上一頁下一頁
發新話題

[原創作品] 『回覆會員意見和選舉精華的通告』

收藏  |  訂閱
88  13.4k

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2017-12-1 05:53 AM 發表 查看引用來源
先前看到有些作者在討論成人小說要不要插圖?
有些說圖文並茂好!有些說不喜歡插圖,令到讀者沒有幻想空間。
劉金發2008年開始在文學區寫小說,那時沒有人在故事裏加圖的,大概我是第一個。
加插圖變成了我的風格 ...
小弟儬仔時,偷睇老豆啲咸書,都已經係有圖,但亦有讀純咸濕故事 ( 因成本製作 paper back 書藉 ) ,所以冇圖,除封面外。所以有圖咸故,相信「古埃及」已經開始,非近代之事。單是中國「禁書」,或印度 Kama Sutra 顯示,「 圖文並茂」, 確是一種有效之法。

小弟忙寫自己意見/手法之時,亦想聽聽劉Sir 既以加圖為風格,你既原因同目標,可否分享呢?
By the way 「小嵐」有冇全祼或露點,好想睇。。 應該唔止我一個,代表其他人講 :smile_47::smile_47:

我的風格就是做到十全十美。
不止插圖,文字的編排,段落,有時會加大字型,製造效果,加表情。
總之,希望能令讀者既能閱讀到好文章,又能看到美麗的畫面。
是的,好多讀者想睇小嵐裸圖,不但男讀者,連女讀者都叫我傳小嵐的裸圖給她看。
不過,小嵐不是拍AV的,所以,係無裸圖的。:')

不過,有一輯下面只穿內褲。

有圖就好D, 因為太多字既話, 就無乜心機睇落去

引用:
原帖由 米高達 於 2017-12-1 10:12 PM 發表 查看引用來源
小弟儬仔時,偷睇老豆啲咸書,都已經係有圖,但亦有讀純咸濕故事 ( 因成本製作 paper back 書藉 ) ,所以冇圖,除封面外。所以有圖咸故,相信「古埃及」已經開始,非近代之事。單是中國「禁書」,或印度 ...
我的風格就是做到十全十美。
不止插圖,文字的編排,段落,有時會加大字型,製造效果,加表情。
總之,希望能令讀者既能閱讀到好文章,又能看到美麗的畫面。
是的,好多讀者想睇小嵐裸圖,不但男讀者,連女讀者都叫我傳小嵐的裸圖給她看。
不過,小嵐不是拍AV的,所以,係無裸圖的。
多謝分享,「劉金發作品」確實係精心製做,呢點不可置疑。「小嵐」咁錫身,真可惜
。。。。。。。。。。。。。。。

以下是我對插圖的己見和套用手法。

一様米,養百様人,插圖不插圖,其實「主觀」上,只係作者喜歡用與否,同様,讀者亦有其「主觀」喜歡睇有或冇插圖的故事。

但若論例子,相信大家都睇過由小說改编的電影(或劇),就係一個「誇大」咗既辯論嘞,到底「實境觀感,可以强過思想意式嗎?」

答案包含很多範疇因素,若然「插圖」做得比想像中好,當然可以,a picture is worth a thousand words 。但幅「圖」若成劈屎咁。。唉,咪「見面不如聞名」囉。

「羊師伯」指出好既一點,若筆者寫既係「 潘金蓮」,但貼既係張「余慕蓮」。。頂,好掃興啫,咁就不如唔好做過喇。。但是,主觀上,筆者或者又真係覺得「余小姐」真的有若「再世金蓮」呢?咁既情形,誰對誰錯呢? 情人眼裏出西施。

所以,「圖」或「冇圖」,在乎不同寫手,也在乎不同讀者。有人愛「大」為震撼,有人話「大」係浮誇。所以我認為尊重各人的創作自由,才是共處之道,汰弱留強,市場自然會反映,即使同一張「插圖」,亦有人屌或讚。

講完廢話後,我自己既「手法」又如何呢?我本係偏向「無圖派」既,但我既故事,通常又喜歡加「插圖」嗰喎,如果讀者有留意,就發覺我既「圖」,通常絕少「括限」咗讀者對條「女」( 或扑嘢場景/動作 ) 既幻想空間既,( 除咗上次篇「比賽文」,所以根本唔係我風格 )。我插既「圖」,通常係臨發貼前 ( 即文一早已寫好 ),若有時間,就先屎忽痕,揾啲有「趣味」既少少「相關」圖片,令到讀者睇故事時,除咗「文」以外,多點「趣味感」,使「整體感受」,(係嘞,total experience ,可以播埋 music video 就仲好 ),更有娱樂性,而唔係用「圖」去加强「文意」表達。

所以我明白Tai 師兄盡量唔用插圖,去證實自己既筆力,是何用意。「霸王卸甲」,可能仍是霸王。但落咗妝既靚女,都仍是靚女,才是真正既靚女。

股神 Warren Buffet 有一句說話好得意:「Only when the tide goes out do you discover who's been swimming naked」

「圖」,能加,亦能減,讀者對文章既享受程度,但如果我,作為一個文人,要靠「圖」先食到「糊」,嘻 ~ 就覺得有啲窄囉。

所以,嚴格嚟講我係「冇圖派」,但會貼圖。(伸報,即使我好好好好喜歡睇圖,無字圖)。

跟一位讀者談過,他不喜歡色文有圖,無論是好是壞,都不想色文裏有圖。
其實一個作者在自己的文章裏加圖,是代表他想把件事做好。
我講過,在我之前是很少有在文裏加圖,現在多了很多。證明好多作者是想把自己的文章做得更好。
找圖其實是困難的,花的時間還多過寫文。不過如文迪君所講,有時搵到圖能給與作者靈感。
其實作者不用介懷讀者是看圖還是看文,文章千古事,得失寸心知。自己的水準去到哪裏,自己是知道的。
而我相信,絕大部份的讀者是看文。一篇寫得不好的文,有圖都幫不了甚麼!

小南者話我講得啱!:smile_o12:

我自己就比較鍾意唔係真人嘅圖,會鍾意動漫人物嘅圖,因為真係反而俾唔到幻想空間我,好似有d 限死左人物個形象。而動漫圖幾誇都有(動漫撚)
當然如果為咗某一個人而寫,用返佢嘅圖係會簡單直接d 啦,hahahaha...
以上為小妹之愚見

引用:
原帖由 sze.story 於 2017-12-6 07:09 AM 發表 查看引用來源
我自己就比較鍾意唔係真人嘅圖,會鍾意動漫人物嘅圖,因為真係反而俾唔到幻想空間我,好似有d 限死左人物個形象。而動漫圖幾誇都有(動漫撚)
當然如果為咗某一個人而寫,用返佢嘅圖係會簡單直接d 啦,hahahaha...
...
我覺得你講得有道理,有啲圖用真人好,不過有啲圖係用動漫圖,先可以出到個意境,
嚟緊我都有個新故事,會用到動漫圖,哈哈

引用:
原帖由 pure3000 於 2017-12-7 04:53 PM 發表 查看引用來源

我覺得你講得有道理,有啲圖用真人好,不過有啲圖係用動漫圖,先可以出到個意境,
嚟緊我都有個新故事,會用到動漫圖,哈哈
多多指教:smile_40:

引用:
原帖由 sze.story 於 2017-12-7 05:28 PM 發表 查看引用來源

多多指教:smile_40:
哈!大家互相指教啦,我覺得出唔出圖,好睇個人風格,就如鹹圖版出鹹圖,有人喜歡動感,有人喜歡美感,而我就喜歡以系列形式出鹹圖,再作返首鹹詩襯托下

出文喜歡又出圖
表達不軌嘅企圖
學吓鬼佬羅拔圖
免費中出cap埋圖

有無人睇過著名色情小說《五十度灰》?覺得如何?發表下意見!

小說《格雷的五十道陰影》(又名《五十度灰》)作者E.L.詹姆斯。
《格雷的五十道陰影》三部曲的創作和發表都烙刻上了網路時代的印記:
2009年1月,46歲的E.L.詹姆斯讀完《暮光之城》小說,在倫敦地鐵上突獲靈感,一口氣寫了3個同人故事;同年8月,她發現一個名叫Fan Fiction的同人文網站,於是以“白雪女王的冰龍”為筆名發表了故事。
後來她對小說的內容及人名進行了更改與調整,基於長度和內容將小說拆為3本,交由澳大利亞一家虛擬出版社以電子書形式出版,小說口口相傳異常火爆,最終於2012年3月由Vintage Books購入版權,修訂版於同年4月出版,迅速包攬《紐約時報》暢銷書排行榜前三名,這為詹姆斯帶來980萬美元的收入,同名電影的版權也賣出了500萬美元。
至今,《五十度灰》全球銷售了一億本!

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆