上一頁下一頁
發新話題

[原創作品] 『回覆會員意見和選舉精華的通告』

收藏  |  訂閱
88  13.4k

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2017-12-26 08:01 AM 發表 查看引用來源
有無人睇過著名色情小說《五十度灰》?覺得如何?發表下意見!

http://uploa ...
小弟無睇過,不過就聽聞因為呢本書,令女性對輕SM既接受程度,
大幅提升....我唸男性同胞真係要多謝作者大人:smile_47::smile_47::smile_47::smile_47:

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2017-12-26 08:01 AM 發表 查看引用來源
有無人睇過著名色情小說《五十度灰》?覺得如何?發表下意見!

色情小說中最受人注目 ( 起碼以近年來說 ) 既 「格雷五十」。。話說當時我已經開始在網上寫色文,所以當然要見識一下呢本嘢。當時電影尚未拍成,就先睇小說,之後再煲埋套戲,畀足面,睇下有乜嘢學啦。。講真一句,屌!

唔係話佢唔好,而係「名過其實」囉,當然,sell 得咁行,自有其成功之處,最成功,咪就係 sell 得好囉 ( 咁故事本身亦唔差,只係無其名聲咁「神」級啫 )。

作為一個男讀者/觀眾,我就睇到一路笑,一路屌那媽,唔夠過瘾。。因為套嘢根本就係「女人寫畀女人睇」的「灰姑娘」故事 X 版。女人會有好感同濕哂。。咁,啲男人咪又即本陪啲女人一齊睇 ( 志在慳番啲「撻火」功夫 ),同埋唔使開口氹啲女玩「變態性口味」啫。。陪公主睇戲後上床,何樂不為呢?

另一成功點,咪將啲較「非傳統」性玩意,搞入主流大銀幕囉,但其實近年以網上接觸,所玩既,已經唔再叫人出奇。所以,呢本書,亦成為時下女人(跟男人)將自己本身既「暗黑」一面打開既鎖匙。

所以無論「 灰姑娘遇有錢男」,「暗黒」幻想被釋放,單呢兩點,都成為本書既大賣點!!但,故事同寫作,我覺得未夠「合理」,(又或者太夾硬 ),其實係我對呢本書苛刻咗,可能因為期望太高 ( 又或者本書名氣太大 )。

*其中兩點我認為不合理:1) 女主角有乜理由仲係處女??!!
2) 女主角對男主角的「吸引」,交代得唔好 ( 或未夠原因 )!

我都想聽聽其他人對呢本書,又或者我所講既意見 :smile_35:

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-12-26 11:25 AM 發表 查看引用來源

小弟無睇過,不過就聽聞因為呢本書,令女性對輕SM既接受程度,
大幅提升....我唸男性同胞真係要多謝作者大人:smile_47::smile_47::smile_47::smile_47:

牛若不飲水,仙女若不插菊。。:smile_13: 作者大人只係「風光」咗級「下台䃈」啫

我曾看過。
並且覺得不少本論壇中的好手,寫得好過《五十度陰影》至少五十倍。

霸道總裁愛上我的故事。覺得好好睇。
從女性的角度看,既有愛情,又有情慾。而色情描寫不太重口味,較適合女性讀者。

引用:
原帖由 米高達 於 2017-12-26 11:57 AM 發表 查看引用來源

牛若不飲水,仙女若不插菊。。:smile_13: 作者大人只係「風光」咗級「下台䃈」啫
http://78.media.tumblr.com/6c3ab35c4f ...
見咁多大大都講兩嘴,小弟於係網上睇完套戲....FXXX,我睇緊D咩撚野??!!
全套戲最重口味既,只不過係打屁股....仲有呀,個女主角根本就有輕度公主病,
(咁又唔可以話佢係"重度"既),明明係自話想試下玩重SM(其實唔算重),
痛自己又唔叫停,之後發皮四話男主唔尊重佢;個男主更加唔駛講,120分鐘0表情

總括而言,係同<吸血新世紀>一樣既女性向爛俗性愛故事

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-12-27 08:10 AM 發表 查看引用來源

見咁多大大都講兩嘴,小弟於係網上睇完套戲....FXXX,我睇緊D咩撚野??!!
全套戲最重口味既,只不過係打屁股....仲有呀,個女主角根本就有輕度公主病,
(咁又唔可以話佢係"重度"既),明明係自話想試下玩重SM(其實唔算重 ...
兄師明白了。。亦中伏了呢 :smile_30::smile_30:
話咗唔好畀「SM」呃咗,其實係「女人戲」
畀多個貼士你,續集仲嘔呀。。不過,如果同條女睇完有「下文」,作為有風度男兒,只好頂硬上 :smile_34:
但若是一支公,睇AV啦,又或者等我誠意介紹呢條「必殺1:37」( 一分三十七秒 ) :smile_47:,翻睇五次之內,必要你一敗地呀!!:smile_34::smile_34:貼士:電影為 Storytelling (2001),故事中白女係大學生,黑人係。。哈哈,。。係 beep beep ( 犯版規關係 ) :smile_30:

( 條 link PM 咗你,想叫你「慢用」,但應該有難度 ) 唔使睇成套戲,因為套戲所安排重點就係嗰幕戲,哈哈!!

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-12-27 08:10 AM 發表 查看引用來源

(咁又唔可以話佢係"重度"既),明明係自話想試下玩重SM(其實唔算重 ...
Tai兄,我同你一樣,書冇睇過,但齣戲有睇,原著我唔知係點,但電影就一個字:悶。而且對我來講,情色電影最重要嘅其中之一,就係個女主角,呢套嘅就完全冇令人想好好馴服佢嘅衝動:smile_47:

引用:
原帖由 米高達 於 2017-12-26 11:40 AM 發表 查看引用來源
色情小說中最受人注目 ( 起碼以近年來說 ) 既 「格雷五十」。。話說當時我已經開始在網上寫色文,所以當然要見識一下呢本嘢。當時電影尚未拍成,就先睇小說,之後再煲埋套戲,畀足面,睇下有乜嘢學啦。。 ...
見大家講起「格雷五十」,咁岩都算,講到本屎忽老本行丫,
咁我又恃老賣老講兩句拉。。。

講真米兄所講既野,本屎忽唔覺得驚奇。本屎忽自命「重口之王」
「重口味」寫了十年有多,完全明白真正既「重口味」,
從來都係一條孤獨、小眾既道路。重口味從來不為主流所待見,
所以逆向思維咁唸,一篇小說可以這樣風摩主流市場,不就證明了
佢唔可能係真正既「重口味」咩?

至於米兄講到既唔合理,其實係必需。。。
因為佢就係「霸道總裁愛上我」既套路,要既係女性觀眾既代入感
如果佢找愛瑪屈臣,女性觀眾自己都代入唔到;
呢個女主設定相對合理,但結果就係,我地(男性觀眾)完全唔明
總裁點解會愛上咁平凡既女仔?
不過呢個係所有「霸道總裁愛上我」既通病,係死症,無得醫。。。

最後,女性同男性對「重口」定義其實都係差好遠。。。
之前聽網台性節目,D女主持個個以為自己性知識豐富、係性博士
但我聽完真係得啖笑(我講緊芭拉沙。。。如果你知係邊個)

巴喇莎︰

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆