上一頁下一頁
發新話題

XP 加入ReadyBoost 優化加速終極策略 EBoostr 多國語言版

收藏  |  訂閱
471  122.4k

引用:
原帖由 djstephen 於 2008-1-6 12:00 AM 發表

要用USB 手指 2.0 , 用硬碟會無效 , 試下按重新開始快取或馬上建立快取檔案 .  
我試過,
硬碟都可以,
不過要另外加多一個,

引用:
原帖由 steven0409 於 2008-1-6 12:59 AM 發表
想問下如果之後如果想用隻手指係咪一樣冇問題照平時咁樣用就得架la?
洗唔洗做其他野??
感謝
如果您的 USB 手指容量夠大 (如 2GB), 還可以分割只使用部份容量作快取 , 如1GB 儲存 及 1GB eBoostr 用 .
如想將手指全部容量 (如 2GB 再次作為儲存用  ,) 先備份好原先在手指內有用的資料然後格式化手指  . 否則無須格式化手指 .

引用:
原帖由 1212156 於 2008-1-6 11:23 AM 發表

我試過,
硬碟都可以,
不過要另外加多一個,
用硬碟無效  , 意思係因為硬碟同你本身電腦上的硬碟速度一樣  , 所以對系統加速無幫助 .  :029:

引用:
原帖由 1212156 於 2008-1-6 11:23 AM 發表

我試過,
硬碟都可以,
不過要另外加多一個,
係亞我都試過用外置硬碟無加速到 , 要用 USB 手指先得 , 後尾睇完樓主個 PC3 測試 ,
再加多一支 USB 手指 , 總共兩支 USB 手指 , 效果好好 . :023:  
eBoostr 真係好用. :036:

附件

引用:
原帖由 djstephen 於 2008-1-6 12:00 AM 發表

要用USB 手指 2.0 , 用硬碟會無效 , 因為硬碟同你本身電腦上的硬碟速度一樣  , 所以對系統加速無幫助 , 試下按重新開始快取 .  
感謝大大回覆 :041:

好用軟體一定支持,謝謝.....

經驗小談

開機
裝前,我開機只在40秒內,條bar行2轉唔駛
裝後,開機反而慢少,條bar要行3轉多
註:之前我對xp系統做過優化

使用
裝前:程式已好順,其實安裝後,開機前後插usb,效果都一樣
裝後:快的感覺不是很明顯,但開多個程式時確有種更順的感覺。

同類軟件比較
與supercach及supervolume相若,有異曲同工之用
但eboost好處是安裝容易,但須usb
super則要有多餘記憶體及需分割小量harddisk作supervolume之用
但兩者用起都是相差無記

而小弟則是用ramdisk,及改將臨時檔案放在ram上行,感覺比eboost及super更好用,而且上網速度更快。但不足之處是關機後內容流失。

總結
1.如regedit經過加速修改過,使用eboost在開機上會有反效果(變慢),但無礙開機後在使用上的加速
2.結合其他優化,可能效果會更好用

:071:

咁正,等我試下先^^

thanks for your good informations and tools

引用:
原帖由 djstephen 於 2008-1-6 12:38 AM 發表

之前幫幾個朋友裝左都係一剔過 , 再唔得圍有試下在開機時按 F8 , 入安全模式再將 Crack 資料夾內的檔案Copy 多一次到 Program Files 的 eBooster 資料夾內 ,令外有朋友試過用記憶卡會出現低速警告 , 據官 ...
不管如何還是先謝謝大大詳細的解說~
目前還是依樣"示範版本"~不過~能撐過四個小時了= =
反正能用就OK~不要時間一到就不能運行就好
再一次感謝大大喔^^~

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆