包牌-誠實與謊言

收藏  |  訂閱
20  1.9k

包牌-誠實與謊言

如果我先碰(中)後碰(發)六章落地,打(發)比我碰個個要包(白),那時我手入面已有3隻(白),其餘四隻你就當係對碰(一萬)(二萬),及後我再摸隻(一萬)or(二萬)返黎自摸,係咪任我講話自已邊隻,如果我打要包個個輸好多,我又唔想佢包曬咁我講自任一萬,你係咪無我扶呢?又如果我好憎包我個個人,我厄大家話自摸(白)你係咪咬我食呢?

以我所知...6章要包白板, 係指半銃的規則之下, 打出白板又輸大三元的話, 就要包輸
如果係全銃, 大三元的包輸就係打出第3章碰出未食得, 其後要包自摸

你呢個case, 無論自摸邊隻, 都冇人要包輸

如果唔係打全銃, 所謂既中發白要包, 以你case, 其實...無論你係自摸一/二萬定有人打出比你食糊, 只要你有暗kan三隻白板, 打比你六章(三隻中&發)果位都要包.
至於全銃...唔洗講啦, 係唔係都出銃乜牌都要比晒架啦

以上答案係錯:032:   正確答案係樓下 #8 raytsang1120 兄提供

sorry, 我本身係打全銃, 所以我都係問d唔打全銃既雀友先咁講....

不過....我唸深一層....你個例子係啱, 因為...如果碰左紅中, 到有人打發財再碰出就一定會講聲包白板, 而食牌個隻又唔係白板, raytsang1120 兄, 你啱, 我搞錯左, sorry :027: :032:

引用:
原帖由 cecilchao 於 2008-7-10 16:35 發表
如果唔係打全銃, 所謂既中發白要包, 以你case, 其實...無論你係自摸一/二萬定有人打出比你食糊,
只要你有暗kan三隻白板, 打比你六章(三隻中&發)果位都要包.
至於全銃...唔洗講啦, 係唔係都出銃乜牌都要比晒 ...
既然係暗KAN,唔通你要攤出嚟俾人睇?

引用:
原帖由 cecilchao 於 2008-7-10 04:35 PM 發表

如果唔係打全銃, 所謂既中發白要包, 以你case, 其實...無論你係自摸一/二萬定有人打出比你食糊, 只要你有暗kan三隻白板, 打比你六章(三隻中&發)果位都要包.
至於全銃...唔洗講啦, 係唔係都出銃乜牌都要比晒架啦
引用:
原帖由 一燈 於 2008-7-11 08:57 AM 發表

既然係暗KAN,唔通你要攤出嚟俾人睇?
一燈兄, 樓主問既問題係...." 那時我手入面已有3隻(白)),其餘四隻你就當係對碰(一萬)(二萬),及後我再摸隻(一萬)or(二萬)返黎自摸,係咪任我講話自已邊隻...." <------我係答緊樓主....只要你有暗kan三隻白板, 打比你六章(三隻中&發)果位, 無論你係自摸一/二萬定有人打出比你食糊都要包wor, 我無講話叫你攤出嚟俾人睇呀!!! 我只係講緊有暗kan三隻白板之下, 自摸食乜....都係打比你六章(三隻中&發)果位要包咋, 明嘛? :027:
引用:
原帖由 S.Auyeung 於 2008-7-10 08:01 AM 發表
如果我先碰(中)後碰(發)六章落地,打(發)比我碰個個要包(白),那時我手入面已有3隻(白),其餘四隻你就當係對碰(一萬)(二萬),及後我再摸隻(一萬)or(二萬)返黎自摸,係咪任我講話自已邊隻,如果我打要包個個輸好多,我又唔想佢包曬咁我講自任一萬,你係咪無我扶呢?又如果我好憎包我個個人,我厄大家話自摸(白)你係咪咬我食呢?

引用:
原帖由 cecilchao 於 2008-7-11 09:06 發表

一燈兄, 樓主問既問題係...." 那時我手入面已有3隻(白)),其餘四隻你就當係對碰(一萬)(二萬),及後我再摸隻(一萬)or(二萬)返黎自摸,係咪任我講話自已邊隻...." <------我係答緊樓主....只要你有暗kan三隻白板, 打比你六章(三隻中&發)果位, 無論你係自摸一/二萬定有人打出比你食糊都要包wor, 我無講話叫你攤出嚟俾人睇呀!!! 我只係講緊有暗kan三隻白板之下, 自摸食乜....都係打比你六章(三隻中&發)果位要包咋, 明嘛? :027:
版主, 我想問嘅係你要唔要俾佢知佢要包你,定係等你自摸咗至講佢要包?

回覆 #6 一燈 的帖子

其實當....有人打中發白是旦兩kan比你碰出時(當跟樓主case...碰出中&發), 咁...如果唔係打全銃, 一般人打牌習慣都會講聲 " 包白板 " 去提醒大家架:097:

引用:
原帖由 cecilchao 於 2008-7-11 09:54 AM 發表
其實當....有人打中發白是旦兩kan比你碰出時(當跟樓主case...碰出中&發), 咁...如果唔係打全銃, 一般人打牌習慣都會講聲 " 包白板 " 去提醒大家架:097:
講"包白板", 係指如果打出白板又食出大三元要即包, 碰出白板就要包到尾(包到尾即係只要大三元食出, 不論自摸或另外兩家出銃, 都係打白板的人包輸)

而唔係包第二章.....(呢個case 係發財), 原因好簡單...人地只係碰左紅中, 冇理由打發財俾人一碰就要包牌 (因為紅中+發財 => 只係得2番)
而最後o個隻白板就完全唔同, 一打碰埋就大三元確定, 之後是但點樣食都係爆棚

要包輸就因為最後隻白板做成大三元確定, 所以先要負上責任

引用:
原帖由 raytsang1120 於 2008-7-11 11:32 AM 發表
講"包白板", 係指如果打出白板又食出大三元要即包, 碰出白板就要包到尾(包到尾即係只要大三元食出, 不論自摸或另外兩家出銃, 都係打白板的人包輸)

而唔係包第二章.....(呢個case 係發財), 原因好簡單...人地只係碰左紅中, 冇理由打發財俾人一碰就要包牌 (因為紅中+發財 => 只係得2番)
而最後o個隻白板就完全唔同, 一打碰埋就大三元確定, 之後是但點樣食都係爆棚

sorry, 我本身係打全銃, 所以我都係問d唔打全銃既雀友先咁講....

不過....我唸深一層....你個例子係啱, 因為...如果碰左紅中, 到有人打發財再碰出就一定會講聲包白板, 而食牌個隻又唔係白板, raytsang1120 兄, 你啱, 我搞錯左, sorry :027: :032:

咁到另一問題....(樓主既問題), 根據raytsang1120 兄提供既答案之下, 樓主既問題真係可圈可點, 因為唔係台灣牌, 真係可以自摸1/2萬之後即抽亂d牌...再開出話自己自摸白板<----不過...如果真係咁做, 肯定以後都唔會有人同你打牌 :096:

其他我都係打全銃,but

lee個分析都好清晰,全銃都係比較麻煩,以上就係包白板還是包人既問題啦<<< 人地只係碰左紅中, 冇理由打發財俾人一碰就要包牌 (因為紅中+發財 => 只係得2番)  >>>
當大三完確定後就叫包人,,,而碰了紅中和發財,產生了包白板,,,如果食出白板就包曬,,如果食唔出碰既話要包既人就轉嫁左去打白板比你碰個位人兄,
地出銃,自已又要比總係有點洩氣

前往最後回覆