sp, sl有咩分別?

收藏  |  訂閱
15  1.1k

sp, sl有咩分別?

sp, sl有咩分別?

引用:
原帖由 小小師姐 於 2019-4-14 10:57 PM 發表 查看引用來源
sp, sl有咩分別?
SP 淨扑(似叫雞)
SL 有感情咁去扑

以下摘錄自《引版術語詞典(1977年修訂本):

SP
= sex pal = 炮友。

SL = secret lover = 基本上,都係炮友。但係熟絡咗嘅炮友,打得炮多打出一段唔見得光、真假難分嘅感情。

FB = fuck buddy = 同SP性質相同,但含貶義,一般而言,有「免費雞」嘅意味。

FWB = friend with benefits = 有性關係嘅異性朋友,關係可以見光,甚至可以帶返屋企見父母。兩人嘅關係多屬純友誼,但亦可以係曖昧嘅愛情(譬如單戀)。

STR = short-term relationship = 短期嘅愛情關係,浪漫與性愛兼而有之。無承諾亦無約束,全靠激情及性吸引力維繫。有別於SP/SL,女方會感受到被男方追求。狗公狗乸族群之中又稱「散餐」。

MSTR = multiple short-term relationships = 超過一段嘅STR。男人一腳踏幾船,叫做盡享齊人之福。相反地,女人一西多用,唔會被人讚「情感多元化」不特止,反被鬧係水性楊花,封建文化對待男女之不公可見一斑,令人想爆粗。

LTR = long-term relationship = 由STR進化成為一段穩定而長期嘅關係。最典型係以感情為重,激情為次嘅情感關係。狗公術語又稱「常餐」或「全餐」。

MLTR = multiple long-term relationships = 超過一段嘅LTR。常見於華人圈子。男人包二奶、養小三係比較常見嘅例子。

ONS = one night stand = 一夜情緣嘅casual sex,對象多數為酒吧或夜場中邂逅嘅club仔club妹。之後多數唔會再有聯絡。

ZNS = zero night stand = 速食情緣。一見面,合眼緣,即交合,效率何其高!連夜晚都等唔切,只因太餓。之後唔會再有聯絡。

引用:
原帖由 guthrie 於 2019-4-15 09:04 PM 發表 查看引用來源
以下摘錄自《引版術語詞典》(1977年修訂本):

SP = sex pal = 炮友。

SL = secret lover = 基本上,都係炮友。但係熟絡咗嘅炮友,打得炮多打出一段唔見得光、真假難分嘅感情。

FB = fuck buddy = 同SP性質相同,但含貶義,一般而言,有「免費雞」嘅意味。

FWB = friend with benefits = 有性關係嘅異性朋 ...
乜原來有咁多terms架

引用:
原帖由 粉紅寶寶 於 2019-4-15 10:25 PM 發表 查看引用來源

可做的不多

引用:
原帖由 粉紅寶寶 於 2019-4-15 10:25 PM 發表 查看引用來源

可做的不多

引用:
原帖由 ajenny 於 2019-4-15 10:32 PM 發表 查看引用來源
可做的不多
但係你做好多

1,2,4

1,2,4

引用:
原帖由 ajenny 於 2019-4-15 10:38 PM 發表 查看引用來源
1,2,4
1,2,4最common

前往最後回覆