性,當然你係無感染呢2樣。

似乎師兄需要嘅係一個皮膚科醫生去睇睇隻手,有香港腳都有香港手。
而關於龜頭,最常見有異味有層白色”衣”嘅症狀會是念珠菌感染。
建議師兄都去埋睇醫生診斷先

引用:
原帖由 shumwan 於 2017-8-8 10:28 PM 發表 查看引用來源
後日又book咗善導會水銀星,諗住佢哋用hiv combo test,點知社工話批試劑有問题,只可以用返非combo型
對啊,好似係星加坡回收咗某一牌子某批嘅快速HIV combo,因為有品質問題,就算係快速,14、20日,結果意義不高。

引用:
原帖由 疲倦的小豬 於 2017-8-9 02:01 AM 發表 查看引用來源

多謝got兄回覆,其實係咁,我之前出嚟玩,有幫女性口交,和冇套性交。而我今年3月頭,試過發燒,扁桃腺炎,頸淋巴結發炎漲大。果時諗住一般感冒冇同醫生講我有同女性口交,睇醫生開咗抗生素好返,但 ...
咽喉炎都會有師兄所講嘅症狀。
而您幫個女仔口交中喉嚨淋球菌嘅機會其實太低了,師兄大可以去驗下證實。
吸煙、飲酒、口腔清潔不足都會導致咽喉炎。

如果你3月去衛生科驗嘅時候係離件事發生有84日,咁你8月去睇醫生冇特別吩咐都可以側證師兄冇HIV感染。

但問題係我都唔知點解衛生科要咁神秘,其實佢哋有紀錄,一開file就睇到,真係唔明點解唔可以主動同求診嘅師兄解釋所驗過嘅測試,講真要幾耐時間?
呢樣要靠各位嘅師兄去反映爭取了。

8月去驗都係例行檢查,到時報告預期都會係negative

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-9 11:02 AM 發表 查看引用來源

明白 Thanks 師兄 不過我唔知究竟係我女友有/嗰位 exotic 女士/我自己有 ureaplasma ma...同埋想問 check 係食完藥4星期定係食完藥2星期ok 呢?
另外 Ultrasensitive pcr RNA 係 negative 姑娘話冇事真係驚 ...
You are right CHing.
It's hard to know when the bacteria is already there in the tract.

You should finish the medicine,

1. If there is no symptoms, then you can wait 4-6 weeks more to retest it for peace of mind.

2. If the symptoms still presist, further treatment should be given to you instead of retesting it.

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-9 11:02 AM 發表 查看引用來源

另外 Ultrasensitive pcr RNA 係 negative 姑娘話冇事真係驚 ...
And I'm glad to know you tested  negative in ultra HIV PCR.
If I were you, I might have had the tests of Lab based HIV combo, VDRL and TP antibody 30 days post exposure to get the conclusive results.

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-9 04:55 PM 發表 查看引用來源

事後兩三星期做尿道分泌PCR DNA係準確的。
而且事後咁多年師兄再check HIV,梅毒都係陰性,當然你係無感染呢2樣。

似乎師兄需要嘅係一個皮膚科醫生去睇睇隻手,有香港腳都有香港手。
而關於龜頭,最常見有異 ...
唔該你 師兄 師兄你經常幫我們解答疑慮 祝師兄身體健康 長命百歲 事事順心

got兄,喉龍痛得嚴重咗,聲都轉理,好驚!

口探37.1度,喺咪發燒?

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆