[原創作品] 現象

收藏  |  訂閱
29  4.8k

自從成人版要登入先睇到,其實已經流失咗一大班人
不過佢哋多數係CD-ROM,所以影響唔算深

隨住時代的轉變,閱讀的人已經減少
真正仲會睇甜故的,要求一定會提高,就好似睇AV咁,普通的一對一冇咩人會睇

作者對於要求高的讀者,主要應對方法係同時提高自己的寫作技巧,或者加重口味

但重口味的色文,去引版睇仲精彩,經常有埋實況圖,所以留低在文學版的讀者,又更少了

結果就開始兩極化,一部份讀者只係睇舊人寫的精品,另一批可能只係睇短篇,攝時間輕鬆下

我之前提及到趕客現象,就係舊人得唔到尊重或公平對待,自然會無心創作或轉投其他平台

而新手作者亦都面對住不公平的對待,辛苦寫出來的文章遇到其他人洗版式出文,或瘋狂轉貼,好易被埋沒,但同時間,有D垃圾的新手文反而被吹奏,豬頭數目多過洋蔥頭都比人推薦,真係唔知咩玩法 (幾個月前)

舊人唔想寫,新人又唔加入,讀者只可以睇垃圾文或轉貼文,自然會流失啦
如果只係想睇轉貼,去其他平台至少唔駛登入,GOOGLE打兩隻字,亦已經有成千上萬的選擇

我覺得管理人可以唔做嘢,但一定要公平公正,增加下透明度
例如幾多個洋蔥頭或者點擊可以高亮之類,高亮都仲可以顏色分等級,方便讀者選擇口碑或者人氣

如果將原創文學移去子版,反而有D本末倒置,將所有轉貼文搬去子版,呢度只係保留原創文,子版出文冇分,原創區出文同留言回應都有分,增加讀者與作者間的亙動,先可以吸引更多人留低

引用:
原帖由 米高達 於 2018-9-9 07:23 AM 發表 查看引用來源
#2 hk_dessert 師兄編文, 被人即出即抄, 抄佢文嘅人, 當然係厚顏無恥, 但條友亦依足規矩話係「轉貼」, 所以版規係奈佢唔何嘅,
唯一可以做, 就係原創人喺佢篇「轉貼」文度, 話冇授權畀佢轉貼, 又或者向版主投訴, ( 但原創人係可能係新手, 未夠分數pm ), 所以去到「轉貼 」文中, 炒佢底, 係最有效嘅處理方法 。

同埋雪亮眼睛嘅讀者, 亦唔應該支持嗰種人嘅行為 。 不 ...
「其實想知道..打得飛機多會唔會有病!! 」 ... 呢單野我都記得:smile_35:

都唔明唔同嘅人會有唔同嘅口味,但使咩鬼要特別推薦某一篇文,而且點擊大家都有眼睇,又使咩要特登話比人知篇文已過十萬點擊,雖然我篇爛尾淫妹文都曾經比版主公告點擊已過十萬,但其實我覺得都係無咩意義,與其搞咁多無謂嘅花臣,倒不如諗吓點去令人有意欲肯為呢個版區發佈更多好文仲好啦。

講真啦, 呢度出過聲嘅都係寫手, 而寫得出呢comments, 都唔會無風三尺浪, 每一件事都係有憑有據, 反而係冰冷三尺, 先至忍唔住要出聲, 得閒唔好寫下文?

你估人哋係細路仔咩? 教人點做管理? 如果真係醒目, 肯聽人講嘅。。 就唔會搞到咁 7 啦, Dee

之前有心機做嘅版主, 見到版友咁樣反應, 早就有勇氣出嚟面對, 同埋有誠意平息啦 。 。 因為人哋有責任感吖嘛 。

我哋唔係淨係發牢騷, 仲喺度提供正面有建設性嘅意見, 咁都仍然冇反應, 管理層唔肯面對, 唔肯改進, 大家心知肚明啦 。 。 掛個名攞著數咋嘛

順便做低埋你班老屎忽, 送你哋上神枱, 等你哋走曬, 冇人嘈佢, 對住班新手, 就可以也文也武, 咁咪威水囉, 睇穿曬燶嘢啦  :smile_30:

除咗係咁, 我真係解釋唔到點解咁 7 :smile_30: :smile_30:

引用:
原帖由 assault 於 2018-9-10 05:24 AM 發表 查看引用來源
哩個帖出咗之後,轉貼打屁股系列無哂,相信版主有睇我哋建議有做嘢。
有做嘢就得,不必想太多,
有時,哩度有些回復會令義工感到受傷害!

係乜嘢現象?唔明?

引用:
原帖由 assault 於 2018-9-10 05:39 PM 發表 查看引用來源

之前標題明"兩種現象",內文有講係啲乜。之後各方提出更多問題,即係現時情色文學已經唔止兩種,所以删除咗"兩種"。
覺得情色文學有乜問題、有乜改善方法歡迎提出,大前題係大家都想情色文學區好。 ...
我覺得無問題,好好喎!

前往最後回覆