[原創作品] 被強國大媽領養的小色狼(一)

收藏  |  訂閱
25  13.1k

很有層次、下集一定很精彩……

:smile_47: :smile_47:真實人生的經歷也不出奇喎 ! 

是否 救中國  的  太古 ?

仍未更新?爛尾?

引用:
原帖由 Water_man 於 2018-2-12 08:08 PM 發表 查看引用來源
仍未更新?爛尾?
爛尾就未必既,不過....暫時來講,小弟真係未寫第二章:smile_35: :smile_35:

引用:
原帖由 mtvong 於 2018-2-10 04:18 PM 發表 查看引用來源
:smile_47: :smile_47:真實人生的經歷也不出奇喎 !

是否 救中國  的  太古 ?
....兄台係咪想講"咸古"??
"救中國"就唔會拉,但你可以當"義犬報恩"咁睇
(男人=老狗)

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2018-2-8 10:21 PM 發表 查看引用來源

每個人也有經歷,本人也有極淒慘遭遇(至於係乜,就唔講啦),可以同tai兄講嘅,係寫作救番我,亦因為咁,我先可以投入其中,所以有個人經歴,我覺得作品先會有機會觸動人(當然得唔得就另話啦)
聽了Tai兄咁講,我 ...
....大鑊,好似UP大左TIM....:smile_35:

其實,小弟是打球弄受傷了沒錯,有大半年沒找到工作也沒錯,
但兩者其實無咩關係....小孩麻,初出社會一陣子沒找到工作,
不也很正常嗎??

不過要多謝我一個朋友....佢係我大學同學,有一排叫我去教會
主要係每晚日呃食,佢仲有DFRI絕對到去扮教徒,呃教會宿位,
所以收容中心既原形,其實係果間教會

其他基本係原創,不過E+興咩"X食堂"果D慈善野,
我咪加埋呢個元素入去羅....至於女主,我其實幾鐘意大媽形象,
如果好彩出到下集,我仲會有圖出TIM!!
:smile_47::smile_47:

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2018-2-4 09:10 AM 發表 查看引用來源
一,

「誠徵三廚:經驗、學歷不拘,可以抵受高溫下工作,輪班制,一星期上班四至五日,工作時間--上午九時至晚上九時。」看到這樣的招聘廣告,兩年前的我,還會跑進去碰碰機會,但現在的我,只有對著他默默無言. ...
幾得意丫,以一個失意既社會底層切入。。。男主都正正常常既人,
成為社會底層多少同缺乏規劃有關,不過最正係寫佢地果種生活,
自己搵唔到,但收容中心又會你出去搵工,要無聊逛夠鐘先返中心開飯
最開心係有慈善團體探訪,因為有餸加,感覺真係幾貼地。。。

引用:
原帖由 京兆韋氏 於 2018-2-16 06:05 PM 發表 查看引用來源
幾得意丫,以一個失意既社會底層切入。。。男主都正正常常既人,
成為社會底層多少同缺乏規劃有關,不過最正係寫佢地果種生活,
自己搵唔到,但收容中心又會你出去搵工,要無聊逛夠鐘先返中心開飯
最開心係有 ...
多謝京氏,其實"貼地"一直係小弟最鐘意既讚美之一!!

本來之前都停左好一排無寫,但之前返左大陸既三日避歲團,
唔知點解又唸起呢篇文....我E+打算寫落去拉,
希望到時得到大家繼續支持拉!!

不過,我寫可能都要兩三個星期....京兄如果有舊文分享,
咪係度分享下羅,可以幫我個POST篤下數麻
:smile_47: :smile_47:

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2018-2-8 10:21 PM 發表 查看引用來源

每個人也有經歷,本人也有極淒慘遭遇(至於係乜,就唔講啦),可以同tai兄講嘅,係寫作救番我,亦因為咁,我先可以投入其中,所以有個人經歴,我覺得作品先會有機會觸動人(當然得唔得就另話啦)
好勒,肯尼兄,這篇是說給你看,說了很久的少女文。
或者唔係肯尼兄最鐘意既,但我覺得可以睇下,
三個完全唔到性格既女孩,同埋男主係三個唔同年齡段既表現,
其中第一個,我覺得可能會幾岩肯尼兄個FEEL架!
http://www.188channel.com/viewth ... amp;extra=page%3D59

引用:

唉....想像很豐滿,現實很骨感,睇來短時期內出第二章,都係唔可能架拉

不過,小弟會係三個月頭會出另一篇長篇,己經寫左兩章半,
好大機會出到三章,不過重口味程度可能直迫京兄,希望肯尼繼續支持拉!!

另外,我可能會出<精服溫哥華人妻>既殘章斷卷(有兩章,不過內容不相連)
到時除左三篇已經開左個頭既短篇外,我就己經清晒倉架拉!!

前往最後回覆